Egyéb szállító- és tankergép típusokkal kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 780
8 333
113
Blackburn_Beverley_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
Tu-154M (Tupoljev)

Mert szép, különleges és az oroszok most is repülik. Például Szíriából, hazafelé...

https://www.yahoo.com/news/first-russian-planes-fly-syria-ministry-084455665.html

http://www.cavok.com.br/blog/video-aeronaves-russas-comecam-a-deixar-a-siria/ (2. perctől a közös repülés)

Itt egy beszámoló az utolsó EU-s járatról:
http://www.airlinereporter.com/2015/06/end-tupolev-tu-154-continental-europe/

és még egy érdekesség:
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Lockheed Martin bemutatta saját STEALTH tanker koncepcióját a KC-Z tenderre.
C15rd4TWQAA5sbH.jpg

A cél az F-22 és F-35-nek utántöltést biztosítani ott ahová a hagyományos tankerek már nem mehetnek.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 450
113
A Lockheed Martin bemutatta saját STEALTH tanker koncepcióját a KC-Z tenderre.
C15rd4TWQAA5sbH.jpg

A cél az F-22 és F-35-nek utántöltést biztosítani ott ahová a hagyományos tankerek már nem mehetnek.
Ez lenne egy bemutatàs? Nem vitték tùlzàsba sz eseményt...:)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 165
113
Flightradar szerint csak egy magányos Brize Norton-i A330MRTT Voyager repült el a fejem felett áthaladóban, Újpesten, de fülre jóval élesebb, "szívócsatornásabb" hangja volt, szóval lehet, hogy egy-egy Typhoon, vagy Tornado is ment vele. A felhők miatt nem láttam.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Vége az An-132D programnak?
https://www.jetfly.hu/adat/news/63098/gyorskep/nagykep/1000x667an_132-2.jpg
2019. április 26-án Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a Szaúd-Arábiával közösen folytatott An-132D közepes taktikai szállítógép-programját. Mi állhat a döntés hátterében?

A kéthajtóműves, turboprop gépek az An-32-esek alaposan továbbfejlesztett változatai lennének, melyhez a 2016 februárban kötött megállapodás értelmében Ukrajna a repülőmérnöki szaktudást, míg Szaúd-Arábia a pénzügyi finanszírozást nyújtotta. A szaúdi King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) és az ukrán Antonov közös vállalata Szaúd-Arábiában is felállított volna egy gyártósort, ahol a tervezett 80-250 An-132D egy részét építették volna meg 2021-től.

A mostani leállás okaként az egyre szorosabbá váló szaúdi-orosz kapcsolatokat sejtik. Az Antonov cég emiatt új partnert keres a két Pratt & Whitney Canada PW150 turboprop hajtóművel, hat lapátos Dowty R408 légcsavarokkal, a Honeywell avionikai rendszereivel, Liebherr légrendszerekkel és Hamilton Sundstrand segédhajtóművel (APU) ellátott An-132D-knek.


Forrás: https://honvedelem.hu
https://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/vege-az-an-132d-programnak
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 828
113
Phneumatikai rendszerek?
Ha klasszikus levegőrendszerre gondolsz, olyan nincs az An-26/30/32 családon... (pl. a MiG-21-en van)
kössz... rövid guglizással én is találtam egy képet.
AN-132_main-features_600.jpg

Szóval légkondi...

Mindössze annyi bajom volt, hogy olyan, hogy légrendszer.... nnna hát abból kitalálni, hogy légkondi... az nem egyszerű.

más: nagyon úgy tűnik, hogy a szerencsétlen ukrik jól elszabták ezt az utolsónak látszó esélyüket...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
AN-132_main-features_600.jpg





más: nagyon úgy tűnik, hogy a szerencsétlen ukrik jól elszabták ezt az utolsónak látszó esélyüket...
Tartok tőle hogy szokás szerint már megint a t..... ukrán politikusak szabták el a szerencsétlen alárendeltjeik számlájára ...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 508
113
Brazil᾿s DESAER (Desenvolvimento Aeronáutico) plans to develop a multipurpose military configuration of its forthcoming ATL-100 (Aeronave de Transporte Leve) light transport aircraft for local and foreign customers.


Beginning in 2022, the company plans to develop the military version for roles such as troop transport, logistics, humanitarian aid, search and rescue, maritime patrol, liaison and observation, medical evacuation, border surveillance and security, and special operations, the company told Jane's . The troop transport configuration, for example, is envisioned to lift 19 personnel or twelve fully equipped paratroopers and two controllers.

The company noted that it is finalising self-funded preliminary studies of the civilian version, and is in talks with five companies about potential collaboration with the goal of flight testing the first prototype in 2021.

Pratt & Whitney Canada's PT6A-65B and GE Aviation's Catalyst turboprop aircraft engines are being considered to power the aircraft. DESAER is also in negotiations with Collins Aerospace and AEL Sistemas over the supply of the aircraft's avionics and communications components.



p1749053_main.jpg





5-atl100-medidas_orig.png




4-atl100-interno_orig.png







http://desaer.com.br/