1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Csapatlégvédelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - ijasz által indítva @ 2013. október 29..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nagyon nem értünk egyet. Ahogy jönnek az információk egyre inkább az látszik, hogy Irán azt és úgy talált el, amit és ahogy akart. Hírszerzési adataik Irakban bőven elegendőek ahhoz, hogy tudják valós időben még azt is hogy mikor hol pihentek meg éppen csak fél órára amerikai csapatok, hol vannak a barakkjaik, sportkomplexumaik, étkezőik, logisztikai központjaik.
  Terepen lévő szétbontakozott amerikai csapatokra meg hogy lássák merre vannak megint csak van bőven felderítő kapacitás, drónok, humint etc., és arra kb. kazettás töltettel menne CM, tüzérség etc.

  Biztos vagyok benne, hogy ha akarnak ott, a saját előszobájukban igen fájó veszteségeket tudnának okozni.

  Nem lennél te ott szívesen a közepében amerikai uniformisban sem ha elszabadul a pokol, szétbontakozás után sem, hidd el!
   
  fip7, Luthero, silurusglanis and 3 others like this.
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Statikus obiektumokat találtak el, nem terepen lévő álcázott csapatokat, neadj isten épp mozgásban lévő támadókat. Kíváncsi vagyok, hogy egy ballisztikus rakétával, hogyan találsz el egy szétbontakozott, támadást végrehajtó zászlóaljat?
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Senki nem mondta hogy BM el lőnének rá. Olvass vissza, CM, drónok, repfedélzeti cuccok, tüzérség, csöves és rakéta is van nekik gazdagon. Mondom, MOST azt mutatták meg, ahogy egyébként SZA olajkútjai ellen kicsit korábban szintén, hogy ha kell, tudnak pontosan eléggé fájó célpontokat is messziről támadni. NYILVÁN egy szétbontakozott, mozgásban lévő zászlóalj, dandár nem optimális célpont egy BM-nek. Nem csak az van az irániak fegyvertárában.

  Mondom, én nem szívesen lennék ott, mikor elszabadul a pokol, és hidd el, hogy TE SEM!
   
  Luthero and svajcibeka like this.
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Amerikaiaknak totális légifölényük van. Ha kitör a balhé, pár nap és nem nagyon marad amivel visszalőjjenek az irániak.
  Ettől persze nem mennék arra a környékre.
   
 5. Bleroka

  Bleroka Active Member

  Amerikai szárazföldi csapatokat utoljára a korea háborúban 1950-51-ben támadott meg sikeresen egy ellenséges légierö.Azóta nm kell az amerikai bakának a levegöt kémlelnie.
   
  Mackensen likes this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Hol van totális légifölényük, Irak felett, Irán felett?

  Mikorra és milyen társadalmi támogatás kéne hozzá, hogy felvonultasson oda mennyiségben elegendő fegyverzetet, katonát, hogy akár csak partiban legyen az iráni légierővel, hatékonyan tudja támadni a légvédelmet? Mennyi ideje lenne a légierőnek, hogy irak területén megtalálható légibázisokról bevetést repüljön, mielőtt néhány dandár páncélos Iráni ék megérkezne?

  Ne viccelj már...
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Olyan messzire nem rugtam a labdát. A lényeg, hogy Irán statikus obiektumokat tudott sikeresen lőni, melyek évek óta ott állnak. Egy helyben. Egy eszkalálódott konfliktus esetén már egészen más lenne a helyzet. Mi értelme katonai barakokat lőni, mikor a bennük lévő katonák terepen vannak?
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mert akkor azok a rakéták nem barakkokat lőnek, hanem mondjuk logisztikai lerakatot, lőszerrel, nyerges vontatóval, a sivatagban - félsivatagban kurva fontos ivóvíz lerakattal, üa. készlettel, lőszerraktárral, repterekkel, kórházakkal, irányítási - vezetési pontokkal. S az a végső győzelem szempontjából ugyan ennyire fontos, mint szétbontakozott zászlóaljat megszórni kazettás töltettel CM-ről, tüzérségről, repülőkről.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hőőőhőőőőő.... Honna tudják, hogy hol vannak az amerikai széttelepített lerakatok, vezetési pontok, csapatösszevonások stb?
   
 10. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ezt nem értem. Miért akarnának mozgó egységre lőni, ha ott a nagy zsíros álló célpont tele elpusztítható emberrel, járművel, hadi anyaggal? Miért kellene mozgásban lévő zászlóaljakra lövöldözni, ha már a kiindulási körzetekben csapás tudnának mérni? Amit láthatólag megvédeni sem tudnak rendesen...Tele van a Közel-Kelet USA bázisokkal. Szerintem az irániak pont azért ide lőttek, mert tudták hogy a bázis ilyen jellegű támadás ellen nem védett. Kicsit talán elbízták magukat az amcsik... Úgy gondolhatták az irániak biztos majd helyi halál brigádokkal próbálkoznak, válaszul a merényletre de nem mernek komolyabb fegyvert bevetni amerikai célpontok ellen főleg nem Irakban.
   
  Luthero likes this.
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mert ha kitör a balhé az emberek elhagyják a zsíros, álló bázisaikat. Kongani fognak az ürességtől. Terepen lesznek, valahol, széttelepülve. Egy csapatösszevonás valóban zsíros célpont, de a helyszín titkos és csak nagyon rövid ideig tart. Egy támadást megelőzően vonják össze a csapatokat, méghozzá nagyon gyorsan. Addig a dogok ácázva vannak széttelepülve, a helyszíneiket meg sokszor megváltoztatják. A dogok meg már nem lesznek statikusak enyhén szólva.
   
  Bleroka and Loken like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Irakban, viccelsz?

  Minden második kiskölök okostelefonnal mászkál, a térségben akik nekik jelentenek, onnan. Van olyan humint képességük hogy már az önmagában mindenre, elég. Csak elindulnak valahonnan a nyergesek, csörömpösök, felszáll 2-nél több harci gép, fél percen belül megy riadóláncban hogy mi merre indult.


  Illetve szerintem nagyon el vagy tévedve Irán technikai lehetőségei felől is, nagyon nincsenek ők vakon EW, + elektrooptikai - és más RF hullámhosszon sem.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy feltételezett hagyományos Irán-Amerika háború esetében gyanítom levágják a netet/mobil teledont Irakban, vagy nagyon korlátozni fogják a máködését. Irán deffenzivában lesz. Kb a szerbek taktikáját fogják használni. Megpróbálják eldugni a csapataikat és a felszerelésüket, hogy minnél több maradjon majd meg belőlük. A konfliktus elején még összejöhet pár sikeresebb támadás, de ahogy beindul az amerikai gőzhenger és módszeresen szétlőnek mindent, már csak a bujdosás marad nekik.
   
  alfa74 likes this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mennyi idő és milyen akarat kéne hozzá szerinted, hogy az a gőzhenger odajusson szerinted? Irak ellen (ami finoman szólva sem volt egységes, és a világ szinte egyöntetűen az USA vezette KOALÍCIÓ pártján volt, mivel a lerohant Kuvait előtte jó hivatkozási alap volt) miből mennyit mennyi idő alatt vittek oda? Mennyi arab szövetséges volt ott szárazföldön? Ki támogatta Irakot a nagyok közül?

  Most szinte az USA lenne a buliban egyedül, Iránt tuti hogy nem feltétlen azért, mert Irán szimpatikus, csak hogy az USA gyengüljön lenne aki támogatná. Irán messze nem olyan megosztott, ergo a morál az egekben az irakihoz képest.

  S most nézd meg hogy mennyi erő/eszköz volt akkor a térségben a koalíció részéről, és mennyi van MOST amerikai részről, s milyen idő lenne azt odavinni. Irán területére jelenleg egy cm-t sem tudna az USA bemenni szárazföldön.
   
  Loken likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem nagyon vannak ott hagyományos értelemben vett szétbontakozott amerikai csapatok.
   
  fip7, Ocses, zsolti and 1 other person like this.
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De nem is akarok erről beszélni, mert ez már politika. Egy elméleti esetről volt szó. Ha egy ilyesmi megtörténne, akkor mi lenne?
  Az lenne, hogy Irán csak nagyon rövid ideig tudná állni a sarat.
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem nem. Nagyon komoly felvonulás kéne ellenük, hogy az átütő fölényt el tudják érni, amiről te beszélsz. Az meg a jelenlegi világkép alapján azzal járna, hogy nagyon sok helyen azonnal, de tényleg prompt kicsúszna a talaj az USA lába alól.

  Illetve sokkal, de sokkal komolyabb veszteségeket szenvednének.

  S igen, ez politika. Mint minden.
   
 18. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  S most nézd meg hogy mennyi erő/eszköz volt akkor a térségben a koalíció részéről, és mennyi van MOST amerikai részről, s milyen idő lenne azt odavinni. Irán területére jelenleg egy cm-t sem tudna az USA bemenni szárazföldön.

  Azért be tudna menni, de vállalhatatlan lenne a veszteség nekik.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Háború estén azokat már védi a légvédelem...
  Ahogy tette 2003-ban is...
  Hányszor kell még linkelni...?
  https://www.globalsecurity.org/military/library/report/2003/32aamdc_oif-patriot_sep03.ppt

  Komolyan mondom, hogy egyesek mintha becsukott fülekkel és szemekkel járnának ide...

  A semmi közepén b*meg...? Nézzed már meg a csapatmozgások irányát 1991 és 2003-ban is.
  A településen futkároznak max. okostelóval.
  Ja, a mobilhálózatokat zavarják....
  Na, akkor sok szerecsét mozgó célok okostelós felderítéséhez is. Amihez ráadásul realtime SATNAV koordináta kell. Az nem adat, hogy Juszuf levideózta 30 perce.
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez sem érdekel. Egy elméleti esetről beszélünk, amikor Amerika le akarja nyomni Iránt. Lenne ott kéremszépen minden ami kell.
   

Ezen oldal megosztása