1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Távol-Kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 7..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/kat...ri-lankan-legalabb-190-en-haltak-meg-6807983/
  "Három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Legkevesebb 207 ember meghalt – jelentették különböző helyi források. Rendőrségi források újabb közlése szerint jelenleg a sebesültek száma 450. A halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van, közülük eddig egy portugál állampolgárt azonosítottak hivatalosan. A kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig...
  ...Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik, illetve nyolcadik órákkal később...
  ...A merényletek hatására minden húsvéti szertartást töröltek az országban – jelentette be a Srí Lanka-i katolikus érsekség.
  Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.
  1,2 millió katolikus él a 21 milliós szigetországban...
  ...Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat..."
   
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/jelentosen-emelkedett-a-halottak-szama-sri-lankan-6808622/
  "Jelentősen, 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma – közölte a helyi rendőrség szóvivője hétfőn. Ruvan Gunasekera szerint a sebesültek száma hozzávetőleg ötszáz...
  ...Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz...
  ...Vikremeszinghe elismerte vasárnap, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. Hozzátette: az elfogott személyek mind Srí Lanka-iak...
  ...Továbbra sem jelentkezett egy terrorszervezet sem a húsvétvasárnapi támadások elkövetőjeként...
  ...Félő, hogy a támadások a felekezetek közötti erőszak fellángolását eredményezheti. A rendőrség szerint vasárnap este gyújtóbombát dobtak egy mecsetre az ország északnyugati felében, illetve nyugaton gyújtogatási kísérletet jelentettek két olyan üzlet ellen, amelynek muszlimok a tulajdonosai..."

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/helyi-iszlamistak-lehettek-a-husvetvasarnapi-merenylok-6808868/
  "Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport, a Nemzeti Tovfik Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat – mondta el Radzsita Szenaratne helyi egészségügyi miniszter hétfőn...
  ...A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi hálózat támogathatta őket..."
   
  blitzkrieg likes this.
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-...-a-sri-lanka-i-merenyletek-elkovetoi-6808766/
  "Az Iszlám Állam terrorszervezet egykori, Srí Lankára visszatért tagjai vagy más beszervezettjei állhatnak a vasárnapi merényletsorozat mögött – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hétfőn.
  Véleménye szerint nem a többségi szingalézek és a tamil kisebbség ellentéte okolható a robbantásokért, hiszen a két népcsoport háborúskodása 10 éve véget ért. A lázadó tamilok ráadásul sosem a katolikusokat, hanem inkább a helyi vezetőket vették célba, és egyébként sem tudnának ilyen bonyolult akciót szervezni – tette hozzá..."
   
 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/hel...erenylok-uj-robbanoszereket-talaltak-6808868/
  "...A rendőrség detonátorokra és robbanószerkezetekre bukkant a robbantások helyszínének közelében...
  ...Eddig 24 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. Húsvét vasárnapján összesen kilenc robbantás történt az ázsiai szigetországban...
  ...A Srí Lanka-i rendőrség detonátorokra bukkant egy colombói buszpályaudvaron hétfőn. A pályaudvar egy magán buszvállalathoz tartozik, és a megtámadott hotelek és a Szent Antal katolikus templom között félúton fekszik – közölték a hatóságok. A pályaudvaron tizenkét gyújtószerkezet hevert a földön elszórva, míg további 75 detonátorra egy szomszédos hulladéklerakóban elásva bukkantak rá órákkal később.
  Eközben járókelők riasztották a rendőrséget, mert feltűnt nekik furgon, amely vasárnap óta parkolt a Szent Antal-templom közelében. Bombaszakértők három robbanószerkezetet találtak a járműben, amelyek hatástalanítás közben felrobbantak, pánikot keltve az arra járók körében.
  Hivatalos értesülések szerint a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy templomok válhatnak merényletek célpontjaivá.
  Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.
  A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. A kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette..."  E szerint lényegében nagyrészt az állam hatalmi pillérei/szervei között fennálló ellentét és kommunikáció hiány miatt következhettek be a merényletek
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nahát,tudtak a szolgálatok róla,de mégsem intézkedtek,nem csak a nyugati politikusok gazemberek?:rolleyes:
   
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-s...churchi-meszarlast-bosszulhattak-meg-6814034/
  "A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért – jelentette ki a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese a nyomozás eddigi eredményei alapján.
  A nyolc robbantásban a legfrissebb összesítések szerint 321-en haltak már meg, 521-en megsebesültek, és közülük 375-en vannak kórházban. Eddig mintegy 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe...
  ...A Srí Lanka-i rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően más vallások ellen uszított..."

  https://index.hu/kulfold/2019/04/23/310-re_nott_a_halottak_szama_sri_lankan/
  "...A Srí Lanka-i vezetés szokatlanul konkrét jelzéseket kapott Indiából és az Egyesült Államokból április folyamán arról, hogy súlyos terrortámadás készül az országban. Nem csak a támadások jellegét, jól körülhatárolható célpontjait adták meg, de név szerinti lista is készült a lehetséges elkövetőkről.
  Érdemi intézkedés azonban nem történt, ami részben azzal is magyarázható, hogy az államfő és a kormány tavaly ősz óta komoly vitában áll, a kormányfő nem vehetett részt a nemzetbiztonsági üléseken sem."

  https://www.origo.hu/nagyvilag/20190423-merenylet-sri-lankan40-gyanusitott-orizetben.html
  "Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok a vasárnapi robbantássorozattal összefüggésben - közölték hivatalos források kedden.
  A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott. A merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy szíriai állampolgárt is.
  A nyomozás felgyorsítása érdekében Maitripala Sziriszena elnök különleges jogkörrel ruházta fel az ország hatóságait - először a 2009-ben véget ért polgárháború óta -, és elrendelte egy háromtagú bizottság felállítását is, amely várhatóan két héten belül hozza nyilvánosságra a nyomozási eredményeket. A rendőrség és a katonaság a szükségállapot idején előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is végrehajthat...
  ...Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter szerint április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette az ország hatóságait,hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat támadásokra készül.
  Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.Egyelőre nem világos, hogy emiatt indult-e vizsgálat..."
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Vagy csak kellett nekik egy "Pearl Harbor", hogy most bármit megtehessenek a terrorizmus elleni harc címszóval.
  Remélem a budhisták tanulnak a burmaiaktól és kitakarítják az országot.
   
 8. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Jó elképzelés lenne, de a tamil felkelés alatt sem tették meg, nem hiszem hogy most könnyebb lesz, bár olyan ez mintha bele a ventilátorba... mert nem szaud arábiába mennek... :rolleyes:
   
  blitzkrieg likes this.
 9. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Állítólag a Srí Lanka-i öngyilkos kommandó tagjai

  [​IMG]
   
 10. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Az egyik sz@rházi civilben, a bevetésen :

   
 11. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Hmmm....Valami azt súgja, ezekkel sose leszünk barátok...:hadonaszos:

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  tindalos likes this.
 12. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Hatástalanítás...

   
 13. plushun

  plushun Well-Known Member

  Csak kérdezem. Ezt a rohadt kézjelzést miért nem lehet egy szinten kezelni ezzel? Hogy száradna le mindegyiknek a mutatóujja....

  [​IMG]
   
  antigonosz, fip7, blitzkrieg and 3 others like this.
 14. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Mert akkor kirekesztő, meg nácinyilasgyűlöletkeltőfasiszta vagy.
   
 15. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.magyarhirlap.hu/kulfold...-a-sri-lanka-i-merenyletek-aldozatainak-szama
  "A Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek halottainak száma 359-re emelkedett - közölte a helyi rendőrség szóvivője szerda reggel...
  ...Ruvan Gunasekera szerint szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt.
  Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy újabb merényletek lehetségesek, miután szökésben van több olyan szélsőséges, akinek a birtokában robbanószer van...
  ...Hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat - jelentette ki Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a colombói parlamentben.
  „Hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket” - szögezte le Kiriella.
  A házelnök kifejtette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg.
  „Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni” - hangsúlyozta Laksman Kiriella."
   
 16. plushun

  plushun Well-Known Member

  Vállalom.
   
  tindalos likes this.
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ugye tudod, hogy a tamilok hindu vallásúak? :)
   
  Morishima likes this.
 18. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Mind a három utálja egymást csak azt kell eldönteni mi legyen az alapja az éppen aktuális ütöm vágomnak ;) A muszlimok szerencsésen csinálták de elsülhetett volna máshogy is.
   
 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. hajós

  hajós Member

  remélem kiderül hogy valami iszlamista szervezet volt tálán páran észhez térnek úgy olvastam befolyásos emberek gyerekeik is semmisültek meg a robbantásokban kíváncsi leszek mi lesz a reakció csak zászlós képek a facebook-on vagy valami tényleges is.
   

Ezen oldal megosztása