CAESAR (Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
Hát,alkatrész szempontjábol aligha lesz sok átfedés a PzH és a HX3 löveg között.
Viszont az összes NATO szabványú löveg ugyanúgy képes az összes NATO szabványú löszert felhasználni.Ha alakulatonként szétválasztják a tipusokat,valójában nem okoz olyan nagyon megoldhatatlan logisztikai problémát.Az alakulat javitószolgálata egy féle tipushoz tárol alkatrészt,a központi logisztikai raktárnak meg nem egy különösebben megoldhatatlan feladat a többféle tipushoz szervezni a logisztikát.Nem ideális,mert növeli a központi logisztika dolgát,ha nem is annyira jelentősen,mint gondoljátok (IDF az egyik legjobb példa,eszméletlen heterogén fegyverzetet is flottul tudtak működtetni)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 735
35 919
113
Ez oké! Csak te olyan fényes, előre látó jóslatokat mondasz nagyon sokszor, mint például "ezt meg azt a típust megtartják, a többi mehet majd háború után a levesbe", hogy Delphoi már nem is láthatóvá elhomályosul melletted. Ma már meg sem találnám talán, azt hiszem, ha fel akarnám keresni a jósnőket.
Utána meg rákérdezek, hogy ezt miből gondolod, és 2 hsz-szel később leírod, hogy semmit nem tudunk, legalább a mostani káoszon jussunk túl, mert addig semmit nem tudunk.

Felesleges ex catedra kijelenteni olyan dolgokat, amikről azt gondolod, hogy esélyünk nincs megjósolni sem.
Odaírtam, hogy "Várhatóan" vagyis feltételezés - a saját véleményem. Nem tényközlés!



Nálunk lényegében egy gyártó körből lesz két féle. A PZH2000-ben is nem kevés RM cucc van, ahogy pont ezért vélhetően a KMW és a RajnaiFém között fog eldőlni -remélhetőleg- a kerekes taliga, érezhetően a düsseldolfi előnyösebb pozícióját is figyelembe véve. A D-20-at nem hiszem, hogy utána sokáig használni akarjuk.
Vagyis alapvetően egy honosított gyártású, alkatrész tekintetében jelentős átfedésekkel rendelkező parkot akarunk. Ami jelentősen különbözik attól, amit Ukrajnában le kell tisztítani, ahol azonos gyártóktól is olyan eszközök jönnek, amik lényegesen különböznek alkatrészben. (Dana1-Dana2; Casear 6*6 és 8*8) És ezeknek nincs ottani gyártó kapacitásuk, de cserébe nem is lenne túl egyszerű akár csak az általad jósolt három cégre mind létrehozni külön ilyet.
Háborúban nem lehet válogatni. Igazából nem is értem miről és miért magyarázol.
Vészhelyzet van: minden kell nekik.


Csak hogy érthető legyen, mit akarok ebből kihozni! Sokan úgy kalkulálnak, hogy a mostani fegyveradományokkal Ukrajna ismét Európa legerősebb hadseregeinek egyikével fog rendelkezni. Háború után rövid távon én is ezt várom, de már középtávon is óriási visszalépések kalkulálhatóak. Gazdasági háttere nincs a sereg eltartására. Az eszközpark abszolút nem az olcsó fenntarthatóságot vetítik előre. És háború előtt volt saját hadipara, mely -javarészt- állami vállalatokon keresztül el tudta látni és legalább protókig és a hadseregtesztjeiig eljutott odáig, hogy NATO kompatibilis váltótípust hozzon létre. (Jatagan, Bogdan, Stugna) Nem volt pénzük átfegyverkezésre, de amit mondtam, odáig legalább eljutottak.
Én úgy gondolom, hogy háború után ez meg fog szűnni és a külföldi pótalkatrészbeszerzés még tovább nehezíti nekik a most "ingyen" megkapott hadsereg fenntartását. A gazdasági összeomlás mellett ezek a mai elképzelések nem lesznek fenntarthatóak. Azt mondod, a német, a lengyel, meg a francia lövegeket fogják megtartani, mert most épp velük vannak jóban? Ki mondta azt, például, hogy ők képesek lesznek 200-nál is több láncos 155-öst pénzelni? És mellette két nagyon eltérő alkatrész bázisú kerekest?
Sokáig fogják még őket pénzelni: visszakapják történelmi szerepüket, mint "határőr vidék".
Ha másnak nem akkor lengyeleknek, baltiaknak és az amcsiknak is érdeke lesz hogy talpon maradjanak, mert egy erős ukrán haderő sakkban tarthatja az oroszokat. Sosem lesz belőlük egy Svájc (ahogy belőlünk sem), de összedőlni sem hagyják őket szerintem.
Izrael is k. sok katonai segélyt kap pl. az USA-tól, pedig már rég nem szorul rá. Egyszerűen stratégiai érdek egy erős szövetséges a Közel-keleten. Ukrajnát is ráteszik majd a "paylistre", mert ez a legolcsóbb módja az oroszok lekötésének, gyengítésének. Addig sem próbálkoznak máshol...

Nekem ezek a bajom a fórumon sokaknál elharapózó prófétai kijelentésekkel, hogy nem látni az alapot, amire véleményt megformál sok ember és ha rákérdezek, akkor kis vita után kijelenti, hogy semmit nem tudhatunk, de legalább a mostani káoszon jussunk túl!
Akkor minek a káoszon túli magabiztos állításokat megfogalmazni?
M109-ese legrégebbi, platform amit kaptak. Logikus, hogy azok fognak legelőször raktárba kerülni.
Egy akkora haderő mint az ukrán elbír 2-3 láncos meg 2-3 kerekes típust - pláne ha más fizeti a logisztikáját.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Hát,alkatrész szempontjábol aligha lesz sok átfedés a PzH és a HX3 löveg között.
Viszont az összes NATO szabványú löveg ugyanúgy képes az összes NATO szabványú löszert felhasználni.Ha alakulatonként szétválasztják a tipusokat,valójában nem okoz olyan nagyon megoldhatatlan logisztikai problémát.Az alakulat javitószolgálata egy féle tipushoz tárol alkatrészt,a központi logisztikai raktárnak meg nem egy különösebben megoldhatatlan feladat a többféle tipushoz szervezni a logisztikát.Nem ideális,mert növeli a központi logisztika dolgát,ha nem is annyira jelentősen,mint gondoljátok (IDF az egyik legjobb példa,eszméletlen heterogén fegyverzetet is flottul tudtak működtetni)

Megint krumplit hasonlítasz almához. Izrael jelentős mértékben saját iparára támaszkodik, jelentős állami cégekkel és úgy vannak neki különféle típusok. Miközben én épp azt ecseteltem, hogy Ukrajnában az USA és Oo. is bele tette a magáét, hogy ez Határvidéken épp megszűnjön.
És azt sem szabadna elfelejteni, hogy míg a zsidó állam hosszú idő óta és még előre nem látható, hogy meddig, állandó háborúban áll. Ezzel szemben pont arról beszélünk, hogy keleti szomszédunknál vége lesz. Nekik nem lesz szükségük nem tudom én mennyi típus IFV-re, meg nem tudom én mennyi típus tüzérségre.
Kár is folytatni. Sokszor mondtam, hogy hiábavaló összehasonlítani egy Izraelt egy Magyarországgal vagy egy Ukrajnának, mert teljesen más a geopolitikai környezet, amiben van.

Sokáig fogják még őket pénzelni

Gondolom ide is kiírtad, hogy szerinted, csak épp megint nem látszik.

Ez is csak az ideológiai nagyon képzettségedből jön. Az USA-ban van egy választói réteg, aki elnök- vagy félidős választásokat el tud dönteni, és akit nem zavar, ha az IDF fent van a fizetési listán. Sőt! Ha nem lenne, ezen szavazók egy része saját cégéből is hajlandó lenne pénzelni -lehet csak kisebb mértékben, de hajlandóság meg lenne- Izraelt a harcában a túlélésért. Ahogy korábban volt is olyan idő, mikor valóban saját zsebből kellett küldeni adományokat a puszta katonai fennmaradásra.
Ezzel szemben Ukrajna... Komolyan gondolja valaki, hogy havi 10 millió dollárt kap az idők végezetéig? Visszakapja régi státuszát határőrként? Mire fel?
Két választással odébb már nem sok szavazatot hoz az, hogy a szláv népnek megadjuk-e az ország GDP-jének az 50%-át... Miért is? Mert fél az USA Oroszországtól? Vagy mert Franciaország fog félni?
Én nem látom ezt az egyértelmű kijelentést, amit te mindig teszel ez ügyben. És már elég öreg vagyok, meszesednek az agyi ereim, elfelejtettem azokat a hatalmas támogatásokat több száz Abrams harckocsira meg 4 százados légierőre, amit az ezredforduló után kaptunk az USA-tól, amikor ugyan abban a helyzetben voltunk, mint amiben Ukrajna lesz a háborút lezáróan. Semmivel sem más helyzetben azt leszámítva, hogy ő továbbra sem lesz NATO meg EU tag.

Szerintem is lesz támogatás. De meg sem közelíti majd annak a mértékét, amit sokan itt gondolnak. Nyugati pénzügyi vezetők már most arról nyilatkoznak és cikkek jelennek meg erről, hogy jó-jó az, hogy most segítünk, de háború után Kijevnek egyensúlyba kell hoznia a pénzügyeit. És mit tesz Európa? Fegyverkezik. Nem lesz szükség, szerintem, arra a határőr szerepre, amit jó páran vizionálnak.
És itt már, ha igazam van, ki is megy a te elméleted alól a talaj, hogy biztos megtartanak majd 200+ láncos önjárót. Mi annak örülnénk, ha MBT-ből lenne ennyi modern!
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Pogány and Negan

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 735
35 919
113
Megint krumplit hasonlítasz almához. Izrael jelentős mértékben saját iparára támaszkodik, jelentős állami cégekkel és úgy vannak neki különféle típusok. Miközben én épp azt ecseteltem, hogy Ukrajnában az USA és Oo. is bele tette a magáét, hogy ez Határvidéken épp megszűnjön.
És azt sem szabadna elfelejteni, hogy míg a zsidó állam hosszú idő óta és még előre nem látható, hogy meddig, állandó háborúban áll. Ezzel szemben pont arról beszélünk, hogy keleti szomszédunknál vége lesz. Nekik nem lesz szükségük nem tudom én mennyi típus IFV-re, meg nem tudom én mennyi típus tüzérségre.
Kár is folytatni. Sokszor mondtam, hogy hiábavaló összehasonlítani egy Izraelt egy Magyarországgal vagy egy Ukrajnának, mert teljesen más a geopolitikai környezet, amiben van.



Gondolom ide is kiírtad, hogy szerinted, csak épp megint nem látszik.
Talán olvasd újra! ;)


Ez is csak az ideológiai nagyon képzettségedből jön. Az USA-ban van egy választói réteg, aki elnök- vagy félidős választásokat el tud dönteni, és akit nem zavar, ha az IDF fent van a fizetési listán. Sőt! Ha nem lenne, ezen szavazók egy része saját cégéből is hajlandó lenne pénzelni -lehet csak kisebb mértékben, de hajlandóság meg lenne- Izraelt a harcában a túlélésért. Ahogy korábban volt is olyan idő, mikor valóban saját zsebből kellett küldeni adományokat a puszta katonai fennmaradásra.
Ezzel szemben Ukrajna... Komolyan gondolja valaki, hogy havi 10 millió dollárt kap az idők végezetéig? Visszakapja régi státuszát határőrként? Mire fel?
Két választással odébb már nem sok szavazatot hoz az, hogy a szláv népnek megadjuk-e az ország GDP-jének az 50%-át... Miért is? Mert fél az USA Oroszországtól? Vagy mert Franciaország fog félni?
Én nem látom ezt az egyértelmű kijelentést, amit te mindig teszel ez ügyben. És már elég öreg vagyok, meszesednek az agyi ereim, elfelejtettem azokat a hatalmas támogatásokat több száz Abrams harckocsira meg 4 százados légierőre, amit az ezredforduló után kaptunk az USA-tól, amikor ugyan abban a helyzetben voltunk, mint amiben Ukrajna lesz a háborút lezáróan. Semmivel sem más helyzetben azt leszámítva, hogy ő továbbra sem lesz NATO meg EU tag.

Szerintem is lesz támogatás. De meg sem közelíti majd annak a mértékét, amit sokan itt gondolnak. Nyugati pénzügyi vezetők már most arról nyilatkoznak és cikkek jelennek meg erről, hogy jó-jó az, hogy most segítünk, de háború után Kijevnek egyensúlyba kell hoznia a pénzügyeit. És mit tesz Európa? Fegyverkezik.
Nem lesz szükség, szerintem, arra a határőr szerepre, amit jó páran vizionálnak.
Ezzel az "elemzéssel" nem igazán értek egyet, de mivel ez a CAESAR topik, így inkább hagyjuk abba!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
mivel ez a CAESAR topik, így inkább hagyjuk abba!

Igen. Ez odáig tartozott a topichoz, hogy ha két nagyon eltérésű alkatrész bázisú francia löveget kap ugyan arra a feladatkörre (dd tüzérség kereken), akkor kevesebb esély van, hogy megtartják, mert jóval nehezebb lenne ukrán gyártó és karbantartó kapacitást kiépíteni.
Ennyit tudunk, hogy hosszú távon ez a vegyes összeállítás fekete pont lesz. Meg optimista szemüveget feltéve egy tárgyalási fejezet, hogy melyik löveg mögé milyen előnyöket és hátrányokat tudnak kiharcolni utólag.

A többi az fixió. Lehet spekulálni, hogy de talán a Tátra alvázas, mert zsigerből az biztos olcsóbb, mert cseh. Nem tudjuk. Ahogy én is ötletelhetnék, hogy tényleg biztos az lesz, mert Bogdannak is van egy Tatras verziója. De ezt sem tudjuk, mert Bogdannak a Kraz az alapjárműje és a jövőben egy teljesen más politikai elit vezetésével fog menni a harc, hogy mely tüzérségi darabok maradjanak meg.

És így a Caesar jövőbeni Ukrajnai szerepét is majd meglátjuk.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 974
13 975
113

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
Legalább is ukránról magyarra, mivel angolt használ közvetítő nyelvként és így duplán fordít, jobban torzít. Ukrán-angol nem olyan rossz...
Az engem hidegen hagy,hogy angolra hogyan fordit.
Különben oroszrol egész jol fordit magyarra,ukrán meg azért nem olyan nagyon különbözik az orosztol,ezért meglepett.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 974
13 975
113
Hát a CAESAR egyértelműen aladeen! ;)
seroaladin-aladdin.gif
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Aladeen
W

Wilson

Guest
Egy kis érdekesség, hogyan is alkalmazzák az ukrik a Caesar-t...


Részlet a NYT cikkéből....


"A Kígyó-szigetnél lévő orosz állások ágyúzására az ukránok uszályokra tették a 40 kilométeres hatótávolságú Caesarokat, és 10 kilométerre kivontatták őket, hogy eltalálják az 50 kilométerre lévő szigetet, megdöbbentve a franciákat."

 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 735
35 919
113
Egy kis érdekesség, hogyan is alkalmazzák az ukrik a Caesar-t...


Részlet a NYT cikkéből....


"A Kígyó-szigetnél lévő orosz állások ágyúzására az ukránok uszályokra tették a 40 kilométeres hatótávolságú Caesarokat, és 10 kilométerre kivontatták őket, hogy eltalálják az 50 kilométerre lévő szigetet, megdöbbentve a franciákat."

A szükség nagyúr! Már gondolkodtam egy ideje azon, azon hogy miért nem teszik hajóra a HIMARS-ot és rakétázzák meg vele Szevasztoplt vagy Dzankoit- a ruszkik nagyon meglepődnének azt hiszem... :D
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and Wilson

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 735
35 919
113
Nagy napja van ma Nexternek: csehek is rendelnek még 10 Caesart!

 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 866
91 379
113

Az Ukrajnába szállított 18 Caesar önjáró fegyverből 16 javításra szorul (FOTÓ)​

Szinte az összes Caesar önjáró tüzérségi eszköz, amelyet Franciaország katonai segítségnyújtás keretében Ukrajnának szállított, javításra szorul. A Le Figaro is erről ír .

A nagy tűzgyorsaság miatt az Ukrajnába szállított francia Caesar önjáró fegyverek csöve gyorsan elhasználódik. Ez a probléma meglehetősen érzékeny az ukrán hadsereg számára, amely nem fér hozzá az alkatrészekhez.
Az ukrán fegyveresek a francia védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen azt mondták, hogy egyszerűsíteni akarják az együttműködést, és saját erőből tudják megjavítani a Caesarokat az országukban, és nem küldik őket semmilyen bonyolult javításra Lengyelországba, mert ez nagyon sok időbe kerül, és szükségtelen kockázatnak teszi ki az önjáró fegyvereket.

Источник: https://rusvesna.su/news/1672322247
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 735
35 919
113
Nahát, nem csak a Pzh2000 a szar? Vagy simán minden löveg ennyit tud, csak az ukránok sokat lőnek
Egy ukrán tüzér mesélte: a háború kezdete óta a harmadik vontatott löveget fogyasztja. Már túl van két MTSA-B-n (egyiket kilőtték a másik simán rommá használták) és most egy ész eredetű FH70-est koptatnak, de már jóval túl vannak az ezer lövésen. Sokat is kell karbantartani őket - meséli.

Egyszerűen ez ilyen: a háború és az intenzív használat "megeszi" a felszerelést. Ilyen intenzív tüzérségi harc pedig a második világháború óta nem volt sehol - szerintem...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
Egy ukrán tüzér mesélte: a háború kezdete óta a harmadik vontatott löveget fogyasztja. Már túl van két MTSA-B-n (egyiket kilőtték a másik simán rommá használták) és most egy ész eredetű FH70-est koptatnak, de már jóval túl vannak az ezer lövésen. Sokat is kell karbantartani őket - meséli.

Egyszerűen ez ilyen: a háború és az intenzív használat "megeszi" a felszerelést. Ilyen intenzív tüzérségi harc pedig a második világháború óta nem volt sehol - szerintem...
Khm....Már irta a Fao-i csatárol,ahol az iraki G5 lövegek 1(egy) hét alatt kikoptatták a csövüket.87-88ban 4db G6 vett rész a Cuito környéki harcokban.Búrok vittek magukkal lövegcsöveket és karbantartó felszerelést a bozótba,és havonta cserélték a csöveket,helyben megoldották a karbantartást (nem olyan nagy hülyeség tanulmányozni a módszereiket......G5 vontatott lövegek csőfelhasználása viszont lecsökkent ebben az időszakban,mert a kubai légifölény miatt lecsökkent a teljesitményük).73ban nagyon kemény tüzérségi harc is folyt.Zsidóknál a tüzérség valahogy háttérbe szorul a köztudatban a légierő és a hk-k mögött,holott nagyon fontos részük volt a harcokban.73ban és 82ben is valójában a tüzérség törte meg az arab légvédelmet.....És nem véletlen fejlesztették ki a zsidók az első kompjuterizált tüzérségi harcvezető rendszert,a tüzérségi felderitő-megfigyelő dronokat.És nem véletlenül élvonalbeli a tüzérségi eszköz gyártásuk.(csak érdekességként,de még a TOS is zsidó mintára készült,tessenek utána nézni a MAR MLRS sorozatnak)