1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Csapatlégvédelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - ijasz által indítva @ 2013. október 29..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Oerlikon-Martin Marietta koprodukció terméke,és az US Army rendelésére készűlt.Kanada és Thaiföld állitotta szolgálatba.Amugy sem lett volna éppen egy olcsóság,de a kis darabszám miatt marha drága lett.Az alap rakéta magában már kettős célú,légvédelmi-páncéltörő.De mint az első kép mutatja,lehetett erre is mindenfélét aggatni opcionálisan.
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen egy masfel eve nagyon beleastam magam az adatsba mert nagyon tetszett a rendszer... /igazabol csak ilyen fellangolas volt igy sok adat csak dereng sok meg reszlegesen maradt csak meg.../
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Van egy érdekes bekezdés EBBEN A CIKKBEN
  Nem tudom hogy csak Lengyel propaganda vagy tényleg jobb a Lengyel Piorun MANPAD...
  Azt írják:
  " ..A Tobruq Legacy-19” gyakorlat során végrehajtott rakéta indítások azt mutatták, hogy a Lengyel a Mesko cég (amely a PGZ csoporthoz tartozik) által gyártott, „Piorun” és a „Grom” MANPADS ok pontosság és a hatékonyság területén legalább olyan jók mint a hasonló más NATO által használt társaik
  Ez különösen 2019. június 17-éi lövészeten volt nyilvánvaló, amikor az újságíróknak lehetőségük volt megfigyelni a szlovák, román és amerikai „Igla”, „Stinger” és „Mistral” MANPAD indításokat és Avenger mobil SAM rendszer üzemeltetőinek a tevékenységét. Nyilvánvalóan lehetetlen egy esemény alapján kellően megalapozott értékelést adni viszont a megfigyelt „Igla” és „Stinger” indítások azt mutatják, hogy e rakéták hatékonysága (pontosság és megbízhatóság terén) nem haladja meg a 70% -ot.
  Az elmúlt néhány hónapban 10 Piorun MANPADS-ot indítottak (a gyári és az átadási tesztek során), és ezek 100% -os találati arányt értek el. Ehhez a kiemelkedő eredményhez kétségtelenül nagyban hozzájárult a Telesystem-Mesko által kifejlesztett új generációs kereső. A kereső új elv alapján működő hűtött fotodiódákon alapul.
  Csak azt lehetett sajnálatosnak tartani, hogy a Piorun rakéták eredményét nem kommunikálták megfelelően az ott tartózkodó több országból érkezett katonák számára, különösen azért, mert a lengyel rakétákat olyan célpontok ellen tesztelték mint például az ICP-89 (6 cm-nél kisebb, 110,5 cm-es átmérőjű rakéták, amelyek sebessége kb. 290 méter / másodperc). Eközben a szlovák, a magyar és a román katonák nemcsak alacsonyabb találati arányt értek el, hanem ők ejtőernyős világító bombákat használtak célpontként az amerikaiak pedig kis távvezérelt drónokat..
  ."

  Még ha le is vesszük a Lengyel marketing elemeket akkor is furcsa hogy ezek szerint a Mistralok is csak 70%-os találati arány értek el közönséges világító bombák ellen?
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fogalmazzunk úgy, hogy köhögök. Itthon az első két Mistral rakéta indítás sokak fejében téveszméket égetett be, hogy a Mistral szar. Tudomásom szerint 90% közeli kumulatív eredményt értek el 20+ év szolgálat alatt.

  Az is érdekes volt, hogy az Szrela-2 és Igla-1E is hasonló eredményességgel bírt, alig pár százalék volt az eltérés. Az Aero vagy Aranysasban volt cikk az Igla-1E-ink kivonásakor 90% körül volt mindkettő esetén gyakorló éleslövészet során az eredményesség.

  A dolog problematikája szerintem az, hogy az infracsapdák kisebb méretűek, mint a valódi célok, viszont a Mistral-t leszámítva mindegyik rakétán csak csapódó gyújtó van.
  (Stinger is most kapott közelségit.A HÖT itt asszem pontatlan.) Tehát lehet, hogy olyan közel ment el a célhoz, hogy egy repcsit vagy helit lerobbantott volna az égről. Azt, hogy a 10% mellé az műszaki hiba vagy a vezérlés korlátai miatt van, azt utólag egy %-ból nem legózza ki senki.

  Az elhíresült első két Mistral indításnál az egyik hajtóműve nem indult be, a másik is műszaki hibás volt, mert nem végzett manővereket. A harmadik talált és azóta nagyon sok. Érdekes statisztika szórás volt az első 3 indítás után, ami aztán beállt egy elfogadható szintre. Olyan is volt, hogy asszem madárraj miatt pukkant el a közelségi gyújtó.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  - azt lehet tudni hogy a legutóbbi par héttel ezelőtti lövészeten milyen Mistral eredményt kommunikáltunk?
  - egy ejtöernyős világító bomba ellen mi a sikeres indítás deffiníciója. Nyilván ha működik a harci rész és megsemmisíti az ejtöernyőn csüngő gyertyát az telitalálat. De sikernek tekintik azt is ha a rakéta az indítás után manővert végez és a gyertya közelében húz el?
  - miért ilyen kvázi statikus célokra pazarolják a Mistralokat. Miért nem rakéták ellen gyakorolnak mint a Lengyelek, vagy pl. a Meteor célgép ellen. Takarékoskodnak?
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  "Az összes indított rakétánk talált"
   
  zsolti likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Lebegő helikoptert szimulálnak ellenfélként;).
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  1990 óta minden külföldi éleslövészetről az a kommunikáció hogy ~100%-os a feladat végrehajtása...
  Én is azon gondolkodom, hogy ilyenkor mennyire "valós" a célpontok viselkedése... manőverezés, zavarás stb.?
  Vagy ilyenkor csak a tényleges indítás gyakorlása a cél egy könnyű célpontra?
  Állítólag előző évben a magyarországi gyakorlaton is sok mindent gyakoroltak (éles indítás nélkül persze), de pl. a kis méretű "műanyag" elektromos drónok ellen semmit se tudott tenni egyik kitelepült egység sem. Ahogy az oroszok sem tudtak Szíriában.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A feladat az éleslövészet lebonyolítása, nem feltétlenül a célpontok eltalálása ;)
   
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  "Csak sérülés ne legyen!" A papír munkát - jelentési kötelezettséggel járó eseményeket - senki sem szereti :p !
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha sérülés nélkül lezajlott az éleslövészet és minden rakétát ellőttek, akkor 100% teljesítve volt. A célok lekűzdése, az csak egy aprócska részlet a nagy képletből.
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azért természetesen a viccet félretéve ez nincs így :D.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gondoltam, hogy azért átjött az irónia :)
   
  zsolti likes this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Iróniát félretéve, mikor volt a Mistral a valóságoshoz közelítő célpontok és körülmények között tesztelve end to end ( településtől a befogáson ketesztül a célpont megsemmisítéséig)?
  Értsd:
  - nem pont ideális időjárási körülmények (gyenge eső, alacsony felhőalap,...)
  - célpont sebessége 200-800 km között (helikopter, repülőgép)
  - célpont manőverezik és infracsapdákat szór
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tudtommal élesben lőttek mar le vele gépet.

  • Ilyen teszteket meg szinte lehetetlen végrehajtani, mert az, hogy lőtér környékén ilyen idő legyen, az kb. sci-fi.
  • Kéne hozzá kvázi QF-4/16 szintű drón.
  • Ha gép megsérült, de nem végzetesen, akkor isten tudja hol csapódik be.
  Konkrétan soha nem hallottam róla, hogy bárki ilyen tesztet hajtana végre. Ehhez vagy az ócán közepén hajóról kéne MANPAD-ozgatni vagy Asuluk méretű lőtér kell, aminek az éghajlata nem felel meg ehhez.

  IR rakétákkal a jenkik lőtte vadászgép drónokra. Konkrtan van olyan felvétel, amin látszik, hogy az indított AIM-9M nem trafálja el a célt kristálytiszta időben sok km magasan.

  Szóval pusztán a Mistraltól elvárni ilyet muris. Mert senki nem tud ilyet csinálni.
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én nem QF-4/16 szintű drónokra gondoltam hanem egyszerű, általában modell gázturbinás kis távirányítású gépekre amik pár 100 km/h val tudnak repülni manőverezni és esetleg infra csalit dobni.
  A valóság hűség terén kb. ez kellene legyen a minimum:
   
  fishbed and molnibalage like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, nagyjából ez, amit eljátszanak. Mert infracsapda szóró berendezést tenni eléggé megdrágítaná az egészet. A tengerből lehetne kihalászni az el nem használt pirotechnikai dolgokat és maga a célpont is drágább lenne. A videón látható kis drón kb. helikopter célt modellez.

  A gyorsan repülő gépek ellen sokkal fontosabb maga a kezelés elsajátítása indítás nélkül + annak gyakorlása, hogy a cél akkor a HMZ-ben maradna indítás után vagy sem. Ott borzalmasan kritikus az, hogy az operátor felkapja-e a vállára 5 sec alatt és 10 sec alatt indít-e. Ja, és az IFF-et és VID-et is le kéne zavarni Ennyi idő alatt egy M0.9 sebességű célpont lerepül 4,5 km-t. Tehát, ha nem a fejed felett repül és úgy 1,5-2 km-es oldaltáv paraméterrel jön ki is repül úgy, hogy nem végez semmi manővert. Csak tökegyenesen repül. Ehhez is AVR szintű szerkezet kell, ami rögzíti a célpontnál, hogy mit csinál és az operátornál. Utána szimulátorban megnézik, hogy indítás esetén hol lett volna a rakéta és cél.

  A feni gyakorlaton a célsebesség alacsony és mindenki tudja, hogy honnan jön a cél és lehet tüzelni. Kecsói repnapon a 1000 km/h felett imitált low level csapásmérét imitáló Gripent akkor vette észre, amikor már majdnem a fejem felett volt. Pedig tudtam, hogy majd jönni fog, de az irányt nem tudtam. Csak az irány. És mégis. Egy tükörsima reptéren úgy, hogy max. a tömeg takart ki és pár fa...
   
  fishbed likes this.
 19. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Volt kollégám BRDM2+Sztrella járgányparancsnok volt, mondta hogy ha nem kaptak rádión infót hogy merről jön a repülőt, semmire sem voltak jók a hadgyakorlatokon. Szerinte a leghasznosabb tudásuk a rakétaindítás után járműelhagyás gyakorlása volt, mert a bevett harcérjárásuk a két rakéta egy célpontra, majd kiugrás a járműből és ha nincsen válaszcsapás akkor visszaszállhatnak. De szerinte semmilyen repülőt nem lehetett abból a szarból lelőni...
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért ebben a formában nem igaz. Az AVR-t meg nem viccből találták ki. Hogy itthon nem telt rá/nem volt szovjet szinten, az nem a Sztrela-1 hibája.
   
  fishbed and ghostrider like this.

Ezen oldal megosztása