1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. plushun

  plushun Well-Known Member

  Csak csínyán azzal, hogy mit állítasz :)   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Xar terepre ezeket hogyancipelik be vajon? Teglat vagni tudnak-e, vagy atszegdelt falat epiteni, betonkoszorut kionteni stb... Na es hany fazis meg milyen biztositek kell hozza? Mert vakologep is ipari aram es 3x20 amper a minimum. :)
   
  Pogány, fip7 and gergo55 like this.
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  A történet arról szólt, hogy van é ilyen robot :D Hát van :D Azt már nem tudom, hogy ezek mennyire használhatóak a gyakorlatban :D Gondolom amúgy aksival működhetnek minta a DARPA robotok?
   
  FilcTroll likes this.
 4. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kicsit több mint 100 év, meg kellet volna állni? :)
   
 5. melampo

  melampo Well-Known Member

  Határozott választ nem tudok adni de a pillanatnyi állapotokat és a jövőbeli várható eredményeit nézve, a várható fejlemények fényében azért vannak kétségeim.
  Azt nem mondom, hogy erős kétségeim de egyre bizonytalanabb vagyok.
   
  Morishima likes this.
 6. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  A hasonlat sántít. A számon kért fejlődés a polgári életre hasznos, tömegesen rendszerben tartható olcsó technika hiányolása. Ide egy agresszív, világrabló, másokon élősködő rablóállam haditechnikai fejlődését berakni példának az alábbiak miatt dőreség.
  - nem hasznos a mindennapi életben.
  - nem vásárolható, használható tömegesen
  -nem alkalmazható átlagos felhasználási körülmények közt.
  - kibaszottul nincs haszna az emberiség fejlődésére úgy általában, mert az nem fejlődés, hogy egy szűk kisebbség lerabolja a világ nagy részét és az ő elképzeléseit akarja érvényesíteni.
  - hogy ez a politika az USA átlag lakosságára is káros mind mentálisan, mind gazdaságilag, az itt jelen levő értelmesen gondolkodó többség számára világos.
   
  b4l4g3 and gergo55 like this.
 7. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Szerencsére ez a jövő közelebb van mint gondolnánk, egy precíziós célszerűen épített robot magasabb értéket képvisel egy mezei szakmunkásnál.
  Sok ilyen embert ki lehet majd váltani robotokkal a minőségre törekvő vállalatoknak és alkalmazhatnak magasabb hozzáadott értékkel bíró programozókat és informatikai illetve kibernetikai szakembereket. 15 éven belül a közoktatás nem fogja támogatni a felesleges szakmunkásképzést. Talán csak a Közel-Kelet és Afrika lesz a kivétel.
   
 8. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ezeket én is láttam, remek koncepciók. De biztos értetted a kesernyés gúnyt a hozzászólásomban. :) Az internet elterjedésekor is az volt az optimista vízió, hogy az emberiség húsz éven belül robbanásszerűen felvilágosul, mert elérhetővé valik a tudás, blabla. A tudás tényleg elérhető lett, és mégis tele lettünk laposföld-hívőkkel.
   
  b4l4g3, BiancoGasto, tindalos and 3 others like this.
 9. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Értelek és igazat is tudok adni.
  Én fejlődéspárti vagyok még ha a hatásai rosszak is úgy gondolom helyrehozhatóak ha tanulunk belőle és felismerjük, én úgy vagyok vele az emberiségnek addig kell elmenni ameddig eltud a képességei fejlesztésébe. Többre vagyunk képesek mint táplálkozni szaporodni és elpusztulni, éljünk is vele.
  A változás valószínűleg már akkor is dilemmát okozott mikor vadászó gyűjtögető életmódról mezőgazdaságra álltak át.

  Gondolkoztam rajta hogy ne ezt a járművet tegyem be hanem valamit az 1920-30 as évekből mert akkor meg még szembetűnőbb hogy nem 110 valahány hanem 20 év alatt micsoda fejlődés.
  Nálam amúgy kevesen tartják feleslegesnek a hadseregekre költött rengeteg pénzt, például ennek a járműnek a kifejlesztéséből ha más kutatásokra költenek bármilyen területen, akkor ott egy nagyon durva ugrást lehetett volna elérni, viszont az agresszivitás a hatalom utáni vágy egy nagyon jó mozgatórugója az embernek és ez fejlődésnek is a mozgatórugója lehet ezáltal.
  Viszont még ennek a járműnek is mentségére lehet mondani hogy biztos van olyan fejlesztés ha más nem egy felhasznált anyag vagy bármi amit máshol is fel lehet idővel használni, próbáljuk meglátni a jót is :)
  Sokat lehet filozofálni erről a témáról az biztos, de a kép tényleg csak marketing volt ;)
   
 10. plushun

  plushun Well-Known Member

  Igen, a jövő erre felé tendál, sőt a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban is a robotika felé mennek. A kérdés viszont a következő. Jelenleg 7 milliárd ember él a Földön és számunk folyamatosan növekszik. Ha minden szektort robotizálunk mit fog csinálni ez a rengeteg ember? Mert az egy utópia, hogy majd mindenki tanúlni meg nyaralni, meg az IT szektorban fog dolgozni.
   
 11. Rengeteg hasznos meló van még, lehetnek celebek, újságírók, bloggerek, akármi-szakértők, valami-tanácsadók, sportfilozófusok, pszichológusok, stbstbstb.
   
  sandman, Pogány, tindalos and 3 others like this.
 12. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Azt vagjátok hogy nem mindenki lehet programozó meg mérnök? A társadalom felének 100 alatt az IQ-ja, és ahogy egy 165 centis emberből sem lesz kosárlabdás, úgy 90 IQ-ból sem mérnök. Ez RENDKÍVÜL elkeserítő ha belegondol az ember.
   
  FilcTroll and fip7 like this.
 13. phaidros

  phaidros Well-Known Member

 14. melampo

  melampo Well-Known Member

  Nem magával a fejlődésnek nevezett folyamattal van a bajom. Ez a fejlődés valóban valószínűleg már akkor elkezdődött amikor vadászó gyűjtögető életmódról mezőgazdaságra álltunk át. Minden élőlény hatással van a környezetére a saját képességei által determinált mértékben és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Pont ez az ami engem irritál. Az adottságaink lehetővé tennék, hogy megpróbáljuk elemezni a saját tevékenységünk, környezetünkre gyakorolt hatásunk okát, célját, várható eredményét de erre kísérletet sem teszünk.
  Nem definiáljuk a létünk lényegét, a létünk célját, a követendő paradigmát de még csak azt sem, hogy mit tekintünk fejlődésnek.
  Különböző vallási filozófiai- egymásnak, néha önmaguknak is ellentmondó, néha nevetséges- irányzatok között teljes természetességgel tekintjük mindenek felett állónak a mai európainak nevezett kultúrát.
  Nem értem milyen alapon.
  Egyszerűen azért nem, mert nem definiáltuk az alapokat.
   
  b4l4g3, FilcTroll, Pogány and 3 others like this.
 15. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  A növekedést felejtsd el. A fejlődés nem lineáris, hanem ciklikus. Rég túlléptük az egészséges hatért, Afrika, India, stb annyira túlnépesedett, hogy a következő évtizedben már halomra ölik egymást nem csak a vizért, de egy tiszta placcért is, ahol leülhetnek.És már nem lesz aki küldje nekik a segélyeket, hogy csak a gyilkolással és dugással kelljen foglalkozniuk. Segély nélkül meg nem lesz olyan himalájás a demográfiai görbe. :)
  Akkor neked véged. Megjönnek a bértollnok robotok.
   
  b4l4g3, tindalos, Pogány and 3 others like this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member  :D


  Sosem kellett gyűjtögetnünk.
  Sok ezer éves elemeket,sok tízezer éves fém eszközöket ismerünk.
  Mese az egész ;) ,az a faj,ahová a mai ember tartozik a teremtett világ csúcsmodellje,csak mára,mire haza kellene menni belealudt a játékba.
  Az alvó emberrel meg bármit meg lehet tenni,még a golyóit is ki lehet operálni :D ,be lehet neki magyarázni,hogy egy töketlen buzi,szüksége van demokráciára,hadseregre,háborúra,bankrendszerre,meg kórházakra :D(fetrengek a röhögéstől),vagy, hogy ő múlandó,és biza fel kell zabálni mindent 1 élet alatt,mert amúgy szart sem ér az élete ha nincs 20 lóerővel nagyobb kocsija,5 téglával nagyobb háza,6 zsinórral több internetje,vagy 23 pixellel laposabb tvje,mint a másik embernek.
  Mi meg elhittük.;)
   
 17. melampo

  melampo Well-Known Member

  A sosemet nem jelenteném ki ilyen határozottan de szerény történelmi ismereteim alapján én is valami hasonlót látok kirajzolódni. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a folyamat egy csúcsára állított átmérőjében exponenciálisan növekedő, nagyon kis mértékben emelkedő kúpos spirálrugóhoz hasonlít. Azaz ciklikusan visszatérünk egyre magasabb szinten és egyre növekvő mennyiségben ugyanahhoz a fordulóponthoz. Egy pontszerűen kicsi kultúrkörből minden ciklusnál egyre nagyobb tömegű szélesebb spektrumú és valamivel fejlettebb kultúrát hozunk létre.
   
  fip7 likes this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Mit értesz fejlett kultúra alatt?
  Csak, hogy értsem mihez képest lesz valamivel fejlettebb.
  Hallottad már biztos,hogy a sumérok olyan matematikai összefüggéseket írtak le,amiket ma sem ért a tudomány?
  Vagy a mayák olyan bolygóról is tudtak,ami mai tudásunk szerint 170 000 évente jár felénk?
  Stb.
  Biztos,hogy az az emberi lét célja,hogy technológia egyre bonyolultabb legyen, hogy már a közepesen "fejlett" országok lakóinak is a net legyen az élete?
  Senki nem tanítja az embereket befelé menni,csak kifelé,ahogy felébredsz nyúlj a telóért,ott vannak a legfrisebb hírek,a divat,a tudomány,a sex,a bulvár,az ideológia,vallás,minden!
  Csak nehogy meghalld a skacot belülről,aki vagy, aki pontosan tudná a megoldást a problémáidra,tudná mi a dolgod?
  Lehet ha mindenki a dolgát tenné kicsit kevesebb lenne a beteg ember,kevesebb lenne a háború,a válság,kicsit élhetőbb lenne az életünk?
  :)
   
  b4l4g3 and gergo55 like this.
 19. melampo

  melampo Well-Known Member

  Ez kétféle metódus eredménye. A szellemi fejlődés idő és befektetésigényes tevékenység ami hosszú kiegyensúlyozott biztonságos élet mellett megvalósítható. Ez kevés, rengeteg energiával felnevelt, tanított utód esetén lehetséges. Katasztrófahelyzetekben a gyors, az anyagi javakra koncentráló, rengeteg szaporulattal járó stratégia lehet csak eredményes. A kettő, a pillanatnyi követelményekre optimalizált szimbiózisa a hosszútávú eredményes rendszer szerintem.
  Pont azt írtam, hogy biztos,hogy az az emberi lét célja nem a sok eldobható szar.
  Csak nem vagyunk hajlandóak definiálni, hogy mi lenne az.
  Az állatok csak enni akarnak és szaporodni.
  Ezen még nem sikerült túllépnünk.
  Az elképzeléseidhez képest egy picit le vagyunk maradva.
   
  notaricon likes this.
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Jól példázza a kép, hiszen a repülés kitalálásakor békés szándék hamar átalakult, és a fegyver került előtérbe. (sugárhajtású katonai gépekből és típusokból számtalan készült, polgáriból alig-alig)
  Nem kellett volna megállni, csak kicsit a prioritásokat átgondolni.
   

Ezen oldal megosztása