1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Civil repüléssel kapcsolatos témák

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2019. január 24..

 1. formosa1

  formosa1 Active Member

  Akkor íme a cikk kapcsán 1 rövidebb vélemény Mészáros Zoltán Dreamliner kapitánytól /Hainan Airlines/:

  "Az ugye megvan, hogy ilyen hibákat bármelyik ma üzemelő repcsiben is találhatnának, ha ilyen szőrszálhasogatóan keresnék."

  Szóval maradjunk annyiban, hogy jelen esetben a szenzációhajhász média felfújt 1 banális hibát, ami bármelyik gépnél előfordulhat. - Ezek szerint a MAX jó téma, mellyel olvasókat lehet szerezni a fent idézett oldalnak...
   
 2. formosa1

  formosa1 Active Member

  "Ha normálisan csinálják", akkor is számtalan kisebb-nagyobb hiba lehet a tervezés, a prototípusok gyártása és a tesztrepülések során. További hibák jelentkezhetnek az első szériában, valamint a forgalomba állás első időszakában, és persze hibázhatnak a beszállítók is. Ettől persze még nem kéne rögtön a "nem normális" repülési tilalommal kezdeni, de a "normális hibák mértékét" nem lehet meghatározni.

  Fentebb írtam a lemondásokról, melyből látszik, hogy talán 2-3% lehet az ebből /és a supportból/ adódó veszteség. - A Boeing üzemeltetők láthatóan kivárnak és nem rohannak az európai konkurenciához...

  Kötbérfizetés és kártalanítás biztosan lesz, kérdés, hogy nyilvánosságra hozzák-e azok mértékét. - És persze lehetnek elhúzódó és bizonytalan kimenetelű kártérítési perek is...

  Összegezve: Ember legyen a talpán, aki ebből megmondja, hogy mennyi lesz a Boeing MAX-os vesztesége, de nekem a 100 milliárd USD túlzásnak tűnik...!
   
 3. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ezt most fogalmazd meg még egyszer mert a felét nem értem mit akarsz.

  Mit nem tudsz értelmezni? Betüket vagy tartalmat? Linkeljek egy szótárat?

  Te meg írd meg a MiG irodának, hogy a szar 21F-13-asra átképzett pilótáink majd' harmada ott halt meg a szar gépükben ennyi erővel...
  Mi a mellébeszélés? Hogy találtak egy hibát (ami tucatcucc, benézek random típusba és írok föl neked 5 ilyet ha akarok), amit nem tagadtak le, hanem írták, dolgoznak rajta? Ebben nem vágom hol a mellébeszélés.

  Javaslom nyugodj le, fogalmazd át újra és írd meg. Akkor érdemben szívesen válaszolok, mert nekem ez így katyvasz.
   
  molnibalage and emel like this.
 4. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Yup, ötletelünk, mi lesz, írtam, majd a végén kiszámolható. Én cakkumpakk minden veszteséget összeadtam ahhoz képest, ha a gép rendben ment volna.
  Aki nem találja el elég pontosan, az fizeti a sört :D
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

  A random szóhasználatod volt az érdekes, vagy még most sem tűnik fel? Olvasd vissza a HSz-edet.

  Amit most írsz ez már értelmezhetőbb. :eek:

  "Te meg írd meg a MiG irodának"
  Te meg írd meg, hogy a világ szerte levő pontján levő US fegyveres legények menjen haza kukoricaföldet kapálni.

  1gyékbént + Jó :)
   
 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fishbed and molnibalage like this.
 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

 9. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 11. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

  fishbed likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. Loken

  Loken Well-Known Member

 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2020/01/11/toz...ntak-elo-a-boeing-belso-levelezesebol/178351/
  "Három százalékkal 768-ra növelte 2019-ben eladott gépeinek számát az egy évvel korábbihoz képest az Airbus, miközben a Boeing továbbra sem jutott a MAX-botrány végére, sőt, a legújabb információk szerint már 2016-ban tudtak a problémákról. Legalábbis ez derült ki azokból a belső, tesztpilóták által küldött e-mailekből, melyek a gyártót érintő vizsgálatok miatt kerültek most nyilvánosságra."
   
 15. fulcrum11

  fulcrum11 Active Member

  molnibalage likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért az értékesítés értékét is meg kéne nézni, mert nem mindegy, hogy mekkora méretű gépet és mennyiért adnak el. A nagyobb méretű gépek drágábbak. Bár ekkora difit sanszosan azt sem tüntet el.
   
  formosa1 and ghostface like this.
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  fishbed likes this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nagyon sok mindenre ebben a cikkben van a válasz:

  https://index.hu/techtud/2020/01/15/a_boeing_737_maxok_tragediajat_mar_1997-ben_megalapoztak/

  Amikor a költségcsökkentés felülírja az innovációt, akkor az F-35 mellé a toldozgatott F-15E megy ajánlatba.
  Amikor a Pentagon gyors fejlesztést akar, akkor a nyilvánvalóan elszabott szárnytartók "javítása" miért egy agyament ötletben csúcsosodik ki, amikor is a Super Hornet-nél a kifelé forgatott fegyvertartók extra légellenállása megette a gép "Super" teljesítményét, sok téren alúlmúlva az elődtípust. De persze így költséghatékony.

  Amikor a menedzserek váltanak le egy mérnöki szemléletet, ott a termékfejlesztés látja kárát.
  Naponta szembesülök azzal, hogy egy szakcégnél amikor már csak a brandből élnek, elég egy kívülről jött, évek óta a megakorporésönök világában folyamatosan felfelé buktatva kerengő topmenedzser, aki a befektetőknek kizárólag a profitot jelenti le, hogy a részvények mindig pozitívra kikozmetikázott számokkal emelkedésben legyenek tartva és a termék a vezetés szemében már csak "doboz - doboz" szintre silányul.
  Ez a szemlélet a kilencvenes évek második felétől indult világhódító útjára, hurráoptimista polkorrekt bullshitekkel kitapétázott fénykorát a kétezres évek első felében élte, a reccsenés rendre 2017 után jelent meg és most sorra hullanak ki a csontvázak.
  Sajnos teljes tisztulás sehol se várható, hiszen a menedzseri szemlélet révén az előtapsoló corporate soldier-ekkel alaposan felhigított "munkaerő" állománnyal és a rájuk szabott minimalista folyamatokkal már nem kell a kellő kritikai érzékkel is megáldott valódi szakembergárda, így belső igény sincs már a változtatásra.

  Az első a kommunkáció. Második a teljesítés.
  A Boeing 777X szárnya az 1.45-ös törőterhelési többesnél a törzset és szétrepeszette. Eddig az iparági szabvány 1.5 volt, az egészséges tervezői szemlélet pedig az 1.5-ös többletet is fölé kerekítve tervezte, biztos, ami biztos.
  A mostani reccsenésnél a Boeing hivatalos kommünikéje szerint az 1.45-ös biztonsági tényező is több mint 1.0. Valóban.
  Csak elgondolkodtató, hogy ami 1.45-nél szétreped, annál a mikrorepedések már 1.1 környékén megindulhatnak, így az 1.45-ös biztonsági tényező ebben az esetben valójában üres duma.
   
  zolkas, nyugger, superjet100 and 7 others like this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Ha egy gazdag focicsapat felvásárol egy csóróbbat, aztán elkezd a másik stílusában focizni (és pofára esik), akkor nem a másikra, a felvásároltra kellene mutogatni!! Miért hagyták hogy így legyen, övék a cégér, náluk volt a money, ők döntötték el milyen teljesítményért adják oda!! Elég mocskos dolog, hogy emellett arra a cégre mutogatnak és köpködnek amit ők maguk számoltak fel ...
  A "tesco-gazdaságos", azaz gyengébbre tervezett sárkány meg majd a gépek élettartamának csökkenésével fog bosszút állni, persze nem annyira az USA-ban, hanem Ázsiában, Afrikában meg Dél-Amerikában, ahova az ilyen gépek 15-25 év üzemelés után használtan eladva kerülnek.
   
 20. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Azért nem teljesen hülyék, az igények is változnak. Fapadosnak ez kell.... 10 év után eladják őket, utána majd terhet hurcolnak vele amíg szét nem esnek - viszont abban az első 10 évben tökéletesen megy, és így olcsóbb beszerezni.
  Nem ismerős ez valahonnan?
   

Ezen oldal megosztása