1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. boki

  boki Well-Known Member

  Nem hiszem, hogy az ukránok masszív támadást indítanának. Provokációk azok lehetnek, hogy bevonják az oroszokat egy konfliktusba.
   
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Masszív támadásnak már most is minősíthetné Zaharcsenko a helyzetet.
  Ha DNR akarná, vissza tolhatná az Ukránokat minimum az eredeti 2015 év eleji állásaikba, bekeríthetné Mariupolt, uralhatná a Volnovahai térséget és az autópályát, ekkor pedig összeomlana (megint) a környék Ukrán hadtápja (még jobban). Északon LNR ismét átkelhetne a folyón, és a korábbi területekre vihetné át a harcot. És az EU nem tenne semmit, mert mindezt az Ukránok lakott területek elleni folyamatos támadására lehetne - meglehetősen indokoltan- fogni.
  Ehhez gyakorlatilag masszívan kellene bombázniuk az Ukránok gyülekezési körleteit és felhalmozott raktárkészleteit, miközben kis spec osztagokkal is támadnának, ezzel pánikot okoznának köztük, minden bizonnyal a maradék visszavonulna, hátrahagyva maradék technikáik java részét. Ekkor már kisebb kockázattal indulhatna meg a teljes szaki sereg. Ezután már Donyeck és Luganszk régiók maradék részében lévő Ukrán egységek maradék készleteire lennének utalva egy nagyon felspanolt és ellenséges környezetben. Ekkor a partizánok és Zaharcsenko B terve úgy is beindulhatna, hogy DNR LNR hívatalosan nem támad tovább. És akkor pár napon belül tiszta lenne Donyeck és Luganszk. A többi területen pedig eléggé automatikusan játszódhatnának le a már vélhetően régen kidolgozott folyamatok.

  Az olimpia pedig egy kétélű eszköz ebben az esetben. Putyint is segítheti. Hivatalosan tárhatná a kezeit, de mivel olimpia van, igazából a nemzetközi közvéleményt kevésbé lehetne bevonni egy "mindenért az oroszok tehetnek" kampányba. És mire az olimpiának vége, egy minimum Novorossia terület kiválhatna.. És a dominó elkezdődne..

  Ehhez még annyit. Plotnyickij a plafonon lehet, Zaharcsenko pedig elég jó taktikus ahhoz, hogy akár Moszkva ellenére is elindítsa a B tervét (az olimpia őt is védi, ez esetben akár még Putyintól is) És már nyár vége van, lassan kifut mindenki a jó idő adta lehetőségből.
   
 3. ssvenom

  ssvenom Member

  Megis mit akarna Ukrajna az oroszoktol,amikor a par ezer fos szakikkal sem birtak el?6 nap alatt lepofozna Ukrajnat a terkeprol...az a par Grad amivel okorkodnek az ukik a hataron az meg egy vicc kategoria...szal inkabb valami politikai okai lehetnek mintsem hogy megtamadnak a Krimet...az ongyilok lenne az ukik reszerol!
   
 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Igazából Putyin közvetlen fenyegetésnek is nyilváníthatná a Krím határánál az Ukrán egységeket, mondván, azok támadáshoz sorakoznak fel (végül is, csak értelmezés kérdése a diplomatáik számára) Ha most DNR LNR támadna , az meg azzal is járhatna, hogy az Ukránok a Khersonból és a Krím mellől minden egységüket átirányítják Donbasszba. Ráadásul valószínűleg a török támogatás is megszűnne az Ukránok számára, tehát Kherson ekkor gyorsan köztársosodhatna. Úgy hogy Putyin lehet hogy engedi Zaharcsenkot..
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  Krímre értendo.
   
 6. plushun

  plushun Well-Known Member

  Én is így látom és úgy gondolom, hogy ez a határ környéki mozgolódás nem más csak blöff. Az ukránok morálja amúgy is a béka segge alatt van 2km-el. Lassan az is elképzelhető, hogy egy átfogó teljes fronton történő általános támadás sem menne, mert a katonák egész egyszerűen nem akarják. Ha jól emlékszem nem is olyan rég pont emiatt nem indítottak támadást az ukik, mert a frontkatonák nem voltak rá hajlandóak. Szerintem a helyzet most sem lehet jobb.
   
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Én is így látom és úgy gondolom, hogy ez a határ környéki mozgolódás nem más csak blöff. Az ukránok morálja amúgy is a béka segge alatt van 2km-el. Lassan az is elképzelhető, hogy egy átfogó teljes fronton történő általános támadás sem menne, mert a katonák egész egyszerűen nem akarják. Ha jól emlékszem nem is olyan rég pont emiatt nem indítottak támadást az ukik, mert a frontkatonák nem voltak rá hajlandóak. Szerintem a helyzet most sem lehet jobb. </blockquote>

  Annyiban más most a helyzet mint tavaly, hogy az első vonalban csak "megbízható" ukránok, és állítólag külföldi "tanácsadók" és zsoldosok vannak, max hátrébb vannak tölteléknek orosz ajkúak.
   
 8. Montezuma

  Montezuma New Member

  http://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/fotoriport-felvonul-az-ukran-hadero

  Impozáns kis felvonulás, a Honvédségnek ilyen technikai eszközök új dimenziókat nyitnának.
  Ugyanakkor amit látunk, az - kevés kivétellel - a 70-es és a 80-as évek, K-Európában gondot ugyan okoznának valamekkorát az oroszoknak, de nem kérdés, hogy ki lenne a nyerő, méghozzá elég gyorsan.
   
 9. Montezuma

  Montezuma New Member

  http://www.vilaglato.info/korlatlan-mennyisegben-aruljak-az-ukrajnai-fegyvereket-romaniaban-terroristak-is-vasarolhatnak/
   
 10. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/titkoloznak-noi-jarorok-serulekenysegerol-az-ukran-nemzeti-rendorsegnel
  "A Kijevben járőrszolgálatot teljesítők 20 százaléka jelenleg nő. A Vesztyi belügyi hírforrásai elmondták, hogy a kétnemű járőrszolgálat Ukrajnában nem igazán működik egyelőre...
  ...Az elmondásuk alapján, titkolják azt a növekvő tendenciát, hogy a női járőröktől a bűnözők nem ritkán még a fegyvereiket is elveszik..."

  http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/haznak-utkozott-az-ukran-nemzeti-garda-pancelozott-jarmuve
  "Az ukrajnai Zaporizzsjai megyében a Nemzeti Gárda páncélozott járműve egy háznak ütközött, s megrongálta az épület falát..."


  Fő a magas szakmai tudás, ami az elsőrangú kiképzés eredménye.
  Elkergették a szakembereket, és minden esik szét.
   
 11. bogaras

  bogaras New Member

  Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
  </blockquote>

  A grúzok sem matematikáztak.
   
 12. plushun

  plushun Well-Known Member

  Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
  </blockquote>

  A grúzok sem matematikáztak. </blockquote>

  Ez igaz, de az LNR vagy a DNR megtámadása nem feltétlenül vonná maga után Oroszország közvetlen beavatkozását. A Grúzok sem Oroszország területét támadták meg. Ok az orosz békefenntartókat igen, de pont ez az eset szolgáltathat példát nekik, hogy a Krím számukra felejtős.
   
 13. bogaras

  bogaras New Member

  plushun
  Ez igaz, de az LNR vagy a DNR megtámadása nem feltétlenül vonná maga után Oroszország közvetlen beavatkozását. A Grúzok sem Oroszország területét támadták meg. Ok az orosz békefenntartókat igen, de pont ez az eset szolgáltathat példát nekik, hogy a Krím számukra felejtős.

  Azt a háborút mind két fél nagyon akarta.
  A grúzok elbízták magukat, és hittek abban hogy az USA közbelép.

  1, Amerikai tanácsadók voltak az országban egészen magas szintig.
  2, A haditervek (orosz források szerint) amerikai elveket követett.
  3, A grúz elit egységeket a nemzetközi misszióból USA gépek szállították vissza.

  Véleményem szerint a amerikai részről a szöveg így hangozhatott (szabad fordítás): Ne támadjatok! Ne támadjatok! De soha nem lesz rá jobb alkalom... ha mégis.

  Valahogy látok hasonlóságot az ukrán helyzettel.
  1, Itt is vannak amerikaiak, sőt nagyobb a beleszólásuk mint Grúziában volt.
  2, Nem tudom, de valószínűnek tartom hogy a kidolgozásnál beleszóltak.
  3, Itt konkrét külföldi zsoldosok vannak jelen.

  És hát olimpia van, és augusztus, ha most nem támadnak kb. 1 hónapon belül akkor oda manőverezési lehetőség az ősz esőzések miatt. (Ha esős ősz lesz.)

  Itt az ukránok és a szakik is csak bábok.
  Az USA szeretné ha Oroszo. megtámadná Ukrajnát mert akkor fizikailag is beavatkozhatna. Oroszo. szeretné ha az ukránok támadnának a Krímnél mert akkor fenn állna a grúz helyzet.
  Én azt gondolom hogy az ukránok kezdik elbízni magukat.
  Egy ukrán támadás szakik ellen még nem vonja be direkt a harcokba Oroszországot, de pénzt paripát fegyvert fog szállítani,
  (Meg hírszerzési adatokat) és ez elég lesz a jelenlegi vonalak fenntartásához. Ukrajna tudja-e pótolni majd a veszteségeket ?
   
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Istenem,micsoda nyomor lehet ott,hogy így szaladnak,mi lett Ukrajnából?Pedig nagyon jó mezőgazdasági adottságai vannak,nehézipar,és nyomorog az a nagy ország.
   
 15. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha amerika a barátod, nincs szükséged ellenségre.
  Ezt már az ukrik is tudják.
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
  </blockquote>

  A grúzok sem matematikáztak. </blockquote>

  Meg is lett az eredménye.
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  http://defence-blog.com/news/saudi-arabia-to-buy-new-ukrainian-made-grom-2-tactical-missile-systems.html

  Szaúd Arábia meg ki van éhezve az ukrán fejlesztésre.

  Majd iylenekkel fogják lőni a két szakik által elfoglalt megyét akkor majd nézhetnek Putyinék.
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Terroristáknak adnák tovább.
   
 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2016/08/08/orosz-lap-kijev-tamadasra-keszul-kelet-ukrajnaban/
  "Több tízezer ember életébe kerülhet, ha Ukrajna újfent katonai erővel próbálja meg megoldani a kelet-ukrajnai konfliktust – írta hétfői számában a Novaja Gazeta (NG) című független orosz napilap, azt állítva, hogy forrásai szerint Kijev rászánhatja magát az offenzívára – írja az MTI..."

  http://karpathir.com/2016/08/08/karpataljai-katonak-indultak-az-ato-ba/
  "Az ukrán hadsereg ungvári rendfenntartói indultak az ATO-hadműveleti területre.
  A kárpátaljai katonákat augusztus nyolcadikán búcsúztatták és indították útnak..."
   
 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://rusnext.ru/news/1470653007
  A DNR műveleti parancsnokság szóvivőjének tájékoztatása szerint, az Ukránok az elmúlt napon 320 alkalommal lőtték DNR területét.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása