1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Challenger 1/2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  [​IMG]

  Uhh... miért érzem úgy, hogy ezt kicsit túltolták?
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Berlin camo,nem tolták túl.
   
  Tcat and notaricon like this.
 3. luperator

  luperator Well-Known Member

 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Mennyire valós az, hogy a centurion valahanyastól kezdve minden angol tankban tartozék a vízmelegítő? Esetleg csak egy urban legend lenne?
   
 5. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 6. Lator

  Lator Well-Known Member

  A tankokat nem tudom, de volt egy ex angol katona a szakaszomban aki azt mesélte hogy a warriorban van beépített vízmelegítő és a kopaszok feladata a vízmelegítés:)
   
 7. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Minden brit harcijárműben van vízmelegítő! :D
  Sőt gyalogságnál is vannak különböző eszközök.Egyszer csinálok egy riportot róla, esküszöm!
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A tea miatt muszáj. Vajon a szaudi tankokban imaszőnyeg van?
   
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nehogy becsődöljön x y szenátor/csatolt részei ceyloni tea ültetvénye.:D
   
 10. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

 11. wankel

  wankel Well-Known Member

 12. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  One of the first real images of Rheinmetall's Challenger 2 LEP technology demonstrator at IAVEvent, *brand new* welded turret with 120mm smoothbore L55 gun.

  [​IMG]
   
  fip7 and wankel like this.
 13. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Akkor az SG-ről átcopyzom (átdolgozom) a hsz.-em, hátha azt nem olvassa mindenki :D

  A Rheinmetall és a BAe bejelentette, hogy a BAe Land Systems & Armament részlegének 55%-át eladná a Rheinmetall-nak, de kisebbségi tulajdonos marad.

  A BAe-nak nem sok választása volt igazából. A Nexter (a francia harcjármű és löveggyártó) és a KMW (a német harcjárműgyártó) ugyebár egyesült 2015-ben, így a Rheinmetall és BAe is kényszerpályán mozgott. A KMW és Nexter ugyanis egy cégben bírt immár szinte mindennel, ami egy harckocsihoz kell - ez a korábbi KMW-Rheinmetall páros évtizedekig jól működő kapcsolatában (a Rheinmetall a fegyvereket, a KMW a harcjárműtestet fejlesztette) már korábban megjelent repedések végigszakadását jelentheti.

  A BAe a 2000-es évek elején kvázi félig-meddig kényszerből vásárolta fel a csődbe ment vagy nehéz sorsú brit hadiipari cégeket, a BAe-nak relatíve jól ment, míg a szárazföldi fegyvereket és hajókat gyártó cégeknek nem. Így került a Royal Ordenance és az Alvis Vickers is a tulajdonába. Az előbbi ugye mint említettem kvázi csődbe ment, utóbbi pedig nehéz anyagi helyzetében igent mondott arra, hogy a General Dynamics felvásárolja 309 millió fontért. A BAe ekkor már résztulajdonos volt az Alvis Vickersben, és hogy nehogy hazai pályán konkurense legyen inkább maga vásárolta meg az Alvis Vickers többségi részét.

  Csakhogy utána se tudtak csodát művelni a szárazföldi harcjárműgyártó részleggel (a hajógyártó szekció ha nem is vidáman, de elvolt a QE2 osztály megrendelése miatt), a nemzetközi piacokon kevés babér termet nekik, az Alvis Vickers által megnyert M777 vontatott löveg volt az egyetlen igazán említésre méltó siker. A 2005-ben felvásárolt United Defense sem segített ezen sokat, gyakorlatilag befürödtek a Zumwalt osztály AGS-ével, ezen kívül pedig a Mark 45 hajóágyú és Bofors (amely ekkor már a UD része volt) által az 57mm-es Mark 110 hajóágyú valamint az aprólék hozott valamekkora bevételt.

  A Rheinmetall maga relatíve stabil volt (nagyjából egyedül 2x akkora a bevétele, mint a KMW+Nexter cégnek), csakhogy eredetileg abban bíztak, hogy a KMW-t sikerül a saját szárnyaik alá venni, de ennek a KMW ellenállt. A két cég kapcsolata közötti repedések valamikor a 2000-es évek vége kezdtek el jelentkezni, a Rheinmetall saját harcjármű-fejlesztésbe kezdett a Boxer páncélozott szállító jármű és PUMA lövészpáncélos fejlesztésének problémáit látván (mindkettőnél együtt dolgozott a KMW és a Rheinmetall), ennek eredménye lett az MBT Evolution fejlesztési csomag, amely az AMAP kiegészítő páncélzattal a Leo2A4 fejlesztéseket célozta meg, konkurenciát jelentve a KMW saját Leopard 2 fejlesztési csomagjainak. A Rheinmetall következő támadási felülete a lövészpáncélosok lettek, noha a PUMA fejlesztésében és gyártásában a Rheinmetall is érdekelt volt, mégis kifejlesztettek egy konkurenst a Lynx lövészpáncélos képében.

  Ez után jött a KMW+Nexter összeolvadás, ami hoppon maradt esetett jelentett a Rheinmetall és talán a BAe számára is.

  Ezek után némi csönd, és a BAe eladja az elmúlt lassan 2 évtized alatt összeharácsolt BAE Systems Land & Armaments többségét a Rheinmetall számára, és csak kisebbségi tulajdonos lesz eme ágban.

  A BAe és a Nexter páros nem volt reménytelen egyébként jövőkép terén, hiszen a két cég már együtt dolgozik például a 40mm-es CT löveg terén, ezt a közös CT International leányvállalat végzi, amiben a két cég 50/50 százalékos részvényes. Feltehetően a KMW-Nexter egyesülés lökte a BAe-t is inkább a Rheinmetall felé, mert egymaga nem bírta volna a versenyt a két másik nagy konkurenssel (GDLS és KMW+Nexter), illetve ugye a lánctalpas AJAX APC/IFV/ felderítő járműcsalád tenderen a GDLS nyert, a BAe csak a Boxer-el megnyert gumikerekes APC tenderrel vigasztalódhatott, ahol a partnere a KMW és a Rheinmetall...

  A vége az, ami most kibontakozni látszik a nyugati oldalon. Lesz egy Francia-Német (KMW+Nexter) és egy Angol-Német (Rheintell BAe Land Systems) szárazföldi harcjárműgyártó multi, a harmadik nagy szereplő pedig az amerikai General Dynamics Land System.

  Az elkövetkezendő évek nagy kérdése lesz az, hogy fogják a szereplők áramvonalasítani a portfólióukat (pl. a Rheinmetall a lövészpáncélosok esetében a PUMA és a Lynx mellé most megnyerte a CV90-et), illetve hogy fogják a jövőben a tendereken indítani a porfólióukban szereplő harcjárműveket (pl. a Rheinmetall ezzel az új tornyos Chally2 változattal akár indulhatna harckocsibeszerzési tendereken is a Leo2 ellenében, kicsit morbid lenne, de nem teljesen irreális...).

  És akkor most térjünk vissza a Chally 2-höz.

  A Chally 2 lövegét a Royal Ordnance gyártotta a lőszerekkel együtt, de 2001-ben csődbe ment, a maradékát a BAe vásárolta meg, viszont a harckocsiágyú-fejlesztő és gyártó ágazat fel lett számolva. A probléma az, hogy az L27 (Charm 3) APFSDS-DU lőszer szavatossági ideje 15 év, ami 2015-ben járt le (1999-től gyártották 2001-ig). 2010 körül merült fel először komolyabban a Rheinmetall féle simacsövű 120mm-es löveg beépítése a Chally 2-be, csak éppen az egybeszerelt lőszert nem tudták elhelyezni a toronyban és a testben lévő, osztott lőszerhez kialakított tárolókban, a teljes toronycserét pedig drágának tartották. Akkor a dolgot elnapolták. Az L28 és L28A1 a Charm 3 export változata wolframkarbid maggal DU helyett, ezt kapta Omán, bár egyes esetben a brit hadseregnél is felsorolják. De ezt is a 2000-es években gyárthatták. Azóta nem tudok arról, hogy a britek az L30-hoz új pct. lőszert fejlesztettek volna.

  Így a brit hadsereg ott áll egy harckocsival, aminek nincs modern lőszere, gyakorlatilag az elmúlt 15 évben csak kisebb ráncfelvarásra került sor (kiegészítő páncélzatt és Barracuda álcaháló a külföldre küldött járműveknél). Nem nagyon lehet tovább halogatni a fejlesztést, és gyakorlatilag két opció van: vagy bevállalják a toronycserét és a simacsövű lövegre való átállást, vagy egy másik típussal váltják ki a Chally 2-őt.

  Jelenleg a legvalószínűbb opció a fentebb bemutatott képeken látható új tornyos Chally 2 Mk2...
   
  misinator, fishbed, fip7 and 14 others like this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  És ha jol látom,az irányzó elött,a lövegpajzs felső sarkában ezen is ott van még mindig a sima,egyszerű optikai lövegtávcső
   
 15. Cifu

  Cifu Well-Known Member

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor én is ide bemásolom.

  Röviden és tömören jól megszopatták magukat, amolyan jó angolos módra. A piacgazdaság törvényei alapján nem maradt talpon a cég és az egybeszállítós support miatt az egyetlen szárazföldi nehézfegyverzet beszállítója helyett nem maradt senki. Tehát lehet, hogy minimális anyagi támogatás elmaradása miatt lényegében veszélybe sodorták a fegyvernemet és csesztek 15+ évig (!) orvosolni a problémát. Különutas megoldást választanak, csak az utat az derogált karbantartani.Nem tudom, hogy örülni vagy sírni kellene annak, hogy láthatólag a hülyeség nemzetközi...

  Ez olyan, mintha a jenkik 15 éve nem gyártanának semmilyen légiharc-rakétát és most esne le nekik, hogy van egy rakás vadászgépük lejáró vagy lejárt élettartamú fegyverekkel. Ez színtiszta hülyeség. Aki ilyen szinten cigánykodik a pénzzel, az ne tartson fenn haderőt, mert így értelmetlen.

  Ekkora ökörség az már kb. honvédelmi/védelmi vagy vezérkari stb. miniszter szint. Mert senki ne mondja, hogy senki nem tudta odafent, hogy 15+ éve nincs lőszergyártásuk a szárazföldi no.1. harcjárműhöz. Ha igen, akkor áramot vezessenek ezek az emberek, de szervezetet meg haderőt.
   
  fishbed, fip7, notaricon and 2 others like this.
 17. jOkA

  jOkA Active Member

  Nem is értem miért nem sima csővel gyártották a 2-est alapból. Ez kb. Olyan mint az I. meg II. vh-ban amikor alig akartak elszakadni a lovasságtól illetve nem hittek az önálló páncélos alakulatokban és csak a gyalogság támogatására akarták a tankokat használni. Angolok valahogy mindig le vannak maradva ha tankokról van szó... ettől függetlenül chally 2 jó kis gép csak kéne bele már az új ágyú.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ők találták ki szóval mindig nem voltak lemaradva.Azért van előnye a huzagolt csőnek a simával szemben.Pl tartósabb és pontosabb.
   
  Pocok75 and jOkA like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jobban kitoltak magukkal mint azt gondolták volna.Ha 2010-ben lecserélik a löveget nyugodtan tervezhetnék a következő harckocsit.Ehelyett az van,hogy le kell cserélni a tornyot ha nem akarnak lőszer nélkül maradni amíg nem jön az új harckocsi(marha sok pénz)és emellett ugye tervezni kell a következő harckocsit ugyan úgy.A különbség csak annyi,hogy ha 2010-ben lecserélik a tornyot akkor az egy olyan modernizálás ami visszahozza az árát mert sok éven keresztül használtál volna az átalakított harckocsikat,így meg biztosan nem fogja pénzügyileg megérni.

  Persze azt feltételezve,hogy fejlesztenek új harckocsit.
   
 20. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Nem lenne egyszerűbb akkor lőszert gyártani hozzá???? :) olcsóbb mint egy j torony....
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása