1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. zztop

  zztop Well-Known Member

  Tévedsz! Az igazság nem relatív, Az igazság abszolút, nem nézőpont kérdése. Ami nézőpont kérdése lehet pl. az, hogy valami rossz vagy jó.
   
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Én nem hiszek az abszolút igazságban.Abszolút igazságok a matematikában vannak a valóságban minden csak részben igaz beleértve ezt a kijelentést is.
   
 3. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  "Néha hiába találkozunk valakivel szinte napi szinten, az égvilágon semmit nem tudunk róla."

  [​IMG]
   
 4. zztop

  zztop Well-Known Member

  Az abszolút igazság nem hit kérdése. Az igazság tőlünk függetlenül létezik és nem csak a matematikában pl. a politikában is.
  Egy kérdésre vonatkoztatva egyszerre két ellentétes állítás nem lehet igaz! Vagy mindkettő téved, vagy valamelyiknek igaza van.
  Ez az ellentmondás mentesség törvénye.Így működik a világ!
  Próba .....
  Ha feltesszük azt a kérdést, hogy te most olvasod- e ezt a bejegyzést,akkor arra hány jó válasz adható?
  Mert ha csak egy, azaz, hogy igen, te most ezt a bejegyzést olvasod,akkor azonnal találtunk egy abszolút igazságot.
  Minden esetben ez történik, ha felteszel egy konkrét kérdést bármivel kapcsolatban.
   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Mi bizonyítja az abszolút igazságot?A vallás a tudomány?
   
 6. zztop

  zztop Well-Known Member

  Az igazság tőlünk függetlenül létezik. Az ember vagy elfogadja, vagy elutasítja, ennyi.
   
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Tiszteletben tartom az álláspontodat,de én nem hiszek az abszolut igazságban.
   
  notaricon and ogretankHU like this.
 8. zztop

  zztop Well-Known Member

  Az igazság nem relatív, nem nézőpont függő és sajnos még attól is független, hogy mit hiszünk róla.
   
 9. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 10. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  [​IMG]
   
  Ratamahata, Wilson, notaricon and 3 others like this.
 11. Python

  Python Well-Known Member

  A média szerepe, társadalmi problémák, és a politika is szerepet kapott Puzsér Róbert koronavírus következményeiről szóló szegedi előadásában. A publicista a Törpe tetőteraszán beszélt a járványról, a mindenki által ismert #maradjotthon szlogenről és arról, hogyan használták sokan a kialakult pánikot profitszerzésre.

   
  gergo55 likes this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 13. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 14. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Ha messzebbrôl nézzük, akkor tulajdonképpen majdnem mindenkire (talán csak a technológia feletti kontrollt gyakorlókat kivéve). Legalábbis a szabadság aspektusát tekintve bizonyosan: elsôsorban a privacy, a szabad mozgás, a profilozás tekintetében. (Itt most a Starlink-SpaceX-Tesla konglomerátumról beszélek együtt.)

  Ha csak a közvetlen veszélyeket nézzük, akkor meg kell jegyezni, hogy mindenesetre naivitás volna azt feltételezni, hogy a Musk-féle biznisz teljesen független és nem egy irányba mutat a US geopolitikai törekvéseivel (konkrétan beszállító (is)). Az európai ipar egyik legfontosabb, legnagyobb hozzáadott értéket adó ága a gépipar, abban is az autóipar van az elsô helyen. Konkrétan a legmagasabb technológiai színvonalat jelenti a világon, évtizedes hátrányban van mindenki más (kivétel ez alól Japán). Az európai jólét egyik sarokköve. Ezt csellendzseli a Tesla, ráadásul a legkártékonyabb Jobs-i hagyatékkal, az ökoszisztéma-alapú modellel megspékelve, mely kimondottan a monopólium-építés egyik stratégiai eleme. Érdemes megfigyelni, hogy alapvetô (stratégiai jelentôségû) alternatív infrastruktúrákat épít (saját szabvánnyal): szállítás (kereskedelem) és telekommunikáció területeken. Nem eszközöket gyárt, hanem konkrétan ezeket a funkciókat akarja egymaga ellátni globális szinten (monopoliumban).

  A szállítás minden aspektusát igyekszik lefedni: ô adja a jármûvet, a logisztikát és a ‘sofôrt’ is; szállítmányozási cég (késôbbiekben: retail) és közlekedési cég is. Ha menni akarsz valahova, vagy venni valamit, a Tesla visz el és a Tesla juttatja majd el hozzád a cuccot, az lesz a medium a vásárló és a gyártó közt.

  A globális mûholdhálózattal olyan telkó céget hoz létre, ami zárójelbe teszi a jelenlegieket, hiszen kvázi mindenhol lesz ‘térerô’. És ezt nagyon alacsony áron adja majd (ha belegyezel a trackingbe, akkor akár ingyen, ha nem egyezel bele, természetesen akkor is logol mindent, de még fizetsz is, mert hülye vagy). Gyakorlatilag ha megvalósul a dolog, becsôdöli a többieket. Innen már csak egy lépés, hogy melyik virtuális birodalom (hello facebook, hello google, hello VK) olvad be a Starlinkbe, a többit elsorvasztja a hálózatán. És kész a telko monopolium (is).
  Ez a konglomerátum lesz a Médium (aka Mátrix).

  A legrosszabb, hogy nem menekülhetsz. A mûhold mindenhol lát majd, kint a mezôn is, az egész bolygón. A smartphone mindent hall majd, a smartglass mindent lát majd úgyszintén, felvesz, kielemez. Ha te nem is használod, akkor is ismerni fog az ismerôseiden keresztül (mint ahogy Fb fiók nélkül is nyilván vagy tartva). Szabályozza, trekkeli, hova mész, mit csinálsz, mit fogyasztasz és információs buborékban tart.

  Most még lehetne tenni ellene, amíg ki nem épül (pontosabban, amíg az alternatívák le nem épülnek). Utána a ‘szabad piac’ majd elintézi a többit.

  Mi ellenben adóforintjainkból támogatjuk ezt mellszélességgel a nagy zöld forradalom jegyében.
   
  silurusglanis, fip7, sandman and 12 others like this.
 15. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Azthiszem kifelejtetted, amit előre megjósolnék, hogy majd lesz tesla rendőrrobot....
   
 16. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Nem tudom pontosan milyen fajta rendôrrobotra gondolsz; ha ilyen robotzsaru-szerû fizikai robotokra, akkor azokat annyira nem látom magam elôtt (robotkatonák - azaz robotkutyák és autonóm drónfelhôk - sokkal elôbb (valójában ez már a jelen)), de ez a felvázolt pokolban igazából nem is a leglényegesebb rész.

  Ha ilyen megfigyelésre, filterezésre, pattern-keresésre létrehozott AI-re (botok) gondolsz, az viszont nagyon is! Ennek az elôfutárai már most is mûködnek, de egy ilyen fenti infrastruktúrán ez minden nehézség nélkül biztosíthatja a folyamatos (és - ez nagyon fontos! - a visszanézhetô, tehát a múltbeli) megfigyelést. Egy IoT világban az összes hálóra kapcsolt kamera és mikrofon potenciális input, az összes kommunikációs csatorna megfigyelhetô, és a mûholdrendszer kamerái is real-time cm-re pontosan adnak képet a világ minden pontjáról; ezen felül segítenek a bemérésben, a háromszögelésben.

  Gyakorlatilag a népesség totális kontrollja és atomizálása elérhetô közelségbe kerül. Bármilyen írott (vagy íratlan (!)) szabály megsértését követôen visszanézhetô és rekonstruálható az “elkövetô”, és azonnal felkutatható, megtalálható (vagy akár már elôtte - mint a Minority Report-ban, azzal a különbséggel, hogy a mintázatok korai felismerése alapján és nem egy jövôbelátó jóssal). Ha valamilyen oknál fogva valaki veszélyes a rendszerre, azt viszonylag könnyen eliminálhatja a “hatóság” olyan bizonyítékok alapján, amit az infrastruktúrán belül alkotnak meg (mondjuk terrorpistagyanús elôkészületek, gyermekpronográfia, etc. vádjával).


  És persze mindettôl még messzebbre vezet ez az egész disztópia.
  Csak hogy kontextusba helyezzem itt az ambíciókat: gyakorlatilag Muskék a globális anyag- és információáramlás feletti kontrollra próbálják rátenni a mocskos mancsukat.
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Lessznek orszagok ameikek lakossaga orommel belemegy hasonloba es el fogjak hinni hogy jol is elnek.
  De en nem feltem az embert :) foleg a mi kapzsi fajtankat. Nem fog osszejonni nekik igen a digitalizacioval elmeletileg at tudja venni a hatalmat es az iranyitast igen torkves van erre. De az emberek uralkodni vagyasa ennek gatat fog szabni... Es nem erik el celjukat... Globalos szinten... Persze ez szakadast eredmenyez a jovoben egy ideig valos ellenfel is lessz a materialis vilaggal szemben foleg hogy a materialistaknak sok hasznos dologrol le kell majd mondaniuk kenyszerbol de az egyszeru elektronika es a mechanika mar bizonyitott hogy kepes lehet ezustkort alkotni...
   
  Pogány likes this.
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az ezustkort az emberiseg gepek nelkul is elerte mar nem egyszer... Megtartani nem tudta mert jott a fejlodes ami rombadontotte... De az aranykort nem gepek hozzak el ujra... Aranykort femekkel elerni nem lehet.
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az orias ipari uzemeket egyebkent pont ez a virus szedi szet a kkv knak pont kedvez. A ceh rendszer ujra jelentose tetelere most lenne lehetoseg.
  Csak vissza kell nyulni a mar tobbszor bevalt modszerekhez es nem a spanyolviaszt keresni.
   
 20. megazez

  megazez Well-Known Member

  Aggasztó, ez itt az 1 perc gyűlölet nem pedig ami itthon folyik

  Szerintem előveszem megint és elolvasom a 84-et.
  Észrevettétek a a múltkor a Blacklist/whitelis stb szavak száműzését? Készül az újbeszél is.

  -Gyönyörű dolog ez a szópusztítás. Persze az igék és a melléknevek közt végezzük a legnagyobb irtást, de a főnevek százait is teljes joggal kiirthatjuk. S nemcsak a rokon értelműeket, hanem az ellentétes értelműeket is. Mert ugyan miféle létjogosultsága van egy olyan szónak, amelyik pusztán csak egy másik szónak az ellentéte? Hiszen minden szó magában hordja az ellentétét is. Vegyük például a „jó” szót. Ha egyszer van egy olyan szavunk, mint a „jó”, ugyan mi szükség olyan szóra is, hogy „rossz”? A „nemjó” éppolyan megfelelő, sőt megfelelőbb, mert a „jó” tökéletes ellentéte, míg a másik szó nem az. Ha pedig a „jó” nyomatékosabb kifejezésére van szükség, mi értelme annak, hogy egész csomó olyan, teljesen haszontalan szót használjunk, mintpéldául a „kitűnő, a „ragyogó” meg a többi hasonló? Ezeknek a jelentését tökéletesen fedi a „pluszjó”, vagy a „duplapluszjó”, ha még fokozottabb értelmére van szükségünk. Persze már most is használjuk ezeket a szóalakokat, de az újbeszél végleges változatában csak ezek lesznek meg. A végén a jóság és a rosszaság egész fogalom-körét ki fogja fejezni hat szó -azazhogy igazában egyetlenegy szó. Fel bírod fogni ennek a szépségét, Winston? Persze az egész N. T. ötlete volt eredetileg -tette hozzá mintegy utógondolatként...
   
  LMzek 2.0, gergo55, laiki and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása