Cseh haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Számomra két érdekes, magával a barterrel osze nem fuggo információ:
  • Két zászlóaljon gondolkodnak a Csehek. Ha ez 30+30 lenne, akkor már inkább egy zászlálj lengyel oszetétellel (58).
  • A cseh tenderen CV90 szerepelt a legjobban a verebek csiripelésa alapján.

Az cikk utolsó része teljes fikció. Miért adnának a németek bármit azon felul, amit maga cseh állam kuldot az ukránoknak? Mert a sorozatvetok és tarackok magán adományokból voltak vásárolva magáncégtól ...


Jelen helyzetben nyilván igény van a 2A7 gyártásának / modernizációnak felgyórsítására (amíg van kereslet) és két ezzel foglalkozó uzem tobb, mint csak egy ...
A CV90 muzsikált a legjobban!? Ezt azért nehéz elképzelni! Pláne, hogy nem mai konstrukció és ott volt a Lynx is! Bsr az szerepel jól amire rámondják!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113

Három év múlva újabb tucat amerikai helikopterje lehet hadseregnek. A Bell régebbi gépeket is kínál​

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a...-tri-roky-bell-nabizi-i-starsi-stroje-1390176
Petr Fiala jelenlegi kormánya további tizenkét többcélú és harci helikoptert, a Venomot és a Vipert vásárolhat az amerikai Bell Helicopter cégtől a hadsereg számára. Úgy tűnik, nem is kell nagyobb befektetéssel számolnia, mint az a 14,6 milliárd korona áfa nélkül, amelyet Andrej Babiš előző kabinetje fizetett ki az első tucat gépért 2019-ben. Bár az anyagárak azóta meredeken emelkedtek, a logisztikai és képzési eszközök kevésbé terjedelmes csomagja csökkentené a teljes költségeket.

„Ha a cseh kormány tizenkét helikoptert rendel idén, körülbelül három éven belül tudjuk szállítani. Talán egy kicsit később, attól függően, hogy az Egyesült Államok kormánya mikor kapja meg az elfogadó levelet – mondta Joel Best, Bell globális katonai kereskedelemért és stratégiáért felelős vezetője az E15-nek.

Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok fegyver- és katonai repülőgépgyártóinak mindig az amerikai kormányzat által ellenőrzött speciális ügynökségen keresztül kell szerződést kötniük a külföldi ügyfelekkel.

„Szerintem az alaprepülőgépek ára emelkedni fog. Csehországban viszont már megvan a szükséges kisegítő felszerelések túlnyomó többsége, és az újbóli rendeléskor sem fizetné ki azt teljes egészében. Ennek ellensúlyoznia kell a költségeket. Emellett jó hír Csehország számára, hogy a korona jó állapotban van a dollárral szemben” – tette hozzá Best.

Az új helikopterek mellett a katonaság több gépet is kihozhatna az amerikai tengerészgyalogság többletéből, amennyiben a felesleges gépek rendelkezésre állnak. Életkoruk nem haladja meg a tíz évet. Cseh szerelők képzésére lehetne őket használni.

„Alkatrészként is használhatók. Ebben az esetben azonban mindkét ország kormányának meg kell egyeznie, Bell nem tudja felajánlani őket” – mondta Best.

Bell már megállapodott a védelmi minisztérium alá tartozó cseh állami LOM Prague céggel az első tizenkét megrendelt Venom és Viper helikopter javításáról és szervizeléséről. A LOM február óta szerelőket toboroz, és a Náměšť nad Oslavou-i katonai bázison épít egy H1 nevű üzemet. Az új infrastruktúra egy szimulátorközpontot is tartalmaz majd a pilóták képzésére, amelynek fő szállítója a cseh VR Group cég.

„A LOM kezes lesz a Cseh Köztársaság hadseregének légiereje számára mind az újonnan bevezetett helikopterek műszaki munkája, mind a szimulációs technológiák terén” – erősítette meg Jiří Protiva, a cég igazgatója.

A vállalat lesz az első olyan szervezet az Egyesült Államokon kívül, amely képzést, eszközöket és felszereléseket kap a karbantartáshoz és a képzéshez amerikaiaktól. A hadsereg által eddig megrendelt nyolc Venom többcélú gép és négy Viper harci repülőgép gyártásának egyharmadát a cseh ipar adja.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 978
113
A CV90 muzsikált a legjobban!? Ezt azért nehéz elképzelni! Pláne, hogy nem mai konstrukció és ott volt a Lynx is! Bsr az szerepel jól amire rámondják!
Az egyetlen konstrukciós gondja a cv 90 nek az a kicsivel gyengébb aknavédelem és a kisebb beltér. Cserébe egy gyermekbetegségektől mentes teljesen kiforrott típust kapsz.
Nincsenek se meghibásodások se félkész rendszerek nem csoda ha az szerepel legjobban. A lynx a késztől marha messze van emiatt még lehet nyűgösebb a próbákon mint egy cv 90
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 201
113
Az egyetlen konstrukciós gondja a cv 90 nek az a kicsivel gyengébb aknavédelem és a kisebb beltér. Cserébe egy gyermekbetegségektől mentes teljesen kiforrott típust kapsz.
Nincsenek se meghibásodások se félkész rendszerek nem csoda ha az szerepel legjobban. A lynx a késztől marha messze van emiatt még lehet nyűgösebb a próbákon mint egy cv 90
+ vélhetően CV90-re nem adnak olyan szintű helyben gyártást és ipari együttműködést, mint aamit Lynxre mi kapunk...
Szerinted a Lynx is kompozit-gumi lánctalppal fog nálunk szolgálni? Még mindig eléggé kattog...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 197
113
Az egyetlen konstrukciós gondja a cv 90 nek az a kicsivel gyengébb aknavédelem és a kisebb beltér. Cserébe egy gyermekbetegségektől mentes teljesen kiforrott típust kapsz.
Nincsenek se meghibásodások se félkész rendszerek nem csoda ha az szerepel legjobban. A lynx a késztől marha messze van emiatt még lehet nyűgösebb a próbákon mint egy cv 90
Te melyiket választottad volna ? A cv 90 vagy lynx-et ?
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
Megvan a hivatalos bejelentés:

Németország 15 Leopard tankot adományoz Csehországnak. Megkezdődnek a tárgyalások a további vásárlásokról is – mondta Černochová​

https://ct24-ceskatelevize-cz.trans...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Németország tizenöt Leopard 2A4 harckocsit adományoz Csehországnak. Ezzel egyidejűleg mindkét ország megkezdi a tárgyalásokat további, legfeljebb ötven legkorszerűbb Leopard 2A7 + különféle módosítású harckocsi vásárlásáról. Erről Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter tájékoztatta a kormányt szerdán. A cseh hadsereg még idén átveheti az adományozott harckocsikat, a jövőben ezek korszerűsítését tervezik. Černochová Miloš Zeman elnökkel is tárgyalt az új vezérkari főnök személyéről.

Černochová egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szállított harckocsik harcképesek lesznek. A hazai védelmi ipart lehetőség szerint be kell vonni az új gépek gyártásába – hangsúlyozta. Cseh cégek is részt vehettek a német hadsereg szerződéseiben.

Petr Fiala (ODS) miniszterelnök május elején megállapodott Olaf Scholz német kancellárral az Ukrajnának adományozott német berendezések cseréjéről. Černochová elmondása szerint a cseh cégek érintettségéről is tárgyalt. A 15 harckocsi ajándékát Černoch most megbeszélte Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel. A cseh hadsereg tizennégy harckocsit és egy mentőharckocsit kap. Pótalkatrészek és lőszerek is részét képezik a német védelmi ipar által biztosított szállításnak. "Ugyanakkor mindkét fél megkezdi a tárgyalásokat annak lehetőségéről, hogy a következő években akár 50 korszerű 2A7 + harckocsit is beszerezzenek a cseh hadsereg számára" - tette hozzá Fajnor.

...

A minisztérium szerződést készít az adományozott harckocsikról, amelyet nyáron kell aláírni. Az első gépet az aláírást követő hat hónapon belül kell leszállítani, majd röviddel ezután a többit. A védelem számít a jövőbeni frissítésükre a 2A7+ verzióra.

Idén Németországban is megkezdődik a cseh katonák kiképzése, majd a cseh és német tankerek intenzívebb kombinált kiképzése cseh területen. Ettől a védelem az új platformra való gyorsabb átállást és a kétoldalú együttműködés támogatását ígéri.

Ezzel egyidejűleg a minisztérium tárgyalásokat kezd akár 50 további Leopard 2A7+ vásárlásáról is, különféle módosításokban. „A Leopard tankokat számos NATO-szövetséges és közeli szomszédunk, például Magyarország és Lengyelország felfegyverzi. Ez az újrafegyverzés egyben egy nehézdandár létrehozásához is hozzájárul szövetségi kötelezettségeinknek megfelelően” – tette hozzá Černochová.

A miniszter megjegyezte, hogy nemrégiben az Egyesült Államokban tett látogatása során tárgyalt a tankok vásárlásának lehetőségéről. Csehország azonban csak 2030-ig tudta megszerezni ezt a technológiát az USA-ból, amikor is a hadsereg át akarja fegyverezni harckocsi-hadseregét. Rámutatott a gyorsan emelkedő árakra is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Megvan a hivatalos bejelentés:

Németország 15 Leopard tankot adományoz Csehországnak. Megkezdődnek a tárgyalások a további vásárlásokról is – mondta Černochová​

https://ct24-ceskatelevize-cz.trans...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Németország tizenöt Leopard 2A4 harckocsit adományoz Csehországnak. Ezzel egyidejűleg mindkét ország megkezdi a tárgyalásokat további, legfeljebb ötven legkorszerűbb Leopard 2A7 + különféle módosítású harckocsi vásárlásáról. Erről Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter tájékoztatta a kormányt szerdán. A cseh hadsereg még idén átveheti az adományozott harckocsikat, a jövőben ezek korszerűsítését tervezik. Černochová Miloš Zeman elnökkel is tárgyalt az új vezérkari főnök személyéről.

Černochová egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szállított harckocsik harcképesek lesznek. A hazai védelmi ipart lehetőség szerint be kell vonni az új gépek gyártásába – hangsúlyozta. Cseh cégek is részt vehettek a német hadsereg szerződéseiben.

Petr Fiala (ODS) miniszterelnök május elején megállapodott Olaf Scholz német kancellárral az Ukrajnának adományozott német berendezések cseréjéről. Černochová elmondása szerint a cseh cégek érintettségéről is tárgyalt. A 15 harckocsi ajándékát Černoch most megbeszélte Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel. A cseh hadsereg tizennégy harckocsit és egy mentőharckocsit kap. Pótalkatrészek és lőszerek is részét képezik a német védelmi ipar által biztosított szállításnak. "Ugyanakkor mindkét fél megkezdi a tárgyalásokat annak lehetőségéről, hogy a következő években akár 50 korszerű 2A7 + harckocsit is beszerezzenek a cseh hadsereg számára" - tette hozzá Fajnor.

...

A minisztérium szerződést készít az adományozott harckocsikról, amelyet nyáron kell aláírni. Az első gépet az aláírást követő hat hónapon belül kell leszállítani, majd röviddel ezután a többit. A védelem számít a jövőbeni frissítésükre a 2A7+ verzióra.

Idén Németországban is megkezdődik a cseh katonák kiképzése, majd a cseh és német tankerek intenzívebb kombinált kiképzése cseh területen. Ettől a védelem az új platformra való gyorsabb átállást és a kétoldalú együttműködés támogatását ígéri.

Ezzel egyidejűleg a minisztérium tárgyalásokat kezd akár 50 további Leopard 2A7+ vásárlásáról is, különféle módosításokban. „A Leopard tankokat számos NATO-szövetséges és közeli szomszédunk, például Magyarország és Lengyelország felfegyverzi. Ez az újrafegyverzés egyben egy nehézdandár létrehozásához is hozzájárul szövetségi kötelezettségeinknek megfelelően” – tette hozzá Černochová.

A miniszter megjegyezte, hogy nemrégiben az Egyesült Államokban tett látogatása során tárgyalt a tankok vásárlásának lehetőségéről. Csehország azonban csak 2030-ig tudta megszerezni ezt a technológiát az USA-ból, amikor is a hadsereg át akarja fegyverezni harckocsi-hadseregét. Rámutatott a gyorsan emelkedő árakra is.
Na tehát akkor az évszázad biznisze a ruszkikkal kiemelten összerúgni a port 15 db 30-40 szinten levő harckocsiért, meg a lehetőségért, hogy majd vehetsz újat, mert hát amúgy biztos nem vehetnél. :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Na tehát akkor az évszázad biznisze a ruszkikkal kiemelten összerúgni a port 15 db 30-40 szinten levő harckocsiért, meg a lehetőségért, hogy majd vehetsz újat, mert hát amúgy biztos nem vehetnél. :D
Emlékszel még? Tudod! A kuruc.info bookmarkjaid törlése....

laugh.gif
 
  • Vicces
Reactions: Pogány and SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Na tehát akkor az évszázad biznisze a ruszkikkal kiemelten összerúgni a port 15 db 30-40 szinten levő harckocsiért, meg a lehetőségért, hogy majd vehetsz újat, mert hát amúgy biztos nem vehetnél. :D
Mit jelent az hogy összerúgták a port a ruszkikkal? Hozzánk képest, miben szenvednek hátrányt? Ugyanúgy kapnak minsent. Gázt, olajat...
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Aladeen

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 079
113
Ezt én szerettem volna, a csehek meg megcsinálták, picsába.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
De ez most a tavalyi teszt volt. Anno valóban a PUMA 2018(?)ban....
2017 ... megy az ido ... :oops:

Na tehát akkor az évszázad biznisze a ruszkikkal kiemelten összerúgni a port 15 db 30-40 szinten levő harckocsiért, meg a lehetőségért, hogy majd vehetsz újat, mert hát amúgy biztos nem vehetnél. :D
Kiemelten oszerúgni a port? Oroszok a csehek miatt hozták létre a "nem barátságos országok" listáját, amelyen egy ideig csak a csehek szerepeltek, majd jóval utánnuk kerult rá az USA és a mostani ivnvázió után a tobbiek ... :rolleyes::cool:

Nem, a csehek ép hogy most elvestették az oroszok elleni exkluzivitásukat és majdnem hogy lecsúsztak a szurke átlagba ... :p
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Na tehát akkor az évszázad biznisze a ruszkikkal kiemelten összerúgni a port 15 db 30-40 szinten levő harckocsiért, meg a lehetőségért, hogy majd vehetsz újat, mert hát amúgy biztos nem vehetnél. :D
Azért érdemes majd a csehekre figyelni. Nehogy elhappoljanak előlünk pár német hadiipari bizniszt. Eddig kvázi egyedül voltunk a pályán. Kivancsi vagyok, hogyan akarják a csehek finanszírozni, lehúznak e vmit vagy emelik büdzsét.

Ez egyébként most egy ilyen gyors, félkész, politikusok által gyorsan áterőltetett megállapodásnak tűnik. Nincs mögötte részletes haditechnikai tartalom, stratégia.

Ugye tavaly nyerte el egy cseh cég T-72 korszerűsítést. Most jön 14+1 ingyen A4, upgrade nélkül. Mi is szinte ingyen kaptuk a KMWtől a 12+1-et, de felújítással, korszerűsítéssel, magyar konfiggal. Itt elsőre ezek hianyoznak.

Talán az upgrade-be beszállhatnak majd a csehek, ez még nyitott. Meg az A7hez vnit szállíthatnak. Valszeg csak 2025-től kesz a KMWnek kapacitás új A7-et szállítani. Itt ami nagyon érdekes lehet, ha a szlovakok is beneveznek. Illetve mi is további A7/A8ra.

Alapvetően München mellett Kielben is készültek Leopardok. Azt a hidegháború után becsukták. Most gyanítom lesz megrendelés, upgrade dögivel Leopardra. Azaz vhol nyithatnak egy második sort. Nagyon reménykedek, hogy az RM ezt kilobbizza magának és akkor mi mint megbízható partner!!!! MG-SZBK, adott a feladat!!!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Emlékszel még? Tudod! A kuruc.info bookmarkjaid törlése....
laugh.gif
Kissé egyoldalú lenne. Nem láttam a kérdésem ellenére sem, hogy te mit dobtál volna be? De tudod mit, a kis szánalmas majdnem sikered kedvéért egy hónapig nem idézek. Simogasd a lelked. Az évszázad bizniszére. :D :D :D :D :D :D :D :D Remélem a szlovákok is kapnak 15 db 40 éves hk -t a légvédelmükért cserébe. :D Még mindig nem magamat érzem hülyének kettőnk közül, na. :D