1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. gioo

  gioo Well-Known Member

  Ezt én is aláírhatom tényleg a zöme örömmel lenne "magyar" csak én abban nem vagyok biztos,hogy mi tényleg akarnánk e ezt nemzeti sorskérdések ide vagy oda.Nem hiszem,hogy a jelen gazdaságunk képes lenne megbirkózni a dologgal.
   
  dragonette likes this.
 2. gioo

  gioo Well-Known Member

 3. gioo

  gioo Well-Known Member

  ÓÓÓÓ yesss :D
  [​IMG]
   
  fip7, KoviUbi, Python and 8 others like this.
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Így már mindjárt más,ha megelik a katonák bérét,akkor az Oroszok automatikusan visszafordulnak.
  Ezek tényleg elhiszik amit mondanak,vagy töksüket mind,nem hallja saját magát?
   
 5. gioo

  gioo Well-Known Member

  Porosjani kéri,hogy a Nato. zárja le a Boszporuszt
  [​IMG]
   
  fishbed, fip7, KoviUbi and 4 others like this.
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Az lesz a következő,hogy bombázzák Moszkvát....
   
  fip7, KoviUbi, szegcsab and 2 others like this.
 7. gioo

  gioo Well-Known Member

  a németek nem kérnek a buliból...
  [​IMG]
   
  fishbed, KoviUbi, b4l4g3 and 2 others like this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez ám az üstök a hétszázát. Tiszta 17-ik század.
  [​IMG]
   
  szegcsab likes this.
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ez annyira európai!
   
  fip7, KoviUbi, vata and 6 others like this.
 10. gioo

  gioo Well-Known Member

  Ma nyilatkozott az ukrán haditengerészet főparancsnoka.Azt mondta,hogy nem tartja hibának a három hajó a kercsi szorosba való küldését mert MEG KELLETT MUTATNUNK,HOGY MIRE KÉPESEK A HAJÓINK. nem vicc tényleg ezt mondta az is...ba..ma!
  Aki nem tudná az a két teknő az ukrán flotta legkorszerűbb egységei közül való és elég sok van belőle mert tényleg komolyan gondolták ezekkel a farkasfalka taktikát.

  Más...a friss hírek szerint biztosszavú Tramp indián névre hallgató pofa mégis csak találkozik a G20-on Putyinnal. :rolleyes:
   
  KoviUbi, vata, szegcsab and 3 others like this.
 11. gioo

  gioo Well-Known Member

 12. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Akik így gondolják azok álmodoznak, nem a földön állnak.
  Elszakadás után természetesen rossz lenne a viszony az ukránokkal. Miből akar megélni egy egyébként is elmaradott, Szlovénia méretű, de annak lakosságának alig több mint felét kitevő terület? A másik 3 szomszédja meg tartózkodóan nézegetné.
  Rosszabb helyzetbe kerülnének mint Transznyisztria.
   
  gioo likes this.
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A tranzit díjból. Csak elfelejtik, hogy a tolvaj ukrik miatt már semmi sem megy azon a csövön.
   
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Sztálingrád szindróma....:rolleyes:
   
  KoviUbi, svajcibeka and varga dima like this.
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Korábban azt igérte Porosenkó, hogy az ukrán flotta hajói a Krímen fognak horgonyozni. Betartotta az igéretét!
  [​IMG]
   
  fishbed, BiancoGasto, fip7 and 10 others like this.
 16. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Végülis megmutatták mit tudnak. Valószínűleg orosz szakemberek most is vizsgálják a berendezéseket a hajókon.
   
  neptun892 likes this.
 17. boki

  boki Well-Known Member

  A múlt vasárnap reggel az ukrán haditengerészet három hajója belépett az Orosz Föderáció ideiglenesen zárva tartott területi vizeire a Kercsi-szoros közelében, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményének 19. és 21. pontját. Az ukrán hajók nem jelezték előre, hogy merre mennek, és ismételt felszólítások ellenére sem voltak hajlandók megállni, ezért az orosz hadihajók tüzet nyitottak rájuk. Három ukrán tengerész megsebesült – legalábbis az események orosz változata szerint.
  Petro Porosenko ukrán elnök azonban másképp látja az esetet, szerinte nem az ukrán hajók provokáltak, hanem az oroszok követtek el súlyos agressziót. Emiatt kérte is szövetségeseit, először a NATO-t, hogy az agresszor elrettentésére tegyenek intézkedéseket, például úgy, hogy katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának nemzetközileg elismert határai, területi integritása megvédése érdekében.

  De mi is történt valójában?
  A mostani feszültség kiéleződése ez év elejére vezethető vissza, amikor Ukrajna az Azovi-tengeren feltartóztatott egy orosz halászhajót, majd a helyzet tovább fokozódott, amikor az ukrán parlament elfogadott egy törvényt, amellyel déli határai mentén tizenkét tengeri mérfölddel kijjebb tolta tengeri ellenőrzési jogait. A törvényt azzal indokolta, hogy a Fekete-tengeren zajló csempészetet akarja megfékezni. Egy 2003-as megállapodás szerint a térséget az oroszok és az ukránok azonos joggal használhatják, és nem is volt jelentősebb összeütközés mindaddig, míg Krím Oroszországhoz nem került. Ettől kezdve a tizenkét tengeri mérföldes part menti sávok, amelyeken belül a nemzetközi hajózási szabályok értelmében minden állam szabadon gyakorolhatja szuverenitását, egymásba érnek, emellett Krímet Ukrajna saját területének tekinti, amivel a nemzetközi közösség is egyetért. Mindebből következik, hogy a parti vizek feletti fennhatóság vitatható, amire a mostani incidens is bizonyíték.

  Ám a gyökerek sokkal mélyebbek. Maga a Krím valaha görög gyarmat volt, sokáig Bizánc tulajdonában, majd sorrendben a hunok, magyarok, kazárok, besenyők és kunok kezébe került (ez utóbbi időben járt arra Julianus barát, aki Matrikában, a mai Tamanyban ért partot, ott, ahonnan a nemrég átadott kercsi híd is indul). A kunokat a tatárok kergették el, majd a terület az Oszmán Birodalomhoz került, a törököktől Nagy Katalin szerezte meg 1783-ban. Néhány évtized múlva súlyos harcok, a krími háború (1853–56) színtere volt, amelyben az Oroszország déli terjeszkedése ellen összefogott franciák, angolok és törökök harcoltak az oroszokkal, és hosszú ostrom után elfoglalták Szevasztopolt, a fekete-tengeri orosz flotta erődített támaszpontját. De ez nem volt elég, a második világháborúban német és román csapatok megint megostromolták a várost, fél éven keresztül lőtték és bombázták, mire elfoglalták, aztán persze ismét orosz kézbe került, és Sztálin a németekkel szimpatizáló tatárok jelentős részét Közép-Ázsiába telepítette ki. A Krím 1954-ben ajándékképpen került Ukrajnához annak emlékére, hogy az ukránok háromszáz évvel korábban tettek hűségesküt az orosz cárnak. Igaz, nem teljesen önszántukból, de valakire szükségük volt, hogy megvédje őket a lengyelekkel, tatárokkal és törökökkel szemben.

  A Szovjetunió felbomlásakor az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság függetlenné vált, és az ajándékba kapott Krím félszigetet is vitte magával. Jelcinnek kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy ezzel törődjön. Nem is lett volna baj, ha Ukrajna nem közeledik a NATO-hoz (vagy fordítva, a NATO Ukrajnához), és Oroszországnak nem kell azzal a perspektívával szembenéznie, hogy az orosz flotta fő fekete-tengeri bázisából hamarosan NATO-támaszpont lesz. Amikor 2014-ben az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán elnököt egy, az amerikaiak által finanszírozott tüntetéssorozat segítségével elzavarták, az orosz vezetés úgy gondolta, Ukrajna megszegte a cárnak tett esküjét, és ezért jogos az ajándék visszavétele, amelyet népszavazás formájában hajtottak végre.

  Jó cikk, jól látja a dolgokat.
  http://magyarhirlap.hu/cikk/134869/...MVx6uDZTatLCS0ruODUR20fHWPHHRFhI5zjKQk6x-4DFs
   
 18. gioo

  gioo Well-Known Member

  egy ma érvénybe lépő rendelet szerint nem léphet ukrán területre minden olyan orosz állampolgár aki 16 és 60 éves kor közötti.
  [​IMG]
   
 19. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  notaricon said: Csak aztán nehogy szlovákiához csatolják vissza.

  kacsacsor said: Vissza?

  ornagy said: Gondolom a posztolo Csehszlovakiara gondolt, annak resze volt 1919 – 1938 kozt karpatalja

  notaricon said: Pontosan erre.
  --------------------------------------------------------------------------------

  Nem szőrszálhasogatásból reagáltam. Nem árt tudni, hogy Kárpátalján abszolút cseh közigazgatás volt, a szlovákoknak köze nem volt hozzá.
   
  tindalos likes this.
 20. Python

  Python Well-Known Member

Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása