1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mégis megtörtént a hadüzenet az angolok és a franciák részéről, nem? Pedig nagyon nem állt az érdekükben. Lengyelországon már senki sem segíthetett volna. Elfoglalásakor mégsem kértek békét a franciák, vagy az angolok. Franciaország elfoglalásakor sem.
  Az a baj, hogy nem vagytok tisztában a jó viszony, és a szövetséges jelentése között.
  Még egyszer elmondom, hogy Trump mit mond, az az ő dolga. Ha viszont a nemzetközi jog kötelezi, akkor akármennyire forgatja a szemét, hadat kell üzennie a NATO-t fenyegető veszély ellen. Legyen az külső, vagy belső. Ha Trumpnak ez derogál, akkor mindenek előtt ki kell lépnie a NATO-ból. De ha akkor éri egy ilyen szituáció, amikor még tagja a NATO-nak, akkor egyszerűen nincs más választása.
  Szerinted miért nincsenek még orosz katonák a Baltikumban és miért Ukrajnában. Pedig nagyon szeretné már Putyin.
  A NATO nem azt jelenti, hogy el kell hanyagolnod a haderőt, mert az "majd megvéd", mert ha mindenki így gondolkodik, akkor senki nem lesz, aki megvédjen.
  Az a szégyen, hogy az európai országokat úgy kell mindenféle Trump-i trükkökkel rávenni, hogy normálisan költsenek a hadseregükre.
  Ha csak minden európai NATO ország a GDP-jének a 2,5-3%-a között költene a hadseregére, akkor az amerikaiaktól függetlenül meg tudnák oldani a saját védelmüket.
   
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Szerintem csak páran arra akarnak rávilágítani, hogy szerződés ide vagy oda korántsem biztos hogy éles helyzetben bármi is történne, volt a hidegháborúban egy mondás "Chicago-t Hamburgért?" avagy beválálná az atomcsapást az USA a saját területen csakhogy megvédje Európát. Amikor kiderült a '90-es évek végén, hogy hiába van kölcsönös megnemtámadási és segítségnyújtási egyezménye Tajvannak az USA-val, de az USA egy kínai invázió esetén nem védené meg Tajvant, egyszerűen nem vállalna be érte egy háborút Kínával, komoly botrány is lett belőle Tajvanon.
   
  blitzkrieg, fip7 and KoviUbi like this.
 3. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  A szovjetek felé is? Csak, mert Lengyelország másik felét a szovjetek foglalták el.
   
  blitzkrieg likes this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Te jelenleg tisztában vagy a Molotov-Ribentropp paktum titkos záradékával, de akkoriban a szövetségesek erről nem tudtak erről.
  Ehhez pedig az oroszoktól jött egy ilyen nyilatkozat:
  Molotov a következőket mondta szeptember 17-én: A lengyel-német háborúból kifejlődő események megmutatták a lengyel állam gyengeségét. A lengyel vezetők csődöt mondtak… Varsó, többé nem Lengyelország fővárosa. A lengyel kormány hollétéről senki nem tud semmit. A leszerepelt lengyel kormány magára hagyta a lengyel lakosságot. A lengyel állam és kormány gyakorlatilag megszűnt létezni. Mindennek következtében a Szovjetunió és Lengyelország között kötött egyezmények is semmissé váltak. A lengyelországi eseményekre különleges figyelmet fordít a szovjet kormány, hogy biztosíthassa országának biztonságát. Lengyelország a Szovjetunió elleni lehetséges veszélyforrások melegágyává vált… Azt sem várhatja el senki a szovjet kormánytól, hogy közömbös maradjon az ezidáig jogfosztott, most pedig magukra hagyott testvéreik, a Lengyelországban lakó ukránok és fehéroroszok sorsa ügyében. A szovjet kormány ezért szent kötelességének tartja, hogy segítő kezet nyújtson lengyelországi ukrán és fehérorosz testvéreiknek.
  És az a durva, hogy addigra már tényleg ez volt a helyzet.
  Az érdekes felállás akkor állt volna elő, ha a németeket egyedül is le tudják győzni a szövetségesek, mielőtt még megindítják a Barbarossát. Azt gondolom, hogy akkor nem lett volna más választása az oroszoknak, mint hogy kivonulnak a megszállt lengyel területről, ezzel igazolva a Molotov által előadott jóhiszeműségüket.
   
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Megfájdult a fejem....
  Hány éves vagy?
   
  blitzkrieg, borisz, notaricon and 3 others like this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És pontosan ezért nem kötnek már ennyire rizikós országokkal szövetséget. Tajvant valószínűleg nem tudnák megvédeni. Ott nincs "hátország".
  De Oroszország pont azért lépett Ukrajna ügyében, mert ha sikerült volna a NATO "szárnyai" alá vonnia magát Ukrajnának, akkor már nem tehetett volna ellene semmit.
  A mi helyzetünk a szomszédainkkal azért más tétel, mert egyik szomszédunk sem jelent még ujjgyakorlatnyi problémát sem a NATO-nak. Alapvetően a mi térségünkkel max. annyira foglalkoznak, hogy néha leszólnak, ha túl hangos a ricsaj a szemétdombon. Tudják, hogy egyik állam sem olyan hülye, hogy akár NATO tagként akár NATO-n kívüli országként szembemenne a NATO-val.
   
 7. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  A hadüzenettel a lengyelek meg ugye meg is lettek mentve.Örültek is neki nagyon A zongoristában is.Utána már kevésbé, de hát az már kit érdekel?
  Az meg, hogy Lengyelországon már nem segíthetett volna senki nem igaz.De tegyük fel, hogy mégis igaz volt.Az azt jelenti, hogy tudatosan hülyítették a lengyeleket.Mennyivel jobb, ugye?

  A nemzetközi jog az pont olyan, amit az amerikai elnökök valahogy soha nem ismernek.Nem csak Trump, de mondjuk ő kifejezetten.Mint amikor önkényesen ad területeket Izraelnek, ami a nemzetközi jog szerint nem lehetne az övék.
   
  blitzkrieg and Nemerson like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem azért megbocsájtható a szövetségeseknek, hogy egy 5 napja megkötött védelmi egyezmény általi szövetséges megvédésére még nem sikerült felkészülniük. o_O
  Meg talán azt is, hogy 3 hét (ennyi idő alatt rendezték le nagyjából a lengyel hadsereget) alatt nem tudtak összedobni egy balti-tengeri partraszállást, partraszálló hajókkal, felkészített csapatokkal, légifölénnyel, logisztikával, miegymással. :rolleyes:
  Milyen nemzetközi jogot is sértett meg Trump Izraellel kapcsolatban?
   
 9. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Az azért megvan, hogy nem 1939 szeptemberében jöttek rá, hogy a németeknek egyre erősebb hadserege van(meg komoly területi igényük minden irányba) és erre fel kéne készülni?-->Anschluss, Müncheni egyezmény,stb.--->Ezek megelőzték Lengyelország lerohanását.
  Nem csak Lengyelország, hanem saját maguk miatt is fel kellett volna készülniük.Nem mellesleg csak lepapírozva volt 5 nappal a háború előtt a szövetség, akkor már vagy fél éve kijelentették, hogy MEG FOGJÁK VÉDENI LENGYELORSZÁGOT.
  Magyarázhatod, de ez akkor is felelőtlen ígérgetés volt, mert nem csak úgy lábjegyzetben említették meg, hanem konkrétan kijelentették Cheszlovákia után, hogy Lengyelországot megvédik bármitől.Ez nem történt meg--->Hazudtak!  Pl:Golán
   
  blitzkrieg, notaricon and tindalos like this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor hazudtak volna, ha a támadás ellenére megpróbálják elkerülni a háborút. és kiegyeznek a németekkel. Nem ezt tették!
  Milyen más opciója lett volna még a 2 (3) országnak, ha békés úton akarták volna megoldani a helyzetet? 38-39-ben már nem lehetett utolérni a német hadsereget.
  Ha a britek nem garantálják március végén Lengyelország szuverenitását, akkor megúszta volna Lengyelország?
  Ebben a pókerjátszmában a 2 párral kellett valamit kihozni a helyzetből. Nem jött be a blöff. Pedig ők végig azt hitték, hogy minimum pariban vannak a németekkel.
  Ha darabra meg is voltak a szövetségben, a módszerekben nagyon le voltak maradva.
  A britek nem csak 39-ben nem voltak felkészülve a háborúra, de szerintem egészen 41-42-ig sem. Így volt ezzel egész Európa (a németeket kivéve)!
  Tehát hagyni kellett volna Hitlert tovább garázdálkodni? Mert akkor jött volna Svájc, Dánia, meg persze csak úgy mellékesen Nyugat-Lengyelország.
  Nem arra kérdeztem rá, hogy milyen területet, hanem arra, hogy milyen nemzetközi jogot sértett meg Trump.
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Miről beszélsz? 39 Szeptemberben Nyugaton 110 Francia-Angol hadosztály állt szemben 23 Német hadosztállyal. Ha akarták volna símán benyomulhattak volna mélyen No.ba mire azok Lo.ból átcsoportosítottak volna Ny.ra. De nem… az Angolok is és a Franciák is ekkor még a megegyezést keresték a Németekkel, Lo.ot meg konkrétan lesz.ták..
  Pont most mondta el hogy nem fog egy III.vh.t kirobbantani egy légypiszoknyi K.eu.i ország miatt. Erről ne is álmodj..
  Nemzetközi jog...bocs, de te tényleg ennyire naiv vagy?
  Könyörgöm ne írj már ekkora tévedéseket...1939 Aug 25.-én az történt hogy az Angolok is csatlakoztak az 1921-ben (!!) kötött Lengyel-Francia katonai segítségnyújtási szerződéshez. A Franciák már 1921-ben kötelezték magukat Lo. megvédésére.
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  3. világháború? A Román topicban?
  De ha már itt tartunk:
  Melyik kelet-európai ország miatt különben? Sorolj már fel legalább 1 olyan NATO tagországot Kelet-Európában, amelyik határos az oroszokkal és amelyikben ne lenne több ezer amerikai katona állomásoztatva! Azokat csak megvédené nem? Vagy akkor miért küldi oda őket? Mert szép a táj?
  Még részemről utoljára visszatérve a 2. világháborús párhuzamra:
  Ezt te írtad:
  "Csak egy példa: a II vh. előtt a Lengyeleknek volt olyan szerződése mint az Angolokkal, mind a Franciákkal hogy Német támadás esetén azok 15 napon belül megtámadják No.ot."
  15 napon belül tudod mi volt a helyzet Lengyelországban?
  Ez
  Pedig a Franciák be is vonultak, a 7. napon (3 nappal a hadüzenet után)!
  Azoktól az arcoktól, - akik a "Nagy" Háborúban azon szocializálódtak, hogy hónapokat éveket kell küzdeni 100-200m-es terepszakaszokért, és ezek az emberek amikor azt hallották, hogy a komplett Lengyel Hadsereg (kb. 1M katona, amit ráadásul 36-tól a francia kormány próbált is kistafírungolni), a korábbi egyezményben lefektetett 15 napos határidőn belül gyakorlatilag megszűnt létezni, az új német gőzhenger előtt, - elvártad volna, hogy ne fejvesztve meneküljenek vissza a félelmetes Maginot vonal mögé?
  De ha meg tudod nekem azt mondani, hogy Kanadának, (akkor már szuverén országokként) milyen egyéni érdeke fűződött ahhoz, hogy hadat üzenjenek egy európai háborúban, és ott több 10 ezer katonáját veszítse el (az első világháború tapasztalatai után), akkor talán magad is be fogod látni, hogy lehet valami kis értelme ennek a NATO nevű megbízhatatlan tákolmánynak, ami mellesleg megnyert már egy Hidegháborút.
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mégis hogyan nyert meg egy hidegháborút? Mert ha azt nézzem akkor hogyan is nyert a Nato? Szerintem sehogy. Könnyű úgy "nyerni" hogy közben az ellen fél a saját gazdaság il ideologiai politikáján kivérzik. Ha a szovjetek benne a vsz a kínai utat követék volna a 80 as évek végétől? Vajon a Nato könnyedén tudod volna "nyerni"?
   
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mégis hogyan nyert meg egy hidegháborút? Mert ha azt nézzem akkor hogyan is nyert a Nato? Szerintem sehogy. Könnyű úgy "nyerni" hogy közben az ellen fél a saját gazdaság il ideologiai politikáján kivérzik. Ha a szovjetek benne a vsz a kínai utat követék volna a 80 as évek végétől? Vajon a Nato könnyedén tudod volna "nyerni"?
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kívételesen most egy értelmesebb trolt küldtek ide. Sajnos még mindig nem elég felkészítetett. Vagy kisebbik verzió hogy "önszántábból" irogat még.
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Dehát kik? :eek:
  Jaaaah hogy értem... :D:D:D
   
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Itt a lényeg, Hímtagon Lovagló!
  Nem érted te ezt az egészet, csak erölködsz.
  Szerintem, írd át a neved; Csökönyös szamárpöcs-re. :)
   
 18. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Csak te beszélsz terelés céljából Ciprusról.
  Én azokról a GÖRÖG szigetekről beszélek amelyek pár kilométerre vannak a török pártoktól. Szamosz, Leszbosz stb.
  Nyilvánvalóan már te is látod, hogy meggondolatlanul állítottál határozottan valamit, de nincs annyi vér a pucádban, hogy ezt beismerd.
  Ez egy eléggé általános jelenség a neten.
  Szóval ezt a vitát most befejeztük.
   
 19. megazez

  megazez Well-Known Member

  Az megvan amikor a baltikumból gyakorolták az amerikaiak a visszavonulást németországba?
   
 20. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  blitzkrieg, tindalos and megazez like this.

Ezen oldal megosztása