1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Amiben tévedsz, az a kutya meg a macska tartásának mellőzése. Mindkettő jelentősen hozájárul, hogy a kis raktáradban a kaja, az ólban a baromfiállomány ne essen állatok áldozatául. Egy részüket pusztán azzal távoltartják, hogy körbepisálják a területet. Hibát vétenél ha nem lenne ilyen állatod ebben a helyzetben. Emberek ellen is hatásos védelmet nyújthat. A macska elvan kevéssel és sokat vadászik magának, a kutya elvan a maradékkal ami úgyis leesik.
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A kutya lesz az elso amelyik ra fog jarni a baromfira.
   
  2ndt likes this.
 3. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Viszont a szomszedera:)
   
  Pogány likes this.
 4. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Ha normálisan neveled, akkor soha. Ha elkap egy csirkét, leteszed elé a dögöt, hülyére vered a kutyát, örökre beleivódik, hogy nem pálya. Kivéve, ha valami kajla idióta vadászkutya, ami emellé komolytalan jellem. Normális esetben működik. Ma ez a sok fészbúklakó nyálgép buzi miatt állatkínzásnak hangzik, valójában egy szükséges nevelési eszköz faluvidéken, ahol az emberek látnak élő csirkét. Ettől eltérően mondjuk egy marha nem fog hűségesen megállni a cselekvésben, mert eszébe jut a verés. Azt rendszeresen fegyelmezni kell, mert próbálkozik és ha rájön, hogy mennyire erős, akkor vége a dalnak. Itt most szimplán egy öt-hatszáz kilós tehénről beszélek, nem egy hasonló, vagy kétszer ilyen tömegű bikáról. Kecske és birka hím egyedei szintén rendszeresen bepróbálkoznak, az állatvédők nagy bánatára szintén csak akkor állnak meg, amikor már baromira fáj nekik. Szeretnek hátulról támadni és meglepődnétek, mennyire fáj, amikor gyanútlanul felken a falra. Negyed óráig csak jött és jött és kapta az öklösöket. A lényeg, hogy normálisan nem törjük el az orrát, fáj az arcrész is egy idő után. Nekik ez csak sport, néha csak játék, az élet múlhat rajta mégis. A ló meg egy külön téma. Aki esetleg összefut egy valódi lovásszal, kérdezze meg, mi az a cigány ló és hogy szoktak a szakértő szemű emberek köszönni neki. Ha állatokat tartasz, főleg nagyállatokat, lehet hogy pont a lenézett, csirkére járó kutyád fogja lekergetni rólad az épp erőpróbálgató néhány mázsát. Világvége után ugyanez a kutya védi meg őket a falkában kóborló társaitól. Nem vagyok kutyaimádó, de én nem egyet tartanék.
   
 5. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  A vadaszkutyakat ne nezd le;)
  Amugy jo amit irtal, engem oklelt kecskebak.
   
  Pogány likes this.
 6. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Nem nézem le őket, nekik is megvan a maguk szerepe, de ők kevésbé szeretik felfogni, hogy az otthoni állat nem préda, a szomszéd bács/néni, csirkéje nem préda. :)
   
 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Így van ez,meg kell mutatni ki a falkavezér,és, hogy ki van a tápláléklánc csúcsán.
   
  Pogány likes this.
 8. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  A túlelés, felkeszülés témában hatalmas anyag halmozódott fel az www.antalffy-tibor.hu blogon.
  Továbbá érdemes benézni a Magyar prepper fb lapra is.
   
 9. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  - Víz nem romik meg, ha friss -> Fúrott kút.
  - Méhészkedés, a felsorolt betegségek lennének, de nem lenne ekkora és ilyen jellegű vegyszerhasználat; más lenne a profitkényszer, azaz nem kellene olyan nagy mennyiséget előállítani. Régen is sokkal kevesebb és kevésbé édes ételeket ette.
  - Tárolás megoldható, ha van rendes (!) kamra, pince. Rendesen van elkészítve, pl rendesen megfőzött lekvárok, savanyított ételek. A száaztészta is viszonylag hosszan eltartható.
  -Takarmánynövényt lehet vetni, aratni kézzel is, csépelni se kunszt. Nem is kell nekik feltétlen mélyszántás, régen sem mélyen forgattak alá, sőt a régi faekék korában is termesztettek, amivel kb csak karistolták a földet. De sokszor most is csak tárcsázás van előtte. Na meg a megfelelő tak. növ. kiválasztása sem mindegy.
  - Ma is lehet venni olyan baromfikat, és mindenféle állatot, amik nem agyon tenyésztettek, vagy akár el is kotlanak. Nem nagy takarmányigényűek (A régi szomszéd minden nap hordta haza a békalencsét a vadkacsáinak, nekem is vannak olyan csirkéim, amiket kotlós keltetett és a Jóisten nevelt, pedig nem hagyományos agyonhájpolt fajta).
  - Alapban tudni kell, hogy régen nem két pofára zabáltak (Télen két étkezés, szezonális ételek, bőjtben aszalt gyümölcsök és vajjal készült ételek); nem dobták ki az ételt, hanem megbecsülték; és nem volt rendszeres a húsfogyasztás, hanem kb. heti 2-3 alkalommal, de a katolikusoknál meg anno volt még vagy 130 napnyi bőjt is -oszt' nem haltak éhen.
  - Az ökölszabály valóban 1 számos állat/1 hektár, de: hol 1ha? Békésben, Nógrádban, Kiskunságban, Őrségben? 1ha mi? 1ha legelő, kaszáló, lomb, lucerna, abrak, vagy mi? Ugye lucernából kb 0,5ha, de mindig nem ehet azt, van szalmád, kukoricaszárad, ocsu, törek, zöldkaszálód és szénakaszálód, így máris egy lónak/mahának nem is kell 1 ha-t beművelni. Ott van a ház eleje, az utakszéle legeltetésre, kaszálásra és a ma nem kihasznált csak gyomosodó ->vegyszerezendő, tárcsázandó tarló és keletkező ugarföldek is állattartásra alkalmasak, akár több fajtának is megfelelő sorrendben.
  - Zsír kell, de olajat is elő lehet állítani, régen majd minden faluban volt olajütő, tökmag, napaforgó, rapce olajnak, valamint régen a tejet nem nagyon itták, inkább tejtemékeket állítottak elő, pl vajat, ami sütésre, főzésre is jó és eltartható.
  - A kecske, birka általában még elég nagy fajtaváltozattal bír, relatív jól és biztosan szaporodik, minden háznál 2-3 anya eltartható részben melléktermékeken, ami legalább évi 50-80 kg nem csontozott húst jelenthet, ha csak a hímeket és selejteket vágják ki.
  -További húsforrás két olyan haszonállat lehetne, ami ma eléggé mellőzött: galamb és a nyúl.
   
 10. Fade

  Fade Well-Known Member

 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha igy halad a vilag ugyan oda jutunk mimt par szaz eve.

  A kozepkori tarsadalombol kiemelkedtek a cehek mukodesuk masodik fazisaba joletet teremtettek elertek hogy a vilag egy ezustkorba lepjen. Az elet a korabbihoz kepest viszomylag jo volt konnyu es kiszamithato.

  Majd jott az ipari forradalom. /mi ugy tanultuk hogy az elejen volt egy megakadas a geprombolasok kora amikor barbar tudatlan emberek a gepeket satannak tartva pusztitottak azokat./ na ezek az emberek epp csak azt tudtak hogy a gepeknek hala munkanelkuliek lettek az eddigi stabil egzisztenciabol egy ketseges ingadozo masnak ehberert dolgozo valami lett... Persze aki ujra eltudott helyezkedni fele fizetesert ketszer annyi munkaidobe es megterhelobb fizikai meloba.../ majd a gozgep megalithattlanul terjedt tovabb aminek kovetkezmenye emberek tizmillioinak ehezese pusztulasa lett... Egyszeruen nem volt munka... A gyarmatokon se volt jobb a helyzet de nekik szavazati joguk se volt...ja az atlag polgarnak se europaba....

  Majd eltelt egy generacio aki ebbe nott fel es ledontottek az uralkodokat mintha azok lennenek a hiabasak mikozben a vilagot uralo oligarchak bune volt milliok halala a penzehseg miatt... Teljesen atformalta a tarsadalmat... Azota is csak vergodik a rendszer megborult a gepek nagyobb erteket kepviselnek mit a tuleleshez nelkulozhetetlen dolgok. Viz elelem menedek /meleg./ minden megborult azota... Es most kuszobon az ujjabb forradalom de az emberekbe most meg annyi sincs hogy geprombolasba kezdjenek. Vagy idejebe megbuktassak a penzehes oligarchakat... Az urbe vagynak eggyesek mikozben tonkretesszuk a foldet... Vegtelen es olcso energiarol almodozik mindenki mikozben az energia nagyreszet feleslegesen hasznalja el... Elavulo es gyrilag rovid hasznalhatosagu gepek eszkozok gyartasaval forgalmazasaval tesszuk tonkre a kornyezetunket es huzzak ki az emberek penztarcakjabol a penzt ami maga a mumka ara...ami az ido...
  Tonkreteszunk mindent felelunk csak hogy vegyunk valamit amit egy ev hasznalat utan levserelunk mert elavult...

  Veges rendszerbe a vegtelenig akarunk terjeszkedni es elhisszuk hogy lehetseges... Hogy folyamatosan fejlofdhetunk. Mikozben nem vesszuk eszere hogy a fejlodesnek beadott dolgok tonkretesznek leepitenek es visszafejlesztenek minket... Szarabbul elunk a fejlodesnek hala mint korabban es minel jobbamfejlodik a vilag annal szarabb az eletszinvonal... A valodi eletszinnvonal a cukormaz mogott amit fejlodesnek hivnak... Mivel vagyunk elorrebb fejletseg teren mint 100 eve... Megtudunk gyogsitani bizonyos raktipusokat.../100 eve nem volt ennyir akos akit gyogsitani kellett volna.../ tudunk felhokarcolokat epiteni... /amibe aztan egy csomo fizikai dolgot nem termelo egyent ucsorogtessunk.../ atrepulhetjuk a vilagot megismerhetunk tavoli tajakat /mikozben azt nem tudja a 99% hogy a lakott terulet hataratol 2-3 km re mi hol talalhato.../ a vilagot bejarja jondragan a sajat elethelyet meg nem ismeri.../
  Mibe fejlodtunk? Tudunk komunikalni a vilag masik felen elo emberrel mikozben az utcabelielet nem ismerjuk... Mibe fejlodtunk? Hozzaferunk a tudashoz a net segitsegevel de a dezinformaciohoz is... /regen legalabb a konyvtarba vagy tapasztalt ember tarsasagaba nemm kellett infot szurni../
  Mibe fejlodtunk? Eszukk a muamyagokat.../mikozben a boraszatba zoldszuretet hirdettek mert a felvasarlo nem tud ekkora mnnyisegt betarolni.../ a felvasarloknak mar nagyobb a hatalma mint eggses politikai partoknak...kepviseloknek... Akkor mirol beszelunk ez a nagy fejlodes ??? Olyan emberek csoportok diktalnak akiket senki semmire nem valasztott meg nem jogositott fel kepviselettel... Ez a demokracia??? Ez nem demokracia kokemeny kapitalizmus... Az erosebb uralma a gyengebb felett azert nem diktatura mert meg nem jatszottak le egymas kozott a mecvseiket.... Ez a jo irany a kozpontositas a diktaturaba rohanas.... Ez a fejlodes???

  Mondjun nekem valaki valamit amibe egyertelmuen fejlodtunk...
  Gepgyartas... Minek??? Hogy tobb szemetet termelje.... Gyors autok... Minek hogy megszegd a kresszt... Mobil hogy meg a wcn se legyel nyugodt barhol barmikor zavarhassanak... Felgyorsult porgos vilag hogy kiegj hogy aztan meny ell nyaralni koltsd a penzed egesz evbe egy het pihenesert....
   
 12. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Az emberek valami háromnegyede laktózérzékeny Magyarországon, ezért is inkább aludttej, joghurt vagy kefír formájában fogyasztottuk, illetve nagyon régen kumiszként. :)
   
  blitzkrieg and phaidros like this.
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Birka meg a kecske az tenyleg hatulrol tamad es fel tud donteni, olyan mintha valaki varatlanul izombol beleokloz a combodba. Birkat utheted, nem erzi meg, en egy deszkaval vertem fejbe, oldalba az elejen, semmi hatasa. Fogj egy seprunyelet es ugy kozepesen erosen vagd bokan. Azt megerzi es odebball egy ket utes utan. Okosabb ha az ember megkoti. Amugy a liba ilyen harcias meg, a gunarral lehet viaskodni, detto rugdoshatod, semmi ugyanugy. Viszont ha fentrol ranyulsz a nyakara a feje mogott es megrazod akkor odebb ballag. Ja es a lo, a heten meselte egy korabban osztrakban lovaszkodott kollega hogy volt akinek a lo megharapta a nyakat, es meg is halt mert ugye elverzett.
   
  Pogány likes this.
 14. Serathis

  Serathis Active Member

  Rossz sitera jöttem volna?
   
 15. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha nincs téli takarmányod a marhának vagy lónak, akkor 1ha még baranyában is sovány/elégtelen, (nagyállat esetén mindig legelőről beszélünk) az alföldi homokon 2-2,5 ha/nagyállat. A lucerna meg a lónál frissen nem adható, és csak azzal etetés savós patarírhagyulladást okoz, ami kezeléssel és pihentetéssel is alsó hangon 3 hó állás, fehérjeszegény takarmány melett. Az állattartás sosem 1+1 egyszerűségű. A marha igénytelenebb, de a lóval sok a munka, meg odafigyelés.
  (nem véletlen régen a szegény ökrökkel járt, a gazdagabbnak volt lova.)
   
  blitzkrieg and antigonosz like this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez ok, csak ugye ki tud loval szantani? Ki tud buzat kaszalni, kevet kotni? Kinek van szoroja a magot megtisztitani tonna es mazsaszam? Hol orlod meg, ha a malom is leall mert nincs aram es ki fog a te par tonnaddal bajlodni? Ki epit malmot? Ki vag malomkovet, ont hengerszeket stb. Nekem ez a bajom a gabonaval es a liszttel. Az emberek hany szazaleka fog rendes tejhez hozzajutni es abbol mennyi tud majd vajat kopulni, sajtot kesziteni?
   
  notaricon likes this.
 17. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az ilyen forgatókönyvek nagy hibája, hogy azt gondolják nem lesz áram és üzemanyag. Már miért ne lenne? A tudás nem veszik el 1-ik pillanatról a másikra. Biodízellel bőven el lehet lenni, persze nincs többé személyautózás,de a traktoroknak lesz elég. Áram korlátozott számban lesz ugyan, na nem zenehallgatás meg utcavilágítás lesz a prioritás, hanem vészhelyzeti infrastruktúra, nélkülözhetetlengépgyártósorok, egyedi-szerszámkészítőgépek, és feldolgozóipar lesz az elsődleges. A kényelem visszaesik mondjuk az 1930 utáni szintre, de még bőven megleszünk, és a szükség lehet megnyit olyan fejlődési utakat amiket elképzelni se tudunk most még.
   
  blitzkrieg and FilcTroll like this.
 18. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Tényleg érdekelne szerinted a technikai fejlődéssel kb "hol kellett volna megállni"? Valamiféle ammish életforma? Arra ugye tudunk működőképes példát mutatni.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Nem mondod. Komolyan? :O :)
  És minek adható frissen? -Semminek.
  Nem legelőről volt szó, hanem, hogy mekkora területről lehet fenntartani egy jószágot. Pont azt írtam, hogy nem mindegy, hogy hol.
  A ló/marhatartás nem feltétlen, nem kimondottan az anyagi helyzet függvénye volt. Inkább túlvállalták magukat, csak, hogy lovat tartsanak.

  Az okosok szerint orrára gumicsővel (slaggal), attól nem törik csontja, könnyebben eltalálod, mint a lábát és meg is érzi. A fejét hiába vered, a hátán meg ugye év nagy részében a gyapjú fogja az ütést.

  Több ilyet hallottam. Pár éve volt itthon, hogy szamár ölt embert ugyan így. Disznó is megeszi az embert, hallottam már ilyenről. Az állat nem játék.

  Pár hold/hektár után mindenbe bele lehet jönni. Magot kézzel is lehet szórni, régen is fa lapáttal szórták. Nagy munka, nem vitás, de rá fognak érni a ó szelet lesni.
  Az őrlés az jogos. Ha jól emlékszem régen is nagyon kevés helyen termeltek ki malomkőnek, talán ott még van erre tudás. De van olyan kézi daráló, amit tudsz állítani, dara minőségig. Ha meg nagyon ökobiozöld vagy, akkor jelenleg van kézimalom is. Nem egy embernek kell mindenkinek megőrölni, régen is egy-egy faluban sok malom volt (szárazmalom, szél stb.).

  Ha hadi oldalról közelítjük meg, akkor szerinted, mi fog először sérülni egy háború esetén? A közművek, mindenféle energiaellátás, malmok, gabonatárolók.
  A XX. században kb. háromszor volt, mikor a pestiek/városiak lehordták falura az ehetetlen értékeiket egy kis élelemért; meg ették a lótetemet. Na, most gondold el, ha már akkor is ennyire urbanizált lett volna a vidék. Nem szabad azt gondolni, hogy az már a múlt és soha nem lesz ilyen. "Homo homini Lupus est."
   
 20. melampo

  melampo Well-Known Member

  Nem megállni kellett volna csak más irányba menni és nem belemenni újra ugyanabba a zsákutcába mibe e történelem folyamán birodalom belesétált.
   

Ezen oldal megosztása