1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Van egy nagyon logikus történelmi jelenség.Ha egy területet külső támadás ér,a széttagolódot részek védelmi szövetségbe egyesülnek.Tulajdonképpen ez történt a magyar kalandozások hatására.A szétesett,lényegében darabjaira hullott Frank Birodalom helyett megszilárdult a Német-Római Birodalom.Ugyanez a jelenség látható angol-francia viszonylatban a 100 éves háború alatt is.Angolok addig tudtak Franciaországban "kalandozni",mig a franciák szétesett állapotban voltak.
   
  Rex meus Deus meus likes this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Igen, ez egyértelmű. Bulcsú azért is vágott neki a hadjáratának mert felismerte ezt és szerette volna megakadályozni. Nem vakon rohant bele, ezért is volt ilyen durva a hatása annak amire viszont vak volt, az szövetségesek árulása. De ugyanígy ha minket ért volna bármilyen támadás, az egész ország ott lett volna védekezni és nem volt gyengébb az országunk, mint az ellenfeleinké. Ezért is lényeges amiről eddig beszéltünk, mert a váltás a későbbi korokra feszültségek forrása lett és bár ezt olykor sikerült feloldani, az ára túl nagy volt és a szembenállás, a megosztottság általa beidegződött.
   
  gergo55 and Wilson like this.
 3. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  Én nem mosdatom, én csodálom Őt.
  Neki köszönhetem, hogy magyarként élhetek.

  Csépelhetjük ezt a kérdést napestig... csak tényleg nincs értelme.


  Ha a vitánk végső eldöntendő kérdése, /amiért vitázunk/ hogy mi szolgálta a magyar nép túlélését, akkor egyértelműen a válasz: Géza és István uralkodása és irány választása.

  És ezt semmivel se tudod überelni... semmivel se tudod megcáfolni... :D

  Csak fantáziálgatásokkal és feltételezésekkel, mi lett volna ha-kkal.. az meg kb, mint a vallás... te hiszel benne, hogy ha koppány nyer akkor ilyen-olyan szövetség, így-úgy darálunk mindenkit, Lajtától az urálig sztyeppei unió. Hiheted ezt, de most tényekről beszélünk, bizonyítható igazságokról, akit mindenki érez, lát és megél, az egész világ.

  Te vagy rá a bizonyíték, meg én, meg mindenki aki itt magyarul ír, a Kárpát-medencében élő 15 millió magyar a bizonyíték, hogy István volt az út és vitánkban: az Igazság! :)

  Minden más csak izgalmas diskurzus, teóriagyártás egy üveg sör mellett. :D

  A keresztény vallással kapcsolatban pedig, hogy ott mi az igazság:

  Azt pedig Pilátus egy Jézushoz intézett kérdésében válaszolja meg saját magának, egy anagrammában.  További szép napot mára! :)
   
  Matróz Kommandó and Pogány like this.
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Szerintem ez egy nagyon jó kis videó , ami tökéletesen mutat be bizonyos társadalmi orientációkat.
  Pl.: A mélyen vallásos "Sötét középkorban" nem volt divat a boszorkány üldözés, ellenben a felvilágosultnak tartott reneszánsszal és kora új korral.
  Vagy az is mélyen meglepő (Persze, hogy nem XD), hogy itt is a német ajkúak vitték a prímet. Tudjátok , azok akik valahogy mindig túltolják a biciklit.
  És persze a 3. világ "eltérő" kultúráiban mai napig van boszorkány üldözés.
  További érdekességek itt:
   
 5. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

 6. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Jobb híjján ide teszem....kommentár nélkül....   
 7. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  ők is anti-fák?
   
  Pogány, kaktusz, gergo55 and 6 others like this.
 8. plushun

  plushun Well-Known Member

  Ezeknek meg mi az isten bajuk van a fákkal?
   
  Pogány likes this.
 9. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/egy-matektanarno-szerint-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

  "A New York-i Brooklyn College egyik tanára szerint 2+2=4 matematikai művelet a fehér felsőbbrendűség és a patriarchalizmus egyik megnyilvánulási formája, de akadnak olyanok is, akik szerint a matematika önmagában véve a fehérség jele, mivel európai jellegű tudomány. A New Jersey-i Rutgers Egyetem egyik oktatójának a véleménye alapján pedig a nyelvtan rasszista, ezért a radikális baloldalnak való megfelelés érdekében újra kell alkotni a szabályait.."
   
  fip7, Tiria and ogretankHU like this.
 10. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Ne zavarja őket, hogy a matematika úttörői között kifejezetten kevés fehér van (attól függ úgye zsidók éppen hova sorolják magukat érdekeik szerint), mondjuk fekete még annyi se.
   
  Wilson and Tiria like this.
 11. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  A tanárnő:
  https://twitter.com/Laurie_Rubel?re...t-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

  University of Haifa, nincs is több kérdésem.
   
 12. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  Alapvetően egyetértek. De ne felejtsük el még az egyház szakadás előtt vagyunk, alapítottak néhány görög rítusú kolostort és egyházat is. A magyarok a legtöbb sztyeppei néphez hasonlóan szinkrétisták voltak, azaz igyekeztek minél több földöntúli hatalom segítségét elnyerni.("Elég nagy úr vagyok, hogy két istennek áldozzak" Géza fejedelem) Bulcsú és Termacsu egyértelműen politikai okból keresztelkedett, sőt az erdélyi Gyula még ortodox püspökséget is alapított. De ennek nem volt jelentősége, hiszen az alapvető kultusz az őstiszteleten alapult. Én nem is beszélnék vallásról, csak kultuszról az ősi hitvilág tekintetében.
  Amúgy Bulcsútól nem állt messze a kegyetlenség, nyárson sütögette a németeket.
   
 13. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  A kunokat legalább kétszer legyőzték, sőt az Arany Horda népének gerincét éppen a kunok biztosították.
  A stzyeppei népek vándorlásánál ez a dominóhatás-szerű vándorlás sok kétséget vet fel. A 893-as szamanida támadás miatt nem lökődtek nyugatra a besenyők, mert még 922-ben, Ibn Fadlan utazása idején is a Volga-Emba vidékén tartózkodtak. A Nesztor krónika szerint a besenyők egy része előbb a pontuszi steppén volt, mint a magyarok.

  Volt szövetség a steppei népek között, Al-Maszúdi arab polihisztor az Aranymezők és drágakőbányák c. művének 17.fejezetében a következőt írja: „A kazárok s az alánok szomszédságában, köztük s a Nyugat között elterülő vidékeken négy török nemzet él, AKIK LESZÁRMAZÁSUKAT EGYETLEN ŐSTŐL EREDEZTETIK. Ezek részben nomádok, részben földművelők; nagy a tekintélyük és bátorságuk; e nemzetek mindegyikének külön királya van. Mindegyikük országának kiterjedése több napi járóföldet tesz ki; egy részüknek az országai a Fekete-tenger mentén terülnek el, támadó hadjárataik egészen Rómáig, sőt a Spanyolországgal szomszédos területekig érnek, diadalmaskodva az ott élő nemzetek fölött. Ezek s a kazárok királya között egyesség van, hasonlóan az alánok fejedelmével. Szállásaik a kazárok vidékeihez csatlakoznak. Közülük az első nemzetség neve yasni (jászok vagy ÚZOK). Ezzel egy másik szomszédos, amelyet úgy hívnak: basdzsird (MAGYAROK), ennek közelében más nép lakik, melynek neve badzsanak (BESENYŐK) ez e népek közül a legvitézebb végül ez utóbbi szomszédságában megint másik nemzet lakik, melyet úgy neveznek: unukarda (ONOGUR). Királyaik nomádok.”
  Természetesen a rokonságtudat lehet fiktív is, de a fenti népek egy szövetségi rendszerben éltek valamikor, innen a rokonságtudat. A legvalószínűbb szcenárió szerint a nyugati türk államalakulat(582-658), de szóba jöhet a kangar szövetség(659-750) esetleg a korábbi időkből a tielö szövetség. Van egy ciklikusság a KM történetében, amelyet a kereszténység államvallássá tétele megszakított, és Pogány ezt nagyon jól látja. A rokonnépek pogány ellenséggé változtak a katolikus klérus szemlélete miatt, megfosztottuk magunkat a természetes szövetségeseinktől.
   
 14. megazez

  megazez Well-Known Member

  Látod több mint 1000 év kellett, hogy újra felvegyük régi rokonainkkal a kapcsolatot szövetségi szinten. Legalább visszafogadtak, vagyis nem hesegettek el egyből.
   
  tong djagbu and ogretankHU like this.
 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Akkoriban akik megkeresztelkedtek, nem kell túl komolyan venni, mert másnap (kb) feloldatták magukról az átkot, és éltek boldogan jaldabahot(neked jehovaként mutatták be a szimpatikus fiatalembert) beteg hazugságai nélkül.
   
  Pogány, Galthran and ogretankHU like this.
 16. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  A magyarok is keletről jöttek, keveredhettek az ottani népekkel, de jól bizonyára nem érezték magukat, hiszen valamiért csak elindult egy népvándorlás. Csak elindultak a magyarok nyugatra.

  Az arany horda tul.képp egy állam/birodalom volt, sok keleti birodalmat meghódítottak, köztük Kunországot is.. ezért voltak ilyen segédcsapatok is a mongol támadáskor, de hogy az arany horda gerincét alkották volna a kunok.. azért az erős túlzás, hiszen akkor miért menekültek a Magyar Királyságba Kötöny vezetésével a kun törzsek.. /hogy mennyi kun csatlakozott Kötönyhöz és mennyi a mongolokhoz, azt nem tudom/

  A "rokonnépek" pedig nem a katolikus klérus szemlélete miatt változtak ellenséggé, ha volt is ilyen ellenségkép /konkrét példa erre nem sok van, talán csak ez:/, hanem amiatt, mikor néhány kisebb csatát sikerült megnyerni a keresztényeknek az elfogott mongolok között kunok is voltak... ezért teljesen jogosan gondolhatták a magyarok, hogy a már befogadott kunok esetleg hátba támadják a magyarokat, ha megérkezik a mongol támadás. Szintén nem erősítette a bizalmat, hogy "A megkeresztelt kunok azonban nem vállalták az ország határainak védelmét, ezért Béla király 1239-ben az ország belsejében adott nekik menedéket."

  Tehát ha rokonnépnek gondoljuk a kunokat, ez a gesztusa Bélának egyáltalán nem támasztja alá, hogy a "rokonnépek pogány" ellenséggé változtak volna... ha így lett volna, akkor a király a határon lekaszabolta volna őket, vagy egyszerűen nem engedélyezte volna a bebocsátásukat..

  Továbbá fontos tény, hogy amióta létrejött a keresztény magyar állam, az ország mindig csak védekezett... nem viselkedett hódítóként/agresszorként /egy-két kivétel van, pl. Mátyás bécsi kirándulása/. Védekezett a betörő német, a mongol, az oszmán, habsburg, és szovjet ellen. Lehet ez nem mindenkinek fontos, de nekem igen. Már csak a keresztény szellemiség miatt is.

  Szóval továbbra is tartom, hogy nem nagyon van "testvéri" szellem a sztyeppei népekkel, és emiatt nem foszthattuk meg magunkat semmitől...valamikor a múltban egy térségben laktunk/lakhattunk kb ennyi, ez ahhoz hasonlatos dolog, mint pl a lengyel-orosz vagy a horvát-szerb ellentétek... szláv ez is, az is... mégis megtudnák fojtani egymást egy kanál vízben. Pedig elvileg "testvér" népek... szinte kis túlzással értik is egymás nyelvét... aztán mégis,.. ennyit ér.

  Viszont az építőjellegű, "barát"kereső külpolitikát teljesen támogatom, amit pl a mostani kormány csinál... a keleti nyitás politikája is támogatandó, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok ápolása /legyen az Erdogan vagy Putyin/ fontos.
   
 17. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Lásd :al-gebra és al-goritmus. De a geometriát (földméres) is az ókori Egyiptomban dolgozták ki ha jól tudom. Az adó kiszámításához.
   
 18. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Attól tartok igen kisszerű elképzeléseid lehetnek az ókortól a tárgyalt időszakig és még jóval utána is a keleti népek elterjedtségéről és a származásuk és rokonságuk ismeretéről. A mongolok nem lettek keresztények és a mai napig elég jól számontartják kik és mik ők, kik és mik a hunok, magyarok, a népek akiket megzúztak. Háborúztak egymással korrol korra amikor valamelyik nép hódító szellemű urat kapott, de a rokonságot mindig szem előtt tartották, megénekelték, megírták. A mai napig élnek töredékek akik származásilag hunnak,magyarnak, alánnak tartják magukat, pedig egy-másfél évezred eltelt ezek óta az idők óta. Kötöny a fehér kunok ura volt, velük jött be, a fekete kunok nem tartottak velük. Álmos idejében már volt egy magyar államszerveződés a felvidék egyes részeit is magába foglalóan, akik fekete magyarok voltak, az uruk neve Tudun. Ezek a színek égtájakat jelölnek, javaslom elolvasni Várkonyi Nándor Sziriat Oszlopai című művét, gyakorlatilag az akkor ismert térre és időre kiterjedően teljes tartamában végigveszi ezt a kérdéskört is. Egy-egy nép több uralom alatt, több központot létrehozva is létezett és számontartották a rokonságot. Kötöny kunjai kis részét képezték magának a kun népnek, a többség önálló és alávetett alakulatokban létezett a mongol hódításig, a Nagy és Arany Horda megszületésével pedig komoly katonai erejét adta az utóbbinak. Ugyanúgy ahogy hun, magyar(baskír) és alán népek is kerültek a befolyásuk alá. De ekkor még mindig a régi nagy népek létzeztek a szállásterületeiken és városaikban. A Kuma menti Magyarország Dzsingisz hadjáratáig virágzott, Fekete és fehér kunok is a népessége részét képezték, városokat építettek, királyaik voltak, aztán a mongol hadjárat végigvágott rajtuk, de túlélték. Később Tamerlán 150 év elteltével külön figyelmet fordított az elpusztításukra Dzsingisz leírása miatt a kiemelkedő vitézségükről. Alánia is létezett szintén Tamerlán pusztította el. Ősi mondáink emlékeznek meg Dulo akán kán lányainak a magyarok és hunok általi elvételéről, a népek keveredéséről. A sztyeppén, a Kaukázusban ezek számontartott rokoni szálak voltak. És még a mai napig is az oszét területek lakossága, a régi alán-jász uralom alól az államszervezete megsemmisülése miatt több mint ötszáz éve felszabadulva(?) tudja, hogy melyik hegyek, völgyek, települések lakossága tartozott alániához. És bár karacsaj és balkar török törzsek, és oszétok lakják ezeket, egymást alánnak nevezik.

  A perzsa uralom inkább kussban mered maga elé, ha a szasszanida korszak előtti, a birodalmiságukat megalapozó Pártus birodalomról kellene beszélni. És ugyanígy tesz a nyugat, a kereszténység, meg minden, mert fájó emlék nekik. Szintén a szarmata közösségből származó nép (mint az alánok, jazigok, alánok roxolánok) volt akik meguralták a Közel-Kelet hatalmas darabját. Nem perzsák voltak, hanem sztyeppei lovasok, akik félelmetes erővel bírtak. Kereszténységed szemszögéből azért zavaróak, mert állandóan előkerül egyes emberek részéről a Jézus pártus király szöveg, de én mint kívülálló nevetek a harcon, hogy zsidó volt, vagy pártus. Mindkettő lehetett. Júdea tartomány volt római alávetettségben, de Galilea az bezony másik kultúra alávetetségében volt, az övékben. Hatalmas kultúrát építettek, szarrá alázták rómát amikor bepróbálkozott náluk:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Carrhaei_csata

  Csak a torzításról, ha magára Suerána(Szörény? )keresel, szasszanidaként beszél róla a wikipedia szerkesztője. Csúnya nomád harcos nem győz veszteség nélkül szinte, két római légió és a segédcsapatok ellen. :D

  Szóval az a helyzet, hogy az Ázsia méretű fekete folt valójában eléggé színes volt mindig, olyan koronákkal és központokkal, amikről inkább nem tanítanak a nyugati kultúrkörben, mert túl sok közös és vonzó dolog szivárogna belőle a fejekbe. Aki magyar meséken nőtt fel, nem a biblikus történeteken(én azokat is ismerem szintén nagyon fiatal korom óta), annak más a lelke. Magyar a lelke és az észreveszi a többi keleti népet is. Régen ezeket mindennap mesélték, tanították, számontartották. Van vagy inkább volt sztyepei rokonságtudat, Mandzsúriától az Atlanti-óceánig, Szibériától a meghódított afrikai területekig, nyomokban ma is él a leszármazottak közt.
   
  svajcibeka and zeal like this.
 19. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Izraeli telepítésű cserjéket zúztak ki? Mert ez az egyetlen amit képes vagyok megérteni, mégha egetverő ostoba és aljas is, mert a föld amiben voltak ugyanilyen aljasan nem teremhetett nekik sem. Mást nem tudok értelmesnek tekinteni. Hozzátenném, európai baloldal, welcome refugees, ők is ugyanolyan értékes emberek, blablabla :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
   
 20. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  https://m.origo.hu/tudomany/2019041...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html

  "A kereken 778 éve 1241.április 11-én elkezdődött, és Batu kán mongol hadai, valamint IV. Béla király csapatai között vívott muhi csata, mint a magyar történelem egyik legnagyobb, Mohácshoz hasonló sorsfordító csapása él a hazai történelmi emlékezetben. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb . A két napig zajló öldöklő küzdelemben ugyan Batu kán kerekedett felül a magyar királyi haderőn, de az elszánt magyar ellenállás miatt csak egy hajszál választotta el a mongol kánt a vereségtől. A muhi csatát követő „tatárdúlás" noha megrendítő károkat okozott az országnak, de Batu kán az őt ért súlyos veszteségek miatt nem válthatta valóra nagy tervét: Magyarország meghódítása elmaradt, és a megfogyatkozott mongol hordák 1242-ben kitakarodtak az országból."
   
  LMzek 2.0 likes this.

Ezen oldal megosztása