1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Boxer/GTK/MRAV

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  tonyo, Masztiff and mindenen kívül like this.
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Mit bohóckodnak a 105-ös löveggel, ha van 120mm is! Legyen már azonos a lőszere a harckocsival, semmi értelme az egész 105mm kategóriának, egy hidegháborús rekvizítum!

  [​IMG]

  Ez a 120-as torony egy Boxerral nekünk teljesen jó lenne a közepes dandárba a gépesített lövészzászlóaljakba, egy-egy tűztámogató század szinten és a páncéltörő tüzérosztályokba, ahol 4x4-es ATGM hordozók mellé szintén egy századnyi 120mm páncélvadászt is besorolnák. Az összesen 40darab.
   
  tong djagbu, alfa74 and SilvioD like this.
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ezek jellemzően csökkentett nyomású 120-as ágyúk, nem tudnak teljes értékű KE lőszert tüzelni.
   
  alfa74, fip7, tonyo and 2 others like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát a német hadseregnek megvan a saját tűztámogató eszköze. Úgy hívják Leopard 2 A7V! :D
  Épp ezért a német hadsereg nem fog ilyet kérni. Az angol sem valószínű.
  A litvánok talán... o_O
   
  Ocses and dudi like this.
 5. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Viszont az nem desszantolható. Meg nem biztos, hogy minden misszióba telepítenél Leo-t. Viszont honvédelem esetén normál esetben tutira nálad a pont. :hadonaszos:
  Megjegyzem a Leo szerintem egy másik alegység, még Boxer esetén szerintem pont, hogy csak egy plusz felépítmény. Nem egy másik szervezet, más technika, szervíz, stb háttérrel...
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem ebben sincsenek lövészek! :)
  Az ilyen önjáró páncéltörő löveggé fejlesztett gyalogsági járműben a deszantteret elfoglalja az ott tárolt lőszer.
  A 2 fős totonyban is van persze, de csak korlátozott mennyiségben.
  Alapvetően a személyzetes torony sokkal több helyet elvesz a deszanttérből a távirányítotthoz képest.
   
  ravenlord likes this.
 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Csak szólok, hogy ez egy Rosomak.
   
  Parapitecus and tonyo like this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez arra jó, amire a light tank nevű végül is semmire se jó eszközöket akarják krampácsolni! A light tank se nem lesz könnyű, se nem lesz tank, egy ilyen 8x8-as mobil ágyú viszont nem is akar tank lenni, de legalább tényleg könnyű! Alapvetően két dologra jó:

  - a gyalogság közvetlen tűztámogatására mint nagy mobilitású tüzérség.
  - páncélelhárításra, alapvetően IFV-k, APC-k ellen, de végszükség esetén harckocsit is le tud küzdeni.

  Ebből adódóan a magyar haderőben a helye a debreceni közepes dandárban lenne két pozícióban: a gépesített lövészzászlóaljakban mint tűztámogató jármű századszinten és páncéltörő tüzérosztályban az ATGM hordozó 4x4-es járműeket kiegészítve, mondjuk egy század 120mm-es mobil ágyú és két század ATGM hordozó 4x4-es alkothatna egy páncéltörő tüzérosztályt a közepeseknél. Így a közepeseknek lenne negyven darab ilyen eszköze alapvetően csak arra, hogy komoly tűzerőt biztosítson nekik a saját kategóriájukban!

  Ha lennének könnyű erőink 4x4-es járművekre alapozva (L-ATV mondjuk), akkor egy ilyen könnyűdandárban is elférne tűztámogatónak, de az nincs sajnos, pedig nagyon kellene, mert a nehéz+közepes+könnyű koncepcióban nem szolnoknak kellene lennie a könnyűnek, hanem egy huszár vagy vadászdandárnak!

  Egy tényt nem szabad soha figyelmen kívül hagyni: harckocsit mobil ágyúval kiváltani nem lehet!

  A nehézdandárban a gépesített lövészzászlóaljakat az A4-es tankokkal kell megerősíteni és a nehézdandár páncéltörő tüzérségét alapvetően és végső soron is Leopard 2A7+ harckocsinak hívják.
   
  tong djagbu and alfa74 like this.
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem is mondtam, hogy nem így van.
   
  Mackensen likes this.
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Pont ezt akartam írni blogennek. Egy ilyen 120 as max csak támogató szerepköre jó. Komolyabb MBT/IFV ellen? Egyébként összehasonlítva milyen lenne egy teljes értékű 105 el? Ami valóban rátudna menni egy 8x8 as alvázra.
   
 11. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A RUAG L44-ese van benne, amit a CV90-120-hoz terveztek.

  Még ha maga az ágyú bírná is a terhelést, nem hiszem, hogy a jármű menetből vagy oldalra tudna tüzelni teljes értékű KE lőszerrel.

  Ha jól tudom az még a Sprut-SD-nek se nagyon ment.

  Viszont az uki Falrick csodarakétát elvileg tudja indítani vetőcsőből.
   
  fip7 and tonyo like this.
 12. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  szerintem jó a kisebb is, sokféle lőszer van hozzá, a kartácstól a füstgránátig. talán még gyújtó is van

  a páncélozott szállítókat meg ki tudja lőni a 105mm-essel is
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, csak ebben a kategóriában nincs értelme olyannak, ami nem tud korszerű harckocsit kilőni! Mert egész egyszerűen akkor minek! Akkor jó a 30-50mm-es gépágyúval szerelt IFV is, az is kilő minden más IFV-t, APC-t! Ez a kategória egy önjáró páncéltörő ágyú, ha ebben nem remekel, akkor nincs értelme. Nagy mobilitású, komoly tüzérségként gondolj erre az eszközre!
   
  tong djagbu, fip7, dudi and 1 other person like this.
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez jó kérdés. Viszont azt kell látni, hogy ezeknél a 8x8-asoknál mennyire elterjedt a 105 mm ágyú és habár megtehetnék, annyira senki sem erölteti a 120-ast.
   
  Galthran, endre and Szittya like this.
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen mert folosleges ra a 120 as /ha van nem art de azok mar kulon erre a celra gyartott alvazak centaur./
  105 os reakcio erejet meg elbirja a test. Gyors lovesek leadasara kepes. Tamogatasnal ez fontos... Mivel nem tarack loporzsakos a hajitotoltet a lovedek roppalyaja is mas. A varhato celpontok zonajaba a kissebb lotavu 105 os alkalmasabb /repesztamogatasra./ magy tavolsagbol is ami gumikerekes kozepes egysegeknel nem hatrany. /aknaveto is alkalmas lenne ezen zona lovetesere./ de attol meg szukseg van azon a teren is a tuzoltasra neha.../

  A 100 as csoveinket kellene felfurni 105 osre betetcsovezni meg zarazni. Ebbe akar hatalmas beveteleket is hozhat. Eleg sok csoves tuzerseget lehetne nato szabvanyositani... Az s 60 asok 57 mm erevel ugyan ez eljatszhato 60 asra furni./ezrevel kell hogy csovek legyenek./ raktaron.

  Nem kellene uj csovet eloallitanunk csak ujrafurni es ujrabetetelni plussz a zarat homokvagni./egyebet igazitani ha szukseges. Es ha teljes csogyarto kepesseg nem is lenne ithon de csofurokepesseg mar lenne es ujrabeteteles nagytetelbe tapasztalat.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt tessék megérteni amit már egy tanult kolléga leírt:ha ezekkel nem tudsz érdemben harckocsira lövöldözni(márpedig 105-ös ágyúval nem tudsz) akkor tök fölöslegesek mert ugyan úgy tudsz 40-50mm-es gépágyúval is tűztámogatni mint a 105-össel.
   
  alfa74, fip7 and endre like this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen en is gepagyu parti vagyok apc re hk ellen meg dedikalt panveltoro jarmu kell raketakkal.

  105 mm be inkabb tarackra elnne szukseg valami pancelozott felnehez jarmuvon./kissebb teherauton esetleg./ de ha van megfelelelo memyisegu aknaveto akkor az is lenyegtelen.

  De kulfoldon valamiert szeretik azoknak lehetne exportra termelni.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Apc bol 30 mm es gepagyu minimum kellene. Talan 35 ami megegyezhetne az ifv 35 osevel /ifvn lehetne hosszitott csovu valtozat./ es ami 35 mm megfdelel a legvedelmi gepagyuk kaliberevel. Tehat programozhato loszer kell hogy remdelkezesre alljon. Szakaszon bellul szerinten eleg ifv nel 2 jarmu programozhato loszer tuzelesere valo kepesseggel remdelkezmi. Mig apc nel eleg ha a szakasz egy jarmuve kepes erre... /de a tobbi a kesobbiekben kepesse teheto./

  Ez lenne egy esszeru egyszerusites es erdemes lenne raallni a 35 mm losszer gyartasara a programozhatojera is license alapjan a programozo keszlettel eggyutt./igy garantalodna hogy a kesobbiekben azon jarmuvek is megkapjak ezta kepesseget amik edddig nem rendelkeztrk ezzel./ a gyartas kimyuljthato lenne esetleges igenycsokkenes vagy a vartnal nehezebb ertekesites vegett./ami szinte kizart./
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Es akkor lehetne egy csogyarto kepesseg ami csofurasra alapulna. Lefurni a sajat 35 mm es csoveinket /tobb ezret tartalekcsovekkel eggyuutt./ majd felfurni a 57 mm eseink 60 ra. Tobb szaz db cso atfurasa egy reszuk ertekesitese es a 100 as csoveket szinten szazas tetelbe atfurni 105 re es exportalni. Aknaveto csogyartasba maer van elvileg jartas emberunk... Es ugyan itt mehetne kissebb csovek furasa is. /puska csovek nehezpuska csovek./

  Es ezekre a csovekre raepulhet a loszergyartas ezekben a kaliberekben is... A regi keszleteket meg ezen a csatornakon keresztul el lehet adni /57-100./ hisz at van furva kaliberre.

  35 mm es tekintetben nagy rendszeresitok lennenk nagy kedvezmenyeker is kapnank es kedvezo licenseket...
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Furan hangozhat hogy a kissebb kaliber mellett allok de nem varok teljes elterjedest a nagykalibereknel vagy ha igen akkor a nehezgeppuskat kell meg beepiteni a gpu melle mert annyira elszakadnak a zonak... 50-60 mm melle mar siman ujra szukseg lenne 25 mm es gyorstuzelore a rendszerbe./bmp3 mar egy erre valo probalkozas volt./
   

Ezen oldal megosztása