1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. Roni

  Roni Well-Known Member

 2. koppany

  koppany Well-Known Member

 3. arcas

  arcas Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 4. luperator

  luperator Active Member

  https://armyrecognition.com/decembe...e_lots_of_defense_equipment_in_the_2020s.html

  Sok konkrétum nem szerepel a hírben, a 2019-2028 közötti időszakban a román védelmi minisztérium levegő-föld rakétákat, többfeladatú repülőgépeket, páncélozott harcjárműveket és mentőhelikoptereket kíván beszerezni.
  Megjegyzik, hogy a GDP 1,81%-ról a tervek szerint még idén elérhetik a haderőre fordított 2%-ot, ám szakértők szerint nem tisztázott hogyan is jelenik ez meg a valóságban.
  A tervek szerint jövőre 130 fővel több, 1900 katona vehet részt a nemzetközi műveletekben.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  A Leopard beszerzésünk kapcsán olvasgattam román hozzászólásokat cikkek alatt. Alapvetően arról írnak, hogy kilóg a seggük a rongyos gatyából, képtelenek menedzselni külmissziókat megfelelően, de közben hiperszuper fegyverrendszereket vásárolnak csilliárdokért, miközben a magyarok jól átgondoltan építkeznek.
   
  fip7, szuvorov, Karak95 and 6 others like this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A magyar minimálbér 2019-re 150 ezer bruttó (vö. 144 e Romániában), de képzett / diplomás munkaerő esetén 202 ezer bruttó (vö. 163 e Romániában). Ez a MINIMUM bruttó persze. Jól képzett diplomásnál simán lehet Magyarországon 500 ezer nettó is vagy még több.

  Szóval jah, kurvára megelőzte, legalábbis a 444-nél.
   
  fip7, szuvorov, antigonosz and 4 others like this.
 7. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  majd vesznek amerikai helihordozót. Ahogy az America-osztály fut ki a dokkokból lesz elfekvőben pár év múlva :D
   
  svajcibeka likes this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hasmars lesz itt nem Himars!

  forrás a részletekkel
   
 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Magyarország mindig szívesen segít román szövetségesén, például Erdélyt szívesen átvesszük, hogy ezzel is kevesebb legyen a terhük!
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Persze, mi jó szövetségesek vagyunk, ha bárki megtámadja őket, akkor azonnal a segítségükre sietünk! ;)
   
  svajcibeka, tonyo and szuvorov like this.
 11. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Viharos beszerzés: kitört a korvett-botrány

  A hadügyminiszter úgy tesz, mintha szélcsend volna, és semmit sem tudna.
  Felfüggesztette a korvettek beszerzési eljárását Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár, sőt feljelentést is tett a katonai ügyészségen, mert szerinte az eljárás nem törvényesen zajlik. Erről pénteken értesítette Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy ez utóbbi ma azt nyilatkozza: nem tudja pontosan, hogy mi gyanús a korvettek beszerzésénél, és inkább az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését.

  „Tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot” – mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter. Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolják a beszerzés törvényességét.

  A PSD szabotálja Románia és a NATO védelmét?
  Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője meglepetésének adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett-beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke érthetetlennek nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte felmerülhet, hogy készakarva teszik, hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.

  Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nem csak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hisz Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani, és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy 'a hadsereg modernizálása nem a Kormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem nemzeti és nemzetközi prioritás'.

  Nem kis pénz
  Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési programmal tartják a határidőket, és éppen egy belső auditot folytattak az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben.

  A kormány a haderő-fejlesztési terv részeként tavaly február 15-én határozott a multifunkcionális korvettek beszerzéséről.

  https://foter.ro/cikk/20190112_viharos_beszerzes_kitort_a_korvett_botrany

  https://www.digi24.ro/stiri/actuali...&utm_medium=link&utm_campaign=foter_ro_201901
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na errol irtam itt mar tobszor a nagy roman beszerzesek kapcsan. Nyugdijra es a kozalkalmazottak kifizetesere sincs penz /meg az uj bakancsokat is hitelre vettek.../ nemam +48 f16 meg hasonlok az eddigi bejelentesekbol se nagyon lessz semmi... Pedig a haditengereszetuket fogjak nyomatni mert megkaptak az ukaszt... /ugyhogy johetnek a tippek atacms himars vagy a patriot beszerzes csokken./ugye 2 patriot a tengerfeloli vedelmet szolgalja az usa miatt./
   
 13. Crusader

  Crusader Active Member

  Tökéletesen igazuk van, hiszen a románoknak Gerald R. Ford osztályú repülőgép-hordozókat kellene beszerezniük!
   
  KoviUbi, arcas, fip7 and 3 others like this.
 14. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Azt a plussz 48 darab F-16 beszerzést nem fogják bírni anyagilag, majd leviszik a darabszámot 12-re.
  A HMARS-nál is már harmadolták a mennyiséget.
  A Rheinmetall-nál is - az Agilisről -várják, hogy aláírják a szerződést már nagyon a románokkal.....de késik..

  A Patriot beszerzés darabszáma is csökken erről nem is hallottam. Mennyivel??

  A Bell Vipers, UH-1Y Venom, Piranha 5 haditechnikai eszközöket Romániában akarják gyártani, szerződést már aláírtak erről. Van valakinek infója, hogy hol tartanak ezen termékek gyártásával???
   
  Nemerson and Szittya like this.
 15. Star Trek86

  Star Trek86 Member

 16. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  2018. márc. 29.-i feltöltés. Hol voltak akkor még a helikopter harckocsi meg fegyverbeszerzések.
   
 17. alba

  alba Active Member

  A románok fegyver beszerzésénél egyedül csak ez a beszerzésük idegesít engem! Nekünk is kellene ilyet venni de mint tudjuk a vezetés a szomszédok értékenysége miatt nem lesz ilyen véve! De még hasonló sem! :(:mad:
   
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem igen lett eddig gyártva.
   
 19. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  AH/UH-1, H215, Damen korvettek, Boxer és az alapján kifejlesztett helyi úszóképes kerekes apc (Agilis vagy mi a neve) gyártásokból eddig semmi se lett. A románok is olyanok mint a szélkakas, éppen merről fújt a szél, onnan írtak alá mindenféle szándéknyilatkozatot. Valószínűleg vagy a pénz, vagy a valódi politikai akarat hiányzik egy-egy projekt mögül.

  A kerekes üzletben, meg úgy néz ki a GDLS lett a nevető harmadik a Piranha 5-el. E mellé már kétséges, hogy beszereznének ugyanabból a kategóriából más gyártó termékét, legalábbis nem sok ráció lenne benne.
  A megkötött szerződés szerint a 227 megrendelt jármű 36 db-os első szériáját 2018-ban le kellett szállítani, amiből az 30-at Svájcban gyártanak, a fennmaradó 6-ot és az összes többit Romániában a Uzina Mecanica Bucuresti üzemében rakják majd össze. Egyenlőre nem nagyon lehet hallani csúszásról, így feltételezhetjük, hogy Romániában is beindult már a gyártás.

  A decemberi parádén 5 db ifv változatú és 3 apc biztos hogy ott volt. Ahogy gyakoroltak a felvonulásra:  "On 12 January 2018, Romania signed, for a 1 billion+ USD value, a contract with General Dynamics Land Systems for the purchase of 227 Piranha 5s in six different versions: ICV armed with a 30mm cannon, 120mm mortar, Command Post, CBRN, Ambulance, and Recovery. The Romanian vehicles are quite identical to the version purchased by Danemark.

  The main local partner is UMB (Uzina Mecanica Bucuresti) for which GD will manage a complete transfer of technology. The first 36 vehicles are scheduled to be delivered by late 2018. After that, the delivery rate is schduled to be 30 to 40 vehicles per year till the end of the contract."
   
  rudi and anonim999 like this.
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

Ezen oldal megosztása