Vontatott és önjáró lövegek, lőszerek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Ezt én is kiszúrtam reggel, csak nem volt lehetőségem posztolni.
Ez több szempontból is érdekes.
Ha jól látom, akkor az EVA/Zuzana automata töltését kapja meg.
A másik érdekesség, hogy a 105-ös kaliber ennyire döglött. :rolleyes: :D

Alapvetően kényszerűség, mert az L118 lényege is az, hogy a közepes helikopterek is el tudják vinni függesztve.
Az M777 lenne egy logikus lépés a váltásra, mivel a Chinook és az AW101 is el tudja vinni szükség esetén. A Puma és a WildCat viszont nem.
Az ilyen AI önjáró tüzérség egy külön kategória, szóval ez egy másik vágány...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 376
46 172
113
Alapvetően kényszerűség, mert az L118 lényege is az, hogy a közepes helikopterek is el tudják vinni függesztve.
Az M777 lenne egy logikus lépés a váltásra, mivel a Chinook és az AW101 is el tudja vinni szükség esetén. A Puma és a WildCat viszont nem.
Az ilyen AI önjáró tüzérség egy külön kategória, szóval ez egy másik vágány...
Az a probléma ezzel a gondolatmenettel, hogy ez akkor lenne igaz, ha az angolok pont nem a Puma-t, és a Wildcat-et készülnének épp kivonni.
A Chinook marad!
Az M777 tényleg szállítható Chinook-kal, ugyanakkor egy teljes löveg (személyzet, lőszer, + felszerelés) egy Chinooknak sok. Ahhoz már kettő kell.
Ezzel a járgánnyal egy Chinook egy teljes löveget vihet, betárazva lőszerrel. Egy 155-ös alá minimum teherautó méret kell. (Brutus)
Egy (fél) automata 155-ös alá meg minimum egy 6x6 kell. (6x6 Caesar)
Kirakás után azonnal tűzkész. Ráadásul a konstrukciót látva - lengőkarszerű keréknyúlványok biztosan állíthatók - szerintem az is elképzelhető, hogy fő szempontként az volt meghatározva, hogy beférjen a Chinook rakterébe.
A másik szempont, hogy egy Ai önjáró esetén nem probléma a választűz.
Ha valamilyen oknál fogva (pl. terepakadály) nem tud időben arrébb menni, akkor sincs gond, mert maga a jármű-ágyú csak direkt találat esetén sérül. Személyzet nincs veszélyben.
Igazság szerint az AI automata 105-ös löveg pont abban segít, hogy egy nagyon gazdaságosan üzemeltethető nagy tűzgyorsaságú hasznos tüzérséget ne kelljen nélkülözni modern környezetben sem. Szerintem különben sem kell feltétlen, de erre pont ráerősít az angolok zsugorodó létszámú hadserege. Zsugorodás mellet azért ők még "nagyhatalmak" akarnak maradni...


A 105-ös tűzgyorsasága "lefogási" feladat esetén olyan képességet ad, amit csak jóval több 155-össel lehet biztosítani.
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Mind1 csak önjaró legyen.
Ha jól emlékszem akkor még használták a SU-85, SU-100, ISU-122, ISU-152 rohamlövegeket és már rendszeresítették az ASU-57, ASU-85 rohamlövegeket a légideszantosoknál, plusz volt Kondensdator, Oka néhány db., meg a rakétatüzérség(BM-14, BM-21, BM-25). Az Akacija talán '66-os, szóval még beleférhet.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 301
76 877
113
Ha jól emlékszem akkor még használták a SU-85, SU-100, ISU-122, ISU-152 rohamlövegeket és már rendszeresítették az ASU-57, ASU-85 rohamlövegeket a légideszantosoknál, plusz volt Kondensdator, Oka néhány db., meg a rakétatüzérség(BM-14, BM-21, BM-25). Az Akacija talán '66-os, szóval még beleférhet.
Az Akacia az a 70-es évek eleje.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
598
2 558
93
ISU 152 Miért nem önjáró.?
Isu152_Kubinka.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 072
13 452
113

Az amerikai hadsereg pályázatot írt ki a tarackok következő generációjára

https://min-news.translate.goog/en/...l=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=nui,sc

Az októberi washingtoni "2021-es hadsereg éves találkozóján" az Egyesült Államok Hadseregének Vontatott Tüzérségi Programiroda hivatalosan is kiadott egy pályázati felhívást "Next Generation Howitzer" néven. A közlemény szerint az amerikai hadsereg következő generációs tarackjának következő generációja egyfajta mobilitás. Az erős, 155 mm-es tüzérségi rendszer erős harctéri túlélőképességgel nagyobb hatótávolsággal és nagyobb ütőképességgel rendelkezik, mint a jelenleg szolgálatban lévő vontatott taracké.

A kiírás szerint a pályázóknak fegyverrendszereiket be kell építeniük az amerikai aktív nehéz tehergépjármű katonai teherautó-rendszerbe, mint például a HEMTT A4 (M977A4) nehéz tehergépjármű, és az új fejlesztésű löveget (ágyútestet) kell használniuk. Az amerikai hadsereg és az amerikai hadsereg újonnan kifejlesztett digitális tűzvezérlő rendszere. A rendszert az új, 155 mm-es tarackrendszerbe integrálták

5dd098c72c914003b5b6b5fbeda88d8a.jpg