Borej osztály / Projekt 955 (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
<blockquote rel="boki">A kovetkezo Bulava tesztkilovés októberban lesz esedékes. Ezúttal a Jurij Dolgorukijbol lesz az indítás,méghozzá úgy , hogy teljes fegyverzetben( tehát 16 Bulava) lesz egy Borej osztályú hajo. Sikeres teszt esetén a Dolgorukij elindulhat a világtengereken való járorozésre.

Jurij Dolgorukij
3845923.jpg


Nem indul az sehova. Marad a vedett "Bastion" ok egyikeben. Vagy az Ohotszky tengeren vagy Murmanszknal.
Ennek a hajonak reklam sem kell mert nem eledao. Igy max politikai latogatasra lenne jo de akkor meg tuti a nyakan logna a fel NATO vadasztengo flotta hogy a hnglenyomatat felvegyek.

</blockquote>

Nem is tudtam, hogy Ausztráliobol így tudod a Borejok tervezett tengeri utjait....:)


A Jurij Dolgorukijhoz már dupla személyzetet képeztek ki, tehát ha visszatér a bázisra 3-4 hónap múlva megy a hajoba a másik személyzet.(mint az amerikaiknál)
A Borejok nem fognak a kikotoben állni és rozsdásodni, akkor rosszul tudod. Járorozések is benne a programba, mivel új tengo szuksége van "éles" bevetésre is...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
gacsat
Az amerikai tengok minek jároroznek a világtengereken?

Hát, az SSBNek nem nagyon. Az amik ugyan megtehetnék, mert tudnának légi fedezetet biztosítani nekik bárhol. Az oroszok viszont nem nagyon teszik, hiszen nekik háznál van az Ohotszki - tenger, és a Barents - tenger is, amik kiváló búvóhelyek, és a saját légierő hatósugarán belül vannak.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Kurucz71
"Mert nekik nincs szukseguk egy szonarral legiernyovel aknamezovel es felszini hajokkal vedett teruletre hogy elbujjanak, nekik eleg hogy annyira csendesek hogy barhol eltudnak bujni."
Több cikkben is egybehangzóan azt írják, hogy az utolsó generációs orosz tengeralattjárók zajszintje már elég kicsi ahhoz, hogy normálisan, folyamatosan követni tudják őket, zajszintben nem sokkal maradnak el az amerikai tengeralattjárók mögött.
Szerintem is a Borej tengeralattjárók jó eséllyel "bóklászhatnak" a világtengereken.
Sub_Noise_Comparison_ENG.svg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Ma visszatért Szeverodvinszkbe a Vlagyimír Monomach, miután a napokban sikeresen lezárultak az állami tesztek. Az utolso szakaszban a hajo akusztikai rendszereit tesztelték. Mostmár készulnek a hajo orosz hadiflottának valo átadására, melyre az elozetes infok alapján december 10-én kerul sor.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Készulodik a Jurij Dolgorukij az október 29-30 esedékes Bulava tesztre. Torténete során eloszor teljes fegyverzettel , tehát 16 Bulava rakétával a fedélzetén fogja a tesztkilovést végrehajtani a Fehér-tengerrol a Kura tesztmezore(Kamcsatka).
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
A tegnapi Bulava teszt.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2OOeBQvBnbI
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
November 7.-én éjjel megérkezett Szeverodvinszkbe az Alekszander Nyevszkij a Bulaváért. A Bulava berakása után visszatér a Fehér tengerre,hogy végrahajtsa az idei utolso Bulava tesztet (jovo hét folyamán).
Jovore két Bulava tesztet terveznek már az orosz távol-keletrol , mégpedik az Alekszander Nyevszkij és Vlagyimír Monomach-ról,ugyanis osszel megérkeznek állando bázisukra Viljucsinszkba.

Egy kis osszefoglalo az idei tesztekrol:
BULAVA_141103_01.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Indul az Alekszander Nyevszkij a Fehér-tengerre Bulavával a fedélzetén....
1_fbafd8a7.jpg

2_f996dfd1.jpg

3_e349f686.jpg

4_182655da.jpg

5_23d383ba.jpg

6_bc17171c.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Ez lesz a második Bulava tesztkilovés az Alekszander Nyevszkij-rol. Az elso tavaly szeptemberben sikertelen volt.
A Jurij Dolgorukij már teljes Bulava arzenállal rendelkezik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Pontosan mennyi van készen az természetesen hadititok. De szériában kb.2009-tol gyártják a Bulavát és évi darabszám kb 8.
Most fut egy modernizácios program a gyárban , mely végeztével megduplázzák a gyártókapacitást a votkinszki gépgyárban 2017-tol.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Hátha két év alatt töltenek fel egy tengeralattjárót, akkor a Borej tengeralattjárók gyártásával annyira nem is kell sietni.