PA-NG (Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

speziale

Guest
Teljesen rosszul látod.
Nettó módon fogni akarod a franciák pénzét - ami a mi keleteurópai szemszögünkből amúgy teljesen logikus - de nem nézed a költségekre ráírható előnyöket. Ez ugyanaz az észjárás, mint ami miatt nekünk végül csak 14 Gripen-ünk lett a 24 helyett, mert 14 darab Gripen az kevesebbe kerül, mint 24...

Hát itt nagyon nem értünk egyet.
Egyrészt a franciáknál most fut a Barracuda SSN program, ami után rögtön move-olhatnak át az új SSBN-re, amiből az elsőnek 2035-ben szolgálatba kellene állnia...és közben kell majd hozzá egy új SLBM (bár azt olvastam, hogy az M51 upgrade-jét fogja kapni, nem vadi új fejlesztés lesz)...szóval aligha hiszem, hogy a francia atomipar továbbélése azon az 1 (max 2) hajóba szánt reaktoron múlna

A másik: nagyon is lényeges, hogy a brit és francia védelmi költségvetés kb. hasonló. Ugyanis a mostani brit haderő fejlesztési tervekből láthatod, hogy a brit budget valójában nem bírja el a PANG-nál egyébként jóval olcsóbb QE osztály 2 egységét...miért gondolod, hogy a francia budget majd elbírja? ez csak akkor lenne reális, ha időközben emelnének a GDP arányos katonai kiadásokon...de akkor meg az merül fel, hogy miért is pont erre költenek? Ráadásul egyelőre 1 hajóra van rendelés...a 2. egység messze nem eldöntött...1 hordozó meg nem hordozó

az én szememben a valódi stratégia képességet a következők adják meg:

SSBN, legalább SRBM/MRBM és hypersonic glider elleni képesség, saját GPS rendszer, megfelelő műholdas felderítő képesség, megfelelő Elint/Sigint képesség

hadszíntéri vonalon pedig aminek Európának egyértelműen óriási szüksége van az a csöves és rakétás tüzérség és a csapatlégvédelem érdemi fejlesztése...azért valahol vicces, hogy egyedül a németeknek lesz olyan nehézdandárja (meg esetleg nekünk, ha ebből a Lynx-ből lesz egy normális valami), ami tényleg olyan ami a dárda hegyét tudja jelenteni (ezek az ASCOD meg CV90-es IFV-k védelme sajnos édeskevés lesz a jövőben)
 
S

speziale

Guest
Ez a legfontosabb. A franciáknak megvan a lehetőségük a kontinensen kívül is erőt kivetíteni, akárhol a bolygón, míg a többi európai országnak ez egyedül nem, összefogva is csak korlátozottan lehetséges.
Ha jobban belegondolunk, ez az amerikai kontinensen lényegében csak az USA-nak lehetőség, illetve Ázsiában a kínaiak készülnek hasonlóra.
Ez (is) árazza be Franciaországot a mi kontinensünkön, illetve a világpolitikában.

egyébként szerinted 30 vadászgéppel pontosan milyen "force projection"-re is lesznek képesek (a PANG-ra 30 gépet terveznek)...egy komolyabb proxy háborús válság gócba ez édeskevés lesz

egyébként meg az európai országoknak nem a force projection képességet kellene fejleszteni, hanem először jussunk el a megfelelő self defense képességig...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
Te folyton jössz Európával. Tévedés.
Nincs itt semmiféle Európa, felejtsd el.
A PANG nem Európának készül, hanem Franciaországnak.
A francia nemzeti érdek, hogy lehetőleg ők rendelkezzenek nukleáris repülőgéphordozóval, mert az USA és Kína után Európából is kell valakinek ilyennel rendelkezni.
Ezt a franciák voltak képesek felismerni, mivel egyedül csak nekik van erre ipari kapacitásuk.
A többiek meg majd csak hajókáznak a kontinens partjai körül,
A brit védelmi büdzsével való összevetésed már megint csak nominál alapú.
Lehet, hogy a két brit hajó számszerűleg olcsóbb, mint a PANG lesz, de kb semmire sem használhatóak. Lásd fentebb.
Ezért is törölték a franciák a PA2 projektet.

Mégegyszer kihangsúlyozom, Franciaország az egyetlen hatalom a kontinensen, akinek saját atomfegyvere van és ehhez a nukleáris repülőgéphordozó egy olyan plusz platform, amivel érdemes és kell is számolni az elkövetkező fél évszázadban.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
egyébként szerinted 30 vadászgéppel pontosan milyen "force projection"-re is lesznek képesek (a PANG-ra 30 gépet terveznek)...egy komolyabb proxy háborús válság gócba ez édeskevés lesz

egyébként meg az európai országoknak nem a force projection képességet kellene fejleszteni, hanem először jussunk el a megfelelő self defense képességig...
Pont ugyanannyit ér 30 hajófedélzeti gép, mint 70. Ha nincs háború. Megint nettó számokkal operálsz, pedig a politikát kéne megértened.
Az USA is évtizedek óta ott veti be a "90 ezer tonnás diplomáciáit", ahol ezt be lehet vetni. Pl az oroszok ellen sohase. Még a kínaiak ellen se.
Líbia, Irak, Jugoszlávia, vagy Afganisztán ellen már igen.

Franciaország képes lesz arra, amire Németország sohasem, pedig ez a másik nagy erős gazdasági-politikai hatalom a kontinensen. Mert ugye a Brexit után az UK már lehúzza magát a vécén.
Szóval a franciák képesek lesznek akár Afrikának a megfelelő részein érdeket érvényesíteni. Arról a kontinensről beszélünk, amelyiket épp eszi meg Kína.
Vagyis a velük szembeni kommunikáció erő alapú komponense egyedül a franciáknak lesz meg. A többi európai országnak nem osztanak lapot.

Amerika szemében - aki 2013 óta végzetesen megosztotta az EU országait, hiszen durván éket vert az EU és Oroszország gazdasági közeledése közé - ezek után nyílván érdemi tárgyalópartner majd a sokkal önállóbb francia kormány lesz és nem a többi, egyhelyben toporgó szarógalamb.

Európának nem self defense kell, mert Európát nem akarja megtámadni senki. Ez a beteg vízió csak az USA őszes halántékú héjjáinak agyában és a dollárnyomtató, tengerentúli military-industrial complex propagandájában létezik. Hogy felpörgessék maguknak a piacot.
A franciákank meg végképp nem self defense kell, hiszen fényévekre vannak mindenféle potenciális reguláris haderőtől.
Nekik a belső ellenség iszlám és a bevándorlók jelentette bűnözés és terror a közvetlen fenyegetés, amúgy a haderejük fő feleadat expedíciós, ugyanúgy, mint az USA-nak.
Tehát míg az előbbi az főkép karhatalmi és belső elhárítási-hírszerzési feladat, az utóbbira nekik is légierőre, nukleáris elrettentésre, expedíciós szárazföldi erőkre és szállítóeszközökre van szükségük, amelyekbe a repülőgép hordozó is beletartozik.
 
S

speziale

Guest
Te folyton jössz Európával. Tévedés.
Nincs itt semmiféle Európa, felejtsd el.
A PANG nem Európának készül, hanem Franciaországnak.

ez jól hangzik, mindaddig amíg eltekintünk attól a ténytől, hogy a franciák a legfőbb szószólói a közös európai haderőnek. A helyzet az, hogy a németek - mégha a fukarságuk okán is - de sokkal többet tesznek valamiféle közös európai haderő létrejöttéért

A brit védelmi büdzsével való összevetésed már megint csak nominál alapú.
Lehet, hogy a két brit hajó számszerűleg olcsóbb, mint a PANG lesz, de kb semmire sem használhatóak.

nem értelek. az, hogy a military budget elbír-e 2 ilyen hajó beszerzését és üzemeltetését, annak mi köze van ahhoz, hogy milyen képességet ad a hajó? Semmilyen....
a vége meg az ugyanaz lesz, mint a briteknél, hogy más képességeket fognak emiatt durván megvágni

A francia nemzeti érdek, hogy lehetőleg ők rendelkezzenek nukleáris repülőgéphordozóval, mert az USA és Kína után Európából is kell valakinek ilyennel rendelkezni.

Már miért kéne (Európából is valakinek ilyen képességgel rendelkeznie)? nem kell. Pont te írod, hogy ez francia nemzeti érdek.
nekem ezzel az egész francia carrier történettel pont az a gondom, hogy egy olyan marha drága képesség, ami lehet, hogy a franciáknak (vagy legalább is az öntudatuknak) fontos...de nem Európának...és pont ez az alap probléma minden eleinte nagy összeborulásként induló össz-európai projekttel...hogy mindig jönnek az ilyen egyedi igényű külön utasok...a németek gyomra szerinted majd hogyan veszi azt be, hogy nekik azért lesz drágább az FCAS mert a franciáknak kell hordozófedélzeti gép is?

Európának nem self defense kell

hát azért az ukrán határnál éppen felvonuló 40ezer orosz katona, meg a baltikum tövében megtartott 100ezres létszám körüli orosz hadgyakorlatok szerintem kicsit kézzelfoghatóbb fenyegetések, amire Európának tudnia kellene reagálnia, mint az, hogy mi van Mali-ban. És nem, a fentiek ellenére nem gondolom, hogy az oroszok meg akarnák támadni Európát...de tudod van az a mondás, hogy többre mész szép szóval és egy kis erővel, mint pusztán szép szóval

Szóval a franciák képesek lesznek akár Afrikának a megfelelő részein érdeket érvényesíteni. Arról a kontinensről beszélünk, amelyiket épp eszi meg Kína.

Kína vagy Oroszország carrier-eket használt az érdekeinek érvényesítéséhez/befolyásának a növeléséhez?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
ez jól hangzik, mindaddig amíg eltekintünk attól a ténytől, hogy a franciák a legfőbb szószólói a közös európai haderőnek. A helyzet az, hogy a németek - mégha a fukarságuk okán is - de sokkal többet tesznek valamiféle közös európai haderő létrejöttéért
A németek - úgymond - többet tesznek a közös európai haderőért, legalábbis a bullshit szintjén. Hiszen nekik még rendes saját haderejük sincs.
Húsz éve hallgatom a közös európai haderőről szóló lózungot, de látni még nem láttam.
Az ok: franciák szépen elpolitizálgatnak a közös európai haderő emlegetésével és közben nagy ívben tesznek rá, mert nem érdekük közösködni senkivel se. Ne vedd szó szerint a politikát, olvass mindig a sorok közt!
nem értelek. az, hogy a military budget elbír-e 2 ilyen hajó beszerzését és üzemeltetését, annak mi köze van ahhoz, hogy milyen képességet ad a hajó? Semmilyen....
a vége meg az ugyanaz lesz, mint a briteknél, hogy más képességeket fognak emiatt durván megvágni
Ki mondta, hogy a brit military budget elbírja a két hajót? A két hajót a brit ipar építtette meg magával, adófizetői pénzen. A kormány meg majd könyveli, ahová tudja. Azon a két hajón minden egyes gramm és centi acél azért lett olyan, amilyen, mert ez volt a brit védelmi ipar érdeke. Maximum a brit haderőt érdekli, hogy milyen képességeket állít hadrendbe, a politikusokat csak a politika érdekli, az meg pénz és az az iparból jön, nem a haderőből.

Már miért kéne (Európából is valakinek ilyen képességgel rendelkeznie)? nem kell. Pont te írod, hogy ez francia nemzeti érdek.
nekem ezzel az egész francia carrier történettel pont az a gondom, hogy egy olyan marha drága képesség, ami lehet, hogy a franciáknak (vagy legalább is az öntudatuknak) fontos...de nem Európának...és pont ez az alap probléma minden eleinte nagy összeborulásként induló össz-európai projekttel...hogy mindig jönnek az ilyen egyedi igényű külön utasok...a németek gyomra szerinted majd hogyan veszi azt be, hogy nekik azért lesz drágább az FCAS mert a franciáknak kell hordozófedélzeti gép is?
Erről beszélek. Európából valakinek rendelkeznie kell ezzel a képességgel, de ez nem európai érdek, hanem azé, aki európából erre rástartol. Például a franciáké.
De az európai országok közül aki érdeket akar érvényesíteni a világpolitikában is (márpedig Franciaországnak vannak ilyen érdekei, hiszen van úgymond "kirendeltsége" Afrikában és az amerikai kontinensen is) annak gondolnia kell a repülőgéphordozókra is.
Az, hogy mit vesz be a németek gyomra, az Párizst csak részlegesen érdekli. De még ebben is kifejezetten jó pozícióban tud velük tárgyalni.
Közli Berlinnel, hogy lesz egy fajlagosan kisebb felár a franciák saját, hajófedélzeti igényei miatt, amit majd a francia oldalon könyvelnek le, hacsak... hacsak Berlinet nem érdekli némi slot a hajófedélzeti üzem terén. Mert akkor máris szorosabbra lehet fűzni a katonapolitikai és gazdasági érdekeket.
De ha nem érdekli az se baj, hiszen akkor majd a franciák maguknak könyvelik le az FCAS navalizált költségeit.
És akkor a németek szája is be lesz fogva.

hát azért az ukrán határnál éppen felvonuló 40ezer orosz katona, meg a baltikum tövében megtartott 100ezres létszám körüli orosz hadgyakorlatok szerintem kicsit kézzelfoghatóbb fenyegetések, amire Európának tudnia kellene reagálnia, mint az, hogy mi van Mali-ban. És nem, a fentiek ellenére nem gondolom, hogy az oroszok meg akarnák támadni Európát...de tudod van az a mondás, hogy többre mész szép szóval és egy kis erővel, mint pusztán szép szóval
Próbálj meg negyvenezer katonával nekiindulni Európának Oroszországból. Minek? Meddig fogsz benyomulni? Mit fogsz ott csinálni? Ki fog téged ott eltartani? Hogy fogod a saját erőidet a megszállt területen eltartani? Kivel fogsz ott kommunikálni és kooperálni? Majd mindenhova apparátcsikokat ültetsz? Hogyan? Kit? Meg minden utcasarokra őrposztokat állítasz? Egész Európában?
Van erre az oroszoknak alsó hangon negyed milliárd katonájuk meg egy komplett bürokráciájuk?
Mert ez kellene hozzá.

A Lebensraum, meg a Mein Kampf kora lejárt.
A hadgyakorlatokat meg már évek óta rutinszerűen művelik, mégse történik semmi. Az egyetlen fenyegetést ezek az orosz műsorok csak a nyugati adófizetők pénztárcájára jelentették, mivel a védelmi szektor a folyamatos hisztériakeltésével szépen behúzta magának a zsíros rendeléseket. Az oroszok meg rendre hazamennek a laktanyáikba.
Jókora nagy szélhámosság ez az egész és az istenadta népeknek még a fene nagy demokráciákban sem tűnik fel ez.

Pedig elviekben az információs társadalmak korát érjük. Információ az van, még sok is, közben meg elfelejtettünk gondolkodni.
Mivel már csak fogyasztók vagyunk.

Kína vagy Oroszország carrier-eket használt az érdekeinek érvényesítéséhez/befolyásának a növeléséhez?
Kína építi a hordozókat, Oroszország meg a saját közeli érdekszférájában operál, bármivel is riogatnak a nagy vizen túlról.
Szíriában légihídon látják el a csapataikat, a Kaukázushoz nem kell repülőgéphordozó, az Északi Sarkhoz meg vannak támaszpontjaik.
Az oroszok repülőgéphordozója maga az ország földrajzi kiterjedése. Ennél messzebbre meg nem nagyon mozognak.

Már leírtam, a politika tekintetében Franciaország analógiája az USA.
Csak léptékhelyesen kell gondolkodni velük kapcsolatban.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
Na, hát én igazából elmondtam, amit erről a leendő francia hajóról gondolok, a többit meg majd intézik ők maguk.
:)
 
S

speziale

Guest
Na, hát én igazából elmondtam, amit erről a leendő francia hajóról gondolok, a többit meg majd intézik ők maguk.
:)

nem kívánom én sem tovább off-olni a topikot, csak 1 utolsó gondolat:

Ki mondta, hogy a brit military budget elbírja a két hajót? A két hajót a brit ipar építtette meg magával, adófizetői pénzen. A kormány meg majd könyveli, ahová tudja. Azon a két hajón minden egyes gramm és centi acél azért lett olyan, amilyen, mert ez volt a brit védelmi ipar érdeke. Maximum a brit haderőt érdekli, hogy milyen képességeket állít hadrendbe, a politikusokat csak a politika érdekli, az meg pénz és az az iparból jön, nem a haderőből.

ez alapján a gondolatmenet alapján akkor miért nem építettek rögtön 4 hajót? ha a military budget kapacitását úgyis leszarják? Ha a brit védelmi ipar támogatása a cél, akkor azt n+1 egyéb módon is megtehették volna...
másrészt azért fontos az, hogy mit bír el a military budget, mert a franciák is el fognak majd jutni ahhoz a kérdéshez, hogy melyik ujjukba harapjanak.

a britek a CdG kapcsán megtanulták, hogy 1 hordozó nem hordozó...szóval akkor legyen 2...nyilván a brit ipari lobby is beleállt, hogy így fajlagosan olcsóbb lesz...viszont szó volt róla, hogy a QE mégis Catobar lenne...de akkor meg már jóval drágább lett volna, szóval akkor nem lett volna 2. hajó...
ebből lett az a kompromisszum első körben, hogy akkor 2 hajó, de marad stobar...aztán a második körös kompromisszum meg az f35 rendelés visszavágása lett

ha csak nem lesz érdemi növelés a francia GDP aráanyos military költésben, akkor nekik is kell majd kompromisszumot hozni...mivel jelenleg egy PANG hajót rendeltek, ezért a tippem az, hogy majd amikor látják a program költségeit, akkor ez így is fog maradni...de ez így ugyanúgy csak fél-képesség, mint az angolok esetében a QE

És a fő gondom általánosságban az, hogy egyes országok összességében olyan projektekre b*sznak el egy csomó pénzt, ami csak nekik fontos, ezzel elvonva forrásokat össz-európai projektektől...(és igenis azt gondolom, hogy az hogy a franciák gazdasági középhatalomként akarnak olyan politikai tényezők lenni, mint az USA/Kína az bizony komoly szereptévesztés)
(a spanyol S80 ugyanez a kategória....százszor jobban jártak volna ha beszállnak a type 212NMS-be)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 960
113
Akár van NATO, akár nincs, a britek - ha volt rá pénzük -, mindig úgy gondolkodtak 250 éve, ha a franciáknak egy van, akkor nekik minimum kettő kell... A közös európai haderő közös európai célokat, európai stratégiát kívánna. Egyik sincs a közelben sem. Ezért a közös haderő utópia szerintem. Persze együttműködés lehet és kell, de közös, az más tészta. A nyelvben sem tudnának megegyezni, nemhogy a vezetési láncban... A V4-nél sok minden adott lenne hozzá, de ott meg történelmi ellentétek miatt nehéz. Pedig.....kívánatos lenne egy föderális Közép-Európa.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
nem kívánom én sem tovább off-olni a topikot, csak 1 utolsó gondolat:



ez alapján a gondolatmenet alapján akkor miért nem építettek rögtön 4 hajót? ha a military budget kapacitását úgyis leszarják? Ha a brit védelmi ipar támogatása a cél, akkor azt n+1 egyéb módon is megtehették volna...
másrészt azért fontos az, hogy mit bír el a military budget, mert a franciák is el fognak majd jutni ahhoz a kérdéshez, hogy melyik ujjukba harapjanak.

a britek a CdG kapcsán megtanulták, hogy 1 hordozó nem hordozó...szóval akkor legyen 2...nyilván a brit ipari lobby is beleállt, hogy így fajlagosan olcsóbb lesz...viszont szó volt róla, hogy a QE mégis Catobar lenne...de akkor meg már jóval drágább lett volna, szóval akkor nem lett volna 2. hajó...
ebből lett az a kompromisszum első körben, hogy akkor 2 hajó, de marad stobar...aztán a második körös kompromisszum meg az f35 rendelés visszavágása lett

ha csak nem lesz érdemi növelés a francia GDP aráanyos military költésben, akkor nekik is kell majd kompromisszumot hozni...mivel jelenleg egy PANG hajót rendeltek, ezért a tippem az, hogy majd amikor látják a program költségeit, akkor ez így is fog maradni...de ez így ugyanúgy csak fél-képesség, mint az angolok esetében a QE

És a fő gondom általánosságban az, hogy egyes országok összességében olyan projektekre b*sznak el egy csomó pénzt, ami csak nekik fontos, ezzel elvonva forrásokat össz-európai projektektől...(és igenis azt gondolom, hogy az hogy a franciák gazdasági középhatalomként akarnak olyan politikai tényezők lenni, mint az USA/Kína az bizony komoly szereptévesztés)
(a spanyol S80 ugyanez a kategória....százszor jobban jártak volna ha beszállnak a type 212NMS-be)
Ezt nem látom a franciákban.Azt viszont igen,hogyha kitalálják,hogy nekik kell valami akkor a költségek miatt nem fogják lefaragni.Nem kell messzire menni,eldöntötték,hogy gépkarabélyt cserélnek és megvették a világ kb legdrágább de legjobb gépkarabélyát(lett volna olcsóbb alternatíva,hisz eg, halom gyártó gyárt HK 416 klónt ami semmi el nem rosszabb mint az eredeti).
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
A Rafale-ra annyi pénzt rááldoztak, mint az amerikaiak a Raptorra.
Az AASM rakétapóthajtású, kombinált vezérléses precíziós bombacsalád tagjainak darabára 320 ezer euró, vagy már több is.
Az amerikai JDAM kit 10 ezer dollár, és mind a két esetben Mk-82-es és 84-es bombatestekről beszélünk, amelyek önmagukban megvannak kb ezer dollárból.
A franciák mégis bátran az AASM-et rendszeresítik.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
A Rafale-ra annyi pénzt rááldoztak, mint az amerikaiak a Raptorra.
Az AASM rakétapóthajtású, kombinált vezérléses precíziós bombacsalád tagjainak darabára 320 ezer euró, vagy már több is.
Az amerikai JDAM kit 10 ezer dollár, és mind a két esetben Mk-82-es és 84-es bombatestekről beszélünk, amelyek önmagukban megvannak kb ezer dollárból.
A franciák mégis bátran az AASM-et rendszeresítik.
Méretgazdaságosság. Az USA több lebombázott országra tudja amortizálni a költségeket.
 
S

speziale

Guest
Ezt nem látom a franciákban.Azt viszont igen,hogyha kitalálják,hogy nekik kell valami akkor a költségek miatt nem fogják lefaragni.Nem kell messzire menni,eldöntötték,hogy gépkarabélyt cserélnek és megvették a világ kb legdrágább de legjobb gépkarabélyát(lett volna olcsóbb alternatíva,hisz eg, halom gyártó gyárt HK 416 klónt ami semmi el nem rosszabb mint az eredeti).

hát hmm...

1) nézz utána hogyan alakultak a franciák Rafale rendelés számai...hozzájuk képest a németek sokkal inkább tartották magukat az eredeti elképzeléshez az EF kapcsán. De emlékeim szerint eredettileg a CdG is kapott volna testvér hajót
2) azért egy atomhordozó beszerzésének és fenntartásának (a hozzátartozó air wing-el) költsége kicsit más kávéház, mint a gépfegyver beszerzés
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
hát hmm...

1) nézz utána hogyan alakultak a franciák Rafale rendelés számai...hozzájuk képest a németek sokkal inkább tartották magukat az eredeti elképzeléshez az EF kapcsán. De emlékeim szerint eredettileg a CdG is kapott volna testvér hajót
2) azért egy atomhordozó beszerzésének és fenntartásának (a hozzátartozó air wing-el) költsége kicsit más kávéház, mint a gépfegyver beszerzés
De a fontossága is más.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 311
17 419
113
Friss grafika.

t8xkluytu1y61.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
185431640_1871221286388249_9072359960540804035_n.jpg


Van itt Rafale rendesen.
Csak én érzem ezt a CdG/Kuznyecov(kizarólag atommal és sánc nelkül) méretet minden szempontból megfelelőnek?Van értelmezhető harcérték(ahordozónak és a repülőinem is)megfelelően nagy darabszám is elérhető.Értelmes áron(ha nem csak 1-2 egységből áll az osztály)beszerezhető és üzemeltethető.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Akár van NATO, akár nincs, a britek - ha volt rá pénzük -, mindig úgy gondolkodtak 250 éve, ha a franciáknak egy van, akkor nekik minimum kettő kell... A közös európai haderő közös európai célokat, európai stratégiát kívánna. Egyik sincs a közelben sem. Ezért a közös haderő utópia szerintem. Persze együttműködés lehet és kell, de közös, az más tészta. A nyelvben sem tudnának megegyezni, nemhogy a vezetési láncban... A V4-nél sok minden adott lenne hozzá, de ott meg történelmi ellentétek miatt nehéz. Pedig.....kívánatos lenne egy föderális Közép-Európa.
Konföderális. És igen. KuK reloded
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Most nem tudok utánanézni pontosan a francia védelmi költségvetésnek, de biztosan kevesebb, mint a hetede az amerikainak. A GDP és a népesség is a hetede. Viszont a katonák jó része - túlnyomó többsége - nem hivatásos ismereteim szerint, ami azt jelenti szerintem, hogy fajlagosan többet áldozhatnak a technikára. A legdrágább mindig az ember.
Ezt hogy érted?
Nincs sorállomány. Szerződéses és hivatásos az egész pereputty.