1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez elobb meg hollandok bombaztak civileket egy bejegyzes szerint. :) Nem zavartok ossze.
   
  jani22, gergo55, arcas and 1 other person like this.
 2. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az is lehet hogy civilek bombáztak oroszokat, vagy hollandokat. Na ne már.
   
  vendeg2 and antigonosz like this.
 3. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Dehogynem. Bombák oroszoztak holland civileket? :D

  Sajnos ezekben a helyzetekben teljesen ki vagyunk szolgáltatva a híradásoknak, ahol aztán mindenki azt mond, amit jónak vél a maga számára.
   
  borisz and antigonosz like this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Meggyőződésem, hogy holland civilek saját magukat bombázták.
   
  vpet, FilcTroll, Masztiff and 2 others like this.
 5. Python

  Python Well-Known Member

 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Pentagonban bejelentették hogy a Szíriai olajmezők kitermeléséből származó bevételből nem ők fognak profitálni, hanem azt a Kurdoknak adják - amiből a Kurdok fegyvereket vehetnek az USA-tól...:rolleyes:o_O
  Napi 30-40 ezer hordó olajról van szó aminek az értéke $1-1,5 millió. (éves szinten ez kb. fél milliárd $…)

  Az Oroszok - azt hiszem teljes joggal - az akciót "nemzetközi banditizmusnak" nevezik.
   
  jani22, fishbed, antigonosz and 10 others like this.
 8. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Ez az amcsiknál azt jelenti, hogy a pénzt odaadják az amerikai hadiipari komplexumnak, cserébe a kurdok kapnak pár ukrajnában leharcolt hummert (amik eredetileg az öbölháború után lettek leselejtezve) amit jó pénzért felújítanak nekik (átfújják homokszínüre amilyenek eredetileg voltak) és egy pár amerikai héja kap egy kis csúszópénzt a 2020-as kampányhoz." America, fcuk yeah!"
   
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nekem mindig ilyenkor beúszik a kép, hogy azt olvasom:
  "a Honvédelmi Minisztériumban bejelentették, hogy a romániai olajmezők kitermeléséből származó bevételből nem ők fognak profitálni, hanem azt a székelyeknek adják - amiből fegyvereket vehetnek MO-tól...:rolleyes:o_O" LOL
  Egyébként azt szeretem az USA-ban, hogy olyan kiszámithatóak.:)
   
  ghostrider, szegcsab, fip7 and 3 others like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Pedig a valóságban ezt csak úgy hívják, reálpolitika. Az USA pont addig fogja ezt a stílust tovább csinálni, ameddig hagyják neki. Hülye lenne nem így tenni. Persze közben azért a sok év alatt szépen felépített zománc kezd lepattogni arról a csillogó vértről, s lassan egyre több embernek nyilvánvalóvá válik hogy nem jobbak ők senkitől, hiába hitette el Holywood hogy de.

  Hát nem.
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Erre a helyes kifejezés a status quo.
  Rájöttek, hogy a szíriai helyzetből kizárólag így és a kurdok önnálló államának létrejöttével fognak tudni jól kijönni.
  Senki ne reménykedjen Szíriában gyors megoldásban!
   
 12. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Nem hinném hogy a Kurdok kapnak önálló államot. Most se :(
   
  ghostrider likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Figyelj már, nem te voltál az kb. egy hete aki azt mondtad hogy az Usa-t nem érdekli az olaj mert van nekik elég ;)?!

  Jó reggelt neked is.
   
  gergo55, ghostrider and zeal like this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Persze hogy nem. Ahhoz fájó, de az Usa nem elég erős, hogy Irán-Török-Szír-Irak akaratával szemben ott egyszerre tudjon dominálni, pláne úgy hogy s háttérben ott vannak az oroszok is.
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Miért, te azt gondolod, hogy onnan fogja hazaszállítani az olajat, mint annak idején Irakból, meg Kuvaitból?
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bárhova ahol fizetnek érte! Miért te azt gondolod hogy Usa segítség nélkül a kurdok el fogják tudni adni bárkinek azt az olajat? Merre szállítják majd el, a törökök vagy szírek, esetleg Irán - Irak felé? Az US pont azért marad, hogy mand ők biztosítják az útját, és leveszik a hasznot. Védik azt amihez igazából semmi közük.
   
  jani22, fip7, gergo55 and 6 others like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Édes istenem!
  És azt fel tudod mérni, hogy az hogy azok a katonák ott vannak, az mennyibe kerül nekik az amerikaiaknak?
  De legyél kedves ne csak a Szíriában bent lévő csapatok fizetésére, és ellátására gondolj, hanem a teljes logisztikai lánc fentartására, továbbá az amerikai harcmodorhoz elengedhetetlen légi támogatás fenntartására.
  Mennyi is egy B52-es vagy egy F35-ös, esetleg egy komplett anyahajó fenntartása? Egy F-35 a legutolsó infók szerint az amerikai adófizetőknek - ha jól emlékszem - 36.000 USD/óra áron repked őrjáraton. Abban pedig biztos lehetsz, hogy vagy azokból, vagy a B-52-esekből mindig van fennt egy géppár.
  Minimum 2-3 helikoptert teljes CSAR felszereléssel készenlétben kell tartani!
  Ha egyetlen gépet is elvesztenek (még ha csak véletlenül is), az majdnem fél évnyi kitermelhető olaj árát vinné el.
  Gondolkozzunk már!
  1M dollár per nap? Aprópénz, ahhoz képest, amiket itt felsoroltam.
  Megtehetné a korlátolt képességű Trump - ahogy meg is tette - hogy csapot papot otthagyva otthagyja az egész Közel-Keletet a francba. Úgy néz ki valaki mégis rádőbbentette, hogy miért nem jó, ha otthagyjPutyinnak, Erdogannak, és Assadnak Szíriát
   
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Baszod, nem otthagyja Assadnak Szíriát, az Szíria ahonnan lopatják az olajat a kurdokkal! Az USA az érvényes nemzetközi jog szerint ott megszálló erő, egy fokkal sem jobb mint a törökök. Semmivel.
   
  fip7, vata, hurci10 and 9 others like this.
 19. monster

  monster Well-Known Member

  Mondjuk ha a szír kormány kérésére állomásoznának amerikai katonák arrafelé, akkor érteném, hogy miért jogos a költségtérítés, de így valóban mindössze közönséges rablás. Mintha én rátörném az ajtót valakire itt a környéken, betelepszem hozzá, és elveszem a nyugdíját, mert végülis nekem is élni kell valamiből, nem mehetek ki a házából, mert a végén még erősebb ajtókat szerelne fel, aztán nem tudnék visszamenni.
   
  fip7, fishbed, hurci10 and 5 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A török hadsereg a szír kormány kérésére foglalt el területeket az ország északi részén?
  Az orosz csapatok jelenleg pontosan annyira legálisan tartózkodnak Szíria területén, mint amikor Kádár behívta az orosz csapatokat, hogy leverje a Forradalmat.

  Addig fog ez az egész húzódni, amíg egy Jalta jellegű csúcstalálkozón minden érintett környező ország beleegyezésével létre nem hozzák a független Kurdisztánt.
  Előbb utóbb Erdogan, vagy az utódja is be fogja látni, hogy ez lesz a helyes megoldás. Ha lesz egy olyan terület, amit a magukénak mondhatnak, akkor Izrael mintájára egységes államot hozhatnak létre, és megindulhat a lakosságcsere is. Ki mit nyer?
  - Kurdok : 'asszem ez egyértelmű, saját állam, megküzdöttek érte.
  - Assad: Ugyan orosz zónába/felügyelet alá kerül, de hatalmon (és életben) maradhat. Nem kis eredmény azok után, hogy azért nagyon meleg volt neki ott a pite
  - Erdogan/vagy az utódja: A kurdok Kurdisztánba áramlásával megszűnik a kurd probléma az országban. Van az a híres török reggae szám, hogy "No kurdish, no cry." :D
  Természetesen amerikai garanciát kell kapjanak, hogy a kurdokat rendben tartják. Amennyiben nem így fog történni, az amerikaiak - akkor már - érthető kivonulásával ország az ország ellen viselhet hadat, ami egy sokkal tisztább nemzetközi helyzetet eredményez. Szerintem ez teljesen egyértelmű, hogy ezt a történtek után minden épeszű kurd el szeretné kerülni.
  - Az iraki kormány: Megszabadulhat az amerikai jelenléttől valamint náluk is mérséklődik a kurd kisebbség mérete. Megszabadulhatnak egy darázsfészektől az ország északi részén.
  - Az amerikaiak: Egy olyan állam jönne létre a Közel-Keleten, ami a nem csak elviseli, de több emberöltőre hálás is lesz nekik amiért saját államuk lehet. Sokkal szilárdabb bázis lehet ez ott nekik, mint bármelyik másik ottani szövetségesük. Rendezhetik a viszonyukat a törökökkel. És talán ami az egyik legfontosabb, végre lesz egy "sikertörténetük" a Közel-Keleten.
  - Az oroszok: Ők csak nyernek az ügyön. Lesz egy 110%-ig lojális bábállamuk, mert ha Assad nem viselkedik, akkor irány Moszkva, meg a hómező! Nekik is lesz egy stabil bázisuk a Közel-Keleten. Szíria stratégiai elhelyezkedése pedig erre ideális. Egyben bebiztosítja a jelenlétét a Földközi tengeren. Putyin újra a nagy machinátor szerepében tetszeleghet. Még talán Béke Nóbelre is felterjesztik! :rolleyes:
  - Az egész világ:
  Megszűnik egy olyan konfliktus, ami többmilliós menekülthullámot gerjesztett. Assad kézben tartásával az oroszok finoman kiszoríthatják a Hezbolahot Szíriából, és velük együtt sikeresen izolálható lesz Izrael és Irán. Csökkenő feszültség, Izrael és az arabok között, miegymás. És úgy általában csökkenhet a feszültség az egész Közel-Keleten.
  És, hogy ki fedezi az újjáépítéseket? Minden nagyhatalom a saját zónáját segíti, + Európa örömmel az összeset támogatni fogja, csak szabaduljanak meg a törökök zsarolásától!
  Ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN szituáció ......LENNE, ha legalább az orosz-török-amerikai tengely felismerné a saját érdekeit.

  Jó mi?!?:cool:
   

Ezen oldal megosztása