CH-47 Chinook (Boeing)

Ez egy vietnámi háború alatt született terv,az XM204 105milis tarackkal (Hawkeye elődje).Helikopteres légimozgékony műveletek támogatására.
Boeing_CH-47_with_XM-204_howitzer.jpg

8823036-e1736234174436.jpg

Az XM214 tarackot arra tervezték,hogy a csapatok közvetlen kisérő tűztámogatását adja.105 és 155milisben is tervezték,de akkor csak a 105milis készült el.(most már megvan a 155milis Brutus is).Nagyon könnyű,vontatottan körtüzelőképes,és nagy tűzgyorsaságú löveg volt (gyakorlott személyzet elérte vele a 15 lövés/perc tűzgyorsaságot).És alacsony visszarugású.A CH47re a 105milist tervezték telepiteni,és a számitások szerint akár a levegőböl is tudott volna lőni.De a fő tűzmodja a leszállás utáni lövészet lett volna.Az M113ra is tervezték a löveg telepitését.Csak a vontatott 105milis protoipusa készült el,a vietnámi háború végére.A háború végével a programot ejtették.
xm204-swamp-howitzer-2.jpg

b0025d49acf23a29448a931b78b2eab06d11717.jpg

CH47re telepitett változat modern európai harctéren persze már akkor is használhatatlan lett volna.

Nem vált be.Túl nagy célpont volt.
Most vettem csak észre a második képet tüzetesebben szemlélve, hogy ezek 2 szabadságfokban irányozhatók voltak!!!
Sajnos a franciáknak bő 5évtized nem volt elég erre...

CH-47A, gunship verzióban 1968-ban, Vietnámban. Mennyire más világ volt, az egyik lővész simán rágyújt a fedélzeten repülés közben. :D

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mielőtt megnyitottam már eszembe jutott, hogy van, aki arra született, hogy lobogtassa a zászlót, ami piros fehér kék, van aki ezüst kanállal a kezében született, én meg nem vagyok se szenátorok, se milliomosok, se a szerencse fia.
De szerencsére most csak a dzsungelen kellett keresztül szaladni.

• Tetszik
Reactions: nyugger
Mielőtt megnyitottam már eszembe jutott, hogy van, aki arra született, hogy lobogtassa a zászlót, ami piros fehér kék, van aki ezüst kanállal a kezében született, én meg nem vagyok se szenátorok, se milliomosok, se a szerencse fia.
De szerencsére most csak a dzsungelen kellett keresztül szaladni.
De szép...

• Tetszik
Reactions: fishbed