Boxer (GTK/MRAV/MIV/CRV/...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Mostanában jelent meg a hídvető prototípusa.

vu8xagn.png
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A Boxer árával kapcsolatban (hátha érdekel minket) :
- A litván szerződés 88 db harcjárművet tartalmaz 390 millió EUR-ért. Így kb. 4,43 millió EUR a darabár (izraeli torony, 30 mm-es gépágyú, Spike ATGM állvány).
- Kiképzés, logisztika még nem tiszta nekem, annyit tudni, hogy 2017 óta már két használt német kiképző járművön megkezdődött az állomány átképzése.
- A két zászlóaljban 84 darab harcjármű, négy darab vezetési pont lesz és kapnak három vezetési modult is kiképzéshez.

D_BcB-FW4AIERkp.jpg


https://www.defenseworld.net/news/2...s_Ordered_88_Boxer_Infantry_Fighting_Vehicles
https://esut.de/en/2019/06/meldunge...kampffahrzeuge-boxer-an-litauen-ausgeliefert/
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Ha valaki a saját iparának bevonásával szeretné rendszeresíteni a Boxert, akkor mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Az ausztrálok 211 darab Boxert rendszeresítenek, ebből 25 Németországban készül, a többi pedig Ausztráliában lesz összeszerelve, részben helyi beszállítók alkatrészeiből, részegységeiből. Mintegy 3,2 Mrd ausztrál dollár a Land 400 Phase 2 program költsége (nem számítva megelőző tesztelés, értékelés költségeit). Ez kb. 9,1 millió EUR-t jelent darabonként, melyből 133 lesz csak felderítő Lance 1 toronnyal, a többi az más modullal készül.
https://www.defenceconnect.com.au/l...ntract-to-boost-queensland-defence-sme-sector

Az ausztrál kormány 1450 munkahely létrehozását reméli a járművek összeszereléséből, bár az nem világos, hogy ez csak a Boxer vagy esetleg a Phase 3 ban érintett IFV-k összeszerelésére is vonatkozik.
https://www.defence.gov.au/CASG/EquippingDefence/Land 400.asp

IMG_0107.PNG


A festés nekem tetszik, a zöld itt látványosan passzol.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A brit beszerzés még nagyobb mennyiségre szól, szintén saját összeszerelésben, hazai gyártók bevonásával. A darabár itt nehezebben értelmezhető, mert "több, mint 500" darabról szólnak a híradások, mintegy 2,8 Mrd font értékben. Ez mai árfolyamon kb. 6,1 millió EUR/darabot jelent. A pontos mennyiségről és az egyes változatokról, specifikációkról nem találtam információt. Ekkora mennyiségnél a gyártó a Rheinmetall, valószínűleg nagyon rugalmas volt. Ezzel az üzlettel a Boxer a NATO legfontosabb és legelterjedtebb 8x8-as harcjármű családjává válhat a jövőben.

Jól jönne ehhez egy új rendszeresítő NATO tagország .... :cool:

Boxer-Mechanised-Infantry-Vehicle-MIV.jpg


https://www.gov.uk/government/news/28bn-armoured-vehicle-contract-secured-for-british-army

https://dsm.forecastinternational.c...y-of-defence-inks-3-6-billion-boxer-contract/


Korábban a britek részt vettek a Boxer kifejlesztésében, de kiszálltak. Most rendszeresítik a német-holland közös fejlesztés eredményét.

MRAV-4.jpg


MRAV-5.jpg


https://www.thinkdefence.co.uk/boxer-armoured-vehicle-british-army/
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Speciel az ejtóernyóseit dobta át hidfót foglalni a csatornán,és azok fedezete alatt keltek át a hk-ik,2nap múlva.Utána viszont megerősitett hk század hcsop-okkal portyázott.Szóval mikor hogy.De többnyire a hk-k vitték a primet,és az eitóernyósök biztositottak,gyalogságként.Részletesen igy fejből én sem tudom.Mig kitört a csatornához,több hk csatát is vivott,de volt gyalogsági harc is.De neki 6zl hk-ja volt,meg egy szinte hk háborúra termett hadszintere.És igazábol az elfelejtett nevű kollégájának nagyon sokat köszönhetett,aki nagyon kemény harcokban lekötötte az egyiptomiakat,hogy neki legyen lehetősége átkelni a csatornán.

Nem hibáztatom azért a katonákat,hogy mekkora a hadsereg.Még azért sem,hogy mire készitik fel.De abban már nem büntelenek,hogy milyen a sereg.Az okát meg talán kedvenc Perjés idézetem elég jol magyarázza.Legalábbis szerintem.

A vajdát inkább hagyjuk,mert Mack türelme is véges.
Nem tudjuk,hogy milyen is lesz a sereg.Pont.Én nem láttam semmilyen fix hadrend tervezetet.Csak a már ismert beszerzésekböl következtetünk.Ha látnánk a hadrendet,a felszereléslistát,akkor tudnánk abbol megitélni,hogy mire lesz jó a sereg.Ami biztosnak látszik,hogy semmiféle hk hadműveleti harcászatra alkalmas erő nem lesz.Tatai "nehéz" dd csak egy gépesitett dd lesz.És még arrol se tudjuk,hogy 2 vagy 3 g.zl lesz e hozzá?Ami biztos,hogy ekkora,és ilyen jellegű sereggel a klasszikus páncélos harcászatot úgy el kell felejteni,ahogy van.Nincs mivel.Legalábbis a hirdetett önálló honvédelmi szerepkörben.
Mert valahol akárhol,beillesztve egy nagyobb sereg struktúrájába,már alkalmas lesz a klasszikus gépesitett gyalogsági feladatok ellátására.(szerintem erre is készül.NATO felajánlásra,és nem "pirézek",meg akárkik elleni honvédelemre)
Mit értesz "hadműveleti harcászat" alatt? A hadművelet, nem harcászat és ez fordítva is igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Mit értesz "hadműveleti harcászat" alatt? A hadművelet, nem harcászat és ez fordítva is igaz.
A hadászat és harcászat közötti szint a hadműveleti szint.
Nevezik hadműveleti-művészetnek/hadműveleti-harcászatnak/nagy harcászatnak/kis stratégiának/kis hadászatnak
De Te nem katona vagy?Finoman szólva illene tudnod ilyesmit....
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
A hadászat és harcászat közötti szint a hadműveleti szint.
Nevezik hadműveleti-művészetnek/hadműveleti-harcászatnak/nagy harcászatnak/kis stratégiának/kis hadászatnak
De Te nem katona vagy?Finoman szólva illene tudnod ilyesmit....
Lexikonból, idézve sem megfelelő. teljesen félrevezető ez az elképzelés, mármint, amit írtál. Abban viszont egyetértek veled, hogy finoman kellene tudnod a meghatározásokat.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Ha hazaérek kiírom az épp aktuális hivatalos meghatározásokat.Nem lesz meglepetés abban,hogy kinek van igaza,gondolom ezzel nem árulok el nagy titkot.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Lexikonból, idézve sem megfelelő. teljesen félrevezető ez az elképzelés, mármint, amit írtál. Abban viszont egyetértek veled, hogy finoman kellene tudnod a meghatározásokat.
Majd Dudi leirja,hogy pontosan mi is van jelenleg a lexikonban.Én se tudom fejből.Mindenesetre a csatatéren végzet tevékenység a harcászati szint,a hadszintéren való ténykedés meg a hadműveleti szint.Ezt a magyar terminológia leginkább hadműveleti művészetnek nevezi,de nevezi hadműveleti harcászatnak is-spec én az utóbbi kifejezést szoktam használni.
És nyugodtan kifejtheted,hogy szerinted miben és miért tévedek.És hozzáfűzheted,hogy szerinted mi volna a helyes
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Jól kitoltatok velem,marha hosszú,be kellett kapcsolni a gépet mert be nem pötyögtem volna telefonnal!

Harcászat:
hdm-hc A hadművészet elméletének alkotórésze, a fegyveres küzdelem alapelméletének, a harcnak elmélete és gyakorlata. Megj.: az elmélete a szárazföldön, a levegőben és a tengeren folyatott harc objektív törvényszerűségeit kutatja és tanulmányozza, valamint kidolgozza előkészítésük és megvívásuk módját. A hadműveleti művészethez és hadászathoz viszonyítva alárendelt szerepet tölt be, célkitűzéseiket szolgálja, céljaik elérésé segíti. Minden haderőnemnek és fegyvernemnek – a sajátosságaiknak megfelelően – a harc megszervezésére és megvívására önálló elmélete és gyakorlata, azaz sajátos harcászata van. A harcászat felöleli a hadműveletek általános harcászatát, valamint a fegyvernemek és szakcsapatok sajátos harcászatát. Taktika E tactics TAC

Hadászat:

hdm-hc 1. A tudomány alkotó része, annak meghatározó területe, a fegyveres erők szervezetére, felkészítésére és alkalmazására, a katonai felső vezetők elméleti és gyakorlati tevékenységére, valamint a fegyveres erők egészének jelenségeire vonatkozó nézetek tudományos rendszere. 2. A legfelsőbb katonai vezetőség gyakorlati tevékenységének területe, amely felöleli az ország és a fegyveres erők háborúra való felkészítését és a fegyveres küzdelem vezetését.

Hadműveleti művészet:

hdm-hc Az erők alkalmazása stratégiai (hadászati) és hadműveleti célok elérése érdekében, hadászati műveletek, hadjáratok, nagyobb hadműveletek és a harc tervezésével, szervezésével és integrálásával. E operational art
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Negan

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Ennek mi most a pontos definiciója?Én ezen kifejezés helyett használom a hadműveleti-harcászat kifejezést.(mint emlitettem,ezt a formát is használja/használta a magyar terminológia is)

Utólag kiegészítettem vele mert láttam,hogy felmerült.Olyan,hogy hadműveleti harcászat nincs a szótárban.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Utólag kiegészítettem vele mert láttam,hogy felmerült.Olyan,hogy hadműveleti harcászat nincs a szótárban.
Ahoz képest,hogy egy orosz ürge egy komplett könyvet irt a hadműveleti művészet cimmel,elég karcsú.
Talán pont azon könyv hatására a hadműveleti művészet kifejezés az elterjedtebb,mondjuk úgy,hogy hivatalosabb megnevezés.De használják a többit is,köztük a hadműveleti harcászat kifejezést is.Ez kb olyan,mint ahogy a gerillaháborút nevezik kisháborúnak,népi háborúnak,COIN hadviselésnek is.
Most mondhatnám,hogy én azért használom a hadműveleti harcászat kifejezést mert jobban kifejezi a hadműveleti képesség és a csapatok harcászati képességeinek összefüggéseit,de valójában egyszerüen jobban tetszik,mint a szerintem kicsit fellengzós hadműveleti művészet szóösszetétel.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Ahoz képest,hogy egy orosz ürge egy komplett könyvet irt a hadműveleti művészet cimmel,elég karcsú.
Talán pont azon könyv hatására a hadműveleti művészet kifejezés az elterjedtebb,mondjuk úgy,hogy hivatalosabb megnevezés.De használják a többit is,köztük a hadműveleti harcászat kifejezést is.Ez kb olyan,mint ahogy a gerillaháborút nevezik kisháborúnak,népi háborúnak,COIN hadviselésnek is.
Most mondhatnám,hogy én azért használom a hadműveleti harcászat kifejezést mert jobban kifejezi a hadműveleti képesség és a csapatok harcászati képességeinek összefüggéseit,de valójában egyszerüen jobban tetszik,mint a szerintem kicsit fellengzós hadműveleti művészet szóösszetétel.

Az ugye megvan,hogy egy lexikonban csak definíciók avnnak amiknek a lényege a rövid tömör forma?
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Igazából nem értelek.Kerek perec leírtam amit és te meg nem fogadod el és a saját preferenciád az érv...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Igazából nem értelek.Kerek perec leírtam amit és te meg nem fogadod el és a saját preferenciád az érv...
Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.

Nem a szolgálati szabályzatból van de ez mellékes.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan