HQ-9 (CPMIEC,Kína)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

magic

Member
2012. február 22.
92
0
6
A videó erre utal az biztos. De csak három rakéta volt az első kettő hasonló volt gyanítom az volt az orosz és a kínai valószínűleg az Aster 30 nem is volt ott a lövészeten.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Nekem nagyon ugy tunik hogy a torokok nem is igen akarrtak hogy nato integralt legyen az ujonnan beszerzett legvedelmi eszkoz.
Valoszinubbnek tartomhogy keto komplett legvedelmi rendszert kivvannak kiepiteni. Es ez a beszerzes. Meg csak a kezdet.
 

magic

Member
2012. február 22.
92
0
6
http://www.reuters.com/article/2013/09/27/us-turkey-china-defence-idUSBRE98Q0CY20130927
Ebben van egy rész ami arra utal a török hadseregben többen az Astereket preferálták. De az is hogy az volt a legdrágább.

"Meanwhile IHS Jane's understood that the Franco/Italian Eurosam SAMP/T was preferred by many in the Turkish Armed Forces from a capability point of view...although it was also believed to be the most expensive of all the bids"
A "capability point of view" alapján valami tetszett nekik benne talán az üteg mozgékonyabb , több rakétát vihet. Talán a most még nagyon kezdeti stádiumban lévő Aster 30 Block 2 érdekelhette őket 2020-ra készülne el és 3000Km hatótávú ballisztikus rakéták ellen hatásos.
A jelenlegi Aster 30 Block 1 a kis hatótávú 600Km rakéták ellen lehet hatásos.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Nem az a baj Törököknek, hogy nem lehet a NATO rendszerébe integrálni, hanem, hogy a sajátjukba se tudják.
Ebből irgalmatlan galibák lehetnek, nagyon visszaveti a hatékonyságot.
Másik nagy galiba, hogy nemcsak integrálni nem tudják de IFF se lesz.
Ezeket összeadva meg mégnagyobb szar jön ki. Repül a Török F-4/F-16... aztán IFF hiányában lőnek egyet rá.... vagyhogy nem mernek lőni mert akkor az most baráti vagy ellenséges gép.
Fent pedig uez a dilema lesz.

A döntés vhol muris, nincs egy éve, hogy Töröko kérte szövetségeseit , hogy telepítsenek hozzájuk rakétavédelmet és jófejségből ez meg is történt.
Egyrészt ennyi értelme volt Törökökkel jófejnek lenni.
Másrészt a HQ-9nek kb 0 ABM képessége van. kb pont azt a lyukat nem foltozzák be amire a legnagyobb szükségük lett volna. US/Németek összecsomaglonak majd gondolkodhatnak, hogy kéne ABM.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Szerintem az integrálás kizárólak tehnikai probléma ami megoldható, úgy mint az IFF stb. Ahogy látom Törökország egyre inkább saját önálló hadiipart akar és azt a rendszert választották amelynél a legnagyobb a saját részvétel.
http://china-defense.blogspot.ro/2013/09/photos-of-day-fd2000-long-range-sam.html
Ha megnézitek a képeket az FD-2000 külalakban sem hasonlít a HQ-9-re, tehát gyanítom, hogy teljes tehtranszfert is kaphatnak úgy mint a WS rakétákra.
Lehet, hogy az amerikai és az európai rendszerek jobbak, de ezek szerint a kínai nem marad el annyira tőlük, hogy ne érje meg így belevágni.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Fade? Az FD-2000 (ahogy a legtöbb mostani SAM) is rendelkezik ABM képességgel papíron szvsz ez nem igazán lehet gond. A kérdés inkább az hogy a kínaiak mennyire hajlandóak módosítani a kimenő interfészt. Szerintem a honi központi rendszerbe történő beillesztés most sem okozhat gondot ahogyan az IFF sem. Ami gond lehet az a harctéri együttműködés és ehhez kellene kreálni egy olyan interfészt ami oda-vissza irányban tudja az adatforgalmat biztosítani.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Egy sima gbu F-35be való integrálása 2év volt pedig van szabvány interface, szabvány protokolok, nemhogy látják a forráskodot de ők írták.
Itt nincsenek szabvány interfacek, protokolok, forráskodot vszeg még cpmiec se adja oda és nem egy fegyvert hanem egy fegyverrendszert kell integrálni. Majd egymás mellé rakják a monitorokat aztán átordibálnak egymáshoz... :D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Szerintem pont itt van a kutya elásva. Gyanítom, hogy odaadják a forráskódot és ezért is választották ezt a rendszert. És ezt azért tehetik meg, mert ez nem csak program szinten különbözik az eredeti HQ-9-től, hanem fizikailag is.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Az IFF-el kapcsolatban:

http://iho.hu/hir/szabad-a-kod-111031

"Törökország nemrég jelentette be, hogy F-16C/D Falconjainak automatikus idegen-barát felismerő rendszerét saját gyártásúra cseréli le. Az ok: az amerikai rendszer az izraeli gépeket barátként azonosítja, így elméletben török Falcon nem lőhet izraeli repülőgépre. S ez pedig a jelenlegi feszült közel-keleti helyzetben nem elfogadható a török hadvezetés számára."

Tehát a Török hadiipar alkalmas saját IFF kifejlesztéséhez és integrálásához. Azt nem csak F-16-osokhoz, hanem elvileg bármihez tudják integrálni, ahogy Mackensen írta: "az integrálás kizárólak tehnikai probléma ami megoldható".
A Magyar és a Lengyel KUB-ok is NATO IFF-ekkel vannak ellátva, hogy nehogy lelőjék a baráti gépeket.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
mack: "Szerintem pont itt van a kutya elásva. Gyanítom, hogy odaadják a forráskódot..."

Ettől még nem lesz meg a másik oldal forráskodja, protokoljai, de még interface sincs, hogy rádugd pedig ez a legegyszerübb az egészben.

imike: Akkor képes ha amik hajlandóak odaadni a forrást és ld a fenti esetet még be is segítenek. Az egész Török hadsereg tömve van ami felszereléssel amire ez nem igaz.

Az IFFnek meg semmi köze nincs ahoz, hogy az adott gép tud e fizikailag a másikra rakétát indítani. Hihetetlen mekkora ULek keringenek a neten.
Itt egy F-16 pilotát kérdeztek meg róla. http://theaviationist.com/2011/09/19/turkey-iff/#.UkwBAIa-1Lc

A törökök hoztak egy döntést. Nem kétlem, hogy a HQ-9 egy potens légvédelmi rendszer egyszerűen pont A problémájukat nem oldja meg, ellenben kreál sok más problémát.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A torokok nem hohy sajat iff rendszerrel rendelkeznek de sajat komunikacios rendszerrel is a nato rendszer mellett. Az meg hogy sajat adattovabbito rendszer keruljon integralasra beipitesre ebben az esetben alap dolog.
A sajat rendszerbe valo illesztesnek meg pont hogy van ertelme mert igy egy sajat fuggetlen rendszert tud epiteni a nato rendszer mellett. Ergo egy esetlezes natokivallaw eseten se marad vedtelen nqto geektol. Ezzel a rendszerrel nem csak hogy az izraeli gepek lehetnek ellensegek de a gorog gepek is.
Torokorszag amugy is kifele kacsingat a natobol.n
Es mint mondtam ez a rendszer melle 100% jogy jon egy kozepes kinai rendszer es egy sajat gyartoott kishatotavolsagu. Plusz jopar chinesis radar
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Még egy cikk a témával kapcsolatban.
http://news.yahoo.com/turkey-highly-likely-sign-chinese-missile-deal-official-064408939--business.html
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
vagy nem... gondolom Erdogan most választhat, merre tovább..

Na, persze feltűnt az is, az Amerikai külpolitika hirtelen élénkebb lett, mint az elmúlt három évben összesen:

http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1101&MainCatID=11&id=20131006000003
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Eleg valoszinu, hogy alairjak majd.
http://news.yahoo.com/turkey-highly-likely-sign-chinese-missile-deal-official-064408939--business.html
Ami viszont erdekes a cikkben, hogy az amerikai rendszer harmadiknak jott ki az europai mogott, az orosz pedig elsore kiesett
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az oroszok nem az Sz-300-assal indultak? A mostani cikkben Sz-400 szerepel.
A Partiot rendszerek exportváltozata gondolom ugyanúgy butítva van, mint minden más hi-tech exportcikkük. Ugyanez igaz az európai meg az orosz rendszerekre is. Ha a kínaiak bevállalták, hogy teljes tudásukban leszállítják a saját rendszerüket, akkor lehetséges, hogy üti a többi exportverzióját és így értelmes a döntés. Ráadásul az árkülönbség sem elhanyagolható meg a tech transzfer. Csak ugy-e félnek, hogy a kínaiak kezébe kerül valami fontos a NATO-rendszerekkel kapcsolatban, de lehet az is hogy leszarnák, csak épp az amerikai politikusok f@szára lépnek a Raytheonnál, hogy átengedtek másnak egy ekkora megerndelést.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
De, azzal. Csak ez a hülyeség is begyűrűzött a szaksajtóba és körbe-körbe jár.
A kínaiak pedíg nem a "sakát rendszerüket" adják el hanem annak egy alapból butított verzióját.
A döntés pedíg szerintem elsősorban politikai volt. Az nyert aki a legnagyobb részben hajlandó volt a gyártást a törökök kezébe adni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Valahogy nem tudom elhinni, hogy a gyártás átadása elsőbbséget élvezett volna a rendszer teljesítményével szemben. Az első hírek mintha arról is szóltak volna, hogy a kínai rendszer mindent eltalált, a többi meg volt amit leszedett volt amit nem. Most akkor a butított kínai jobb a butított Patriotnál meg a butított Sz-300-nál és az ugyancsak butított európai elhárítórendszernél? A hatásosság azért fontos szempont kell legyen, mert értem, hogy gyártják majd a törökök, de ha szar lenne akkor meg minek?!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Ezek szerint nics akkora különbség a rendszerek teljesítménye közt.
A hírek olyat is közöltek, hogy egyedül a kínaiak voltak hajlandüak olyan tesztlövészetet végrehajtani mint amilyet a törökök akartak.