1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cougar/Badger/Ridgback/Mastiff

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nem védte meg a Mastiff a brit katonákat
  Ha valakit érdekel , hogy is megy egy ilyen gép fejlesztése és rendszeresítése...

  http://www.defencejournal.com/2002/may/pentagon.htm

  http://books.google.de/books/about/The_Pentagon_wars.html?id=e8AwAAAAMAAJ&redir_esc=y
   
 3. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Én azt nem értem, hogy miért nem fejlesztenek ki egy érzékeny aknakeresőt vagy egy más hatákony megoldást (de most komolyan, akár egy fel-le hajtható "hókotrót", mint pajzs)? Itt többen leszóltak a tankokkal kapcsolatban, hogy igenis az a jövő, hogy továbbra is kinek van erősebb páncélja/páncéltörője... Itt is látszik, hogy nem... Céljárműveket szednek szét totálisan, amiket ilyen IED-k ellen is fejlesztettek ki.
   
 4. hunter

  hunter New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nem védte meg a Mastiff a brit katonákat
  Az IED-ek is fejlődnek !! Erről nem tudna az angol miniszterelnök ?

  Az angol katonák meg a legnagyobb biztonságban a saját hazájukban lennének !
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nem védte meg a Mastiff a brit katonákat
  Egy hagyományos háborúban alíg, vagy egyáltalán nincsenek IED-k. Ott aknazárak vannak, emik ellen természetesen vannak hatékony eszközök. Ezárt egy tank, pszh esetében az aknák elleni védelem másodlagos, mivel nem feladatuk egy aknamező lekűzdése.
  Egy nem konvencionális háborúban viszont pont ellenkezőleg. Az, hogy egy MRAP ellenáll az IED-knek nem jelenti azt, hogy nem lehet akkorát gyártani ami azt is szétszedni.
   
 6. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  No de épp ezért kellene valamit kifejleszteni... Most én mondtam különösebb átgondolás nélkül 2 tippet, kizártnak tartom, hogy ne lehetne akár olcsó megoldásokat találni a detektálásra vagy a robbanási sugár eltérítésre vagy bármi.
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A "gond" a fémdetektorokkal nem az, hogy egy IED kevés fémet tartalmaz (tartalmazhat jó sokat is), hanem az, hogy ezek utak mentén vannak, sokszor lakott területeken, ahol rengeteg a "fém" hulladék (szegek, elhullott alkatrészek, üditős dobozok stb). Szinte minden méternél sipolna valami miatt. Tolólapot pedíg pont amiatt nem lehetne alkalmazni, mert nem szánthatod fel állandóan az utat. A legtöbb IED pedíg nem nyomásra robban, hanem mobil telefonokkal indítják be. Azért vannak azok az antennák a MRAP-okra szerelve, hogy zavarják mobilokat.
   
 8. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Nyílván ahhoz ezirányú szakértelem kell (nekem ugye nincs), hogy milyen irányban kell elindulni, mit/miket érdemes fejleszteni... Nem tudom pl. hogy a távirányítást lehetne-e emulálni, tehát pl. egy kütyü folyamatosan végigfutna a leheteséges frekvencia sávon.

  Azt is el tudom képzelni egyébként, hogy ezt olyan körülmények között, mintpl. Afganisztán, meg lehetne oldani pusztán logisztikával is,  tehát pl. a legtöbb helyen tudnának az utakat megkerülve menni, megfelelő terepjáróképességekkel.

  Illetve ami még eszembe jutott, hogy a légpárnás technológiát olyan irányba elmozdítani, ami megfelelő védettséggel járna, tehát pl. töltények és repeszek nem szedik szét a légpárna részt, IED ellen meg elegendő védettséget biztosítana ahhoz, hogy a robbanás nagyját elnyelné, úgyhogy bár a járművet kiiktatja, de a benne ülők túlélnék.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  :DDDD

  Nézd, amit érdemes volt kipróbálni, hidd el, hogy már kipróbálták. Légpárnással milyen kaptatón tudsz felmenni? Mekkora a fogyasztása/hasznos teher? Hol kerülöd meg az utat? Az emberek veteményesein keresztül? A frekvencia adott, leállítod a mobil hálózatot?

  Mondok egy nagyon olcsó megoldást, amit a szovjetek használtak a 20-30-as években. Hasonló problémákkal kűszködtek mint most a NATO erők afganisztánban. Egy rakás olyan területet kellett megtartaniuk ahol a lakosság enyhén szólva nem szimpatizálta őket. Ha csak tehették volna kibelezték volna a komiszárokat. Naszóval, hogy mondjuk megvédjenek egy hidat a felrobbantástól bementek az első faluba és kinyírták a férfi lakosság 10 %-át. Aztán szóltak, ha netalán valami baja esne a hídnak visszajönnek és kínyírják a 20%-át.

  Ez persze egy nagyon sarkított példa, napjainkban nem alkalmazható, de komoly rendőri munkával csökkenteni lehetne az ilyen eseteket (spiclik, besúgók alkalmazása stb.)

  Ez itt egy nagyon püpec aknaszedő berendezés. Rakétával kilősz egy hajlékony és hosszú robbanótöltetet, ami néhány 10 m szélességben mindent hatástlanít. Ha pl 100 km-re kell szállítani valami, végiglövöd az egész utat?

  http://youtu.be/jKJDf7HhSAw
   
 10. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Nade ha jól értem, akkor ez a távírányítású IED-kre nem megoldás... Mi a helyzet akkor a helikkel való járörözéssel? Nyílván azok sokkal sérülékenyebbek, meg sokkal több pénz lenne a fejlesztés, de éppenséggel rácsokat azokra is lehetne rakni, illetve nem tudom, hogy van-e olyan irányú fejlesztés, hogy arena szerűséget rárakni.
   
 11. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  A szlovákoknak van egy olyan cuccuk , hogy Bozsena. Boszniában és Afganisztánban is azzal tisztították az utakat . A konvoj előtt is tud menni, egy kiállításon láttam egy Tatrára szerelhető változatot is.
   
 12. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Tudnál dobni linket légyszi? :)
   
 13. Sharky

  Sharky New Member

 14. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  http://www.bozena.eu    Ha a Tatrás verzióra gondoltál , azt vagy 7-8 éve láttam Csehországban , Brűnnben, de most arról hirtelen nem találtam képet.
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  Na...azért használnak annál jóvabb komolyabb cucokat, és komplett felderítési rendszert.

  Ami sajnos nem lehet 100%-os.

   

  mellesleg: 10 perc alatt össze lehet dobni olyan szerkezetete/bár a telepítés bonyolult, hogy nem fogja érzékelni a fémérzékelő.

  És..petykaszinten hallottam, mobiltelefonos gyújtásról már tovább léptek: hasonló megoldás, mint az automata fényképezőgépek arc/mosolyfelismerő funkciója, csak mosoly helyett mondjuk egy nagydarab terepszín valamire állítva....
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Itt nézegethetsz pár aknamentesítő járművet. Van köztük olyan is mint a fent említett, ami egy láncköteget pörget maga előtt és azzal robbantja el az aknákat.

  http://www.military-today.com/engineering.htm

  Nem megoldás ez sem.

  Hidd el eleget járőröznek helikopterekkel is, meg UAV-kal is, meg megfigyelőballonok is vannak, meg minden frincfranc.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Jelenleg az 5-os verziot gyártják a magyar határtol 35-40 km-re fekvo Korpona (Krupina) kis városban.

  Én sem láttam még Tatrás verziot, csak Tatrára felrakott Bozsenát.....
   
 18. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  http://www.flickr.com/photos/isafmedia/7542599412/in/photostream/   na itt épp ezzel kapálják fel az utat Afganisztánban.
   
 19. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  http://www.flickr.com/photos/isafmedia/7542608092/in/photostream/
   
 20. sondor961

  sondor961 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nem védte meg a Mastiff a brit katonákat
  A láncos cséphadaró aknamezőre való!

  Az IED nem az úton, sokkal inkább az út szélén vagy az út mellett található - természetesen álcázva! Tehát lehet oszlop, szemétkupac, autóroncs, de akár állati vagy emberi tetem is. Nagy erejű, irányított robbanással "bármit" eltünet az útról!
  Természetesen nem a konvoj elejénél, hanem a "legértékesebb jármű" pl csapatszállító mellett fogják robbantani..!!!

  Ellene a konvoj élén haladó pl. "cséphadarós" kütyü csak akkor hatásos, ha annak láttán a telefonos tálib halálra röhögi magát...!!!
   

Ezen oldal megosztása