1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A ruszkik helyében én néhány óráig ott köröztem volna, hogy a MiG-21-eseik fél óra után szégyenteljesen visszatérjenek bázisaikra üzemanyag alacsony szintje miatt.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Milyen külföldi gépek vannak most Romániába települve segíteni a légtérvédelmet?
  Itt is megy egy olyan folyamatos váltás mint a baltikumban. A kanadaiak hazamentek a nyár elején. Az amerikai F-15-ösök idén nem jöttek, ha jól emlékszem. Angol Eurofighterek?
   
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Milyen véletlenek vannak, olyan meglepő mint, ha amerikában (kontinens) találnának azték/indián leleteket
   
  zeal, Morishima, Heim and 5 others like this.
 4. sisimoto

  sisimoto Active Member

  Majd lesz!

  Magyarországé, Magyarországé, lesz még Erdély Magyarországé!

  A Magyar is leleményes csak mondom, igaz, kicsit kevésbbé szapora. Na meg mit rákentek/rámértek az évszázadok, illetve főleg az utóbbiak, azt sok más nép nem biztos, hogy túlélné.
   
 5. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  zeal, svajcibeka, Heim and 1 other person like this.
 7. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Mindent, mindent vissza és hajrá Orbán Viktor!

  azt hittem betojok! Az LMP-s csatornán a magyarországi román kocsmárostól, akit aki le büdös románozott, a mentö vitte el!
  Mondjuk az ö hátán is voltak csíkok....:rolleyes:

  Köszi hogy betetted! Nagyon tetszett!
   
 8. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 9. dkes

  dkes Well-Known Member

  Érdekes módon még ez sem teljesen igaz. A magyar fertilitási ráta mindig köröket vert a románra meg kb. mindenre a környéken. Egyébként az asszimilációs képességünk sem volt annyira rossz (bár tény, hogy a mi fajtánk időigényes).

  Erre érdemes odafigyelni, mert persze jó, ha rendben vannak ezek a dolgok, de önmagában ezekkel még simán "rá lehet faragni" ... Most hülye fiktív példa: amennyiben mondjuk a románok lettek volna kirámolva a Havasalföldről, akkor most nekünk lenne 25 milliós országunk és nekik még a Prut -on túli tesókkal együtt számolva is éppen 10 millióan lennének kb. Ennyit számítanak a "történelem viharai" ...
   
  tindalos likes this.
 10. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  tomcat1 likes this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  tong djagbu likes this.
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  [​IMG]

  Térképre vetítve: fekete = magasabbegység, zöld = gyalogság, piros = páncélosok, magenta = tüzérség
  [​IMG]

  Érdekes, hogy zászlóaljszinten hogy szétszórták az egységeiket. Rengeteg egység egymás melletti városokban van külön laktanyákban, máskor meg egy városban különböző dandároknak vannak zászlóaljai. Ez valami hidegháborús maradvány (korábban nagyobb erők voltak, ennyi maradt), vagy valami számomra érthetetlen koncepció? Dandárnál kisebb laktanyának nem igazán látom értelmét!
   
 13. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Ezt nem tudom, hogy honnan veszed, de abszolút nem igaz.
  A fordítottja igaz.
  Miért is mondta akkor Márton Áron püspök, hogy Erdélyt a magyar anyák vesztették el és a román anyák nyerték meg?
   
  gergo55 likes this.
 14. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Nem tudom miért csodálkozni való a fenti ábra?
  Tudjátok írtam, Román logisztika.
  Na ezt az erőt vessd át a nyugati határra. Az az igazi művészet!
   
  antigonosz, Heim and fedett_mókus like this.
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Sima ugy, kozepen kette kell oket vagni egyik ejjel, aztan veguk. :rolleyes:
   
 16. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Ez is igaz. A Magyar anyajelöltek annak idején hamarabb vetköztek ki (vetették le a népviseletet) és dobták oda magukat az evilági élvezetek markába, mint a román anyák. Ennek okán tagadták meg a 2-nél több gyerek vállalását.
  Napjainkra a kikupálódott román nők többsége hallani sem akar két gyerknél többről, de inkább csak egyet vállalnak. Ennek jellemzően az első oka, hogy élni szeretnének nem kinlódni a gyerekneveléssel, második oka, hogy sokan kint dolgoznak nyugaton és így jó ha egyet tudnak vállalni (azt is otthon hagyják a szomszédokra vagy a rokonokra vagy nagytestvérre - több tízezer gyerkről van szó).

  Románia jelenleg hozzánk képest is nagyon rosszul áll demográfiailag. A helyi agytrösztök azon agyalnak, hogy mit lehetne csinálni a népesség növelése érdekében, de sokra eddig nem jutottak. A kutatói előrejelzések szerint 2050-re 16 millió alá csökken a román lakóság, míg az erdély magyarság fogyása megáll és nem fog 1 millió alá csökkeni (ha sikerülne a még meglévő moldvai csángókat székelyföldre telepíteni, szerintem az 1.5-öt is visszahíznánk - az már az ország 10%-a:confused:). Ezt a Babes-Bolyai Kolozsvári Tudományegyetem kutatói álítják megfelelő kutatások elvégzése után.
   
  gergo55, Loken, anonim999 and 9 others like this.
 17. dkes

  dkes Well-Known Member

  Mondjuk a történelmi demográfiai adatokból? Márton Áron püspök meg nagyot akart mondani aztán "besült" - valószínűleg maga körül sem nézett körbe. Még úgy-ahogy egy "jószándékot" fel lehetne tételezni, hogy ezzel lehetne mérsékelni a rossz tendenciákat - mivel nekünk az egyéb eszközök (amit ellenünk alkalmaztak) nem álltak és nem állnak rendelkezésre ...

  Igen, van egy ilyen nézőpont, mely próbálja legitimálni a történteket és igazolni a dolgokat és nem csak ez. Ugyanakkor vegyük észre, ha évszázadokon keresztül gyilkolásszák a helyieket meg messziföldre elüldözik és a helyükre folyamatosan telepítik be milliószámra a "másik felet" akkor az akár 10X fertilitási rátát is kb. "feldughattuk volna" (persze azért nem volt ekkora arány :)).

  Ezt nem az anyák nyerték meg vagy vesztették el. Ez úgy ahogy a világháborúk után még igaz is lenne, ahol az elcsatolt területeken a gazdasági ellehetetlenítés (és egyéb társadalmi folyamatok miatt is) folyamán nagyot zuhant a magyar fertilitási ráta, de vegyük észre, hogy az elüldözési-másik oldalon betelepítési projektek sem álltak le. Sőt ...

  Azonban ez az "anyás rész" a világháborúk előtt nagyon nem volt így. Akkor csak az "egyéb" dolgok számítottak - meg az idő ami alatt ezt véghezvitték.

  Egyébként, ha az EU projektben megvalósulna az évszázad végére a 2 miiliárdos terv (betelepítésekkel), akkor ez esetben is az "anyák b@szhatnák" - ezzel nem lehet versenyezni ... Bár az is igaz, hogy ez azért más kiindulópontból és más mennyiségekkel, de talán a lényeget ez is segít érzékeltetni ...
   
  mindenen kívül likes this.
 18. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Az M. Kir. Statisztikai hivatal 1881-es jelentèse: A román parasztok (sic) fiatalabb korukban házasodnak mint a magyar parasztok, ezért több gyerekük születik, ezért minden magyarító törekvés ellenére sem csökken a románaok aránya erdélyben. (Idézi: Arató Endre: a magyarországi nemzetiségek nemzeti politikája).
  Kiváncsi lennék a te történelmi-demográfiai adataidra, amikor vagy két hsz-el korábban még az okokat is leírtad (kivetkőzés, élvhajhászás stb.)
   
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  1780- óta tíz évente összeírtak a lakosságot, nemzetiségi és felekezeti alapon. Onnan van. Figyeld a magyarokat arányának növekedését, 1910-ig. De jó hogy jött az első vh. Az utolsó lehetősége volt a balkáni népeknek, hogy a török kori betelepedesuk után elcsatolják az új országrészeket.
   
  tong djagbu likes this.
 20. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Az 1910-es magyar népszámlálás idején a mai Erdély területén élt közel 5,3 milliónyi népesség 54%-a román, 32%-a magyar, 11%-a német anyanyelvűnek vallotta magát. Ez az arány nem csak születéseknek köszönhető. A középkortól folyamatos a románság betelepülése, (menekültek a török elől), betelepítése, mert szükség volt a munkaerőre. A magyarok és székelyek katonáskodtak, harcoltak is, emiatt folyamatosan fogytak. És az etnikai konfliktusok, amiben a magyarokat irtották (Mádéfalvi veszedelem és következményei, abrudbányai mészárlást stb.)
   

Ezen oldal megosztása