[BIZTPOL] Szerb-koszovói konfliktus (2008 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 557
113
Harckészültségben a szerb katonaság
Koszovóban különleges rendőröket vezényeltek egy szerbek lakta faluba

MH/MTI – 2018.09.29. 18:09

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb katonaságot Aleksandar Vucic köztársasági elnök szombaton, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték - közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Emellett Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a rendőrség legmagasabb fokú készültségét rendelte el.
Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

A szerbek készültségét az váltotta ki, hogy szombaton az észak-koszovói Gazivoda-tóhoz látogatott Hashim Thaci koszovói elnök, és látogatását a Rosu különleges egység tagjai biztosították. A legfrissebb hírek szerint a koszovói elnök látogatását követően a különleges egység tagjai is visszavonultak.
A szerb sajtóban megjelent az is, hogy a Rosu tagjai helyi szerbeket tartóztattak le, ám ezek az információk hamisnak bizonyultak - írta honlapján az RTS.

Néhány hete Aleksandar Vucic is a Gazivoda-tóhoz utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Koszovóban kisebbségben élő szerbeket.
A gazivodai mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára. A tó 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 négyzetkilométer Koszovóhoz, 2,7 négyzetkilométer pedig Szerbiához tartozik. A tavat az Ibar folyón épített gát segítségével hozták létre 1977-ben. A gát és a tó feletti irányítás évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerb kisebbség felügyelete alatt áll.
http://magyarhirlap.hu/cikk/129817/Harckeszultsegben_a_szerb_katonasag
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and antigonosz

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Koszovó függetlenedési folyamata akkor kezdődött el, mikor a koszovói albánok uralni kezdték a nyugateurópai drog piacot. Az amerikai hadseregnek erős költségvetési kurtítást kellett vhogy átvészelniük, amit a masszív drogkereskedelemben láttak. Nagy katonai repgépekkel kezdték szàllítani a drogot Afganisztánból Koszovóba és adták át terjesztésre a koszovói albàn drogmaffiának. Dőlt a pénz és kezdett épülni a katonai támaszpont. Ezt nem kevesebb, mint a svájci kormány örökös biztonságpolitikai főtanácsadója Prof. Dr. Habil. A. Stahel mondta előadáson a katonai akadémián, és ezt lehozta a Zeitfragen újság nyomtatásban.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Már csak az hiányzik, hogy mi is belekeveredjünk. I. világháború 2.0 :eek:

Készültségben a koszovói misszió
A magyar KFOR-alakulat tartalék erőként vethető be

A magyar katonai kontingens készültségben várja, hogy be kell-e avatkoznia támogató tartalék erőként egy esetleges belső konfliktusba Koszovóban. Egyelőre visszahívták a magyar misszió katonáit, mert a helyi NATO-parancsnok megítélése szerint a napokban maffiatagok letartóztatása zajlott a térségben.

Az elmúlt napok eseményei miatt magasabb készültségi fokozatba helyezték a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat Koszovóban – tudta meg lapunk. Ez azt jelenti, hogy a katonák nem mozdulhatnak ki a pristinai laktanyából, és rövid időn belül segítséget kell nyújtaniuk a helyi rendvédelmi erőknek, ha újabb konfliktushelyzet alakul ki a térségben. A helyzetet bonyolítja, hogy egyelőre nem tudni, hogy egy korrupciós ügy miatt alakult-e ki konfliktus Pristinában a napokban, vagy pedig a helyi albánok megfélemlítő akciójáról van szó.

Alekszandar Vucsics közlése szerint a KFOR magyar tagjai közbe akartak lépni, de a parancsnok visszahívta őket azzal az indokkal, hogy korrupció elleni harcról van szó. A KFOR, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő parancsnoka, Vincenzo Grasso erről úgy nyilatkozott, hogy azért nem avatkozhatnak be, mert a koszovói rendőrség a pristinai ügyészség utasítására tartóztatja le egy szervezett bűnözéssel gyanúsított csoport tagjait, de az akció nem a szerbek ellen irányul.

03KoszovoMTICzeglediZsolt-e1559507496352-780x439.jpg

Molotov-koktélos támadás elhárítását is gyakorolták a katonák a hazai kiképzésükön
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint ismert, kedden legalább huszonhárom koszovói szerbet és bosnyákot, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat Észak-Koszovóban. A koszovói elnök a szervezett bűnözés elleni harc támogatására szólított fel, míg a szerb elnök közölte: ha szerbek is veszélybe kerülnek, Belgrád lépni fog. A helyszíni beszámolók szerint a Rosu akciója idején több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek.

Alekszandar Vucsics szerb elnök erre reagálva teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és felhívta az EU figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, ha a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót. Azt mondta, azért helyezte teljes harckészültségbe a hadsereget, hogy szükség esetén – vagyis ha a koszovói szerbek veszélybe kerülnek – Belgrád azonnal lépni tudjon. A magyar békefenntartók beavatkozása egyébként csak különleges esetben, tartalék erőként lehetséges. A misszió elsősorban a rendfenntartó erőket segítheti a tömegkezelési feladatokban. A folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása mellett a Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a mozgásszabadság biztosítása.

A cikk további része itt:
https://magyarnemzet.hu/belfold/keszultsegben-a-koszovoi-misszio-6986099/
 
  • Tetszik
Reactions: blogen
W

Wilson

Guest

A rendszám vita után harckészültség a szerb hadsereg két déli egységénél...​


Farkas György
2021. 09. 24. 08:15

Napok óta feszült a helyzet Észak-Koszovóban a rendszámtáblák miatt.

Elsőfokú harckészültségbe helyezték a szerb hadsereg raskai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél Nebojsa Stefanovic védelmi miniszter és Milan Mojsilovic vezérkari főnök tartott szemlét – írja a Szabad Magyar Szó.
A harckészültségről a miniszter azt mondta, az nem provokáció, hanem egy világos üzenetet,
hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. (…) Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül, vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét
– hangoztatta mindkét helyőrségben Nebojsa Stefanovic, aki azt is közölte, hogy Aleksandar Vucic államfő parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harckészültségbe a két alakulatot a feszült helyzet miatt.

Észak-Koszovóban a helyi szerbek akadályozzák a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartják, hogy a szerb rendszámtáblát az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk. Pristina azt állítja, ez nem jogellenes, Szerbia évek óta ugyanezt teszi.


Feszültség a rendszámtáblák miatt a szerb-koszovói határon


Bár Koszovó szerint csak a kölcsönösség elvét alkalmazzák, a szerb elnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot.
Albin Kurti koszovói kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit. Ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást, csökkentené a feszültséget is a két ország határán. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád nem ismer el, saját tartományának tartja a többségében albánok lakta területet – emlékeztetett az MTI.

Belgrád szerint a koszovói rendszámtáblák elismerése azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét. Hivatalosan a szerb és a koszovói vezetés is nyugalomra intette a határon tartózkodókat, de a koszovói miniszterelnök jelezte, a rendszámtáblák lecserélése addig tart, amíg a szerbek el nem ismerik a koszovói táblákat. Erről Szerbia hallani sem akar. A koszovói kormányfő és a jelenleg éppen Budapesten tárgyaló szerb elnök is a másik felet okolja a feszültségekért, miközben azt állítják, saját népük békés megoldást szeretne.


 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Telefonon egyeztetett Aleksandar Vučić szerb államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az észak-koszovói helyzet kapcsán. Stoltenberg aggasztónak nevezte a helyzetet, Vučić pedig arról beszélt, hogy Szerbia egyetlen lépésével sem szegte meg sem a Brüsszeli Egyezményt, sem az ENSZ BT 1244-es határozatát, illetve semmilyen módon nem veszélyeztette a béke megőrzését.


„Hét napja tart Koszovó északi részének teljes megszállása, amelyet Pristina hajt végre, a nemzetközi közösség pedig »harsányan hallgat«” – közölte a szerb államfő.

„Mégis, mindenki hirtelen aggódni kezdett, amikor Szerbia központi része felett szerb helikoptereket és repülőket észlelnek. Mintha nem is kellene, hogy létezzenek ezek a járművek, vagy mintha nem szállhatnának fel, amíg a koszovói miniszterelnök vagy a nemzetközi közösség valamely tagja ezt nem hagyja jóvá” – mondta Vučić.

https://szmsz.press/2021/09/26/stol...6fg-TAznzs1Bl1wimrUJnIZHKQcvOmbsqJsKiq5VTSugk
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93

Vučić: A NATO-nak huszonnégy órája van, aztán lépnünk kell​


Szerbia nem lépett Koszovó területére, mert a Kumanovói megállapodás értelmében nincs joga, hogy ezt megtegye, majd hozzátette, Szerbia nem fog bevonulni Koszovó területére a hadseregével, mert az a célja, hogy békés úton oldja meg a problémákat.
“Huszonnégy órát várunk. Aztán lépnünk kell, ha folytatódik a szerbek pogromja Koszovón. Nem fogjuk engedni, hogy ugyanaz megtörténjen, mint 1995-ben és 2004-ben”, mondta az elnök.

Vučić hozzátette, hogy mindenkire mérges volt, mert a nemzetközi hatalom, az EU hét napon keresztül semmit sem reagált arra, hogy Koszovón nehéz páncélosokkal vonultak be a szerb területekre, de azonnal felemelték a hangjukat, amikor Szerbia a saját területén repült a helikoptereivel, hogy megmutassa, nem hagyja, hogy megalázzák, fogalmazott az elnök.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93

Kivonult az átkelőkhöz a KFOR​

Helikopterekkel és katonákkal ellenőrzik a történéseket – Egyre feszültebbek az észak-koszovói körülmények, az EU és az USA a párbeszéd folytatását sürgeti​


Semmi jó nem mondható el az Európai Unió válságkezeléséről az Észak-Koszovóban kialakult helyzet kapcsán – jelentette ki hétfőn Ana Brnabić kormányfő, majd hozzátette, az EU közvetítői szerepben van Belgrád és Pristina között, aláírta azt a brüsszeli megállapodást, amelyet most Pristina megszeg, mégis szemet huny minden felett. Brnabić hozzátette, sem erőt, sem álláspontot nem lát az Európai Unió részéről az egész kérdés kapcsán, az Unió arra egyszerűsíti le a szerepét, hogy felszólítja mind a két felet a kedélyek csillapítására, holott, mint mondta, a ROSU koszovói különleges egységeknek nem is lenne szabad északon tartózkodniuk, ahogyan Pristinának sem lett volna szabad megszegnie a rendszámtáblákkal kapcsolatos megállapodást.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Rendszámháború közeleg?
---
"Úgy tűnik, ismét nő a feszültség Koszovó és Szerbia közt. Készültségbe helyezte a koszovói határ mentén állomásozó katonáit a szerb vezetés, illetve a térségben békefenntartói missziót teljesítő NATO-erők is fokozzák a határhoz közeli őrjárataik intenzitását. A mostani feszültséget gépjárművek rendszámaival kapcsolatos vita váltotta ki. Szerbia vezetése azt nyilatkozta, hogy nem akarnak háborút, de nem tűrik a megaláztatást, koszovói szerb aktivisták viszont már akcióba is lendültek és önkormányzati épületeket támadtak.
..
Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ezért 2008 óta arra köteleznek minden Szerbiába látogató koszovói autóst, hogy vásároljanak átmeneti rendszámtáblákat, melyekkel közlekedhetnek a szerb utakon. Enélkül egyáltalán nem engedik őket be az országba. Néhány napja Koszovó vezetése hasonló rendelkezést jelentett be."
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Németország el van foglalva magával, az Egyesült Államok fülit-farkát behúzva elhagyta Afganisztánt, Erdogan sokaknak a begyében van, közeleg a tél és a termosztát kapcsolója Putyinnál, pár hónapja egy térkép kezdett keringeni diplomáciai körökben a térség újrafelosztásáról, Bosznia-Hercegovina működésképtelen, koronavírus is van, románoknál kormányválság megint..., hát érdekes...
---
"Aleksandar Vučić szerb elnök is ismét reagált a külföldi felszólításokra. Mint mondta, azért vezényelték ki a szerb katonaságot a határ közelébe, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak reagálni, szerb katonák azonban nem léptek olyan területre, ahova a korábban megkötött megállapodások szerint nem tehetik be a lábukat. Úgy fogalmazott, Szerbia nem engedheti meg, hogy pogrom érje az ott élő szerb kisebbséget. Vasárnap késő este egy televíziós műsorban azt mondta, 24 órát ad a NATO-nak arra, hogy reagáljon, és ha a szerbek üldöztetése tovább folytatódik, akkor Belgrád reagálni fog."
 
T

Törölt tag 2361

Guest
"Aleksandar Vučić szerb elnök is ismét reagált a külföldi felszólításokra. Mint mondta, azért vezényelték ki a szerb katonaságot a határ közelébe, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak reagálni, szerb katonák azonban nem léptek olyan területre, ahova a korábban megkötött megállapodások szerint nem tehetik be a lábukat. Úgy fogalmazott, Szerbia nem engedheti meg, hogy pogrom érje az ott élő szerb kisebbséget. Vasárnap késő este egy televíziós műsorban azt mondta, 24 órát ad a NATO-nak arra, hogy reagáljon, és ha a szerbek üldöztetése tovább folytatódik, akkor Belgrád reagálni fog."
nem kell minden marhasagot komolyan venni...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"Clashes broke out between Kosovar police officers and Serbian civilians on Wednesday in northern Kosovo following anti-smuggling operations by the police who fired tear gas."
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 036
113
Rybar
innen továbbítva Balkáni pletykacsaj
A szerb források jelentése szerint a koszovói különleges erők minden határátkelőhelyet lezártak be- és kilépés céljából. Egy szerb megsebesült.

a Yarinje ellenőrzőpontnál . Hadd emlékeztesselek arra, hogy a múlt őszi események ezen a ponton majdnem fegyveres összecsapáshoz vezettek. @balkanossiper — 1914. június 28. óta globális trendeket határoz meg
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 036
113
Összefoglaló a szerbiai fejleményekről:
▪️Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy az önjelölt Koszovói Köztársaság biztonsági erői éjfélkor hadműveletet kezdenek a szerbek ellen;
▪️Vucic azt is elmondta, hogy a koszovói szerbek elleni agresszív fellépések esetén „Szerbia nyer” ;
▪️Fegyveres albán harcosok koncentrálódnak Kosovska Mitrovica déli részén, a szerb csapatok teljes készültségben vannak;
▪️Koszovó és Metohija északi részén légiriadók dübörögnek, és az egyházi riasztások is hallatszanak. Lövöldözésről számolnak be az adminisztratív vonal mentén, és az első szerb áldozatokról a jarinjei ellenőrzőponton;
▪️Szerbia elnöke rendkívüli beszédet kíván tenni a nemzethez a koszovói helyzetről.
▪️A szerb rendőrség járműveket telepít ki a koszovói határról. Egyetlen jármű sem lépheti át a határt
▪️Vlagyimir Djukanovic szerb parlamenti képviselő eközben azt írta: " Isten segítse népünket Koszovóban és Metóhiában – szörnyű információk érkeznek ".
▪️A NATO KFOR-erők, akiknek az volt a feladata, hogy ezt elkerüljék, azt mondták: "Figyeljük a helyzetet" ;