1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Combat Vehicle 90 (CV90)

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - boki által indítva @ 2013. április 10..

 1. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Sőt, továbbmegyek, én a tüzérség/aknavetők javát rakéta-tüzérséggel kiváltanám: mindkettőt tudja, két-háromszoros hatótávval, két-háromszor nagyobb-gyorsabb tűzcsapással, fele/harmad legénységgel és eszközzel!!!

  "Több maradna"(HUF) csapatlégvédelemre (kib@szott drága), meg hk-ra!!!  Sajnos nem rajtam(rajtunk) múlik: kezd egészen jónak tűnő "kívánság lista" összejönni! Egy részét hozhatná a nyuszi (húsvétra)!
  ...a többivel "kibírjuk" karácsonyig? ;)
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az aknavetot nemigazan tudnad kivaltani raketas tuzerseggel. Tudom vannak a kis 107 mm koruliek de azok is inkabb a 120 asok melle valok mint helyettuk. A meredek roppalya igen hasznos dolog foleg nallunk ahol nem puszta sivatag az orszag
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  De igen azzal eggyet ertek hogy egy csoves tuzerseget ki lehet valtani raketas tuzerseggel. Persze nem buta es nem precizios raketakkal /azokra is szukseg van/ de zomeben a ketto kozotti ut a lenyeges koltseghatekonysag szempontjabol. Es ami a buli az egeszben hogy pont ott a legkissebb a verseny mert igen keves gyarto gyart ilyen raketakat. /a zome vagy penzre es vele a precizios raketakra gyur vagy a a tomeg iranyoitattlanra aminek nagy a szorasa/ a ketto kozotti res egyben piaci res is jelenleg
   
  LMzek likes this.
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egy kicsit off-ba megy el a beszélgetés. Van ennek saját topikja is :)
   
 5. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Ezért írtam én is, hogy "...a javát..." kiváltanám, pontosítva: nem vennék újat, a meglévőket modernizálnám, járműre raknám!
  Minkettőből -asszem- "van raktáron" elég...  Ha folytatjuk, valóban menjünk át a "...fejlesztésbe"
   
  Szittya likes this.
 6. Luthero

  Luthero Well-Known Member

 7. Lator

  Lator Well-Known Member

 8. Norvég felderítő változat.
  [​IMG]
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bár én inkább "Pumapárti" vagyok, de ez vóóótmáár?
   
  Pocok75 likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Generális a kérdés. Az IFV-nek milyen tűzvezetési lehetőségeik vannak helikopterek és kis UAV-k ellen? Képesek ezek mozgásparamétereit mérni vagy egyáltalán folyamatosan követésben tartani kis méretű és gyorsan mozgó célokat? Vagy legfeljebb függeszkedésben levő célok ellen van bármi esélye, ami nem szárazföldi cél?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden ma létező IFV-nek csak optikai rendszerek állnak rendelkezésre(távolságmérésre lézer és persze van "mini meteorológiai állomásuk" is a lőelemképzéshez) a tűzvezetésre.Amennyiben lehetséges az optikai célkövetés(látszik a cél valamilyen tartományban)akkor van mozgócél leküzdő képességük is ugan úgy ahogy a mozgó gépjárműveket is le tudják küzdeni.A szűk keresztmetszetet a cél sebessége(a mai számítástechnikai kapacitás gond nélkül tudja kezelni a 3D-ben mozgást)és a torony forgási sebessége jelenti,mert ha gyosabban mozog a helikopter mint amit a torony le tud kövezni akkor megette a fene az egészet.ATGM-el való célleküzdésnél pedig az ATGM manőverezőképessége isbefolyásol.
   
  alfa74 and fip7 like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Majd el felejtettem,hogy modern IFV-kről írtam.A tűzvezetés szempontjából elavult(nincs tűzvezető számítógép,lézeres távolságmérés)ott a mozgó cél leküzdésének kb nulla az esélye,szóval egy BMP-2-vel(vagy azzal azonos technológiai színvonalat képviselő IFV-vel) csak lebegő célpontot vagy képes eltalálni.
   
 13. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  57-76 mm között bejön az irányított lövedék képesség (Bae ORKA, OTO Melara DART, esetleg Vulcano 76?), de már 50 mm-ben is kísérleteznek vele.
  Csak ezeket még nem tették fel IFV-kre nyugaton, illetve az oroszok kifejlesztették az AU-220M Baykal 57 mm-es tornyot, ahhoz tartozó ágyúhoz egy rakétapóthajtású irányított lövedéket, ezekkel majd minden APC-t, IFV-t fel fognak szerelni.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Egyenlőre protón kívül nem csináltak belőle. Ígértek eddig 5 féle modernizált BTR 80-ast is, csak pébzük nincs megcsinálni.
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  Tipikus orosz propaganda. En mar egy szavukat nem hiszem el mielott legalabb egy hadosztalyt felszerelnek az eszkozzel...
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Köszi, kb. ezt találtam én is. Akkor sehol nincs radar meg automatikus célkövetés bármilyen módon nagysebességű cél ellen, ergo mozgó helire vagy akár kis drónra is tüzelni kb. lehetetlen. Függeszkedő cél a maximum.

  Igen, erről a HTÖ is ír. A készülő cikkben levő számítási eseteket limitálom le a kapott infókkal.
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Annyival azért még kiegészíteném, hogy egy modern C4ISR rendszer brutálisan meg tudja növelni a hatékonyságát még az ilyen egyszerű dolgoknak is, mint az IFV.
  Ha a fenti CV90 mark4 videót is megnézed (7:00 után), ott látható, hogy egy összevont harctérmanager rendszer olyan célokat is meg tud jeleníteni, amik a "horizonton túl" vannak. Amennyiben mondjuk van az egység közelében egy Giraffe 4A radar, ami kapcsolódik a légvédelmi rendszeren keresztül ehhez a taktikai rendszerhez, akkor úgy kaphatnak céladatokat az IFV tornyai, hogy nekik nem is kell látniuk a célt (a videóban szárazföldi célokkal magyarázza el, amelyek adatait UAV-ról kapják).
  És ezért érzem komolyabb előnynek egy távirányított toronynak a meglétét, mert azzal szerintem automata módba kapcsolva, - amennyiben lenne ilyen - mintegy Phalanx CIWS (persze nem saját radarral) simán leküzdhető egy gyorsabban mozgó célt is. Nekem az lenne a tippem, hogy a Puma ezt már tudja, vagy nagyon közel áll ehhez. Arról nem is beszélve, hogy az emberes tornyot nem lehet olyan sebességgel forgatni, mint a távirányítottat.
  És hogy miből kombináltam ki mindezt?

  link legalsó hír (az EADS ma már Airbus)
  +
  [​IMG]
  +
  Airbus Samoc: ugyebár ezt vettük mi is meg
  Fortion® SAMOC® key features:
  • Supports the total military workflow from planning, decision, mission execution, monitoring and analysis, incl.training
  • Optimisation of a weapon mix from VSHORAD to Ballistic Missile Defence
  • High configurable to connect and operate with all kind of today’s and future weapon systems and sensors
  • Reach back, shared operations between forward and rear C2 element
  • Interoperability in Joint and Combined environment via Tactical DataLinks and Military Message Handling
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hú, nekem ebből az jön le, hogy ez tök jó képesség, de a löveg szórása önmagában problémás. Azért majd számítással megnézem, hogy a 0 méteres hibája lenne ennek a komplex rendszernek, akkor mit tudna egy IFV.
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És hogy ne legyek teljesen OFF.
  Ez egy jó összefoglaló arról, hogy milyen irányai vannak ma az IFV fejlesztéseknek.
  Van benne szó az ICS rendszerről, ami pl. a svéd CV9030/35 tornyában és a Pumában megvan.
  Ha pedig hozzá vesszük a Lock-on lehetőségét, amit szerintem a KMW úgy ahogy van a Leo 2-ből emelt át (nem volt véletlen a cseh tenderen a kiemelkedő találati pontosság), akkor kész egy networking alapon működő MSHORAD rendszer IFV-ből.
  Fontos: nem ismerem a Puma pontos képességeit!
  DE a leírtak alapján nagyon hülyének kellene lennie a németeknek, ha ezeket nem integrálnák bele a rendszerbe.
  De pontosan ezen az elven működik a Rheinmetall Air Defence System-je is.
  Az AirBurst lövedék pedig még a pontosságot sem igényli olyan nagyon. Ezekkel a modern ágyúk (pl. a Pumáé biztosan, de a Konsberg tornyainak ágyúi is) mind rendelkeznek.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  De van automata célkövetés a modern IFV-ken így mozgó célokat is le tud küzdeni.
   

Ezen oldal megosztása