1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Célmegjelölő konténerek

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. november 12..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A rendszer automatikusan ismeri fel a dolgokat a videó szerint.
   
 2. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem sűrűn van több féle AG fegyverzet egy gépen....
  Általában pont ezért jön az SDB, SDB II. és hasonló fegyverek, mert egyetlen eszköz különféle célpontok ellen is bevethető. Innen megint a fedélzeti elektronika és a fegyver elektronikája számít...

  Ahogy a videóban látható, alapból azonosítja a célpontokat, még sorrendet is felállít. Arról hallgat a videó, hogy miképpen, de van ilyen képessége. Ez már csak feltételezés, de a gépre veszélyes SAM rendszereket alapból kiemelt célpontnak tekinti, tehát a pilótának kb. 1 vagy 2 (master arm és release) gombnyomás fegyvert indítania innentől...
   
  fishbed, arcas and molnibalage like this.
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen pontosan ennyi dolga lenne ha csak fegyverzet operátor lenne de nem csak az ő a pilóta is egyben annak minden egyes feladatával(neki kell kommunikálni,neki kell a vezetni a gépet,neki kell reagálni a légi helyzet változására stb).

  Én azt vonom kétségbe,hogy egy ember képes ezt mind hatékonyan megcsinálni.
  Nem a rendszer képességeit vonom kétségbe hanem az ember képességét arra, hogy hatékonyan ki tudja használni a képességeket.Egész egyszerűen túl sok mindent kell egyszerre csinálnia.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vond. De első körben próbálj már ki előtte egy HC szimulátort, aztán térjünk erre vissza újra. Láthatólag sok fogalmad nincs a témáról.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  A szimulátor jó dolog de abból messzemenő következtetés nem lehet levonni az emberi faktorra(pont arról amiről én beszélek).Mert a szimulátor csak szimulál.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szimulátor/szimulálás:

  Teljesen másként vselkedi az ember egy szimulációban mint egyébként.Jó példa erre az,hogy ha vaklőszeres végrehalytás volt akkor a srác mindent nagyon faszán meg tudott csinálni de amint ugyan ezt éleslőszerrel kellett végrehalytania(nem háborúban csak lőtéren céltáblákra lövöldözve)azonnal ön és közveszélyessé vált.Pedig semmi nem változott csak éles lőszert kapott vaklőszer helyet.Senki nem gondolta volna ezt róla.Ez az az emberi faktor amit a szimulátorok nem hoznak elő.
   
  gacsat likes this.
 8. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  F-22, F-35, Szu-57, J-20, J-31... soroljuk tovább?
  Az összes modern többfeladatú vadászbombázó egy üléses.

  Kétüléses típusok is akadnak, de zömmel dedikált feladatra, lásd Szu-34, F/A-18G... de upsz, ezek egyike sem lopakodó, ami ugye fontos lenne egy olyan gépnek, amelyik A2D környezetben dolgozik.

  Abban igazad van, hogy akadnak olyan légierők, amelyek a földi célokra koncentráló feladatkörökre kétüléses gépeket kérnek - furi módon még a franciák is ilyenek, hiszen a Rafale Tranche 4-ből 25-25 leosztás volt egy és két üléses változatból, de szintén "követelték" a kétüléses Rafale-t az Egyiptomiak és az Indiaiak.

  De ott a felsorolás az elején. Nem egy állam, hanem az Egyesült Államok, Kína és Oroszország is úgy gondolja, hogy lopakodó többfeladatú gépbe elég egy pilóta. Szerinted nem értenek a témához? o_O
   
  svajcibeka, Roni and molnibalage like this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem állítom,hogy nem értenek hozzá mint ahogy azt sem állítottam,hogy nem elég egy ember.Ha végigolvasod akkor nem kijelentettem,hogy kevés az egy ember csak a véleményemet írtam le.az,hogy vannak akik személyes sértésnek veszik ha nem értenek egyet velük az nem az én dolgom(akinek nem inge nem veszi magára).

  Az indiaiak a FAGF-ból is kétüléseset akarnak/akartak,a fene sem tudja hogy áll a dolog.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  De megkérdezem én is:a franciák,egyiptomiak és az indiaiak nem értenek hozzá?
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ilyen kommentektől megyek a falnak, meg azok az F-16/A-10C pilóták akik repülnek a BMS/DCS-sel. Ugyanazon gombmennyiség és cselekvés kell, hogy a szimulátorban megtegyél dolgokat, mint a valóságban. Esetleg gondolkozzál már azon, hogy akkor a katonai szimulátorok miért léteznek és miért azon tanulnak és gyakorolnak sok dolgot, aminél igyekeznek nem pazarolni a drága repidőt? Min tanulják a HTOAS és MFD rendszer kezelését szerinted, hogy reflex legyen? Csak ezért felszállnak vagy inkább beülnek a szimulátorba?


  Bocs dudi, de lassan megint lerepül nálam a gépszíj.
  Egyiptom meg hogyan jön ide? Az ugye megvan, hogy a kétüléses PAK-FA-n is húzta a száját az orosz? Nekik olyan nem kellett.

  Mondom, nagyon jó lenne befejezni azt, hogy olyan téren akarsz szakérteni, amiről láthatólag lövésed sincs.  Ez a példa szintén rossz...
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem érted mit mondok!Te már megint gépről beszélsz én meg még mindig az emberi tényezőről.Nem mondtam,hogy nem ugyan azt kell csinálni a szimulátorban!Azt mondtam,hogy nem ugyan abban helyzetben kell csinálni.Leegyszerűsítve nem tudsz harcot szimulálni csak harcban végezhető tevékenységet.Ha így sem érted miről beszélek akkor hagyjuk is.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member


  Olvass figyelmesebben és megtalálod,hogy honnan jött ide Egyiptom...
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Valahogy mégis sikerült az elmúlt 60 év helyi háborúiban a pilótáknak és WSO-nak elég komplex dolgokat megcsinálniuk, pl. SV alatt SAR üzemmódot használva, 03 méteren repülve éjszakában loftolva lézerbombázni. Nem egyszer, rendszeresen megtették ezt.

  Te egész egyszerűen fejlődésképtelen vagy. Képtelen vagy összerakni a rendelkezésre álló infókat. Olyan dolgokat akarsz fent, ami 60 év működik.

  Azzal marginálisan kis mennyiségű Rafalelal akarsz érvelni? Még a Szu-35 is együléses, pedig az tényleg multirole...

  Jó szokásod szerint teli talppal állsz bele...
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak én érvveltem vele.

  Az első felére majd este válaazolok.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Javíts ki ha tévedek de azzal kezdtem a mondókámat,hogy azonos technológiai színvonalon lévő ellenséggel szemben...
  Ilyen mennyi is volt az elmúlt 60 évben?
  Az arabok csak butított és minimum egy generációval régebbi technikával harcoltak Izrael ellen.Az amerikaiak meg konkrétan Vietnamot leszámítva csak minimum 2 (talán a szerbek voltak legközelebb technológiailag de ott is áll az egy generációs különbség és a butított technika)generációval öregebb butított technikával rendelkező ellenséggel harcoltak.

  Ennyit arról,hogy ki mibe áll bele.
   
  svajcibeka likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja értem, akkor az kevésbé stresszes, ha X vagy Y rakéta tüzel rád. Te kevésbé félnél, ha nem Kalával, hanem ha M16-tel lövöldöznek rád a mezőn?

  Dudi, komolyan mondom, hogy az ember falramászik tőled...
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen kevésbé stresszes.Te mennyire stresszelnél ey Abramsban ha T-62 az ellenfél és mennyire ha T-90SM?
   
  svajcibeka likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Rossz példa, mert ezek páncélzata eltérő. Egy mezei gyakorlóban levő katonát pont egyformán visz keresztül bármilyen lőfegyver.
  Valahol egészen elképesztő, hogy ennyire nem vagy képes érezni a paramétereket és azok jelentését.
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azt mondja már meg valaki hogy ebből a videóban véltek olyasmiket mint "alakfelismerő algoritmus" mert ha igen akkor pls.mutassatok rá pontosan melyik résznél.
  Én annyit látok hogy
  - van átlapolás a videókép meg a moving map képe között,
  - van PIP funkció (picture in picture),
  - lehet kombinálni a különböző szenzorok képét,
  - van datalink akár a JTAC hordozható eszközére is,
  - klassz a mozgó célpont követés
  - jó nagy a felbontás
  de kb. ennyi.
  Én nem látok semmiféle alak felismerést. Az hogy a rendszer kontraszt alapján befog és követ célokat az nem új. Én semmi olyasmit nem látok a videóban ami alapján arra mernék következtetni hogy a rendszer automatikus felismer, rangsorol és követni kezd pl. egy SHORAD rendszert…
  Persze ha van ilyen forrás pls. osszátok meg.
  Itt van egy másik videó is amely konkrét példákat mutat (AG, AA) hogyan is képzelik el az alkalmazást.
  Ezekben a példákban sincs semmiféle alakfelismerés…
   

Ezen oldal megosztása