1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Loken, alfa74, megazez and 10 others like this.
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ahol pásztor van, ott kutya is. Mindazonáltal lvl100 pásztor volt! :cool:
   
 3. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Csak egy öreg székely :D

  (bár a kutya, vagy két kutya roppant hatékony tud ám lenni a kedélyek lecsillapításában)
   
  Loken, Hegylakó, ghostrider and 2 others like this.
 4. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  1956-ban a magyar forradalmár, 1957-ben meg Nyikita Hruscsov volt az év embere :)
   
  zeal, borisz, Hegylakó and 10 others like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member
  Idén meg én leszek, csak, hogy érezzuk eme cím súlyát.
  ;):D
   
 6. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  Én a Che Guevara-s pólókat és egyéb kitűzőket hordókat szoktam megkérdezni , hogy ki az a fickó akire odavagyon biggyesztve az pólóra ? A legépítőbb válasz az volt , hogy egy Kubai faszagyerek de többet nem tudott róla , a nagy többségnek az a pszichopata forradalmár = a nagy betűs szabadsággal ! Ne csodálkozzunk semmin !
   
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Hogyan élnek a románok Magyarországon?

   
  Hegylakó and KoviUbi like this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az a vicc, hogy ez a fickó tényleg vállalhatóbb mint Che a mártír forradalmárok kategóriában:
  [​IMG]
   
  tong djagbu and megazez like this.
 9. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Blogen, amit írsz az 100 %-ban igaz. Nem akartam a csatorna egyébb vonatkozásaiva foglalkozni, mert nem kimondottan katonai jelentőségű (hacsak az nem, hogy a használati díjból befolyó bevételből lehet fegyverkezniük).
  Ami nem elhanyagolható a mi szempontunkból (habár messze van és csak a Bolgárokat érinti), hogy a mögöttes célként a védvonal funkciót is el kívánták érni a csatorna megépítésével. Ezt annak idején (1986-88) a katonaságban is emlegették a tisztek, nyílt titokkánt.
  A Románok mai napig számolnak egy esetleges Bolgár invázióval. Hogy ne kelljen megosztaniuk erejüket, nyugatra és délre, amint azt az első világháborúban tették, a csatornát erre a célra jó megoldásnak találták.

  Konstanca gazdasági jelentőségéről annyit, hogy akkor lenne nagy szerepe, ha beengednék Romániát a Schengeni övezetbe. De pont a kikötő megléte miatt nem engedik be, főleg a volt Hanza városok működtetői. Ennek megfelelően a Hollandok fenyegetnek vétóval egy csatlakozási kísérlet esetén (persze nem erre hívatkozva, hanem, hogy nincs védve a molvai határ:)). Igaz mögöttük ott vann a maximális Német hallgatólagos támogatás is.
   
  zeal, Loken, Hegylakó and 7 others like this.
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nem is tudtam, hogy ennyi román katoba van Maliban. Ma mindenesetre egy helikopterük egy viharban fekborult.

  "2019. októberétől Románia egyéves időtartamra részt vesz a nemzetközi békefenntartó erőfeszítésekben egy 120 katonából és 4 IAR-330 Puma L-RM helikopterből álló légierő-csapattal, amely részt vesz az ENSZ integrált többdimenziós missziójában."
  https://m.defenseromania.ro/elicopt...ali-in-urma-unei-furtuni-violente_604723.html
   
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  bánatukban elcseszhetnének fregattokra pár milliárd eurót, azzal is lehet ám szállítani katonát :D
   
  borisz and Morishima like this.
 12. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Mehetne mind :rolleyes:
   
  zeal, ghostrider, Hegylakó and 3 others like this.
 13. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  [​IMG]
  milyen kár lenne ha...

  nem maradna pénzük másra
  [​IMG]
   
  zeal, borisz, Hegylakó and 9 others like this.
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ugye??:rolleyes::rolleyes::p:p ( btw zseniális meme :D )
   
  Galthran likes this.
 15. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Az egész román belpolitika erről szól a NATO csatlakozásuk óta.
  A pro orosz politikusok (Főleg balos PSD- szocilaista demokrata párt emberei) és a nyugatbarát politikusok (PNL - liberális párt) hatalmi harca. USA utóbbiaknak szurkol, mert ő is abban bízik, hogy egy antalti orientáltságú gárda nem árulná el egy esetleges orosz konfliktus során. DE sajnos nagytestvérünk tévedni fog, mert a román olyan, hogy minég talál megoldást az átállásra, ha a helyzet úgy kívánja (mindég van egy olyan politikai bagázs arrafelé, aki az adott helyzetben "átveszi" a hatalmat és levezényli az átállást azzal a jelszóval, hogy mi románok nem is akartuk ezt a szövetséget, csak a most eltávolítottak erőltették ezt a természetellenes állapotot:)).
  Csak remélni tudom, hogy akkor az USA jól megcumiztatja őket.
  Leghamarább és legenyhébb büntetésként Erdély lecsatolására gondolok, mivel a kárpátok vonalán tudna az USA egy erős és szinte áttörhetetlen védvonalat kialakítani a nyugat védelmére a keleti hatalom ellen (ez nekünk magyaroknak kifejezetten jó lenne, mert akkor Erdélyben társnemzeti szerepet kapna az ott élő magyarság).
  A román átállás súlyosabb következménye az lenne, hogy az USA visszabombázná öket a juhok mellé, ahogy a Németek is próbálták őket a II. vh. árulásukat követően (bombázták az olajmezőket és finomítókat és Bukarestet). Plusz még bonuszként Erdély és Dobrodzsa elvesztése (utóbbi Bulgária kielégítése és a szláv koridor megnyitása okán - hogy az oroszok közvetlenül elérhessék a Balkánt és a Szerbeket) és a két Moldva egyesülése Orosz protektorátus alatt.

  Egyébként a fenti helyzetet a Románok is érzékelik. Kezdenek rájönni, hogy kár volt mindent egy lapra feltenni, mert mi van ha(?), eset áll elő. Ők a történelem során mindég legalább két kapura játszottak. Sírnak is rendesen vagy két éve az újságokban a geopolitikai elemzőik. Hogy ekkora hibát soha nem vétett a román politika, bezzeg a magyarok azt játszák, amit ők mindég és ami eddig nekik be is jött. Vagyis jelenleg azt, hogy a NATO-val szövetségesek, Oroszokkal baráti viszonyban vannak Orbánék, míg ezzel szemben Románia köpköd a Ruszkikra.
  A PSD kormány idején voltak is nyitási próbálkozások az oroszok irányába, persze nem politikai szinten (mert azért ők is tudják, hogy az USA nem nézné jó szemmel), hanem kiküldték a Daniela Román Pátriárkát az Orosz Pátriarkához "látogatóba". Senki nem tudta, hogy mit vitt és mit hozott, de biztos, hogy nem azért ment ki, hogy egyházi ügyeket megbeszéljenek, hisz mindkét ortodox egyház autochefal. Szerintem ennek a találkozónak lett az az "eredménye", hogy a PSD akkori kormányfőjét (Liviu Dragnea) hamar le is kapcsolta az igazságszolgáltatás és kapott három és fél évet, majd a pártja is elvesztette a kormányrúdat.
   
  zeal, Loken, tonyo and 8 others like this.
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez a NATO-nak nem qrva kínos, hogy a románok MIG-21-el ellenőrzik a légteret. Mit csinálnak az F-16-osaik??

  A románok meg verik a mellüket, hogy elfogják az orosz gépeket. Elég röhejes...

  https://m.defenseromania.ro/mig-21-...arii-negre-cu-o-aeronava-a-rusiei_604744.html
  " A szövetség szerint Romániából, Bulgáriából és Törökországból származó repülőgépeket küldtek azonosítás céljából a spanyolországi Torejonban található NATO légiforgalmi műveleti központból. Úgy tűnik, hogy az Orosz Föderáció tengeri járőr repülőgépe volt.

  Az idézett forrás szerint az orosz repülőgép nem lépett be a Szövetség légterébe.

  Nem határozza meg, mely repülőgépek kerültek azonosításra a Torejon Központból, de a NATO arra utalt, hogy a román légierő MiG-21 LanceR, Bulgária MiG-29 és Törökország F-16 volt.

  Az Észak-atlanti Szövetség a sajtóközleményben közzétette a NATO parancsnoksága alatt álló három repülőgép fényképeit.

  Harmadik rész a román MiG-21 és az Orosz Föderáció repülőgépe között


  Ez a harmadik epizód, amelyben a MiG-k szinte három hónap alatt magasak.

  Július 23-án két MiG-21 LanceR repülőgép elfogott négy Orosz Föderáció repülőgépet a Fekete-tenger felett a nemzetközi légtérben.

  Úgy tűnik, hogy akkor körülbelül két Tupolev-22 és két Su-27 repülőgépről volt szó. Az információt abban az időben Constantin Spânu ezredes, a Nemzetvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója megerősítette.

  Egy újabb esemény történt május 20-án, amikor két, az orosz légierőhöz tartozó Tu-22M3 stratégiai hosszú távú bombázó úgy érezte, hogy jelen vannak a fekete-tengeri légtérben, de több repülőgép elfogta őket. harcol, köztük a román légierő két MiG-21-je. Csakúgy, mint ma, az orosz repülőgépeket elfogták a Románia, Bulgária és Törökországból származó légierő repülőgépei is."
   
 17. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/griffek-indak-8498880/

  "Mindenkit meglepett, hogy Temesváron Árpád-kori leleteket találtak. Arra ugyanis senki nem számított, hogy az ásók magyar vonatkozású régiségeket forgathatnak ki a kutatóárokból. Amikor pedig a hunok itteni lakóhelyének maradványai is feltűntek, teljes lett a döbbenet."
   
  zeal, alfa74, tindalos and 12 others like this.
 18. sisimoto

  sisimoto Active Member

  Google-on keresztül találtam egy ezzel kapcsolatos román cikket (), és pár román hozzászólást is forditóztam.. Csak egy pár: “Ne ássatok tovább”, “Ha nem dák eredetű, vagy nem avram jankó kakija, akkor nulla jelentőségű”... Volt olyan idióta román hozzászólás, ami valahogy úgy értelmezhető, hogy a dákok POLENTÁJÁNAK(kukoricakása)maradványait találták meg ott vagy máshol?!?! Ja, hogy mivel a kukoricát Kolombusz hozta be európába a XV.-század végén, mivel előtte a dákok sem ismerhették, látszik a gátlástalan, és primitív politikai történelem hamisítás, pláne butítás hatása...
   
  Loken, anonim999, alfa74 and 9 others like this.
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  sisimoto likes this.
 20. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Érdekes, ahogy a szerző zárja a cikket:
  "De akkor miért kellett július 29-én ünnepélyes ceremóniát szervezni, miért nem lehetett várni augusztus 6-ig? Hát mert Romániában így zajlanak a dolgok: nem létező autópályát avatnak, működésképtelen kórház előtt vágják a szalagot és hosszasan sorolhatnánk."

  Ezen miért lepődnénk meg? Románia.
  De segítek a szerzőnek. A listát - teljesség igénye nélkül - kiegészítem.
  Románia akkor alapított a XIX század végefelé akadémiát amikor alig volt túdós társadalma. Amikor kérdezték, hogy miért, amikor nincs is tagjelölt. Válasz: Majd lesz!
  Akkor alapított nagypéldányszámú újságot (ADEVARUL - 1971) amikor a lakóságának nagyrésze analfabéta volt és a nyomdából kijött újság nagyrésze ment a zúzdába. Mikor kérdezték, hogy miért van ez az újság, ha nincs olvasó? Válasz: Majd lesz!
  Amikor a szintiszta erdélyi falvakban az 1920-as években építették az ortodox templomokat és kérdezték tőlük, hogy minek, amikor egy hívő sincs a falúban? A válasz: Majd lesz!
  És ha belegondolunk, nekik van igazuk. A történelem könyvben mindig az évszám számít. Ritka egy leleményes nép. Mindig hosszú távon gondolkodnak.

  Jut eszembe, ilyen volt az északerdélyi autópálya határkapcsolata is. A magyaroknak alig volt hátra még 10 km (a 250-ből) a határig a teljes Budapest-Nagyvárad szakaszból, a románok hirtelen csináltak 5 km autópályát a határig és az avatáson bejelentették, hogy ők elérték a határt, ezek a fránya magyarok még sajnos nem. Tették ezt úgy, hogy az 5 km. szakasz után még kell 50 km pálya a Szilágyságik, plusz Kolozsvártól sem érték el a Szilágyságot (kell még vagy 20 km) és Torda marosvásárhely szakasz is egy rész van meg (14 km-es hossz)., a többi off road:). Összesen a 270 km-ből jó ha van 100 km.
  Szóval kell pofa ehhez a román stílushoz.
   
  zeal, Loken, Lelkeslaikus and 12 others like this.

Ezen oldal megosztása