1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Olvass vissza.
   
 2. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ja látom, elkerülte a figyelmem. Hát igen, egyetértek.
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nála nem, a ‘régi’ Btk alapján ítélték el még 1996-ban. Ugyanígy nem lehet belőle már kizárni sem, ha az eredeti ítélet ezt nem tette (talán akkor még nem is lehetett volna).

  Büntetőügyben kb 800 éves alapelv, hogy nincs visszaható hatályú törvény. (Kivéve ha náci vagy / beszéltél nácikkal és Nürnbergben találtad magad, mert ott ettől nagyvonalúan eltekintettek).
   
  fip7, b4l4g3, Fennek and 1 other person like this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem tudom, nekem az oreg nemetek mondig panaszkodnak milyen xar az egeszsegugyuk, kb ugyanaz mint itt, csak lepusztult epuletek nelkul. De varolista naluk is van, hogy trombozis ugyben mennyi az passz. De naluk annyibol valtozo hogy melyik tartomanyban melyik korhaz, meg ott is vannak ilyen szakosodott meg osszevont korhazak.
   
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  https://index.hu/belfold/2020/01/18/etiatlan_nem_kell_buntetni_a_halapenzt/

  Ez olyan, mintha nálunk, a versenyszférában a szakszervezetünk vezetője a menedzsment embere lenne és arról regélne, hogy tönkremenne a szegény cég, ha az alkalmazottak rendes, őket megillető bért kapnának, ezért lesz szíves mindenki kenőpénzeket kikövetelni magának a beszállítóktól és jattot a vevőktől. Mindezt egy sajtótájékoztatón.
  Azt is furcsának tartom, hogy nyíltan kampányol amellett, hogy az orvos-beteg bizalmi viszony alapja a pénz.
   
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A hálapénzt a több mint 3 évtizedes szégyenbér hozta létre. Mélyen beleivódott mind a orvos mind a páciens társadalomba. Nem lehet csettintésre megszüntetni. Ez a büntetés ebben a formában biztosan nem fog működni.
  Ez hosszabb időt vesz igénybe, meg normális bérezést. (Egy orvos 6 évig tanul mire rezidens lesz, utána 3-9 év mire rendes orvos.)
  6 évvel később mehet ergó nyugdíjba, és további 3-9 évig nincs jó fizetése. (Ezt kompenzálta idáig a hálapénz rendszere, ha nem lesz helyette semmi akkor változást se várjanak.)
  Az orvoson nagyobb a felelősség, és többet is kűzdött azért, hogy az legyen, nem lenne fer vele szemben, ha 60 éves koráig annyit keresne összesen mint egy hidegburkoló pl. (aki igaz 6 évvel többet dolgozott, mert nem járt egyetemre ez idő alatt, de kisebb a felelőssége nagyságrendekkel)
  Ezért nehéz ügy, és aki nem lát bele az nem is tudja megérteni teljesen a helyzetet.
   
  gergo55 likes this.
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezzel egyetértek.
  Ami viszont káros a hálapénzben az az, hogy idáig minden egyes hatalom a paraszolvencia intézményére hivatkozva odázta el az orvosok bérrendezését és segítette így intézményesülni ezt a nyíltszíni korrupciót.
  Cinikusan eufemizálta a hálapénzzel történő lakosság felöl elvárt szükség pótbérezést úgy, hogy az csak a "hála kifejezésének természetes módja".
   
  fishbed and zsolti like this.
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mintha annyira elővennék őket a műhiba miatt.
  Ha villanyszerelő szarul kábelez és agyonvág valakit az áram akkor a villanyászt megbüntetik. Orosról még nem nagyon hallottam, hogy ült volna.
   
 9. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Pedig igen komoly probléma a kamu problémákra adott perek nagy száma. És bizony volt már amikor ugrott a diploma, több milliós kártérítés (intézmény fizette) és börtönbüntetés is.
  A PTE-klinikák (pécsi kórházrendszer) éves szinten majdnem 200 millió FT-nyi perben vesz részt, ennek szinte mindegyike nem jogos kárigény. Elenyésző a jogos, és azért az esetek súlyosságával van az ítélet arányosságban. Pár éve egy orvos olyan műhibát ejtett aminek 10 milliós kártérítés orvosi diploma visszavétele, és börtönbüntetés járt. (De kevés a súlyos hiba így kevés az ilyen ügy.)
  Ez 1 város a sok közül Magyarországon.

  Ha valakit kritizálni szeretnél azok legyenek azok az ügyvédek, és jogászok akik a társadalmon élősködnek uszítással, és pereskedéssel. (Tisztelet az egyre fogyó kivételnek.)
   
  rejsz felügyelő likes this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Sok orvosnak havi egy millio az apropenz, semmi. Szoval nem hiszem hogy attol sokat javulna a helyzet es megszunne az orvosmaffia.
   
  gergo55 likes this.
 11. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Olyan ez mint a útszéli prosti, a callgirl meg a luxusprosti. Mindegyikkel lehet jó és rossz élményed is de fizetsz a drágábbért mert azt hiszed az a legjobb pedig csak a márkát veszed meg ott is...... Én a diagnosztikát ha kellet vagy családtagnak kell mindig fizetve oldom meg ha úgy gyorsabb és ésszerűbb, persze jó magánrendelésre menni is de nem az extra tudás miatt... akik vállalkozásként tekintenek az orvosi hivatásra azok tapasztalatom szerint a márkát építik és nem a tudásukat, nekem a legjobb orvosaim azok voltak akik már fiatalon őszültek :) és nem mangánoznak az állami munka mellet hanem kutatnak és/vagy tanítanak az ilyen orvosok a legjobbak, magas színvonal és hivatástudat párosul. Aki igazán jó orvos és ember az tapasztalatom szerint nem fogadott el hálapénzt... érdemes ezen elgondolkozni. Én azt mondom ha lenne 1-2 milliós fizetésük büntessék meg jó keményen őket ha elfogadják, és szálljanak is rájuk ellenőrzéssel, mert kihasználják azokat akik kiszolgáltatottak, és aki eddig pióca volt az akkor is az lenne
   
 12. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A rezidens nem kap havonta 300.000-et. Ne hablatyoljunk milliókról. Tudod átlagosan 4-5 évig rezidens egy orvos. (ergó tanulás: 6 év 0Ft, + 4 évig kevesebb mint 300.000ft.)
  Utána se keres rögtön 1 milliót csak 350-400.000-et.
  Szóval ideje kivenni a kezet a biliből. Nem véletlen mennek nyugatra ott 1,5-2 milliót keresnek átlagban. Ha itthon megkapnák az 1 milliót már rég nem beszélne senki az orvosok tömeges kivándorlásáról. De amíg a szalagmunkás többet keres mint egy orvos vagy 10 éven át, akkor mégis mit szeretnétek?
  Dolgozzon a hülye ingyen, ha meg kidől 40 évesen berakunk helyette egy másikat? Vagy mi a cél?
   
  Bleroka likes this.
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  És senki ne jöjjön, hogy az xy professzor 3-4 milliót keres. (Igen mert amit ő csinál 25-30 év tapasztalattal a háta mögött, rajta kívül 1-2 ember vagy annyi se tudja az országban. Szóval az meg is érdemli.)
   
  Bleroka likes this.
 14. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Tehát, azt hiszem leírom még egyszer, HA LENNE, de fenntartom akkor is hogy még akkor is lenen egy csomó pióca, nincs baj azzal ha sok pénzt akar, de ne az államiban élősködjön az olyanokon akik attól retegnek hogy ha nem kenik neki a szekeret nem látja el és ezt gyönyörűen kihasználja rengeteg "orvos" . Menjen akkor magánba és kérje meg az árát.
  Egyáltalán nem sajnálnék tőlük ennyi pénzt félreérted vagy félre akarod, sőt többet se, én nem nézek le semmilyen munkát és nem is magasztalok fel egyet se, csak a piócákról, és az orvosvállalkozókról beszéltem, a létezésük elkerülhetetlen, de HA LENNE milliós fizetésük, akkor igen is basszák ki őket az út szélére ha államiba mocskolódnak tisztán magán helyett.Ha nyugati a fizetés akkor lesz helyettük rendes orvos nem kell amiatt aggódni.
   
 15. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Hidd el milliós fizetésnél, már csak elvétve 1-1 lenne aki elfogadna hálapénzt. Lecsökkenne jelentősen a számuk. Akkor lehet gondolkozni regulázáson, de amig ilyen szégyenletes a kereset, addig csak maximum mégnagyobb orvoshiányt érsz el, ha elkezdesz büntetgetni. Márpedig arról szó sincs, hogy normális ütemű bérrendezés legyen.
   
  Morishima likes this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member  2004-ben szultunk,a dokiknak volt Magán praxis a is, így az állami keverte a Magánnnal, 5x minimum voltunk a Magán rendeloben, az 25 forint, ha bármi vizsgálatra volt szukség,akkor a magánból beutalt a kórházba, ahol szintén ó vizsgált, ott is 5forint/vizsgálat, szulésnél 50 forint, 20 az aneszteziológisnak, 10 a fonovérnek, minden novérnek 2 forint, aki foglalkozott velunk, Szóval a doki akkoriban keresett úgy 3 misit havonta zsebbe, hagy Ne sajnáljam már oket...
  Amelyik nem él meg, az menjen politikusnak, vagy az építoiparba, bankszektorba, kulfoldre, csak ne rinyáljon, Attól bekészulok.
  Nekem nincs diplomát, mégsem rinyáltam Sosem, amit elémtett az élet megcsináltam, vagy kerestem mást, de nem csajoskodtam.
   
  fip7 and gergo55 like this.
 17. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ne keverd a magánpraxist az államival. Ez csúsztatás. Az hogy magánpraxisban te olyan dokihoz mentél, ahol ennyit fizettél, arról egyedül te tehetsz. Senki más. Kereshettél volna mást is. Ha meg nem tettszik az egészségügy ne fizess Tb-t nem leszel jogosult a használatára, és ne vedd igénybe a szolgáltatást. Akkor 1 fillért nem fizetsz senkinek.

  Az állami praxisról szól a bérrendezés és a hálapénz, nem a magánról. A magánpraxisban te az előre megszabott árat befizeted, mint minden más szolgáltatásban, amiből az orvos adózik utána. Számlát is kell kapj.

  Arról meg már elkészült, a törvénytervezet, hogy a magánpraxis nem használhat állami eszközt, állami fenntartású intézményben.
  Csak 1-2 kivételes esetben, de akkor is kell fizetnie az állam felé.
  Ezt nem tudom mikor fogadják el, de kész törvénytervezet. Szóval az általad felvázolt helyzet megszűnik.
   
 18. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Ha egy ügyintèzönek „hálapènzt“ fizetek, hogy elöresorolja és flexibilisen kezelje a teljesen legâlis ügyemet, azt korrupciònak hivják. Ha ugyanezt orvossal csinâlom, az mièrt ne lenne szintèn korrupció? Mellékesen, az ügyintèzök is „ kevest“ keresnek. Ha az orvosok keveset keresnek, akkor arra az a vâlasz, hogy nem kell orvosnak menni, akkor egyböl felmennének a bérek. Ez az összemutyizâsa az âllaminak ès a maszeknak ( amit papajoe is emlitett), az egyszerüen UNDORITÓ. Sajnos, ez egyes nyugati országokban ugyanigy van.
   
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Nem szeretem, ha belpol téma megy, de annyit had offoljak én is hozzá, hogy ez szép gondolat, csak sajnos nem működik.
  A mi gázszerelőnk az nem egy Bojár Gábor, nincs tudása, tehetsége, ezért piaci viszonyok között nem tudna érvényesülni. Olyan lenne mint a lottómilliárdos egy évvel a nyeremény után. Szegény.
  És mi lennénk a legszegényebbek, mert a mi pénzünkből tömték ki. Szóval mi buknánk és nem lenne, "saját gazdasági birodalmunk".
  A király legszebb lányának kezét elnyerő fiatalember sem élne meg, legalábbis lámpaoszlop állításból biztos nem. Lehet, hogy a gempát kimenekítenék Svájcba, talán el sem buknák, de nem tudnának magyar multi cégeket irányítani, növekedni. Ezért a nemzeti érdeket sem tudnák képviselni, egyszerűen lelépnek majd a pénzünkkel, ha buknak.
  Vannak tehetséges vállalkozók, üzletemberek, de morális kérdés a szempontrendszer megválasztása az oligarchák kijelölésekor. A szervilis jellem, a lojalitás az elsődleges, a tudás, tehetség másodlagos. Ez Kelet-Európa, a vad kelet.
   
  ladagrant, Firga bácsi and gergo55 like this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nem én keverte, hanem a doki. :D
  Én nem panaszkodtam sosem az állami ellátásra, eztán sem fogok, a tb-meg fizettem minding, ezután is fogom, Nekem nem fáj az a pár forint, mert ha gáz van, akkor Jon értem a mentor, osszecsavarozzák amit kell, van fedél a muto, a korterem fejlett, ha meg Sosem veszem igénybe, akkor is mosolyogva befizetem, mert ha minden havi befizetésembol csak egy kisgyerek kap 1 fájdalom csillapítót, és már nem szenved annyit, akkor Nekem már megérte. ;):)
  Egyébként írtam elobb, hogy Szerintem 800-1 millió korul kellene a dokiknak nettó kerrsniuk.
   
  gergo55 likes this.

Ezen oldal megosztása