1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cseh vadászgép-beszerzés

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 21..

 1. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A lízingszerződés meghosszabbítása és a Gripen leváltása körüli huzavona
   
 2. Star Trek

  Star Trek New Member

 3. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 4. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Temelínért cserébe olcsóbb vadászgépeket szeretne Prága Washingtontól
  Nagyon valószínű, hogy nyugati eredetű helikoptertípus váltja majd nálunk az orosz technikát. Az EU és NATO-tagság ténye nagy eséllyel meghatározó ez ügyben, habár Moszkva elég ügyesen fejleszt, sajnos a politika szava a döntő. Továbbá az az igazság, nekik mi nagyon kicsi piac vagyunk, alapból kevés darabszámban vásárolunk, így nem hiszem hogy törnék magukat.
  Bár a szerbek hat darabos 29M/M2-es rendelése sem dobja meg profitrátájukat majd.
   
 5. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Sok szerencsét nekik... Vannak olyan országok, ahol még többet is fizetnének pl. F-16-osokért, úgyhogy nem hiszem, hogy le tudnák húzni az amcsikat... Amúgy meg róluk azt is el tudom képzelni, hogy ilyen szalagcímekkel lenne tele a sajtó:

  "Az ellenzék hevesen tiltakozik, hogy a cseh robbantóknak fejlett amerikai fegyvereket adjunk el, ráadásul támogassuk az atom kutatásaikat. Ez megengedhetetlen!" :)
   
 6. Star Trek

  Star Trek New Member

 7. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Használt, de korszerű F16-ost vagy Eurofightert szereznek szvsz... Másnak nem nagyon lenne értelme Gripen után. Meg ugye nem is nagyon van más, hacsak nem kacsintgatnak az oroszokra... De nyílván nem fognak.
   
 8. Star Trek

  Star Trek New Member

  EFA kizárt.. USA-tól akarnak kapni....

  Orosz meg még inkább ezért is + meglévő fegyverekkel mit csinálnának?
   
 9. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Nyílván az F16-os a legesélyesebb, csak szvsz az amcsik nem fogják csak azért olcsóbban adni, mert ők újíthatnánk fel az atomerőművüket vagy legalábbis nem akkora kedvezménnyel, mint a csehek szeretnék. Ha az amcsik nagyon meg akarnak szabadulni tőlük, akkor azért találnak vevőt elég gyorsan, ahol sokkal jobb üzleteket köthetnek, akár még emellett is.

  A csehek pedig ebben az esetben már gondolkodhatnak EFA-ban is... Amelyekhez pl. a sidewinderek és amraam-ok tőkéletesen megfelelnek majd. Bár kisebb esély van rá, de azért az EFA-t nem írnám le teljesen a csehek esetében, a németekkel pl. elég jól elég szépen össze vannak fonódva, nem lennék meglepve, ha a fenntartási költségek jobban jönnének ki, mint az F16 esetében. A korszerűséggel kapcsolatban pedig Molni biztos meg tudja mondani neked, hogy a két lehetséges variáció közül melyikből tudnának korszerűbb/hatékonyabb verziót szerezni, mert ugye az megintcsak nem mindegy
   
 10. Star Trek

  Star Trek New Member

  Zotyek78

   Idő eldönti.Kivárjuk.
   
 11. imike

  imike Well-Known Member

  „A Cseh Köztársaság készen áll a balti államok légterének védelmére 2015-től” – mondta Petr Nečas cseh miniszterelnök, Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel történt találkozója után május 17-én. A cseh légierő már 2009-ben és 2012-ben is ellátta ezt a feladatot négy-négy hónapig.
  Ebből én azt szűröm le, hogy maradnak a Gripen-ek, kizártnak tartom, hogy 2015-re "combat ready" legyen egy Cseh F-16-os század úgy, hogy jelenleg még megállapodás sincs az USA-val.
   
   
 12. alfa74

  alfa74 Active Member

  A cseheknek velünk szemben van egy nagyon nagy előnyük. Ennek az előnynek a neve pedig nem más, mint katonai háttér ipar.

  Ott nem avval voltak elfoglalva a korrupt politikusok a rendszerváltás óta ,hogy hogyan tegyenek mindent tönkre, mint nálunk.

  Ott rájöttek arra, hogy ahonnan eszünk , oda nem piszkítunk!
   

Ezen oldal megosztása