1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Boeing/Raytheon SDB, SDB II, LSDB

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - Phoenix által indítva @ 2013. július 8..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Erre esély van, nem tagadom. Jelenleg brutál pocséklásnak tűnik ha a realitásokat nézzük, hogy milyen célpontok jöhetnek szóba jellemzően. Persze ha az avarage joe pénztárcája mindent elbír, nekem nem fáj :p.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ezért is írtam pár post-al feljebb hogy szerintem előny a több rakétába/bombába szétszórt érzékelő, mert a pontvédelmi rendszereknek dupla, ez esetben tripla cél, alig valamivel több invesztíció mellett.
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  18 centi átmérőjű. Szerintem, ha egy 30 mm-es eltalálja, akkor ennek vége.
   
  zsolti likes this.
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na látod. :D Egyébként ez így működik. Pl. ha anno nem fizettek volna ki millió, majd százezer, majd tízezer dollárokat a számítógépekért valakik, akiknek épp megérte valamiért, akkor mi most nem fórumoznánk itt a jellemzően 1000 dollár alatti árú és a kezdetekhez képest durván sok nagyságrenddel gyorsabb gépeinkkel, mert a kezdeti brutális finanszírozás híján egyszerűen nem jutott volna el idáig a technológia. :)
   
  endre likes this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Csak kicsi a harci rész. Egy ilyen drága multispektrális vezérlést én legalább 500kg mellé pakolnám fel, pusztán ésszerű-költséghatékonysági okokból. Nem azt mondom hogy rossz dolog, dehogy, high end cucc, csak PAZARLÓ. Ja, és ami még nagyon fontos, hogy nem vitorlázó bombára, hanem rakétára, ami agilisebb, gyorsabb, és nem olyan könnyű célpont a hard kill rendszereknek. Ez így szerintem úri huncutság.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez hajta előre a kis drónók fejlesztését is. Anno olyan kurvadrága volgt a PGM és intelligens vezérlés, hogy 2000 font és ASM alatt semmire nem ment rá. Tehát belefért az, hogy mindne célra rakétát zavarsz. Ma ez a kis dóronkál képtelenség, nincs elég rakéta a poszt hidegháborús rendszereken, de ha lenne is, akkor meg isten pénze sem elég...
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az SDB okkal lett ilyen kicsi, mert a SV tapasztalatai után rájöttek, hogy a 2000 fontos bombák az esetek nagy részénben overkillek.

  A 2000 fontos GBU-10/24 PEN étütötte a HAS-t a bomba és olyan robbant odabent, hogy a hangárajtót eldobta 100 méterre. Ez látványos, csak kurvára értelmetlen, ha az SDB is bemegy a HAS-ba, akkor akkor a sokkal kisebb harci résszel is kipucolja azt, ami bent van.

  Viszont nem jobb, ha egy gép ma képes több HAS-t támadni több bombával kettő nagy helyett? De. Vagy az, hogy egyszerre 8 db hk-t bombázos fasírttá és nem egyet, mint az F-111F úgy, hogy kell LOS és jó idő?

  Nem tökelütöttek a tervezők, és (többnyire) a megrendelő sem.
   
  arcas and endre like this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván én értem, de harckocsit azért ki lehet lőni marha hatékonyan per db ATGM kategóriájú fegyverekről is, ha stand off képesség kell akkor meg különféle csudás kis clusterekkel, akkár jó sokat is egyszerre.

  Jó ez amíg van rá pénz, én nem vitatom hogy nem az, annyit állítok hogy szerintem erőforrás zabáló, de nagyon. Három drága irányítást egy ilyen kicsi szerkezetbe berakni, ahol még a harci rész elől veszi el ráadásul az egy szükséges felett meglévő két másik is a teret, súlyt, egyszerű sikló pályán, nem nagy sebességgel, minimál manőverezési képességgel, nekem nem nyeri el a tetszésem. Könnyű célpont a CIWS-nek, méregdrága. Ettől még persze hatékony.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  A baj az,hogy ezzel is turbános pick upokat fognak lőni és emiatt lesz igazán drága.
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Dudi, ha T-72 re lőnek, akkor is sokkal drágább lesz mint egy bucka takarásából indított Tow/Kornet, vagy egy heliről odapattintott Hellfire/Vikhr. A melót meg pont elvégzik ugyan ilyen biztonsággal ezek is. Területcélra én háborúban a nagyobb harci részt preferálnám(pl. egy fegyverraktár, logisztikai bázis), megerősített vagy egyéb masszív célra mint egy híd, vagy bunker meg pláne. Pór nép ellen ha odacsapsz emberek sűrűje közé, megint csak jó az ha legalább 250kg os a mutatvány. Nekem ez mindenhogy pocséklásnak néz ki. Van egy olyan érzésem, hogy ez fegyver kategória nem feltétlenül haditechnikai ésszerűség, hanem politikai elvárás miatt alakult ki leginkább, és a járulékos veszteség mérséklése volt a fő cél, nem a költséghatékonyság.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az szovjet-orosz csapatlégvédelem képessége ellen bármelyik mai harci heloi lába több, mint remegős. Nem véletlenül ment rá az Army a AH-64D/E + UAV együttműködésre, ahol a heli irányítja közvetlenül az UAV-t.
   
  fishbed and endre like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem igen látom hogy miért lenne jobb túlélési esélye a dronnak mint a helinek?
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem kerül veszélybe emberélet.Nyugaton úgy akarnak harcolni,hogy ne legyen veszteség mert atól rettegnek.
  Röhely de ez van.
   
  zsolti likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Félreértetted az egészet... A heli épségét óvja a drón. Ha azt lövik le, akkor a heli talán tudtja meg, hogy hol a légvédelem és hova lőjön vissza. A heli előtt megy a drón.
   
  endre and zsolti like this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  *attól
  *röhelj
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

 17. Roni

  Roni Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  arcas likes this.
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

 20. beta

  beta Well-Known Member

Ezen oldal megosztása