Cseh haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 068
13 446
113
2019? o_O:rolleyes:

OFF

Hát most megkeverték a kártyát.

cseh választási eredmény

Előző kormány 8 hónap alatt állt össze? És várhatóan akik tegnap kormányon voltak, azok közül egy sem lesz vezető tisztségben a következő ciklusban. Kedvenc németünk nagyon szorgosan magyarázhatja majd lehet 5 párt képviselőinek is, hogy eddig miről beszéltek.
És az új német kormány felállása sem várható túl rövid időn belül, ami KKE-ban mindig egy fontos igazodási pont.

ON
Valszeg most sokkal gyorsabb lesz, Fiala már november 8-ára osze akarja állítani a kormányát.
A védelmi minisztériu nyilván a SPOLU koalíciójé lesz és mind miniszter leginkább két politikus johet szóba:
1.- Jana Černochová (ODS) - https://www.janacernochova.cz/clanek/jake-jsou-hlavni-ukoly-ministra-obrany-pro-dalsi-4-roky/
2.- Jan Bartošek (KDU-ČSL) - https://www.securitymagazin.cz/defe...-spolu-rika-poslanec-bartosek-1404067599.html

Egyikuk se nem bízik abban, hogy a mostani IFV tender sikeres lesz. Mindketten akkor inkább égy kormány-kormány koncepcióval bonyolítanák le az egészet. Bartošek még a lánctalpasok egy részét 8x8-al helyettesítve is el tudja képzelni, ha a hadsereg nem lesz ellene. BAE Systems szerint ha tovább húzodik a tender, akár 2030-ig is elnyúlhat az egész.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 205
67 076
113
Hamarabb lesz Lynx Katarban, olaszoknal meg angoloknal mint cseheknel. Konkretan azt se tudjak mit es mibol mennyit mennyit akarnak pontosan.
Tudják azok, csak mindenki szeretne közülük inkább zsebre csepegtetni, illetve vannak akik kimndottan inkább a merjünk kicsik lenni opció felé térítenék őket is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Sajtónapot tartott a CZ UB...

czub_10.jpg

czub_06.jpg
czub_04.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and fishbed

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 850
12 350
113
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Érdekes írás. Hogy jöhetett ki az Eurofighter győztesnek?
Nézem a szempontokkal súlyozott táblázatot, a politikai együtthatókat eléggé máshogy látják mint mi innen Magyarországról.
Szerintem a szupercirkálás (Rafale, Eurofighter, Gripen E nem az) is kicsit félre viszi az értékelést, illetve a cseh ipar beszállítói részvételét elég magasra értékelik.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 850
12 350
113

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Érdekes írás. Hogy jöhetett ki az Eurofighter győztesnek?
Nézem a szempontokkal súlyozott táblázatot, a politikai együtthatókat eléggé máshogy látják mint mi innen Magyarországról.
Szerintem a szupercirkálás (Rafale, Eurofighter, Gripen E nem az) is kicsit félre viszi az értékelést, illetve a cseh ipar beszállítói részvételét elég magasra értékelik.

Érdekes az a megjegyzés, hogy ha a vírus utáni megugró államadósság belekeveredik az értékelésbe, akkor emelkedik a Gripenek értékelése. Már a járványtól függetlenül is az látszik, hogy nincs pénz az IFV-re. Eleve nem világos a számomra, hogy mi alapján vették azt, hogy más országtól használt F-16-osokat olcsóbb lenne vásárolniuk, mint a saját C/D-iket a svédektől (tényleg +50% ár?), amit a skandinávok is valszeg úgy kezelnek, hogy az félig sosem volt az övék.
Ezek szerint ők tudnak egy konkrét országról, akik nagyon jó élettartammal, kiváló műszaki állapotban inkább eladnák olcsóbban az F-16-osukat és még a szervizben is segítenek a cseheknek, mint amennyire a svédek nem szeretnék valószínűleg visszakapni a többi raktáron lévő gép mellé a cseheknél lévőket.

Meglátjuk a fejleményeket.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 850
12 350
113

Mar vagy 5 eve tart ez a szerencsetlenseg es csak most olvasnak 1000 oldalakat? :eek:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
A cseh hadsereg a Gripenben található LINK 16 terminálok modernizálását tervezi

A cseh Gripen már egy ideje a Szövetség LINK 16 formátumú minősített adatkommunikációs rendszerét használja, amelyet a JAS-39 C/D repülőgépeken a MIDS LVT fedélzeti terminálok biztosítanak. Ezeket a lízingelt Gripenhez saját tulajdonként közvetlenül az amerikai kormánytól szerezték be, és a bérleti szerződés 2027-es esetleges felmondása és a Gripen Svédországba való visszaadása után a cseh hadsereg tulajdonában maradnak, és más területeken is felhasználhatók. platformok. A Honvédelmi Minisztérium jelenleg a terminálok korszerűsítésére készül a taktikai adatátvitel új titkosítási védelmi rendszerére való áttérés miatt, amely a jövőben új szabvány lesz a LINK 16 formátumban.