HQ-9 (CPMIEC,Kína)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Kina most Thaiföldet "vette célba" légvégelmi rakétáinak (és páncélozott harcjárműveinek) jövőbeni eladása érdekében.

http://www.janes.com/article/29388/china-offers-thailand-collaboration-on-missiles-armoured-vehicles
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Kina most Thaiföldet "vette célba" légvégelmi rakétáinak (és páncélozott harcjárműveinek) jövőbeni eladása érdekében.

http://www.janes.com/article/29388/china-offers-thailand-collaboration-on-missiles-armoured-vehicles


Kinaiak max ajandekba tudnanak adni barmit is a Thajoknak. Mostansag hgy arra fele kibuktak az intenziv kozpontositot kinai felvasarlasokon, szoval nem tul baratsagos most a viszony.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Lehet ha ezzel akarják puhítani a viszonyt. Nem csak az eladó, hanem a vevő érdeke is egy üzlet.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Atomháborúkor választhatsz, hogy most légyszi onnan lőjjél, de várjál még egy kcsit, mert lemerült a patriot akkuja és fel kéne töltsük, na meg az idő is szar és ilyenkor nem mennek jól az érzékelők?! Ezt valahogy nem tudom értelmezni, hogy mi az, hogy nem mentek bele mások olyan tesztbe, amilyent a törökök akartak. Szerinted ezt hogy kell elképzelni?
Úgy, hogy mindenki hülyére vette a törököket, a kínaiakon kívül.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ha valaki azt gondolja hogy a mai fegyverpiacon barmely komoly gyarto hulyere venne barkit is az nagyon teved. Profik minden tekintetben. Abban hogyan adjak el az arujukat, hogyan domboritsak ki az elonyeit nagyitsak fela konkurencia gyengeit, hogyan vegyenek ra egy kis "jutalekra" ha osszejon az uzlet. ( ennek kulon strategiaja van hogyan orlik fel meg az atlagosnal erkolcsosebb egyen aggalyait is )
Egyszoval mindenben profik. Ugyan az oroszok nincsenek ezen a szinten de nekik is a penz diktal igy senkit nem vesznek hulyere.
Abban van elteres hogy ki mire kepes az uzletert.
Pl az oroszok rendszeresen szerveznek kulon elesloveszetet a leendo vevonek. Az USA gyartok inkabb elviszik egy mar a technikat hasznalohoz akinel van eppen elesloveszet. A franciak nagon nem szeretik a gyakorlati bemutatot ( de elvarjak hogy number one nak tarsd a portekajukat )
stb
stb
Senki nem vett ott senkit hulyere csak a Torokok olyan szintu belelatast igenyelnek amit a tobbiek nem akartak biztositani vagy azert mert igy gyartasi es egyebb hadititkokra derulne feny vagy pedig mert nem akarnak meg egy gyarot a piacon.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha komolyan vennék a törököket, elvégre a NATO 2. legnagyobb hadereje, akkor ilyen szerintem szóba sem jöhetne, hogy haditikok miatt aggódnak.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Az USA tol esetleg a Britek kapnak ilyen szintu hozzaferest de azt is csak ritkan. Masnak eselye sincs. Izraelt is lekoptattak ezugyben .
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Beindult az USA hiszigépe.

Az USA elkezdte fenyegetni azon török alvállalkozókat, akik részt vennének a tendergyőztes Kínai nagy-hatótávolságú légvédelmi rendszer kiépítésében -amennyiben megvalósul a project, hogy semmilyen jellegű amerikai technológiához nem juthatnának hozzá.

Amennyiben nem valósulna meg a kínai szerződés, úgy a sorban második Eurosam vállalattal vennék fel a kapcsolatot a SAMP/T Aster 30 rendszer kiépítésére.

http://www.defensenews.com/article/20131119/DEFREG01/311190033/Turk-Industry-Could-Face-US-Sanctions-China-Air-Defense-Deal
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha Szíriai szállítások miatt egy cég felkerülhet az USA feketelistájára, akkor az USA miért is szállít fegyvereket Szíriába? Fáj nekik, hogy a saját cégeik elesnek ettől az üzlettől és a főnökeik valószínűleg a tökeiket eléggé szorongatják, de ha szarabb volt meg drágább a portékájuk akkor nem csoda, hogy inkább a kínait veszik.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Fordítsuk meg a dolgot? A kínaiak miért nem rettegnek attól hogy a legmodernebb , legmenőbb cuccuk a NATO kezébe kerül? Minden erősségét és gyengéjét azonnal megtudnának,ettől miért nem félnek? Megtanúlnának ellene védekezni , kisugárzási jellemzőit a detektálási távolságokat, frekvenciákat tudnának meg szóval mindent! Ezt nem értem.....
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Talán mert Törökország ahogy hírekből látszik is nem annyira elkötelezett NATO tag.
Saját idegen barát felismerő rendszert rak be vadászgépeibe. stb. stb.. Kínai légvédelmi rendszer rendszerístése kilátásba helyezése, következő S-400 légvédelmi rendszer ? :D a világ változik.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
ijasz: Tessék nem belemagyarázni olyan dolgokat amiket te képzelgesz oda.
"“Turkish entities to be involved in this program in partnership with CPMIEC would be denied access to any use of US technology or equipment in relation to this program,”"

Nincs semmi "semmilyen jellegű amerikai technológiához nem juthatnának hozzá."
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Par eszrevetel:
1. Ha a raktetak sebesseget vesszuk alapul az amerikai Patriot az egesz mezonyt veri.
2. Torok reszrol politikai dontes szuletett nem szakmai, mivel valszeg ez a rendszer igerte a legnagyobb merteku tehtranszfert. Szoval beertek a kicsit savanyubbal, kicsit sargabbal csakhogy az ovejuk lehessen.
3. A kinaiak azert nem felnek odaadni nekik, mivel ez a QH-9 alapbol lebutitott valtozatarol van szo, ami kimondottan export cellal lett kifejlesztve. Ha megnezitek a kepeket amiket fennebb linkelgettem, meg az inditokontener formaja is mas.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Mackensen
Nem hiszem hogy a Törökök megvennének egy lebutított rendszert,vagy ha igen akkor alapvetően tovább akarják fejleszteni! Egy lebutított rendszer azt is jelentené hogy korszerűtlen, elavúlt nem megfelelő stb stb
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Torok reszrol politikai dontes szuletett nem szakmai, mivel valszeg ez a rendszer igerte a legnagyobb merteku tehtranszfert.

Ha jól emlékszem csak a kínaiak vállalták a céllövészetet abban a formában, amiben a törökök kérték és eltalálták a célt. Mi ez ha nem szakmai döntés? Arra én sem adnék, ha jönne valaki, hogy az övé a legjobb gép és a legjobb ajánlat, de amikor megkérem, hogy tartson egy bemutaót akkor az a válasz, hogy ááá azt nem lehet.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Egy legutitott rendszer nem jelent feltetlenul elavultat. Ezt amugy mindenki csinalja, az amik is. Az az AMRAAM ami az amerikai gepeken van, teljes erteaku valtozat, amit pl Magyarorszagnak adnak el, csokkentett kepessegu. De gyanitom, hogy ezt nem hardwar szinten csinaljak, hanem softwaren. Azert van akkora tamtam a forraskodok korul.
A kinai rendszer, mint lathato hardver szinten is kulonbozik igy lehet hajlandoak a forraskodok atadasara is.
Amugy ez nem is titkolt szandeka a torokoknek, hogy nekik sajat raketa kell.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Szerintem igen nagy hiszti lenne ha az USA csökkentett verziókat adna el bármiből is! Egyszerűen túl nagy a kockázata hogy kiderül ! Na meg mindenki tart éleslövészeteket amit gyakran határértékeken próbálnak ki ,hamar kilógna a lóláb!
Nem hiszem el hogy pl az USA F-16 block 40 többet tud mint bármelyik amit eladtak külföldre . voltak UL-ek hogy a törököknek pl azért kell saját IFF hogy az Izraeli és USA gépeket is meg tudja célozni a radar , de soha sem volt ez konkrét! A saját Amraam-jaink meg egyszerűen csak régi változatúak nem pedig C-5/7 a csörgőkígyok meg egyszerűen nagyon régiek (AIM-9L ) ,nem X verzió persze ! Talán pont ezekért kell Európának saját vadászgép,saját lérak , saját tengó stb hogy saját kézben legyenek ezek a dolgok.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Joker, igen valszeg az is zavarhatta oket, hogy leszarjak oket.
Chimera, soha nem volt titkos ez a dolog. Csak a nagyon kozeli es penzes szovetsegesek kaptak olyat mint az amik (Izrael, Anglia, Szaudiak)