1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  "Mivel az ukrán hatóságok eddig egyetlen orosz segélykonvoj rakományát sem ellenőrizhették" -Most én emlékszem rosszul, vagy a fentebb linkelt írás szerzője? Mert én úgy emlékszem, hogy legalább az első szállítmányokat ellenőrizék az ukránok.
   
 2. plushun

  plushun Well-Known Member

  Az ukrán vagy az EU-s szankciós listára?
  </blockquote>

  Eu-s Van köztük 2 orosz védelmi miniszter is.

  http://www.nytimes.com/reuters/2015/02/16/world/europe/16reuters-ukraine-crisis-eu.html?ref=world&_r=1
   
 3. embersarkany

  embersarkany New Member

  Az ukrán vagy az EU-s szankciós listára?
  </blockquote>

  itt:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2015:040:FULL&from=EN
   
 4. plushun

  plushun Well-Known Member

  Amúgy van itt egy érdekes felvétel amit Graham Philips csinált. Elvileg a háttérben olyan típusú T-72-es van ami sosem ment exportra és az ukiknak sosem volt (legalábbis ezt mondják).

  https://pbs.twimg.com/media/B98v_BsIYAArrxW.jpg
  https://pbs.twimg.com/media/B98v-1oIAAAC1fL.jpg
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  Még Joszif Kobzon is a listán...te jó ég, hogy ez az EU egy mekkora balek. :))
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Sokat ellenoriztek még videok is voltak, hogy ott az ukrán határorok.
   
 7. gabe69

  gabe69 New Member

  a katlanos írásod remek munka aquarell, csak így tovább!
   
 8. laiki

  laiki Well-Known Member

  htka.hu/2015/02/16/htka-hirhalom-2015-7-het/</blockquote>

  A RADARSAT-2 radarának felbontása nagy látószögön 100 m, ultra finom üzemmódban kis területről 3 m, objektum vizsgáklatnál 1 m. 101 perces keringési időből optimális esetben 10,8 percig lát egy objektumot, de ennek sok jelentősége nincs, mert ehhez az kell, hogy irreálisan lapos, 18 fokos szögtől kezdve nézzen az adott pontra és pont felette repüljön át. Értelemszerűen így közelében sincs a maximális felbontásának. 2x45 fokos szögtartományban 3,5 percet látja a célt, ha pont felette vezet a pálya.

  Mit kezdenek az ukránok 1-3 métres, vagy rosszabb felbontású radarképekkel? Ilyen felbontásnál egy harckocsi nem különböztethető meg egy teherautótól. Vagy van az ukránoknak olyan fegyvere, amihez a radar műhold alapvetően készült, azaz 3 dimenziós terepmodelt felhasználó, terepkövető üzemmódban csapató robotrepülő? Alig hiszem. Mint ahogy szükség sincs rá, mert a szaki légvédelem nem olyan szintű. Sima fényképező műholddal sokkal többre mennének. Azoknak egy nagyságrenddel jobb a felbontása.
   
 9. stendre

  stendre Active Member

  laiki! Nem tudom, de ehhez nem kellene az oroszok felett is átrepülni, legalább egy kicsit, ha már 101 perc alatt kering?
   
 10. Python

  Python Well-Known Member

  Az ukrán válság békés rendezését célzó minszki megállapodáson túlmenő követelésekkel léptek elő a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselői - jelentette hétfőn az orosz sajtó.
  http://www.hir24.hu/kulfold/2015/02/16/elegedetlenek-minszkkel-a-szakadarok/

  Harckocsik ágyúival lövik az orosz szakadárok az ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Debalceve térségében. A támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek.
  http://www.hir24.hu/kulfold/2015/02/16/hiaba-a-tuzszunet-lovik-egymast-a-szakadarok-es-az-ukranok/
   
 11. laiki

  laiki Well-Known Member

  Ha 45 fokos minimális látószöget várunk el (ott már nagyjából 1,5-2-szer gyengébb a felbontás és az objektumok felismerhetősége is romlik), akkor a pályától két oldalra 800-800 km-re tud objektumokat keresni. Azt nem találtam, hogy most épp hol vezet a pálya (minden valószínűség szerint titkos) és azt sem, hogy mennyi üzemanyag van a műholdon annak módosítására. Feltételezem, hogy elmegy a kérdéses terület közelében, különben végképp semmi értelme nem lenne a dolognak. Így sem sok.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  100 km felett világűr van, a felett meg bárki bárhova repkedhet
   
 13. plushun

  plushun Well-Known Member

  Na az ukik nem vonják vissza a nehéz fegyverzetüket. Azt hiszem akkor ennek a tűzszüneti megállapodásnak is vége.

  http://news.yahoo.com/two-civilians-killed-start-ukraine-ceasefire-095847883.html;_ylt=AwrBJR5Tv.FUQAcAyi3QtDMD
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  plushun

  Az nem B3.Attól nem lesz B3,hogy 30 éves Kontat-5 van rajta. Lézercélzó meg minden T-72-n van,a B3-at úgy lehet ez alapján megkülönböztetni,hogy ezen a verzión buzi nagy nem pedig kicsi mint a képen.
   
 15. bogaras

  bogaras New Member

 16. bogaras

  bogaras New Member

  http://society.lb.ua/war/2015/02/16/295642_srochno_40mu_batalonu_debaltsevo.html
  40. gépesített lövészzászlóalj segélykérése a debaltseve-i katlanból.

  A polgári lakosság adományit kéri az ATO.
  http://society.lb.ua/life/2015/02/10/276630_voennosluzhashchim_zone_ato_trebuetsya.html

  Nem is értem hogy lehet így háborúzni. Több hír is megjelent hogy a bevonuló katonáknak az élelmiszert maguknak kellett bevinni, illetve ha vitt védőmellényt volt, ha nem így járt.
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  htka.hu/2015/02/16/htka-hirhalom-2015-7-het/</blockquote>

  A RADARSAT-2 radarának felbontása nagy látószögön 100 m, ultra finom üzemmódban kis területről 3 m, objektum vizsgáklatnál 1 m. 101 perces keringési időből optimális esetben 10,8 percig lát egy objektumot, de ennek sok jelentősége nincs, mert ehhez az kell, hogy irreálisan lapos, 18 fokos szögtől kezdve nézzen az adott pontra és pont felette repüljön át. Értelemszerűen így közelében sincs a maximális felbontásának. 2x45 fokos szögtartományban 3,5 percet látja a célt, ha pont felette vezet a pálya.

  Mit kezdenek az ukránok 1-3 métres, vagy rosszabb felbontású radarképekkel? Ilyen felbontásnál egy harckocsi nem különböztethető meg egy teherautótól. Vagy van az ukránoknak olyan fegyvere, amihez a radar műhold alapvetően készült, azaz 3 dimenziós terepmodelt felhasználó, terepkövető üzemmódban csapató robotrepülő? Alig hiszem. Mint ahogy szükség sincs rá, mert a szaki légvédelem nem olyan szintű. Sima fényképező műholddal sokkal többre mennének. Azoknak egy nagyságrenddel jobb a felbontása. </blockquote>

  A szándék a lényeg.
   
 18. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tüzérségi csapásokkal lövik az ukrán egységek a szakadárok állásait a Donyeck megyei Debalceve térségében. A támadásokra harckocsik ágyúival válaszolnak a szakadár egységek.

  Akár... fő a manipuláció.
   
 19. Python

  Python Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=Ny5hOL7a2eY
   
 20. kovikopasz

  kovikopasz New Member

  "A kudarc oka, hogy Európa és Oroszország nem tudott stratégiai célokat megfogalmazni. A bürokratikus csepűrágás minden energiát elvitt. Eközben az EU nulla összegű játszmát kezdett a posztszovjet térségben. A NATO terjeszkedése és Jugoszlávia elleni háborúja még az orosz nyugatosok körében is visszatetszést keltett. A NATO keleti expanzióját úgy fogták fel, mint korábbi ígéretek megszegését. A NATO két bővítését Oroszország lenyelte, azonban Ukrajna bevétele egy agresszióra képes katonai szerveződésbe elfogadhatatlan lenne (bár Ukrajnát 2007-2008 folyamán már megpróbálták betolni a NATO-ba).
  Európa kudarca a német-orosz viszony kiéleződése. A békés Európa egyik alapja a jó német-orosz viszony. Németország nem adta fel nemzeti érdekeit, részt vett kétséges operációkban (Jugoszlávia, Afganisztán bombázása), de „puha erővel” próbálta érvényesíteni érdekeit.
  Oroszország úgy vélheti, ha a Nyugat nem kíván a nemzetközi jog játékszabályai szerint játszani (Jugoszlávia, Irak, Líbia, az „arab tavasz” támogatása), akkor a dzsungel törvényei fognak érvényesülni mindenütt.
  Ha a Nyugatnak és Oroszországnak nem sikerül megegyeznie, akkor még nagyobb válság jön. Oroszország nem fogja bevárni, hogy az erősebb Nyugat sarokba szorítsa őt. Ukrajnát akkor „megfojtják”, katonai segítség nyújtása esetén „szétverik”. Egy nagy háború romba döntheti egész Európát.
  A feladat tehát a következő:
  1) Becsületes és közös dialógust kezdve megbeszélni az elmúlt 25 év problémáit.
  2) El kell ismerni, hogy van létjogosultsága a különböző értékrendszereknek.
  3) Meg kell érteni, hogy a konfrontáció semmi jóra nem vezet sem Európa, sem Oroszország számára.
  4) Vissza kell térni a közös európai térséghez.
  Közös erővel sikerülhet Ukrajnát is megmenteni a további széthullástól.
  Kár, hogy az Egyesült Államok célja láthatólag az, hogy minél mélyebb legyen a szakadék Európa és Oroszország között. Európának is új eszmére van szüksége, különben elkerülhetetlenül felerősödnek benne a régi törésvonalak, az ukrán válság démonai pedig az egész kontinensen szétterjednek."
  http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=5720
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása