1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Civil fegyvertartás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - krisss által indítva @ 2019. március 27..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  http://www.pecshor.hu/periodika/XIII/kiss.pdf
  Javaslom elolvasni
   
  szuvorov likes this.
 2. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Az ugye megvan hogy pl nyilhoz es szamszerijhoz semmifele engedely nem kell?
  Es az hogy ezek milyen munkat tudnak csinalni? Pl egy 4 penges vadaszfej mit tud?
  Egy szaros nyilpisztoly atuti a koponyat 10 m rol siman.
  Megsincs belole meszarlas, (max orvvadaszat) pedig ez ugye nem is beazonosithto mint egy huzagolt csobol kilott lovedek.
   
 3. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  az egy hülyeség nem is folytam bele. Kérlek címezd annak aki írta azt. Géppisztoly géppuska egyéb soha nem adnék civilnek. Maroklőfegyver, puska itt a kérdés.
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ha a bunozoknel is lesz fegyver, akkor tobb lesz a halalos aldozat.
  Persze lehetne nehany eset ahol mukodik a lofegyveres onvedelem, de osszessegeben tobb artatlan aldozattal kellene szamolni.
  Ez nevetseges. Nem hozhatod masokra a bajt csak mert te jol akarod erezni magad.
  Van aki szeret gyorsan autot vezetni, van aki a drogokat kedveli stb, de ezek is okkal tiltott dolgok.
  Mondjuk abban igazad van, hamar rajottek az emberek, hogy ha azzal allnak neki hoskodni, akkor a sajat gazpisztolyukkal verik oket agyon.
  Akinek az ilyesmi segit, annak egy gazspay hasznosabb. A tobbiek pedig csalodottan vehetik tudomasul, hogy nem egy valodi fegyvert vettek...
  Nyilvan nem.
   
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Lovasíjászkodtam 9 évig, a visszacsapó íj töltési sebessége jó lövőnél 1,5 sec 2 lövés között, átlag tegez 30db nyílvesszőt tartalmaz, és 90m súlyos/éleveszélyes sérülés 50 fontos íjnál 60m-en halálos/életveszélyes sérülés 45m-en halál 80% mozgó célpontnál és mozgó lovasnál. 20m-en belül 90% feletti halálos találati arány. Persze álló és mozgó céltárgyakra lőttünk élőlényre nem.
   
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Bűnözőknél már most is van fegyver.
   
  rappali_ likes this.
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ratamahata

  Vagyis nem vagy hajlandó válaszolni nekem. Végül is ez is egy válasz. :)

  szuvorov

  Gyakorlatilag több pontba szedtél össze egyetlen egyet. Nem hiszed, hogy meg tudod magad védeni és ezért félsz másoktól.
  A legtöbb ember fél ettől, de én úgy látom, hogy az esetek 99%-ában semmit sem számítana, hogy van-e nálad fegyver vagy nincs.
  Viszont, úgy gondolom, hogy egy támadás (rablás, betörés, lopás) esetén a bűnözők vinnék a fegyvered is, és így lőfegyvereket adnánk a bűnözők kezébe. Minden illegális fegyver ugyanis legálisan kezdi.
  E mellet én úgy gondolom, hogy ha az esetek 1%-ban van is esélyed elő venni a fegyvered , akkor is ön és közveszélyes vagy. Egy bepánikolt civil lőfegyverrel nem a legjobb eshetőség.
  És mi van ha a bűnöző nem szarik be a fegyveredtől? Lelövöd? Egyáltalán meg van a fegyver használathoz a rutinod? (pl. kibiztosítás)? Tudsz stressz helyzetben gyorsan és jól célozni? Biztos nem lősz le másokat?
  És ha mindent jól is csinálsz és lelövöd az elkövetőt akkor együtt tudsz-e ezzel a tudattal élni? Egyáltalán le mered-e lőni?
  A kérdéseket személyesen fogalmaztam meg, de nem csak neked szól, hanem úgy általánosságban.
   
  zeal likes this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Te is olvasd el amit belinkeltem.Bocs,de hülye lózugokat szajkózol,amit a tapasztalati tények egyértelműen megcáfolnak.Mo-on a Horty korszagban szabad fegyvertartási jog volt,és nem lőtték halomra egymást az emberek.1948tol,az államdiktatúra kiépülésétől nincs joga a magyar állampolgárnak fegyvert viselnie-tartania.És azóta sem.De nem az embereket félti az állam,hanem önmagát,hatalmát az állampolgár felett.Kanadai fegyvertörvényt nyugodtan be lehetne vezetni,ahogy azt a "fegyverlobby" javasolta 89ben.Kanadában alanyi jog a fegyvertartás.Mint a gépkocsivezetés.Szó szerint.Ugyanis aki jogositványt kapott gékocsira,annak egy pszihológiai alkalmassági teszt letétele után,amennyiben biróság nem tiltotta el,szabad fegyvert vásárolnia.A fegyver ballisztikai és ütőszeg lenyomatát,valamint a polgár ujjlenyomatát és DNS mintáját nyilvántartásba veszik.Ennyi.Jol bevált rendszer.
   
  Kurfürst likes this.
 9. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Nem gondoltad át megint amiket ideirtál.
  A bűnözönél már most is van fegyver ezért van elönyben veled szemben. Az önvédelem joga a legalapabb jogod, ez ilyen esetekben simán csorbul. Annak a lehetősége hogy önvédelmi fegyver lehet egy civil kezébe, simán van akkora elrettentö erö hogy maga a büneset akár be sem következik.
  Másik hülyeség: aki szeret gyorsan autot vezetni az legálisan kimegy egy zárt pályára, befizet és nyomhatja ha akarja.... bárki megteheti mások.veszélyeztetése nélkül, a SAJÁT AUTOJÁVAL AMIT JOGOSITVÁNYA BIRTOKÁBAN HAJTHAT. Ha valaki szeret lőni, klubtag egy lövészklubban és KIMEGY A LÖTÉRRE, ÉS MÁSOK VESZÉLYEZTETÉSE NÉLKÜL TUD LÖNI... a drogokat meg sokkal veszélyesebbek bármilyen fegyvernél mert azokat meg boldog boldogtalan tolja, és ölimeg miatta magát meg másokat. Fogadjunk hogy a szesz és a drogok miatt 100x annyi ember hal meg mint legális fegyver miatt??? Naugye.... szoval nem értem mit nem értesz.
   
  rappali_ likes this.
 10. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Nem volt téma ez közöttünk, mire kellett.volna válaszolnom?? De tudod mit válaszolok.
  Egyetlen válaszom az az önvédelemhez valo legalapvetö jogod. A kérdéseid amiket itt felvetettél egyáltalán nem számitanak, mert ilyen helyzetben nem fogsz mérlegelni. De te ezeket a kérdéseket fel egy rendörnek is jó?? Lehet akár egy bevetési egység tagja is, aki nem egy mezei járör. Szerinted ök mennyire vannak ezekre felkészitve illetve felkészülve?? Nekik szerinted mennyi rutinjuk van?? Mennyire remeg a kezük ha löni kell?? Segitek, a civil fegyvertartók és sportlövök 80% fényévekkel jobban lő és fegyverbiztosabb mint a rendörök 95%-a.... egy IDPA vagy egy IPSC versenyen nem a fegyveres testület tagjai vitézkednek, ott a balfasz civil fegyvertarto, aki nem is ért a fegyverhez agyonveri bármelyik testület tagját 100ból 99szer.... miért??? Nagyon egyszerű! Mert ez a hobbyja és rengeted időt és pénzt áldoz rá. Gyakorol, gyakorol és gyakorol.... mig a rendörnek az a munkája. Odavágják hozzá a P9RCt és egy évben kap 50 löszert, hogy löjön. Azt is nagy kényszerrel teszi, hiszen ez egy nyűg neki.... Most Te válaszolj nekem. Ki a fegyerbiztosabb?? Kinek fog remegni a keze?? Kezeli és ismeri a fegyverét jobban?? Ki dönt gyorsabban és jobban stressz helyzetben??? Most azok szolgálnak fegyverrel akik nem is értenek hozzá, csak hozzájuk vágták mert munkaeszköz... ki a veszélyesebb másokra nézve??? Válaszolj!!!
   
  szuvorov likes this.
 11. zeal

  zeal Well-Known Member

  Kertuk mar, hogy ne szemeteld tele a topikokat az egysoros bejegyzeseiddel. Ird le a cimet, idezz belole par sort, mert igy onmagaban csak spammalesnek tunik.
  Most megneztem. Hulyeseg az egesz. Azt irja, hogy "tobb fegyver -kevesebb bunozes". :)
  Az utobbi evszazadban(?) csokken a bunozes a fejlett vilagban es ezzel parhuzamosan az usa-ban aktivan dolgozik a fegyverlobbi. Ezt a ket dolgot probalja osszefesulni, de ez hibas kovetkeztetesekre vezet. Nem erdemes tobb szot vesztegetni ra. Nem hiszem el a szerzorol, hogy objektiv lenne a temaban.
  Csusztatasok es kiszelektalt statisztikak cafoljak.
  Nem hiszem, de mondjuk amilyen aktivan el akarod torolni a rendszert, meg lehet is benne valami. :p
  Inkabb ne! Csusztatasok es kiszelektalt infok most a masik oldalrol:
  https://zoom.hu/hir/2018/07/23/kanadaban-szigoritananak-a-fegyvertartasi-szabalyokon/
  "...
  - 2016-ban 2,465 fegyverrel való visszaéléssel kapcsolatban indított eljárást a rendőrség – ez 30%-al több, mint amennyi 2013-ban volt
  - Évente 500 fiatal vet véget az életének fegyverrel
  - A fent említett 3 éves szakasz alatt 516-ról 804-re ugrott az olyan betörések száma, amikor azért léptek be valakinek az otthonába illetéktelenül, hogy ellopják a fegyverét
  - stb, stb. ..."
  Tavol van attol.
  Annyit elismerek, hogy en sem szivesen turaznek ehes grizzlyk kozott fegyver nelkul, amiota lattam A vadon fogjai-t. Jo film. Nezzetek meg! :cool:
   
 12. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Alapjába véve fegyverellenes vagyok. Viszont tény, h a bűnözőknek kb. egy nap beszerezni. A másik, h ha a szomszédom meg akar mondjuk ölni, most is meg tud, csak lapáttal ver agyon és nem lelő. Kanada thrudoval lejtőn van, ami az ésszerűséget illeti. Valami arany középút kéne; pl: van pszichológiai vizsgálat meg diploma...oké tarthatsz revolvert. Gazdálkodsz...oké egycsövű sörétes. Többet a magam részéről nem engednék (öntöltő, stb), de azért abból a mentalitásból kinőhetnénk, h elviszed műszakira az engedéllyel tartott gázriasztót, és jön a "minek egyáltalán magának", meg "veszélyes ez a FEGYVER" megjegyzések (cimbora mesélte). Margón megjegyezném, h a munkásőrség "lefegyvervezése" sem sikersztori, 10-75 ezer közé teszik a nem begyűjtött darabszámot.
   
 13. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Grizzlyre meg .357 alatti csak ront a helyzeten:)
   
  szuvorov, Kurfürst and zeal like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Minden családba íjjat a lőfegyver helyett! Hallottál már ilyat, hogy valakinek a szolgálati íjja elsült tisztítás közben? :D
   
 15. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ne legyel leereszkedo!
  Olyannyira nem gondoltam at, hogy par honappal ezelott az egesz temat mar kibeszeltuk itt, csak te lusta vagy visszaolvasni. Semmi, de tenyleg semmi uj infot nem irtal(, kiveve mas forumozok lehulyezeset... Ja, nem. Mar az is megvolt.)
  Mindig lepeselonyben lesz a bunozo. Ha ez fegyverrel a kezeben tortenik, akkor az azert picit ilyesztobb.
  Senki nem akar az eletedre torni. A telefonod es a penzed akarja a bunozo, nem az eleted.
  Mondjuk az igaz, hogy a vagyonod vedelmere is jogod van, de azert ne keverd a kettot. Pl. manapsag itthon a rablasok eseteben a fenyegetesnel megallnak a bunozok es csak kivetelesen ritkan hasznaljak a fegyvereiket. Megvalogatjak a celpontjukat. Tobbnyire reszegekre vagy idosekre tamadnak akiknel amugy sem lehetne lofegyver. Egy gazspray ma sokkal hatasosabb tud lenni, mint egy CZ egy elkepzelt pisztolyparbajban.
  Nehany esetben ez biztosan igy lenne, mas bunozok meg inkabb felfegyverkeznenek.
  Kevesen mennek ki a palyara, sajnos.
  Mar megint ez a "legalis fegyver"-csusztatas. Pl az usaban az esetek tobbsegeben abbol lesz az illegalis fegyver. (A masik, kisebb resze csak a becsempeszett fegyverek.)
  Ha pedig gondot okoz az alkohol vagy a droghasznalat, akkor arra biztos nem a fegyverhasznalat a megoldas... O, varj!... Oke, ebbe most belezavarodtam. :)
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ja,hogy minden csúsztatás,ami cáfol?Pedig az NKE doktora az ürge.
  Mivel az állami érdekkörön kivüliek ma kishazánkban nem juthatnak könnyen önvédelmi fegyverhez,de a belüliek meg bármikor,alighanem kissé sérül a törvény elötti egyenlőség elve.De épen ezért a vadászfegyverek jelentős része valójában otthon védelmi célbol van elsősorban tartva.Mégsem gyakori a vadászfegyverrel elkövetett büntet,de az öngyilkosság sem.Hazai gyakorlat is cáfolja a fegyverfóbiások hitét.
  Katonai fegyvereket kéne tiltani.Öntöltőket meg csak vállfegyvereknél.
   
 17. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Pályára kevesen mennek, de lőtérre sokan. Nem hülyéztelek le azt irtam hogy hülyeséget beszélsz.... egy piti rabló nem fog fegyverre beruházni, de egy téglával beveri a fejed.....vagy egy karóval.... vagy bármivel ha kell.... én nem érzem magam fenyegetve, és jelenleg én sem érzem hogy a közbiztonság miatt indokolt lenne a tömeges fegyvertartás. De meg kéne vizsgálni a lehetséges variáciokat a jövöre nézve és nem zsigerböl hülye indokok miatt elutasitani.
   
 18. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Végül is az önvédelmi fegyver önvédelemre van kitalálva!
  A civil lakosság felfegyverzése egyelő azzal, hogy az állam részben lemond a "legális erőszak monopóliumáról " és váló igaz polgárháborús helyzetben nem lenne elég a vízágyú (bár '56-ban is sikerült fegyverhez jutnia a tömegeknek). Az emberek nagyrésze valóban fél és tényleg irracionálisan, hiszen szerencsére kevés bűncselekmény történik, de valamiért mindenki zárja az ajtókat, kapukat, riasztókat szerel fel a hazába, kocsijába, kutyát tart a kertben, biztosítást köt földrengésre, még árvízre.
  Amiket leírtál, hogy miért nem, azokkal viszont eggyetertek!
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az utcán se zárom be egyik kocsit se, a kaput se, a lakáson is csak az első ajtót ha senki sincs otthon.:)
   
 20. comandante

  comandante Well-Known Member

  Ne is tedd, mert betöréskor zűrös új ajtót csináltatni, vagy az autó javításakor 1 hónapot várni mire helyrepofozzák.
   
  szuvorov likes this.

Ezen oldal megosztása