[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
Én egyet nem értek. Miért kellett nagy részüket szétvágni.Na meg mi van a mendemondákkal ,hogy a tankjukat betonnal öntötték ki.?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Ez az egész egyetlen senki vergődése.
Kiszúrta ezeket a dolgokat, aztán arra gondolt, hogy vfégre hátha lesz belőle valaki.
Azt írta, hogy megírja a NATOnak, és Szergej Sojgunak is.
Bizonyám.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Most tekintsünk el attól hogy a cikkel a szerzője mit akart elérni. Ha nincs ez a cikk, megint csak egy szűk kör tudna arról hogy van egy működőképes MiG-21-es Budaörsön.

Ha jól tudom még egy működőképes MiG-21-es van az országban, a szolnoki tanhangárban áll, de oda nem lehet bejutni.

<i>
"A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum "A MiG-21-es vadászgép a magyar haderőben" címmel tudományos konferenciát rendez 2013. november 8-án a múzeum Dísztermében. A konferencia célja, hogy az 1961-es rendszerbeállítástól a 2000. évi kivonásig bemutassa a MiG-21-es magyarországi pályafutását, a géptípussal kapcsolatos hazai tapasztalatokat - a pilóták, a parancsnokok, az üzemeltetők és a nagyjavítók szempontjából egyaránt.</i>
"

Szerintem konferencia résztvevői elsírnák magukat, ha újra hallhatnák egy magyar MiG-21-es hangját.

Ha kicsit bevételorientáltabb lenne a gép gazdája, akkor a hajtóművezésekre szedhetne belépőt. De így csak az ismerősök és azok haverjai láthatják. Ahogy a MiG-15-nél is történt. Állítólag a budaörsi MiG-21-esek közül néhány korábban Tökölön volt és ott is hajtóművezték őket.

Csak érdekességként: Angliában van egy hely, ahol időről-időre már kivont, de üzemképes hidegháborús gépek gurulnak végig a pályán, a nézők legnagyobb örömére. Ott az ilyenből látványosságot csinálnak. És a felújításból is.


MiG-21-esük még nincs...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Kimaradt a link az előzőből:

http://globalaviationresource.com/v2/2013/08/30/feature-cold-war-jets-open-day-bruntingthorpe/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Deltaszárnyú legenda - A magyar MiG-21 pilótaszemmel

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/honap/a-magyar-mig-21-pilotaszemmel/
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
<i>"Annyi üres betonhangár van hazánkban. Miért nem lehetett őket ott tárolni?"</i>

Az nem lenne méltó a Honvédség üzemeltetési, tárolási és munkakultúrájához.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Szégyen, hogy hagyják ezeket a gépeket így tárolni. 2008 -ban voltam Pápán akkor még a beton úton álltak nem tudom mit vétetek ,hogy már ott sincs helyük.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Valaki jó sok ideje írta itt a fórumon, hogy amikor a szovjetek talán Szu-24-ese, ami még féligmeddig titkos volt, és berepült talán a magyar légtérbe, akkor a ráküldött régbbi Mig(?) amikor bekapcsolta a radarját, akkor az tönkrement. Ha valaki pontosabban tujdja a részleteket az korrigáljon.

A MiG-21MF amelyikkel Varsányi Mihály repült, valamikor 1982 környékén kapott rávezetést gyakorló(?) keszi alatt az akkor idehaza épp vadonat új kunmadarasi Szu-24-esre. A sztori szerint mikor kisugárzásra kapcsolta a 21-es radarját, egyszer csak elfüstölt pár elektroncső, mert az oroszok meg elkezdték az ellentevékenységet. Az, hogy magasabb szinten kik hagyták jóvá, már ha volt egyátalán bárminemű előzetes egyeztetés, nem tudni.
Tekintve, hogy előfordult egyszer, hogy a Balaton környékén sikerült a taszári keszit a sármelléki szovjetre ráriszatani valamiféle kommunikációs zavar miatt, aztán ott nézte egymást a két delikvens állig felfegyverezve, nem csodálkoznék azon, hogy a Szu-24-es mozgása se volt koordinálva kellőképpen. Értsd: megvolt, hogy mikor volt repülési napja a szovjeteknek, és mikor a mieinknek. Ezt mind a két fél igyekezett betartani. Ha nem így alakult, márpedig a vadonat új Szu-24-esek érkeztekor simán lehettek úgymond "improvizációk", akkor fordulhatott elő, hogy igazoltatásra emelték például Kecskemétet. A történet érdekessége, hogy a magyar hajózóra azon túl, hogy nagy hatással volt az esemény, képtelen volt akkor még megsaccolni is, hogy tulajdonképpen miféle géppel került össze.

(Adalék, 1956 január 21-én a Fertő-tó felett alakult ki légiharc az akkor még sármelléki magyar MiG-15bisz és a pápai szovjet MiG-17PF géppár között, mert mind a két készültséget ugyanarra a kétmotoros, Ausztria felöl érkező, ismeretlen eredetű gépre emelték. Koordináció nélkül. Miután az akkori rádiólokátoroknál az adott távolságon még nem tudtak megkülönböztetni egy kéthajtóműves gépet egy géppártól, a két-két gép személyzete a találkozáskor a másikról hitte azt, hogy csak a mérési hiba miatt volt kéthajtóműves gép, a valós helyzet nyilván az épp érkező géppár maga. Ezért alakult ki légiharc, amely az egyedüliként fellelhető Romsics László géppárparancsnok visszaemlékezése szerint először Romsics gépére nyitott tüzet a szovjet kisérő, Konokov főhadnagy, amire válaszul Magyar lelőtte a szovjet vezért. Az orosz pilóta tudott katapultálni, de Magyar Sándor a géppel együtt lezuhant. Romsics még le akarta lőni Konokovot, de a 300 liter vészmaradék miatt haza kellet mennie.

És ugye ott volt még az ezt megelőző évben Hruscsov Belgrádból érkező Il-14-ese, melyet sikeresen elfogott és Sármelléken leszállásra kényszerített Riczu József hadnagy...)
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A MiG-21MF amelyikkel Varsányi Mihály repült, valamikor 1982 környékén kapott rávezetést gyakorló(?) keszi alatt az akkor idehaza épp vadonat új kunmadarasi Szu-24-esre.)

Pistike barátom Halásztelken (Tököl mellett) akkortájt olyan fényképeket lőtt, hogy egyenként is kaphatott volna értük pár évet. Volt amin a szovjet pilóta elvtárs is felismerhető volt.
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
Nem videó, de szerintem ide illik a legjobban:

<i>KEDVES BARÁTAIM! Összeszedtem bátorságomat, és a Veszprém megyei "Napló" újság selfie pályázatra beneveztem a mellékelt képemmel, amely 78. számmal Kositzky Attila névvel megjelent. A képet egy MiG-21biszAP gép kabinjából készítettem, kísérőm Pető "Pinyó" István volt. A háttérben a pápai 1. sz. légtér Ny-Dny-i része látható a Bakonnyal, a Kőris hegyi polgári radar antennával és kilátóval, valamint Bakonybél ÉK-i csücske és a csúcsra felvezető út.Kérlek benneteket, ha a kép megnyerte a tetszéseteket, szavazzatok:http.//.veol.hu/hírek/naplo-selfie-palyazat-2014-szavazas-1637032 rovaton. Segítségeteket előre megköszönöm Attila</i>

1548025_345272722294421_3017306032216719575_o.jpg



http://veol.hu/hirek/naplo-selfie-palyazat-2014-szavazas-1637032
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A magyar MiG-21MF/szovjet Szu-24 találkozásról egy kis pontosítás.
1984 ápr. 17.-én történt a Gránit repülő-harcászati gyakorlaton. Az Arató Ferenc alez. géppár-pk./Bali József őrgy. kísérő 21-es géppár fogta el a Szuhojt, először vezérként Arató próbálta lokátorral befogni a célt, de egy céljel-felvillanás után a képernyő egy pillanatra kivilágosodott, majd elsötétült. Úgy értékelvén, hogy a lokátor a legrosszabb pillanatban befuccsolt, Arató kifordult és rádión a támadás folytatására, elfogásra utasította a kísérőt, de annak a lokátorával is ugyanez történt. Így kénytelenek voltak "gépágyús" támadást végrehajtani és fotogéppuska-felvételt készíteni az elfogásról. A földön aztán kiderült, hogy a Szuhoj aktív zavaró-rendszere mindkét gép lokátorában lévő azonos erősítő-fokozat azonos biztosítékát tette tönkre. A sztorit Varsányi Mihály (akkoriban pilóta-társuk) írta meg a Haditechnika 2000/4 számában.
Üdv ML
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
<i>KEDVES BARÁTAIM! Összeszedtem bátorságomat, és a Veszprém megyei "Napló" újság selfie pályázatra beneveztem a mellékelt képemmel, amely 78. számmal Kositzky Attila névvel megjelent. A képet egy MiG-21biszAP gép kabinjából készítettem, kísérőm Pető "Pinyó" István volt.

1548025_345272722294421_3017306032216719575_o.jpg

Idézet facebook-ról:

<i>Kedves Barátaim! Kollégáim! Mindazoknak akik szavazataikkal segítették, hogy a Veszprémi Napló Selfie Pályázatán 2014 október 03-án az első helyezést elérjem, büszkén mutatom be a 2014. december 23-án 16 órakor átvett díjamat!!!!! KÖSZÖNÖM A SZAVAZATAITOKAT!!! Attila</i>

A nyeremény egy S4 mini típusú mobiltelefon. Kép az eredeti forrásban.
 
M

molnibalage

Guest
SG.hu DCS topiokból.

http://lhzk.hu/images/letoltesek/19781012_A_Polereczky_tortenet.pdf
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Érdekes történet, és ahogy a két fél elmeséli a maga szemszögéből, néha mintha nem is ugyanarról lenne szó.
Ma mennyit kapnál ha egy felfegyverzett Gripent megpróbálnál elkötni? Gondolom ott is kinézne a 12 év, ha el is kötnéd akkor meg egy rakéta a seggedbe emellé.
Ilyenkor látszik, hogy milyen precíz műszerek is ezek, és hogy csak úgy szabad használni ahogy az le van írva. A Mig-21Bisz-hez képest a mai 4-5 generációs gépek 1-1 ékszer. Kb svájci óra vs kőbalta kategória. És még az a régi gép is annyira összetett és precíz valami, hogy 3 elcseszett indítással tönkretették a hajtóművét és szinte felgyújtották az egész gépet, pedig ezt egy aránylag jól képzett személy csinálta.