1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Bolgár többfeladatú vadászgép-beszerzés

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2013. június 11..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A MiG-29 semleges kialakítású...
   
 2. ruhakupac

  ruhakupac Active Member

  Tudtommal és a net szerint is a Derby BVR képes.
  "Az IAI emellett vállalta, hogy az 5.5 tonnás teherbírású Kfir fedélzetére a Python 5 és Derby rakéták mellett integrálják a RAFAEL Spice csapásmérő típuscsaládot és a Link 16 adatátviteli rendszert is."
  Javítsatok ki ha tévedek, de fenti mondatnak csak akkor van értelme, ha NATO kompatibilis Link16 konfiguráció létezik a gépben.
  Ez pedig NATO szinten azt is jelenti, hogy egy E2/E3 célt jelöl a Kfir pedig BVR (vagy annak határán) rakétát indít.
  Mi kicsi Gripenjeink tudnak ilyet?
   
 3. independence

  independence Active Member

  Nyilván nem egy hosszú távú megoldás lenne , de nem egy rossz ajánlat...
   
 4. imike

  imike Well-Known Member

  A Rafael Spice pedig egy nagyon kemény precíziós fegyver, max 60 km-ről is indítható, vagyis a legtöbb széles körben elterjedt és használt mai földi légvédelmi eszköz hatósugarán kívülről:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spice_(guidance_kit)
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Derbyel egy gond van, még Izrael sem használja...

  Az AWACS - vadászgép kapcsolat képességeit nem ismerem, de MCG jelet szerintem nem képes adani az AWACS, túl lassú a dóm forgása ehhez.

  A Gripen data link képességeinek nagy része titkos.
   
 6. imike

  imike Well-Known Member

  A wikin az Operators-nál elég sok országhoz írják a Derby-t:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Python_(missile)#Derby

  Ezek szerint Chile és Ecuador 2003-ban rendszeresítette, Columbia 2010-ben, Brazília 2011-ben.
   
 7. ruhakupac

  ruhakupac Active Member

  Ecuador es Kolumbia epp Kfir uzemelteto is egyben. Mondjuk konnyen lehet, hogy ugyanilyen felszereltseggel adtak el nekik is. Erre utal az egy even beluli szallitasok.

  Izrael pedig mar nem tart hadrendben Kfirt. Igy en sem veszodnek a Derby F15/F16 integraciojaval, foleg ha hozzajuk AIM120-am es F35-ot akarok venni.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vajon mihez? Brazíliában Mirage-2000 és F-5 volt a két szuperszonikus vadász, amiből az átmeneti időre szerzett M-2k szépen kikopott a csigalassú tendereztetés miatt. F-5-ön nekik tuti nincs Derby és kéltem, hogy a Mirage-on lett volna...

  Valamelyik dél-amerikai ország F-5-öse elvileg BVR képességgel bír, de asszem Zord vagy Kővári szerint ez sem tuti. Apró bibi, hogy sem Ecquador nem rendelkezik F-5-tel. Legfeljebb Chile.

  Equadornak van Kfirje, de tudtommal nincs BVR képességük csak HOBS + Python-4 és talán az 5 variánst használhatja, már ha vettek olyat.
   
 9. therob

  therob Active Member

  A Derby elvileg az F-5-höz van nekik. Hirtelen csak wikit néztem a szerint 200at vettek.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Chile és F-5.

  http://home.eblcom.ch/f5enthusiast/AirForces/ChileAF.html

  Más helyen is említik a Derby-t, de képet egyet sem találok. A radart viszont biztos nem viccből cserélték ki.

  A kocepció nekem egyébként tetszik. Pontosan ilyen kaliberű vadászgépekre van szükség a középkategóriás, de most éppen anyagi gondokkal küzdő ex KGST államoknak. BVR és HOBS képesség, data link, és legalább középkat ECM és némi passzív védelem. Ne ezzel fogja senki leverni az USAF-et, de nem is ez a cél.
   
 11. sondor961

  sondor961 New Member

  Ráadásul Izrael jókor kopogtat jó helyen! Hisz a bolgárok lemaradtak portugál F-16-ról, hátha megveszik a régi Kfireket...!
   
 12. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Egyébként fura, hogy az oroszok miért nem terveznek valamilyen 1 hajtóműves, olcsón üzemeltethető gépet... Egyrészt azért nekik is jól jönne pár, másrészt meg az export piacot is bővíthetnék.
   
 13. dalost

  dalost Active Member

  Azt lehet tudni, hogy a sárkányban még mennyi üzemidő van?
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez volt a MiG-21. A SZU bukása nem volt betervezve, ami viszont maga után vonta azt, hogy örültek, hogy a Szu-27/MiG-29 vadászflottát, a honvédelmi MiG-31 és csapásmérő fronton a Su-24/25 gépparkot úgy, ahogy meg tudták tartani.

  Mivel ezen gépek élnek tovább és új gépek fejlesztése és beszerzése szóba sem jöhetett, ezért egyfajta örökség az, hogy nincs egyhajtóműves orosz gép. Megjegyezem, hogy igény sincsen igazán ilyenre Oroszországban. Az ország méretei akkorák, hogy a szükséges keró mennyiség egyszerűen megköveteli a kéthajtóműves gépet, mert a gép tömege akkora, hogy esély nincs egy hajómável a kellő tolóerőt produkálni. Ha meg képes lennél, a gép akkor sem lene olcsó, mert ahhoz olyan erőforrás kell, mint az F119/F135.

  Olyan, hogy koreszerű, csúcskategóriás és olcsó vadászgép nincs., legfeljebb kettő ezek közül.* Az egy mítosz. Lehet levedlett és használt gépeket venni és kalapálgatni F-5 meg Kfirt, de az akkor sem lesz F-16 Block 52+ és EF, meg társai.

  * Mint a viccben, hogy mi gyorsan, jól és olcsón dolgozunk, de ezek közül legfeljebb kettő választható.
   
 15. imike

  imike Well-Known Member

  Azért még ma is készülnek olcsó, egy hajtóműves új vadászok, pl.: a kínai JF-17 Thunder. Ez a gép tényleg olyan, mint annó az F-5.
  Nyilván sokkal kevesebbet tud mint egy nyugati gép, de olcsó, új, és hatalmas ipari kapacitás áll mögötte.
  Pl.: mielőtt a Szerbek a 6 db új Mig vásárlása mellett döntöttek, előtte ők is komolyan elgondolkoztak a JF-17-esen.
   
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @Molni
  Akkor szerinted nem is várható 1 hajtóműves orosz gép, majd 5. generációsból sem, a PAK-FA mellé?
  Igazából engem itt leginkább az gondolkoztatott el, hogy ugye sok szerényebb gazdaságú ország F-16-osokban, Gripenekben (egyhajtóműves, de korszerű, 4. generációs gépek) gondolkodott/gondolkodik... Plusz valahol írták többen is ugye, hogy sok tender várható még a közeljövőben is... Amelyeken pl. ha a MiG a Su-val szemben egy 1 hajtóműves, Gripen szerű géppel indulna, akár 4+ generációsként, azzal -egy jó konstrukció esetén- tudnának sikereket elérni. Persze gondolom erről már valszeg lekéstek, annak a tervezését már rég el kellett volna kezdeni... Nem tudom, hogy esetleg mind az ő számukra, mind exportra egy anyahajóra tervezett egy hajtóműves gépben esetleg még van fantázia... A későbbiekre, természetesen már 5. generációsként.
   
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Vagy csak azt mondták, hogy lejjebb tornásszák a többi jelentkező árait.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerintem nem. Se forrás, se igény nincs rá.

  Ez részben azért van, mert használt F-16 rendelkezésre állt néhány országban és a Gripen részben jenki, de mégsem jelent teljes elkötelezettséget. Egy új F-16C/D sem a "filléres" kategória.

  Az csak svéd álmodozgatás, semmi több.

  Tudtommal még koncepció szinten sincs ilyen gép, tehát semmiféle tenderen nem lenne esélyes. A többi 4++ és 5. gen gép mellett egy csak papíron felvázolt gép teljsen esélytelen. Középtávon már a 4++ gépek piaca is szűkül.
   
 19. misinator

  misinator Well-Known Member

  Nekem úgy rémlik, olyat olvastam valamikor, hogy az oroszok a kedvezőtlen harci tapasztalatokból azt szűrték le, hogy soha /soha ne mondd, hogy soha/ többet egyhajtóműves harci gépet. Nyilvánvaló, hogy itt nem műszaki hibákból fakadó gépveszteségekre gondoltak - akkor már a szovjet időkben megtették volna - hanem az egyhajtóműves gép rosszabb harci sérülésállósága miatt.
  Ki is vonták a MiG-21, Szu-17 kályhacsöveket, miközben - a fene nagy pénztelenségben - a sokkal drágábban fenntartható, üzemeltethető kéthajtóműveseket akkor még nem.
   
 20. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  A MiG-21-es mondjuk szerintem nem volt annyira rossz a maga idejében... Kb. 10000-et gyártottak belőle csak az oroszok, illetve háborús helyzetben is bizonyítottak.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gurevich_MiG-21#Known_MiG-21_aces

  Ha jól rémlik -illetve kijavítanak, ha nem-, akkor a MiG-23-al szereztek nagyon rossz tapasztalatokat, szinte minden téren, az oroszok. Kezdve a repülési teljesítményekkel, bezárólag a karbantartási nehézségekkel.
   

Ezen oldal megosztása