1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member


  Zizek vs. Peterson előadás, vita, beszélgetés. Némi elszántság kell hozzá, mert hosszú és nehéz, viszont fontos kérdéseket érint, és végre nem csak dialektikus materialista szarpasszírozás.
   
  yangwenli likes this.
 2. plushun

  plushun Well-Known Member

  Egy másik fórumon linkelte be valaki ezt a videót. Na és akkor azt várjuk el, hogy ők beilleszkedjenek a mi társadalmunkba? Bár igazság szerint a "vezetőség" nem is várja el....

   
  blitzkrieg and fip7 like this.
 3. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Felmérés készült a bevándorlók és a tősgyökeres lakosok foglalkoztatottságáról

  Külföldi és lokális dolgozók arányát vizsgáló elemzéseket végeztek Európában, melynek eredményét az alábbi ábra szemlélteti. A képen látható térképre írt számok a helyi munkaerő és a külföldi születésű munkaerő viszonyát mutatja – azon országok esetében, ahol ez a szám pozitív, a külföldi születésű lakosság körében nagyobb a foglalkoztatottak aránya, mint a tősgyökeres lakosoknál (ilyen például Magyarország, Szlovákia és Olaszország), míg a negatív számokkal jelölt országokban fordítva áll a helyzet (Észtország, Dánia, Franciaország).[​IMG]

  Jól látható, hogy míg Svédországban és Hollandiában -14 és -15 százalék ez a különbség, míg Magyarországon európai szinten kiemelkedő +6 százalékot mértek. Hazánkhoz hasonlóan pozitív (négy százalékos) mutatót mértek Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is. Magyarországnál magasabb mutatót (7 százalék) csak Portugáliában mértek.[​IMG]

  A felmérést az OECD végezte.

  [​IMG]

  https://mandiner.hu/cikk/20190505_f..._a_tosgyokeres_lakosok_foglalkoztatottsagarol
   
 4. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Milyen jövő vár a falvainkra?
  Milyen eszközei és lehetőségei vannak a magyar kistelepüléseknek, hogy élhető környezetet teremtsenek lakosaik számára? Mit tehet az önkormányzat és mit tehetnek a civilek? Milyen jövőképek várnak a magyar falvakra? Többek között ezekről beszélgettek kutatók és polgármesterek a Karátson Gábor Kör konferenciáján.

  https://mandiner.hu/cikk/20190508_falu_jovo
   
  blitzkrieg likes this.
 5. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 6. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  Itt egy elemzés a vidéki CSOKról. Az írás szerint jobb is lehetne:
  http://www.zsiday.hu/blog/falusi-csok-rossz-megoldás-egy-létező-problémára
   
 7. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A helyzetet jól látja, de ő sem tudja a jó megoldást. A mezőgazdasági termelési szerkezetátalakítás általa javasolt megoldása nem lenne versenyképes, csak óriási állami támogatás mellett. Ebben a műfajban viszont a szerencsésebb gazadasagi helyzetben lévő államokkal nem tudunk versenyezni.
   
  dragonette and hunter85 like this.
 8. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  A helyzetet jól látja, de ő sem tudja a jó megoldást. A mezőgazdasági termelési szerkezetátalakítás általa javasolt megoldása nem lenne versenyképes, csak óriási állami támogatás mellett. Ebben a műfajban viszont a szerencsésebb gazadasagi helyzetben lévő államokkal nem tudunk versenyezni.

  Az a helyzet, hogy senki sem tud erre megoldást, de félve felteszek egy kérdést.

  Egyátalán valóban problémát jelentenek az elnéptelenedő kisfalvak? Csökkenő népesség mellett olyan pusztítást végzünk a természetben, hogy ennek kemény böjtje lesz.
  Lehet megköveznek érte, de mi lenne ha hagynánk szépen ezeket a kiüresedő falvakat, és visszadnánk szépen a természetnek.
   
  fip7 and dragonette like this.
 9. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  A falvak újra fel fognak értékelődni, ha megreccsen a jelenlegi civilizáció. A rögvalóság mégiscsak az, hogy ott lehet megélni, ahol a kaja kinő a földből.
   
 10. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  A falvak újra fel fognak értékelődni, ha megreccsen a jelenlegi civilizáció. A rögvalóság mégiscsak az, hogy ott lehet megélni, ahol a kaja kinő a földből.

  Ha megreccsen a jelenlegi civilizáció az elég szépen leredukálja a lélekszámot ám.
   
  notaricon, fip7 and Nemerson like this.
 11. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Nem akarok nácinak tűnni, de az a redukció egyáltalán nem lenne baj. A baj az lenne, ha ezt valamiféle kataklizma vagy atomháború okozná. Persze naivnak sem szeretnék tűnni, hogy ez az utóbbiak nélkül menni fog.
   
  fip7 and hunter85 like this.
 12. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Megoldás a mg.-i szerkezetátalakításra pedig nagyon gyorsan kell, mert ha az ukránok megjelennek itt a szántás nélkül ( notill), tehát jóval kisebb inputtal termelt dömping árúval, akkor itt támogatással meg anélkül is bedől a jelenlegi drága és fenntarthatatlan mezőgazdaság. Miközben szépen sivatagosodunk elfele....
   
 13. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ha lenne rá kormányzati akarat, de nincs. A jelenlegi kormányzatnak is az egyik legnagyobb hibája, hogy érdemben se a mezőgazdasággal, se a kisfalvakkal nem tud és nem is akar mit kezdeni, pedig egyrészt sok -állami szinten- apró dolgokkal tudnának a helyzeten javítani (elhiszem, hogy fontos, hogy az autógyárak kedvében járjanak, de mennyi mindent lehetett volna kezdeni csak azzal a 45 milliárdból, amit az új okos tesztpályára költöttek), másrészt minden K.-K. Eu. országban működik és életképes a kisgazdaság, csak épp nálunk nem, pedig elég jó adottságaink lennének hozzá; (költői) kérdés, hogy ha máshol működik, akkor nálunk miért nem? -Persze lehetne sorolni, hogy más országokban milyen feltételek adottak a többi országban és mik nem nálunk.
   
  vilmoci likes this.
 14. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Van egy csomó jól működö falu (kistelepülés), meg jó sok életképtelen is. Bármennyire fáj a szívünk érte hagyni kell, a természet (néha simán a szerencse, a véletlen) elvégzi a maga dolgát.
   
  fip7 likes this.
 15. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Szerinted "ha megreccsen a civilizáció" ki fog lekovácsolni kapát, kaszát, ekevasat ? (És akkor már szereztünk fémet az elhagyott autókból, faszenet ki tud csinálni?) Mennyien tudnak szántani, kaszálni faluhelyen?
   
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Ha nem lesz mit enni,majd eszébe jut a falusiaknak,hogy kell kapálni,kaszálni,stb,meg a városiaknak is.:D
   
  blitzkrieg, FilcTroll and notaricon like this.
 17. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Azért majd kovács attól még lesz és kezdetben úgyis a meglévőket kell átalakítani, a meglévőket újra elővenni. Meg felértékelődnének azok a szakmák, amik az agyoncivilizált világunkban háttérbe szorultak és majd lesz rá ember és előjön a tudás -persze nem egyből, de majd lesz. A kaszálás meg nem nagy truváj, csak csinálni kell. Engem sem tanított senki se kaszálni, se azt kikalapálni, aztán szezonban szinte napi szinten kaszálok és az öregek szerint se rosszul. Kapálásban nem is is tudom, hogy hogy nem lehet hozzá érteni. :eek: Ezekhez a dolgokhoz nem feltétlen tudás, hanem akarat kell. De ma akaratgyenge és lusta világban élünk.
   
 18. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Oké, az éhség nagy úr, az a kérdés mivel?
   
 19. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Egy mai átlagos farmer/gazduram, ha bezár a gazdabolt kb meg van lőve. A paraszti komplex gazdálkodáshoz -az akaraton túl- bőven kell tudás és szakértelem is.
   
  blitzkrieg, gergo55 and fip7 like this.
 20. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  És gázolaj
   
  blitzkrieg and fip7 like this.

Ezen oldal megosztása