1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Ja, és keresztény ország is vagyunk ám,nem csak úgy élünk bele a világba.
  :rolleyes:
   
 2. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...YhLvxaQUtHr8C2BGwuVGe-KgHpJmSSeqv_OpZNnVmWmEo
  Óriási munkaerő-piaci krízis felé haladunk, amelyre alig 10 évünk van, hogy valami megoldást találjunk. A komoly problémáknak csak egy szelete fakad a demográfiai változásokból, ezen kívül legalább ennyire komoly más kihívásokkal is szembesülünk a jövőben, ráadásul ezekre a problémákra a digitalizáció is csak részben jelent megoldást. Az előttünk álló munkaerő-piaci trendekről és változásokról, illetve a lehetséges megoldásokról Reiner Strackkal, a Boston Consulting Group (BCG) szenior partnerével beszélgettünk.
   
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  Igen ez egy nehéz kérdés. Kevés a pénzed amit keresel és ha van egy gyereked akkor még kevesebb. A gond viszont az, hogyha nem csinálsz gyereket öreg korodra az a kevés még kevesebb lesz, mert egész egyszerűen nem lesz aki megtermelje a nyugdíjadra valót. A történet ilyen egyszerű. Lehet ezen napokig, hetekig vitatkozni. Egy dolog biztos. Az nem fog javítani az ország helyzetén ha elfogyunk. A többletmunka bevezetésének meg semmi köze a hadi termeléshez. Egész egyszerűen olyan aggasztóan nagy a munkaerő hiány, hogy az állam úgy gondolja azzal tud enyhíteni a problémán, ha megengedi a munkáltatónak, hogy többet dolgoztathassa a munkavállalóit.
   
  Luthero, notaricon and fip7 like this.
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  És hány olyan van a környezetemben ahol a gyerek utána telibeszarja a szüleit azok meg idős korukra nyomorognak meg a gyógyszert nem tudják kivátani.
  Azokkal mi lesz? Szarja le őket is az állam, hogy így jártál mert seggfejt neveltél? :)
   
  Luthero likes this.
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  A felé haladunk. Hivatalosan is valószínűleg egyre nagyobb teret fog kapni az öngondoskodás. Nem hivatalosan ugye meg már most jelen van a társadalomban.
  Egyébként is; nem csak csinálni, nevelni is tudni kell.
   
  notaricon and fip7 like this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nevelés dolga. Nem biztos hogy csak a gyerek a ludas ebben. Viszont ha nincs gyerek 100% hogy le leszel xarva. Ha 1 gyereked van akkor 50%. Ha több gyereked van akkor meg ugye egyre csak nő az arány hogy nem leszel lexarva, 3-4 gyerekből csak lesz egy amelyik normális lesz. :) Amúgy kis településünk egy csodálatos példa arra hogyan ne csinálja senki. Régen, a szocializmus alatt sikk volt ha a paraszt gyereke városra került lakni, lehetett büszkélkedni vele a szomszédnak hogy nem a helyi TSZ-ben dolgozik ám hanem tanár városon, meg stb. Na itt elment egy része a fiataloknak ezzel. Maradt mondjuk 80%, ennek a 80%-nak voltak olyan jellegű tevékenységei mint iskola, óvoda bezárása. Plusz ment tovább a sikk hogy ugye az én gyerekem városon. Na aztán mivel óvoda se iskola nem volt elkezdett a dolog öngerjesztővé válni mert itt ugye az sincs. Aztán ennek a 80%-nak már csak 10% gyereke maradt a településen, valamint a betelepülő családok nagy része is lelép. Pedig munkahely van bőven, igaz nem a településen de 5-10km ingázás szerintem belefér, pláne hogy városon is átmész a város egyik oldaláról a másikra. Óvoda, iskola, normális einkaufcentrum is 5-10 km-en belül van több is. Gondolom városon is megy ennyit valaki ha ide oda, ilyen olyan okból mennie kell. Na mindegy. Az öregem megoldotta hogy mindhármunkat röghöz kössön egy ház indokkal, így már a harmadik is jön hazafele Sopronból szép lassan. Most őt irigylik, szegénytől a gazdagig mindegyik. Van ahol több 100 millió, cégek, 250 hektárok fognak elkallódni, semmivé foszlani mert 100km-n belül nincs unoka egy sem. Most az egykori büszke emberek 70 éven túl egymást kergetik depressziósan a 200 négyzetméteres házakban míg az egyikük ki nem esik. Aztán utána vagy szeretetotthon, vagy a lányhoz be városra a 3-ikra mindenki örömére, a hatalmas lakásra meg kikerül az eladó tábla. Aztán az ár minden éven megy egy kicsit lejjebb, végül elkel annyiért mint egy lakótelepi átlagos állapotú luk. És ezeknek az embereknek a szülei, nagyszülei, dédszülei végig gürcölték az életüket, végig kuporgattak, harcoltak a háborúkban hogy a gyereknek jobb legyen. Aztán így utólag volt értelme? Vajon mit gondolna most az a sok már elhunyt ember ha feltámadna, és visszajönne az utcákra, keresnék a házukat, vagy annak hűlt helyét. Aztán keresnék hogy lakik-e még ott leszármazottjuk? Jajj pedig már nem, már kivesztek, haltak innét azok a családok régen. :D
   
  baltic, FilcTroll, Luthero and 3 others like this.
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na, ezért van az a jelenség, amiben pl. mi is vagyunk jelenleg, hogy kifelé nézegetünk házat. Bizony, Budapestről is van olyan tősgyökeres nagy falusi, aki a sok gyerekkel menne kifelé!
   
  antigonosz likes this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Itt ezeket a nagy, nem is túl régi 80-as években épült házakat megveszik vállalkozók munkásszállásnak. Belevágnak 15-20 alföldi vagy román melóst aztán viszik őket osztrákba munkára. Bár volt egy ház amit egy komplett festőbrigád vett meg. Megunták a magas rezsit Sopronban. Az arányokon meg valahogy osztoznak. Viszont folyamatosan pofozzák helyre, hungarocelezik, festik.:) Nem tudom hogyan drágább, így egy nagy vidéki házzal, telekkel, ami árban annyi mint egy városi 40-50 négyzetméteres lakótelepi lakás és bejársz, meg magasabb a rezsi ugye. Vagy fordítva, egész életedben egy kicsi lakásban, alkalmazkodva a körülötted lakókhoz, de kevesebb rezsi. Viszont szerintem menni meg kb ugyanannyit kell. Sőt ha azt veszem apósomék meg minden nap el kellenek menni abba a boltba helyszűke okán amibe én egy hónapban egyszer járok. Mondjuk pl Szombathely, Söptétől meg bent a Bem lakóteleptől pl ugyanannyira van kb a LUK. :)
   
 9. plushun

  plushun Well-Known Member

 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  zeal and svajcibeka like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az a fránya evolúció jól kicseszett ott egyesekkel. :)
   
 12. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  És ez csak a kisebbik rossz. Jó eséllyel mindannyiunkból kiváltana némi szánalomérzetet ahogy végiggondolnánk az esendőségét, mielőtt jogosan útjára indítanánk a taigetoszról. A lényegi rossz, hogy ezt az ember mint lény fejlődésének tartja. Holott az elmúlt évmilliókban jószerével csak a technológiánkat fejlesztettük a lényünk helyett. Az ember fejlődése az eddigi egyetlen, akárhány néven elnevezett rendszerében tabu. Az egyetlen amire az ember mindig jól megfelelő, tagadó választ adott. A végtelelenségig, a kihasznáhatóságán túli opciókkal vértezzük fel és reklámozzuk a mobiltelefonjainkat. Elképesztő anyagvaricáiót és ezeknek a kötési módajait halmoztuk fel és ünnepelve fejleszthetjük, ha az építőiparunkról van szó, de az ember ugyanúgy görnyedve szolgálja ezt az anyagot. Az izmai ugyanúgy savasodnak a túlerőltetéstől, az erőfelhasználása ugyanolyan, mint ezer, ötezer, harmincezer éve. Közlekedthetünk 160 kmh-val az autóinkkal, de semmi védelmet nem fejlesztettünk a gépek tudásán kívül a védelmünkre. Van légzsák, és rogyó zónákkal felkészített karosszéria, de ha ennyivel belerohanunk frontálisan bármibe, akkor szétszakadunk, mert az autónk fejlettebb, mint a mi fizikai képességeink. Ha visszaugrunk két és fél millió évet a számontartott fejlődéstörténetünkben, a fejlődés érzékelhető hiányának a legszembetűnőbb erejébe ütközünk. Kő. Egy egyszerű, szinte bárhol fellelhető kő, amit két és félmillió éve a majomős felvett és beszakította vele egyenértékű társa koponyáját egy falat ínyecségért. A kő amit ha ma felveszek, minden ezt olvasó fajtársam koponyájánál fejlettebb, mert ha a két és félmillió éves mozdulatot utánzom, vagy bármelyiktek ezt megteszi, ugyanazzal az erőhatással, ugyanúgy végzetes sérülést okoz. Két és félmillió év és csak sisakot készítettünk a kő ellen, de a saját testünk nem véd még mindig. Két és félmillió év után a majomember megriadna a fura, idegen, fájdalmas szagtól ahogy a köd beborítja, mi tudnánk, hogy klórgáz, és mindketten ugyannnyi idő után a ködében, belefulladnánk a vérünkbe. Mi felvehetünk gázálarcot ha a hely és idő megengedi, de nélküle semmit nem tehetünk. A gázálarc a fejlett. És ez így vonul tovább a létünkön. Gépsorok gyártják az eszközeinket, olyan eszközöket, amiknek automóiát adunk harctéren emberek ellen, és ugyanezt a technológiát megtagadjuk magától az embertől. Nem fejlesztjük, nem fejleszthetjük, mert jobb lenne nálunk. Így a mindenkori tilalom lényét szépen daraboként rakjuk össze, úgy, hogy belőlünk semmit nem fog tartalmazni és ugyanúgy fog túllépni rajtunk, mintha szuperembereket készítenénk. Kínában hiv reziztens embereket készítettek és ez globális etikai válságot okozott. Miért? A jövő generációinak is kötelező influenzában meghalnia az aids-től, mert a régiek is így csinálták? Miért nem okoz etikai válságot ez a baromság angliából?
   
  gergo55 likes this.
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Vicces/érdekes beszélgetés a túlnépesedésről:
   
 14. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  A legtöbb Apura kiváló jelző.
   
 15. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Sztem ez is okoz, csak nem ugrik rá a mainstream sajtó. Pontosabban a "nem ms sajtó" ugrik rá, ami szintén nem tesz jót a józan átlátásnak.

  Én fel nem foghatom, hogy mi zajlik a briteknél ezügyben. Amikor kiskamaszokat hormonkezeléssel készítenek fel a nemváltásra, akkor az már nem elvont, társadalmi kérdés, hanem a tudományos racionalitással megy szembe --azzal rég ismert ténnyel, hogy a pubertáskorban, a nemi érés idején lezajló hormonális átalakulások miatt az emberi lény néha kissé genderfluid, meg néha homoszexuális. Ez természetes része a fejlődésünknek. És amikor ezek az érési folyamatok befejeződnek, akkor lesz az egyednek valamilyen nemi azonosságtudata meg szexuális beállítódása, amiben már a társadalmi hatások is érvényesülnek. Bizarr, hogy ez annyira alapismeret, hogy kb. mindenkinek tudnia kéne, aki gyerekekkel foglalkozik (a szülőknek is).
   
  Pogány and antigonosz like this.
 16. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Ja azt én sem értem hogy pubertás előtti gyerekek hormonkezelése miért nem súlyos testi sertés. Lehet hogy jobb lett volna ha nincs egynemű házasság. Akkor ezek még mindig azon rugóznának, és nem a kromoszóma tagadás tolják ezerrel.
  Azt látjuk hogy a buzikat azonnal beáldozták amint nem lehetett őket politikai célra felhasználni.
   
  Pogány likes this.
 17. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Én ebben a trendben a "muszáj" progressziót látom, mivel úgy általában az emberi szabadságjogok csomagjához ebben a rendszerben már nem lehet nagyon mit hozzátenni. A hatvanas évek végétől van nagyon előtérben a szexualitás szabadsága, ami akkoriban bizonyos szempontból érthető is volt, de az elmúlt 50 évben sztem ez megoldódott már. A személyes vélemenyem az, hogy ma már eléggé túl van tolva a szexkérdés, és fölösleges olyan tabukat feszegetni, mint a "családi szex", a teljesen szabadon megváltoztatható nemi státusz stb. Különösen annak a tükrében, hogy egy csomó más területen lehetne igazságosabb és szolidárisabb a társadalmunk, azaz volna miért harcolni.
   
  Pogány, zeal and fip7 like this.
 18. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Ja "progresszió".
   
 19. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Hát igen, eleve fura ez a lineáris, enyhén lábszagú dialektikus materializmus. De hát ez határozza meg a "fejlett" világ gondolkodását már nagyon régóta. Én nem hiszek benne.
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Háttérkép, a demográfiáról:
   

Ezen oldal megosztása