1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. ladagrant

  ladagrant Active Member

 2. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  De muszáj ott repkedni, amikor tudják jól, kaptak kályhacsöveket a nagyonzöldek ?
  ----------------------------------------------------------

  Más
  Megvan, hogy miért kaptak idegrohamot tegnap a törökök az Örmény kérdésben, ott a térképen is. Itt van:

  "The Syrian People's Assembly unanimously adopts a resolution condemning the genocide of Armenians by the Ottoman Empire at the beginning of the twentieth century"
  https://syria.liveuamap.com/en/2020/13-february-the-syrian-peoples-assembly-unanimously-adopts

  A Szíriai Népi Közgyűlés egyhangúlag állásfoglalást fogad el, amelyben elítéli a Török Birodalom által elkövetett örmény népirtást a huszadik század elején
  ----------------------------------------------------------

  Ugye ezt te sem gondoltad komolyan ? :D:D Csak gondolkodjunk el Snowden "borításán", és mindjárt világosan látszik, hogy semmi nem változna. De nem csak az ő esete a példa, tucatszám lehet előásni az ilyeneket a múltból. A világ egy mocskos hely, egy inkább az, és sokszor azok is ilyenek, akikről sosem gondoltad volna.
  Persze, minden szállítmányt megpróbálnak szétlőni vagy likvidálni, ami a határaikhoz közel vinné az iráni fenyegetéseket, én is említettem ezt többször, de azért Netanjahu-nak nem kéne nagyarcoskodni.
  Mert a végén ide vezethet:
  • Bástya elvtárs: Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység. :eek: :p
   
  fishbed, KoviUbi and Pogány like this.
 3. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Az SAA bejelentette, hogy biztositotta a Damaszkusz - Aleppo (M5) utvonalat. Szerintem meg kicsit korai, de ok tudjak...

  The Syrian army announces the securing of the Damascus-Aleppo International Road after completing its control of the surrounding areas
   
 4. aamen

  aamen Well-Known Member

  megint egy érdekes hír:

  ha van valóságalapja, és megjelenik az ypg - és talán később az sdf? - az saa oldalán aleppótól nyugatra, az új alapokra helyezné szíria jövőjét
  de ha nincs is valóságalapja csak annyi hogy kurd fejekben felmerült a gondolat, az is óriási eredmény lenne
   
  Leonidas likes this.
 5. Python

  Python Well-Known Member

 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Megvan az eredménye, hogy minden normális embert lecsuktak törökországban. Véletlenül megláttam egy hírt, hogy pakisztán, ahol mint később olvasgatva 2 napos látogatáson volt Erdogány, támogatja őt "a lefejezos mersekelten kannibal terroristak" (antigonosz után) az Idlibi birodalmuk törökök általi fenntartásával.

  A meglepetések csak ez után jöttek, amikor rákerestem gyorsan, hogy mégis ki folyik itt. Már török lapok jöttek elő, és mint tudjuk, MÁR CSAK OLYAN SAJTÓ VAN, AMI ERDOGAN SEGGÉT NYALJA, ugyanis minden más sajtót újságírót az Erdogány által diktált törvények szerint simán le lehet csukni. Igaz hogy ezeknek a joghoz semmi közük, de ameddig meg nem puccsolják Erdoganyt és kormányát, addig élnek ezek a "törvények".

  Ezzel a cikkel botlottam bele a hajmeresztő írásokba, amik nagyon is közel állnak a török kormányhoz, majd meglátjátok. Mindössze 1,5 órája tették fel a cikket, ami nekem már 15.-ét mutatott, mert az más időzóna.
  Turkish pro-govt think tank head calls for U.S. strike on Syrian govt. forces
  https://ahvalnews.com/seta/turkish-pro-govt-think-tank-head-calls-us-strike-syrian-govt-forces

  A cím elég beszédes, az amerikaiakat igyekeznek a törökök belerángatni a szír háborúba, hogy mérjenek csapásokat. Nos azok után, hogy Erdogány megpuccsolta a NATO-t, majd Trumpot porig leégette OTTHON a kurdok elleni HÁBORÚVAL (Trumpnak ki kellett vonulni, a választási ígéreti miatt, de megtiltotta Erdogánynak hogy bevonuljon a kurdok ellen, és megszállja a területeiket), szóval ha ezek után Trump összejátszik Erdogánnal és elbukik, akkor külön úgy kell neki. A cikkekből kiderül, hogy az amerikaiak már az Affrini régió megszállását is ellenezték, csak nem léptek közbe. (megj.: ehelyett hagyták megszállni és Erdogánynak szétlővetni az addig érintetlen kurd területeket :mad: ) Hulusi Akar török védelmi miniszter a NATO csúcson "konkrét támogatást kért" az amerikaiaktól, a NATO-tól, és az EU-tól is !!! Mint itt (is) olvasható, főként az amerikaiakat akarta belerángatni legalább részben a háborúba - a (nemzetközi) közvélemény "támogatása" (lázítsanak Assad ellen), "a lefejezos mersekelten kannibal terroristak" (antigonosz után) támogatása fegyverekkel, új javaslatok előterjesztése (az ensz-ben szíria támadása az amerikai megbízotton keresztül, a BT-ben mindenféle politikai indítvány (vegzálás) benyújtása) Háát... itt tarunk... Még egy lényeges, "kimagyarázzák" az oroszok felé fordulást, és "most már táncolnak vissza az US felé". (megj.: minden normális kormányban a bizalmi index Erdogány felé most a nullára esett vissza - viszont az oroszok fapofával szedik be majd továbbra is a pénzt a már eddig megkötött üzletekből) Akire ez az egész cikk épül (a mondanivalója), az Erdogany egyik befolyásos politikai intézetének seggnyaló direktora, Burhanettin Duran.

  Íme, ez a cikk az, amivel Burhanettin Duran próbálja irányítani Erdogan és a törökök politikáját.
  https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/02/14/idlib-krizinin-uc-duzlemi

  A "szakértő úr" az oroszok hozzáállását próbálja aláásni, persze félig burkoltan. Utána a kurdokat szidja, az összes szervezetüket, mint "az elsődleges terrorfenyegetés" törökország részére, SÖÖÖT annyira elsődleges ez neki, hogy a menekültek beáramlása ehhez a veszélyhez képest,"csak" másodlagos !!!!! Ne felejtsük el, hogy egy kormányközeli (szagértő) ember mondja ezeket ! Ezután az amerikaiak kritizálása mellett, és az általam is már említett északi bevonulás amerikai (Trump) megtorpedózásán siránkozás után valami új egyezményt emleget, amit Iránnal és Oroszországgal szeretnének aláíratni, és amit állítólag Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is támogat. (Pakisztánt is megemlíthette volna mint újdonsült támogatót... :rolleyes::D:D )
  A cikk végén amellett hogy kritizálja az USA-t, az EU-t és a NATO-t, hogy nem futottak "törökország segítségére sietni" (miközben az eddig az Oroszokkal húzott, nem is akart Trump-hoz elmenni, és ezt sokszor hangosan világgá is óbégatta Erdogány... :rolleyes::D:D:D:D:D:D), a "segítség" elmaradásával az USA befolyás csökkenésére hivatkozik, és a régi szoros amerikai - török kapcsolatok helyreállításának elúszásával fenyeget burkoltan.
  --------------------------------------------------------------------------

  Az én magán konklúzióm: Erdogány és a törökök teljesen megbízhatatlanok, köpönyegforgatók, kurd fóbiások, ami még elmenne, ha nem akarnák ölni őket, az ország sajtója kiherélt, minden gondolkodót lecsuktak, elüldöztek, így eluralkodott az Erdogány melletti elvakultság és a politikai őrület a seggnyalók miatt. (a "ki tud jobban benyalni és nagyobb erőszakot mondani" a kurdok és szíria ellen megy - elképesztő...:oops:)
   
  Loken, vata, fishbed and 9 others like this.
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  A jelenlegi bigottan és agresszíven kurd ellenes Erdogany és törökország miatt (az előző postomban a cikkben van) a kurdok egyetlen jó döntése, ha segítik Assadot a törökök ellen, és segítenek neki "a lefejezos mersekelten kannibal terroristak" (antigonosz után) és a törökök végleges kirakásában szíriából. Persze nem egyszerű a kérdés, mert Assad meg izraelre acsarkodik pontosan úgy, mint ahogy a törökök szíriára és a kurdokra.
   
  Loken likes this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. comandante

  comandante Well-Known Member

  Ami érdekes hogy ebben a harcban most Iránta nem számíthatnak.
   
 11. aamen

  aamen Well-Known Member

  miért is?
   
 12. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Azért Izrael megszállva tartja a Golán fensíkot, pénzeli a lefejezősöket,rendszeresen bombázza Damaszkuszt, kicsit nehéz azt "acsarkodás" nélkül kibírni...
   
  arcas, Loken, zeal and 3 others like this.
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az apc et lebombázták? Mert úgy tűnnik a videon hogy nem atgm el szedték ki őket. Legalábbis azt amelyik a bombatölcsérben füstőlög. A második már sanszosan bekaphatott egy atgm et. Szemből a vezetői oldalon. De ebbe se vagyok biztos?
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

  Nekem inkább tüzérségi támadásnak tűnik, de a 2. APC az lehet, hogy bekapott 1-2 ATGM találatot az elején (?), de hogy azt is megszórták tüzérségi gránátokkal az szinte biztos, mert a hátsó része kvázi hiányzik, és a környéke tele van robbanás és repesznyomokkal. Én inkább tüzérségre tippelek, de ki tudja?!
   
  boki likes this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. comandante

  comandante Well-Known Member

  Mert jók a Török gazdasági kapcsolatok bármennyire hihetetlen. Rengeteg cégnek van iráni kapcsolata. Törökök rengeteg gázt vesznek, stb. Irán épp kilábalt a gazdasági recesszióból. Kettejük közti kereskedelemnek egyéb hozadéka is van.
   
 17. comandante

  comandante Well-Known Member

  A kurdokkal meg mindketten egy oldalon állnak.
   
 18. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  A második videon lehet látni több helyen határozottan külföldi dzsihadistákat. Erdogan egyik fő "tanácsadója" szerint (a korábbi cikkben emlegetett diirektor "szagértője" elemzése és instrukciói szerint, "Burhanettin Duran") ezeket kéne fegyverrel és pénzzel támogatnia főleg az US-nak, az EU-nak, a briteknek ??? :eek::rolleyes: Erről csak egy L'art pour l'art kabaré jelenet jut eszembe, a "Nooormális ???". A NATO-t már említeni sem merem... :oops:
   
 19. nyugger

  nyugger Well-Known Member

 20. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Ezzel kapcsolatban nem ártana ha a teljes múltját tanulmányoznád az esetnek a kezdetektől, pld. az arab-izraeli háborúktól és még korábbról. Izrael megelőzés céljából tartja megszállás alatt a Golant, mert onnan kényelmesen lehet támadni az országot. Izrael nem hódító háborúk során szállta meg, hanem védekező háborúban, amelyben majdnem el is esett a támadó arab túlerő ellen. Namost ezért volt roppan kínos Assad interjújában múltkori vehemensen ellenséges nyilatkozatai Izraellel kapcsolatban (Izrael ellen), mert az mutatják, hogy az eredeti megszállási okok a mai napig változatlanul fennállnak Szíriai oldalról. Kínos. Hasonlóan Irán és Jemen folytonos fenyegetéseihez hasonlóan Izraellel szemben.
  A Golanról kicsit bővebben (az angol wiki oldala) https://en.wikipedia.org/wiki/Golan_Heights
  Jelenleg Erdogany hasonlóra "szeretne" hivatkozni a szír területek megszállásával mint izrael, csakhogy itt NEM VOLT törökország elleni háború, SŐŐŐT, a törökök pátyolgatták és segítették az iszlám államot is, egy rakás pénzt keresve az üzletelésen. Köszönőviszonyban sincs a két megszállás egymással.
  Nem ártana ha alaposan a közel-kelet Izraelhez tartozó és környékbeli területeinek történelmét, ami több ezer évre nyúlik vissza, de az sem ártana neked, ha Egyiptomtól Iránig terjedő területről vennél alapos leckéket több ezer évre visszamenően, mert különben sosem fogsz érteni semmit a közel-keletből. Ezt nem lehet ilyen "faék" egyszerűségű egymondatos kritikával elintézni ahogy azt te gondoltad. A közel-kelet már nagyon régóta (nem csak pár-száz éve) a világ egyik puskaporos hordója, és ez nem is fog megváltozni egyenlőre.

  Javaslom neked elolvasni a wikipédia magyar és angol nyelvű oldalát is (nem azonosak), hogy nagyobb rálátásod legyen a témára.
  A magyar oldala - "Arab–izraeli konfliktus" https://hu.wikipedia.org/wiki/Arab–izraeli_konfliktus
  A angol oldala - "Arab–Israeli conflict" https://en.wikipedia.org/wiki/Arab–Israeli_conflict
  De van még erről további 82 !!! wikipédia oldalon különböző nyelveken írva, nyilván a maga nyelvén sokan más prioritásokat is írnak, mint ahogy az angol és a magyar változat sem egyforma. Ahány ház, annyi saját igazság ? Könnyen lehet... :rolleyes::)
  Az orosz oldala - "Арабо-израильский конфликт" https://ru.wikipedia.org/wiki/Арабо-израильский_конфликт
  Az arab oldala - "الصراع العربي الإسرائيلي" https://ar.wikipedia.org/wiki/الصراع_العربي_الإسرائيلي
  A perzsa oldala - "ستیز عرب‌ها و اسرائیل" https://fa.wikipedia.org/wiki/ستیز_عرب‌ها_و_اسرائیل
  A török oldala - "Arap-İsrail savaşları" https://tr.wikipedia.org/wiki/Arap-İsrail_savaşları
  A héber oldala - "הסכסוך הישראלי-ערבי" https://he.wikipedia.org/wiki/הסכסוך_הישראלי-ערבי

  Nekem nem gond hogy beszélünk róla, sőt ez jó is. Soha nem lesznek egyforma álláspontok a kérdésről, ezért is tart már 100 éve a cirkusz Izraellel kapcsolatban, ezért voltak a háborúk, ezért tart még ma is az egész konfliktus.

  Hogy konkrét felvetésedre is reflektáljak"rendszeresen bombázza Damaszkuszt" - nos ez nem egészen így van. Irán egyre több bázist telepít Szíriába, például Damaszkuszba is, ahonnét Irán könnyen csapást tudna mérni Izrael állam területére. Világosan megmondta Izrael milliószor, semmilyen Iráni bázist és fegyvereket nem tűr meg az Izraeli határhoz közel (ez több száz km), és mindig megsemmisíti az ilyen bázisokat, fegyverzetet. Ezért vannak az Izraeli csapások Szíriára és Damaszkuszra, nem a polgári lakosság ellen.

  Most már így is túl sokat írtam, úgy hogy ezzel lezártnak tekintem a válaszomat végleg. Egy példa még: mi magyarok is rendszeresen csapást mérnénk egy másik ország bázisaira, ha az pld. folyamatosan Magyarország eltörlésével fenyegetőzne, és pld. Románia tárt karokkal fogadva bázisok építését engedné neki a magyar határ szomszédságába. Majd hülyék lennénk megvárni, amíg komoly fegyverrendszereket telepítene, amitől folyamatosan félhetnénk. Na ezért lő ki minden ilyen Izrael még időben, és ebből sosem csináltak titkot. Mondjuk pont ezért nem szólnak az oroszok sem, amikor jön egy csapás ? Csak amikor polgári gépet is veszélyeztetett ? Mindennek oka van... :eek: Az oroszok sosem fogják megakadályozni az ilyen izraeli csapásméréseket, eddig sem akadályozták meg, ami egyáltalán nem "véletlen"... :)
   
  aamen likes this.

Ezen oldal megosztása