1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Én azt azért nem mondanám, hogy annyira sikerült volna titokban tartani még a sajátjaik előtt is! Már az első katonai teherautókról is egyből, kb. fél órán belül ment fel a fotó a VKontakte megfelelő hírcsoportjaiba!
   
 2. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Tulajdonképp majd az egész Novorosszija-s dolgot a VKontakte-n szervezték, így nem csoda, hogy szinte online követkető volt az egész, már az első katonai teherautók megjelenésétől kezdve a Krímen. Nem is tudom, hogy mi volt ebben annyira titkos! De hát utólag megy a fényezés!
   
 3. yangwenli

  yangwenli Active Member

  Csak kerdeznek egyet, mert nem vilagos. A Donbaszban harcolnak egymas ellen a felek, sok a halott. Ha a szen megvonasa Ukrajna tobbi reszetol ekkora hatast valt ki, hogyhogy egyaltalan eddig is kuldtek at nekik? Nem lehetett volna a megvonas segitsegevel mar reg targyalasra kenyszeriteni a kormnayt pl. hogy vonuljon vissza terultetekrol, vagy specialis statuszokrol, barmirol. Nem erte volna meg jobban az embereletek megovasa, mint az a penz amit kaptak erte? Nekem nagyon logikatlannak tunik. Ahogy fentebb is irtatok, ez nekem is inkabb azt mutatja,hogy talan nem a gyors megoldasra gyurnak az oldalak.
   
  antigonosz likes this.
 4. gioo

  gioo Well-Known Member

  Kicsit mindkét fél függ a másiktól pl. Dombasz vízellátása könnyen sebezhető ukrán részről.Ez egy szomorú testvérháború amit ukrán oldalon zömmel még csak nem is ukránok irányítanak.Így ők könnyebben sanyargatják a Dombaszi lakosságot a másik oldalról erre igyekeznek jobban oda figyelni.
   
 5. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Már bocs, de szerintem nem érted.
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Itt van például ez a videó, az a címe, "Ukrajna 2015-ben"

  egy gond van vele, még 2012 (!!!) májusában tették fel a YT-ra! Akkor még a Majdan sem történt meg, mert az 2013 végén kezdődött el! Ez a videó meg már Majdan utáni állapotokat mutatja, magát a háborút!

  Na ennyire volt váratlan az, ami utána történt! De megy a duma, hogy Oo. ezt milyen titokban szervezte meg, meg az USA részéről is megy a duma, hogy ők ezt nem vették észre (a Krímre gondolok)! Dehogynem vették észre, még a szervezésében is (feltehetőleg) benne voltak, mert azóta mutogathatnak Oo.-ra, hogy mekkora nagy agresszor, mert területeket csatol el!

   
  antigonosz likes this.
 7. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Hát nagy kaland az online világban egy elmúlt eseményt felderíteni, akár félórával ...
  Mondhatnánk - késtetek gyerekek ... :D
  ELŐTTE, az kunszt.
   
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az előző posztom megnézted? 2012-ben megjósolta a háborút Ukrajnában! 2012-ben még sokan azt sem tudták volna elképzelni, hogy 2013 végén kitör a Majdan!
   
 9. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  És ezt te el is hiszed ? :D

  Gondolom akkor ők szaladgáltak a papíralapú parancsokkal is :)
   
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  El, mert 2012-ben letöltöttem a videót.
   
  szuvorov and dragonette like this.
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Így van. Sőt a jelen lévő ukrán hatóságok soraiban is támogatták a helyzetet.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Akkor miért nem szóltál, hogy háború lesz ?!
   
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Folyamatosan írtam az "agymenéseimet", szerintetek honnan szedtem előre?!
   
  szuvorov likes this.
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Hozzáteszem, most már sokkal nehezebb "megjósolni" előre dolgokat, mert a konfliktus elmélyülésével egyidejűleg a konfliktus intézményesedetté vált.
  A spontán kommunikációt felváltotta a hírzárlat, és lekorlátozták az információk adagolását a hivatalos csatornákra.
  Illetve megjelentek a hivatalos szereplők (orosz állam, NATO) stb. és a maguk hatáskörébe vonták történéseket.
   
 15. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Voltak teóriák és ellen teóriák.
  Az orosz vezérkar kidolgozta a Krím megszállásának tervét. Miért? Mert az a dolga hogy felkészüljön helyzetekre. Ez épp úgy tudott volt mint az hogy az USA már 2003 előtt kidolgozta Irak megszállásának a tervét. ( Irak helyett sok-sok ország neve behelyettesíthető)
  De megette a fene azt a vezérkart aki nem ezt csinálja, hiszen ez a dolga, és természetesen nem kötik az orrunkra. Az hogy a terveket végre hajtják-e az már politikai döntés kérdése. Szerintem a grúz háború után "szoftverfrissítést" hajtottak rajta végre. Akkor ugyanis az ukránok -legalább is retorika szinten- blokkolni próbálták az orosz flotta kihajózását.
  Na most a kidolgozott haditervet végre is hajtották, mert szükség volt rá.
   
  borisz likes this.
 16. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Számomra nem az volt az érdekes hogy meglépték az oroszok hanem az ahogyan meglépték, és szerintem többet buktak a Krim elvesztésén az amerikaiak mint amennyit így nyertek. Stratégiailag jobb lett volna kiszorítani az orosz flottát, hisz nem is lett volna normális kikötője, + lehet hogy belebukik Putyin.
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Csak kár, hogy Novorosszija nem sikerült. Így most nincs egy puffer-állam, amely védené a Krímet északról.

  Egyébként ez az egész, így most utólag, az én értelmezésem szerint a következőképpen áll össze:

  1. Az USA megszervezte a Majdant Kijevben.
  2. Az USA és egyes orosz körök megszervezték a szakadárokat és a Krím és Donyeck/Lungaszk elcsatolását, amellyel a céljuk az volt, hogy Oroszországot agresszorként tüntethessék fel, mondván, hogy Oo. területeket csatol el.
  3. Ennek következményeként felfuttatták az Oo. ellenes médiakampányt, és felsorakoztatták az US/NATO haderőt Oo. határainál, amellyel az a céljuk, hogy kirobbantsanak egy háborút, amelyben - hogy-hogynem - az EU fog elpusztulni. (-> Jalta 2)

  Namármost. Putyin számára ez csapdahelyzet volt, mert:

  a) ha elfogadja az USA-orosz-szakadárok által elcsatolt Krímet és Donyecket/Luganszkot (Novorossziját), akkor agresszor színében tűnik fel, és akkor lőttek az ő Lisszabontól-Vlagyivosztokig tervének, amelyet az EU-val való együttműködés/egyesülés révén tervezett megvalósítani.

  b) a Krímre viszont tényleg szüksége volt.

  Ezért végül Putyin a Krímet elfogadta a szakadároktól, Donyecktet és Luganszkot viszont visszautasította. Ezért utasította vissza Donyecket és Luganszkot!
  Így próbálja menteni a Lisszabontól-Vlagyivosztokig tervet, mert remélte, hogy a Krím megszerzését még bocsánatos bűnnek fogják tartani Nyugaton.
  Nem jött be, mert az USA-orosz tervnek az EU feldarabolása a célja, nem pedig egy Lisszabontól-Vlagyivosztokig unió!

  Tehát az a véleményem, hogy Putyin a Krím visszaszerzéséről nem tudott, kb. úgy vállalta magára utólag, mint ahogy az ISIS vállalja fel utólag a felelősséget egy már elkövetett merényletért, amelyhez természetesen semmi köze nem volt.

  Elnézést a hasonlatért! De talán így elegendően szemléletes volt ahhoz, hogy az akadékoskodók is megértsék.
   
 18. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Ez egy összeesküvés elmélet!
  de.... Az összeesküvés elméletek 70%-ban igazak,
  20 %-ban az igazság sokkal durvább az eredeti elméletnél.
  és csak 10 %-ban viiték el az UFO-k Elvist.

  Szerintem a katonai pozíciója szerin a Krím az eltervezett dolog volt. Ha ezt léped én azt lépem játék. Itt az időzítés és a "hogy" számított.

  "Donyecktet és Luganszkot viszont visszautasította."
  Igen mert szerintem állandó konfliktus helyzetet akar fenntartani. Amíg helyzet van addig nincs NATO tagság. Nem mindegy hogy a rakéta védelmi/TOMAHAWK indító Romániában vagy Donyeckben van telepítve. Bár sajnálatos de az ukrán területen lakók (bárkik) csak feláldozható bábuk a sakktáblán.
   
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A Krím nagyon szépen összejött. Katonailag megtervezett volt, az nem vitás, de szerintem magát az akciót nem Putyin rendelte el. Valakik, alsóbb szinten úgy gondolták, hogy ez egy történelmi helyzet, és léptek egy merészet. Ehhez megvolt Oo.-ból a politikai/mozgalmi támogatásuk is, bizonyos körökből.

  Putyin egy dolgot csinált: megpróbálta olyan gyorsan, ahogy csak bírta megfojtani a szakadár mozgalmat, csak mire ez sikerült neki, addigra a Krím már meg is volt, csak Donyecknél és Luganszknál sikerült neki végül elfojtania az egészet.

  A Krím viszont olyan szépen, simán, vér nélkül jött össze, hogy végül felvállalható volt az Orosz Állam részéről. Ezért Putyin intézményesítette a helyzetet, hivatosan is Oo. részévé tette a Krímet.
   
 20. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Krim Putyin tudta, beleegyezése nélkül? Ez abba az Elvist elvitték az ufok 10%-ba esik.:)
  Novorussia sosem volt része a hivatalos orosz doktrinànak, szerintem. Ezert Donyeck, Luganszk alkalmat megragadta Putyin, de nem futtatta fel, mert eleg volt ahhoz, hogy Ukr ne lehessen nato, eu-tag.
  Putyin a lassú, graduàlis lépések hive.Türelmes, kivàr, megragadja a kinàlkozó alkalmakat. Erre nagyon jó pelda Sziria. Tudja, hogy Oo egy ujabb Nagy Hàborúban csak veszthet és tisztàban van az orszàg lehetőségeivel is. Eddig egész jól csinàlja:)
   

Ezen oldal megosztása