1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Távol-Kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 7..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Jaja még volt is valami beszólása, hogy nem zavarja, ha a FSZ Kína egyik tartományává válik.
  Én csodálom, hogy nincsenek ellene tüntetések meg lázongások.
   
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Sokkal egyszerűbb lenne, ha betennéd ide a linkeket amik mindezt bizonyítják.
  Elvégre te már olvastad őket.
  Nem?
   
  laiki and csibeszke like this.
 3. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  PAKISZTÁN beszerzett 236 db SH-15 155mm önjáró tarackot a Vas tesótól, Kínától
  https://www.pakdefense.com/blog/pak...pelled-howitzers-from-its-iron-brother-china/
  Pakisztán fegyverkezik gőzerővel, nemrég jött a hír: Szerbiából érkezik több mint 200db felújított T55.
  https://inserbia.info/serbia-sold-282-modernized-t-55-tanks-to-pakistan-report/
  Kínából is elkezdték szállítani az új tankokat.
  https://propakistani.pk/2020/04/22/china-starts-shipping-vt4-battle-tanks-to-pakistan-army/
  Saját hadiiparuk sem utolsó.
  Újabb háború jön Kasmírért amibe valószínűleg a kínaiak is beszállnak.
  India és Kína között határcsetepaté volt nemrég
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/2020_China–India_skirmishes
   
  Pogány likes this.
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Amíg a nukik a silóban maradnak, hagy játszanak.... ;)
   
  Pogány and Fennek like this.
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Na eddig tartotta a nagy szerelem Kínával:


  Visszavonták az USA-val való szakítást (180 nap volt a felmondási idő). Rájöttek ugyan az USA nem a legjobb szövetséges - aztán bele kóstoltak a kínai soft-gyarmatosításba. Az, hogy Duerte visszatáncol, azért kemény dolgokat enged sejtetni...
   
  ladagrant, Bleroka, Pogány and 2 others like this.
 6. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

 7. Loken

  Loken Well-Known Member

  tong djagbu likes this.
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Tudom nem távol kelet, de nincs sima ázsia vagy közép kelet. Szóval ide teszem.

  Az a jó az isztániakban, hogy okosok, az imámjaik meg még okosabbak és hallgatnak rájuk a sima okosok.
  Iszlám = sivatag. nem is érdemelnek mást.
   
  csibeszke, ogretankHU and antigonosz like this.
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Azért nálunk is van hitgyüli :D
   
  zeal and tong djagbu like this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most gondolj bele hogy ezek a mernokok es orvosok naponta tobb kamionnyian erkeznek hozzank az eu-ba...
   
  nyugger, zeal and ogretankHU like this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member
  Ott is kicsit feszultebbek a kelleténél, az egyetemi ponthatárok miatt, nem csak Érden....
  :rolleyes::D
   
  Tiria, zeal and borisz like this.
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hatalmas haderőfejlesztési programot jelentett be Dél-Korea
  [​IMG]
  Nagyszabású hadi fejlesztésekről adott hírt hétfőn a dél-koreai védelmi minisztérium, a tárca közleménye egyebek közt saját, az izraeli Vaskupolához hasonló rakétaelhárító rendszer kiépítését is bejelentette.

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ztesi-programot-jelentett-be-del-korea-444258

  A minisztérium szerint az új légvédelmi rendszer elsősorban a főváros, Szöul térségének az infrastruktúráját lesz hivatva megvédeni az észak-koreai nagy hatótávolságú rakétákkal szemben. A tervek szerint e rendszert a 2020-as évek végén, esetleg a 2030-as évek elején helyezik üzembe.

  A tárca részéről azt is elmondták, 2021-ben tervezik egy könnyű repülőgép-hordozó üzembe helyezését, valamint bejelentették, hogy az ország harci repülőgépek gyártásába kezd.

  Amennyiben a fejlesztések sikeresek lesznek, Dél Korea lesz a tizenharmadik, saját fejlesztésű harci repülőgéppel rendelkező ország a világon - tette hozzá a tárca, amely nagy hatótávolságú föld-levegő és hajó-levegő rakéták gyártását is előirányozta.

  Dél-Korea 2016-ban, KF-X kódnév alatt indította a saját fejlesztésű harci repülőgépek gyártását célzó programját, leváltandó a szolgálatban lévő, de már elavult F-4 és F-5 modelleket. A Tervek szerint a repülőgépek 2026-ra készülnek el.

  A hétfőn nyilvánosságra hozott tervek közt szerepel továbbá egy 3600 és egy 4000 tonnás tengeralattjáró építése is, amelyekkel kapcsolatban a tárca nem zárta ki azt sem, hogy ezek a járművek atommeghajtásúak lesznek.

  A minisztérium 2025-ig katonai megfigyelő műholdak felbocsátását és pilóta nélküli felderítő gépek üzembe helyezését is tervezi annak érdekében, hogy képes legyen a Koreai-félsziget teljes, közel valósidejű megfigyelésére.

  A közlemény leszögezi, hogy a tervezett, mintegy 253 milliárd dollár értékű fejlesztések kapcsán Szöul együttműködik a monetáris hatóságokkal.
   
  arbalest and Fennek like this.
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  +KF-16 és F-15K-k AESA-t kapnak
  +550 ről 800 USD/hó-ra emelik a sorkatonák zsoldját
  +2022-re 555 000-ről 500 000-re csökkentik a létszámot

  Cél egy erősebb hadsereg létrehozása ami háború esetén átveheti az USÁtól a hadműveleti irányítást.
   
  arbalest likes this.
 14. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nagyon belehúztak. Japánban is jön a két Izumo átépítése, összesen 150-170 F-35A-B, F-15 modernizálás EX technológiával, gőzerővel fejlesztik az új vadászgépüket, lassan elkészül két új AEGIS romboló, építik az új high-tech fregattjaikat, fejlesztik az új AIP tengeralattjáró osztályukat (az előző is a világ legnagyobb, legfejlettebbje volt...). Mi lesz itt 5-10 év múlva.
   
  ladagrant, fishbed and svajcibeka like this.
 15. Fennek

  Fennek Well-Known Member

 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Azok az egresszív kínaiak körbe telepítik Amerikát az atomfegyvereikkel, reakcióidőn belüli távolságra. Meg az első csapásmérő, lopkodó gépeikkel. Vagy esetleg keverem a két országot...? Talán nem véletlenül lett felrúgta az INF egyezmény. Természetesen szigorúan az oroszok hibájából.
  Tessék mondani: Irán, vagy Észak-Korea esetéből kiindulva akkor most az USA megszankciózza majd Japánt, Dél-Koreát és Tajvant azért, mert az USA oda telepít atomfegyvereket? Vagy ez így nem ellentétes az atomsorompó egyezménnyel?
  Amúgy bizonyára hatalmas a társadalmi támogatottsága Japánban az atomfegyverek telepítésének, így Hirosima és Nagaszaki 75. évfordulóján. Trump csak megértette a japán nép szívből felbuzgó óhaját, hiszen nekik olyan jó tapasztalataik vannak az amerikai atomfegyverekkel. Meg Okinaván is tökre élvezték az 1959-es nuki fejes Nike -Hercules véletlen indítást, az 1962-es nuki fejes Mace robotrepülő indítási téves parancsot, az 1965-ös A-4 vízbe pottyanást nuki bombával, vagy az 1968-as B-52 balesetet. Na meg persze a radioaktív kobalt-60 szennyezést is.
  Na nem mintha nem lenne nyílt titok, hogy az állandóan Japánban állomásozó amcsi hordozó köteléknek folyamatosan vannak atomfegyverei. Még szerencse, hogy a Japánba telepített Aegis Ashore MK 41-es indítócelláiból biztosan nem lehet nuki fejes eszközt kilőni. Vagy talán mégis?...
  Dél-Korea is hogy örült már a THAAD rakétáknak is. Alig várják, hogy a kedves jenkik atomfegyvert is telepítsenek hozzájuk. Újra, mert 1991 előtt volt már ott vagy 100 db jenki nuki. Javarészt az 1988-ig tartó dél-koreai (az USA-ból felügyelt) katonai diktatúra időszaka alatt, amire a koreaiak olyan boldogan és Amerika felé hálás szívvel emlékeznek vissza. Kétségtelen, hogy ez a lépés nagyban erősítené a barátságot Észak-Koreával is, hiszen a célja megkérdőjelezhetetlenül a béke és a félsziget atomfegyver mentesítése, amit az USA annyira szeretne elérni.
  Tajvan pedig ugye Kína része. Még az USA sem ismeri el független államnak. Kissé pikáns lenne, ha Kína ellen amerikai atomfegyverek lennének oda telepítve. Kína ezt biztos simán hagyni fogja. Véletlenül sem tekinti háborús provokációnak. Vagy tán pont az a cél, hogy végre Kínát olyan lépésre kényszerítsék, mondjuk Tajvan ellen, amire hivatkozva politikai alapon el lehet vágni a jelenlegi gazdasági kapcsolatait?
  Na és mit szólnak az oroszok a japán és koreai telepítéshez? Az orosz Távol-Kelet is hatótávon belül lenne. Japánt és Dél-Koreát kínai, orosz és észak-koreai atomcélponttá téve el is lehet vágni ezen országoktól. Japán és Dél-Korea pedig gondolom égnek a vágytól, hogy atomcélpontok legyenek és el legyenek vágva a kapcsolataik Kínától és Oroszországtól.
  Hiába. Ha egyszer a jenkik nem bírnak a nagy békevágyukkal.... Még a szörnyen agresszív kínaiak is megkönnyezik ezt a sok feléjük áradó szeretetet.

  Azért Trump is csúnyán elmebeteg. Csak annyi előnye van a demokratákhoz képest, hogy azok Európában csinálnák ugyanezt, hogy az oroszokkal robbantsanak ki egy kedélyes kis háborút.
   
  krisss, Tiria, tong djagbu and 9 others like this.
 17. misinator

  misinator Well-Known Member

  Egyik (nagy)hatalom sem különb a másiknál. Ami különbséget vélni látunk, az amiatt lehet, mert nem egyszerre és nem ugyanott genyók.
  Az USA és a nyugat-európai hatalmak píárja többek között azért jobb, mert a saját állampolgáraiknak - arányaiban - nagyobb szabadságjogokat, lehetőségeket, jobb életmódot biztosítottak, mint a többi ország/hatalom. (Közben természetesen ugyanúgy megvoltak a disznóságaik - CIA emberkísérletek stb., csak ugye nem Gulag, meg kínai átnevelőtáborok méretekben...
  Ez alapján jogosnak tűnt az erkölcsi fölényük, számonkérésük a többi ország felé.
  Erről már szó nincs, csak viszi őket is a megszokott lendület...
   
  b4l4g3 likes this.
 18. ladagrant

  ladagrant Active Member

 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 20. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20200817-maldiv-szigetek-uj-selyemut-india-kina.html
  "India azt tervezi, hogy "túlépíti" Kínát a Maldív-szigeteken, a földkerekség egyik legvonzóbb turisztikai célpontján. Peking az új selyemút-program részeként komoly potenciált lát a csodálatos szépségű szigetcsoportban, ám Delhinek jól felfogott érdekei fűződnek ahhoz, hogy rálicitáljon a kínaiakra nagy infrastrukturális fejlesztésekkel."
   

Ezen oldal megosztása