1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

CPMIEC HQ-9

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Phoenix által indítva @ 2013. június 25..

 1. magic

  magic New Member

  A videó erre utal az biztos. De csak három rakéta volt az első kettő hasonló volt gyanítom az volt az orosz és a kínai valószínűleg az Aster 30 nem is volt ott a lövészeten.
   
 2. szittya88

  szittya88 New Member

  Nekem nagyon ugy tunik hogy a torokok nem is igen akarrtak hogy nato integralt legyen az ujonnan beszerzett legvedelmi eszkoz.
  Valoszinubbnek tartomhogy keto komplett legvedelmi rendszert kivvannak kiepiteni. Es ez a beszerzes. Meg csak a kezdet.
   
 3. magic

  magic New Member

  http://www.reuters.com/article/2013/09/27/us-turkey-china-defence-idUSBRE98Q0CY20130927
  Ebben van egy rész ami arra utal a török hadseregben többen az Astereket preferálták. De az is hogy az volt a legdrágább.

  "Meanwhile IHS Jane's understood that the Franco/Italian Eurosam SAMP/T was preferred by many in the Turkish Armed Forces from a capability point of view...although it was also believed to be the most expensive of all the bids"
  A "capability point of view" alapján valami tetszett nekik benne talán az üteg mozgékonyabb , több rakétát vihet. Talán a most még nagyon kezdeti stádiumban lévő Aster 30 Block 2 érdekelhette őket 2020-ra készülne el és 3000Km hatótávú ballisztikus rakéták ellen hatásos.
  A jelenlegi Aster 30 Block 1 a kis hatótávú 600Km rakéták ellen lehet hatásos.
   
 4. Fade

  Fade Well-Known Member

  Nem az a baj Törököknek, hogy nem lehet a NATO rendszerébe integrálni, hanem, hogy a sajátjukba se tudják.
  Ebből irgalmatlan galibák lehetnek, nagyon visszaveti a hatékonyságot.
  Másik nagy galiba, hogy nemcsak integrálni nem tudják de IFF se lesz.
  Ezeket összeadva meg mégnagyobb szar jön ki. Repül a Török F-4/F-16... aztán IFF hiányában lőnek egyet rá.... vagyhogy nem mernek lőni mert akkor az most baráti vagy ellenséges gép.
  Fent pedig uez a dilema lesz.

  A döntés vhol muris, nincs egy éve, hogy Töröko kérte szövetségeseit , hogy telepítsenek hozzájuk rakétavédelmet és jófejségből ez meg is történt.
  Egyrészt ennyi értelme volt Törökökkel jófejnek lenni.
  Másrészt a HQ-9nek kb 0 ABM képessége van. kb pont azt a lyukat nem foltozzák be amire a legnagyobb szükségük lett volna. US/Németek összecsomaglonak majd gondolkodhatnak, hogy kéne ABM.
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem az integrálás kizárólak tehnikai probléma ami megoldható, úgy mint az IFF stb. Ahogy látom Törökország egyre inkább saját önálló hadiipart akar és azt a rendszert választották amelynél a legnagyobb a saját részvétel.
  http://china-defense.blogspot.ro/2013/09/photos-of-day-fd2000-long-range-sam.html
  Ha megnézitek a képeket az FD-2000 külalakban sem hasonlít a HQ-9-re, tehát gyanítom, hogy teljes tehtranszfert is kaphatnak úgy mint a WS rakétákra.
  Lehet, hogy az amerikai és az európai rendszerek jobbak, de ezek szerint a kínai nem marad el annyira tőlük, hogy ne érje meg így belevágni.
   
 6. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Fade? Az FD-2000 (ahogy a legtöbb mostani SAM) is rendelkezik ABM képességgel papíron szvsz ez nem igazán lehet gond. A kérdés inkább az hogy a kínaiak mennyire hajlandóak módosítani a kimenő interfészt. Szerintem a honi központi rendszerbe történő beillesztés most sem okozhat gondot ahogyan az IFF sem. Ami gond lehet az a harctéri együttműködés és ehhez kellene kreálni egy olyan interfészt ami oda-vissza irányban tudja az adatforgalmat biztosítani.
   
 7. Fade

  Fade Well-Known Member

  Egy sima gbu F-35be való integrálása 2év volt pedig van szabvány interface, szabvány protokolok, nemhogy látják a forráskodot de ők írták.
  Itt nincsenek szabvány interfacek, protokolok, forráskodot vszeg még cpmiec se adja oda és nem egy fegyvert hanem egy fegyverrendszert kell integrálni. Majd egymás mellé rakják a monitorokat aztán átordibálnak egymáshoz... :D
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem pont itt van a kutya elásva. Gyanítom, hogy odaadják a forráskódot és ezért is választották ezt a rendszert. És ezt azért tehetik meg, mert ez nem csak program szinten különbözik az eredeti HQ-9-től, hanem fizikailag is.
   
 9. imike

  imike Well-Known Member

  Az IFF-el kapcsolatban:

  http://iho.hu/hir/szabad-a-kod-111031

  "Törökország nemrég jelentette be, hogy F-16C/D Falconjainak automatikus idegen-barát felismerő rendszerét saját gyártásúra cseréli le. Az ok: az amerikai rendszer az izraeli gépeket barátként azonosítja, így elméletben török Falcon nem lőhet izraeli repülőgépre. S ez pedig a jelenlegi feszült közel-keleti helyzetben nem elfogadható a török hadvezetés számára."

  Tehát a Török hadiipar alkalmas saját IFF kifejlesztéséhez és integrálásához. Azt nem csak F-16-osokhoz, hanem elvileg bármihez tudják integrálni, ahogy Mackensen írta: "az integrálás kizárólak tehnikai probléma ami megoldható".
  A Magyar és a Lengyel KUB-ok is NATO IFF-ekkel vannak ellátva, hogy nehogy lelőjék a baráti gépeket.
   
 10. Fade

  Fade Well-Known Member

  mack: "Szerintem pont itt van a kutya elásva. Gyanítom, hogy odaadják a forráskódot..."

  Ettől még nem lesz meg a másik oldal forráskodja, protokoljai, de még interface sincs, hogy rádugd pedig ez a legegyszerübb az egészben.

  imike: Akkor képes ha amik hajlandóak odaadni a forrást és ld a fenti esetet még be is segítenek. Az egész Török hadsereg tömve van ami felszereléssel amire ez nem igaz.

  Az IFFnek meg semmi köze nincs ahoz, hogy az adott gép tud e fizikailag a másikra rakétát indítani. Hihetetlen mekkora ULek keringenek a neten.
  Itt egy F-16 pilotát kérdeztek meg róla. http://theaviationist.com/2011/09/19/turkey-iff/#.UkwBAIa-1Lc

  A törökök hoztak egy döntést. Nem kétlem, hogy a HQ-9 egy potens légvédelmi rendszer egyszerűen pont A problémájukat nem oldja meg, ellenben kreál sok más problémát.
   
 11. szittya88

  szittya88 New Member

  A torokok nem hohy sajat iff rendszerrel rendelkeznek de sajat komunikacios rendszerrel is a nato rendszer mellett. Az meg hogy sajat adattovabbito rendszer keruljon integralasra beipitesre ebben az esetben alap dolog.
  A sajat rendszerbe valo illesztesnek meg pont hogy van ertelme mert igy egy sajat fuggetlen rendszert tud epiteni a nato rendszer mellett. Ergo egy esetlezes natokivallaw eseten se marad vedtelen nqto geektol. Ezzel a rendszerrel nem csak hogy az izraeli gepek lehetnek ellensegek de a gorog gepek is.
  Torokorszag amugy is kifele kacsingat a natobol.n
  Es mint mondtam ez a rendszer melle 100% jogy jon egy kozepes kinai rendszer es egy sajat gyartoott kishatotavolsagu. Plusz jopar chinesis radar
   
 12. szittya88

  szittya88 New Member

  Ja es a 100.joslatom braziliaba is kinai gep fog nyerni... /ez is be fog jonni/
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Még egy cikk a témával kapcsolatban.
  http://news.yahoo.com/turkey-highly-likely-sign-chinese-missile-deal-official-064408939--business.html
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  vagy nem... gondolom Erdogan most választhat, merre tovább..

  Na, persze feltűnt az is, az Amerikai külpolitika hirtelen élénkebb lett, mint az elmúlt három évben összesen:

  http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1101&MainCatID=11&id=20131006000003
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Eleg valoszinu, hogy alairjak majd.
  http://news.yahoo.com/turkey-highly-likely-sign-chinese-missile-deal-official-064408939--business.html
  Ami viszont erdekes a cikkben, hogy az amerikai rendszer harmadiknak jott ki az europai mogott, az orosz pedig elsore kiesett
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  Az oroszok nem az Sz-300-assal indultak? A mostani cikkben Sz-400 szerepel.
  A Partiot rendszerek exportváltozata gondolom ugyanúgy butítva van, mint minden más hi-tech exportcikkük. Ugyanez igaz az európai meg az orosz rendszerekre is. Ha a kínaiak bevállalták, hogy teljes tudásukban leszállítják a saját rendszerüket, akkor lehetséges, hogy üti a többi exportverzióját és így értelmes a döntés. Ráadásul az árkülönbség sem elhanyagolható meg a tech transzfer. Csak ugy-e félnek, hogy a kínaiak kezébe kerül valami fontos a NATO-rendszerekkel kapcsolatban, de lehet az is hogy leszarnák, csak épp az amerikai politikusok f@szára lépnek a Raytheonnál, hogy átengedtek másnak egy ekkora megerndelést.
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De, azzal. Csak ez a hülyeség is begyűrűzött a szaksajtóba és körbe-körbe jár.
  A kínaiak pedíg nem a "sakát rendszerüket" adják el hanem annak egy alapból butított verzióját.
  A döntés pedíg szerintem elsősorban politikai volt. Az nyert aki a legnagyobb részben hajlandó volt a gyártást a törökök kezébe adni.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Valahogy nem tudom elhinni, hogy a gyártás átadása elsőbbséget élvezett volna a rendszer teljesítményével szemben. Az első hírek mintha arról is szóltak volna, hogy a kínai rendszer mindent eltalált, a többi meg volt amit leszedett volt amit nem. Most akkor a butított kínai jobb a butított Patriotnál meg a butított Sz-300-nál és az ugyancsak butított európai elhárítórendszernél? A hatásosság azért fontos szempont kell legyen, mert értem, hogy gyártják majd a törökök, de ha szar lenne akkor meg minek?!
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezek szerint nics akkora különbség a rendszerek teljesítménye közt.
  A hírek olyat is közöltek, hogy egyedül a kínaiak voltak hajlandüak olyan tesztlövészetet végrehajtani mint amilyet a törökök akartak.
   

Ezen oldal megosztása