1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Dán vadászgépbeszerzés

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2014. április 18..

 1. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dán vadászgépbeszerzés
   
 2. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Teknológia transzfer? Na azt magyarárra meg nekem valaki, hogy az munek a dánoknak. Mi kaptunk a Gripenekhez? Biztos beépítettük a víztisztítóinkba az így lapt techet.
   
 3. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  telós elgépelés, sorry
  *minek
  *kapott
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Biztos hogy az Eurofighter volt a legdrágább? Amilyen árakat lehetett látni eddig az F-35 ről, nagyon meg lennék lepődve, ha a Typhoon annál drágább lenne, nem elírás ez a cikkben?
   
 5. szittya88

  szittya88 New Member

  A Dánok az F35 fejlesztésébe igencsak bennevöltak anyagilag így gondolom kedvezményt is kapnának. Amugy a 16 osaikhoz is elégsokat hozzáraktak a dán vadászgép tuning nem elhanyagolható jelenség annak ellenére hogy kis ország
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Vagy csak előre kialkudott ára volt a Dán gépeknek, így ők sokkal olcsóbban juthatnak hozzá az F-35-höz.
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván fontos dolog hogy benne voltak a fejlesztésben, meg nincs is ebben semmi meglepő, hogy az F-35 nyert náluk épp ezért, de azon lepődtem meg, hogy a cikk azt állítja, drágább volt a Typhoon mint az F-35. Ezt én azért nagyon erősen kétlem, de ha tényleg így van, akkor a Typhoon nagyon drága lehet, mert az F-35 re bőven 100 millió feletti árakat láttam leírva eddig.
   
 8. formosa

  formosa New Member

  A Typhoon tényleg drága és olcsóbb se nagyon lesz. Ellentétben a Villámmal, melynél a nagy mennyiség miatt idővel olcsóbbá válik a gyártás, következésképp a "vételár" is csökkenni fog. Persze jelen esetben az lehetett a döntő, hogy Dánia - mint fejlesztő ország - "baráti árajánlatot" kapott.
   
 9. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  http://www.janes.com/article/52276/paris-air-show-2015-lockheed-martin-prepares-for-f-35-ramp-up-to-drive-down-costs

  Itt azt írja, hogy ahogy felfut a gyártás az olasz gyárban is, a 2020-as évek közepére 17 gép/hónap lesz a tempó, a jelenlegi 120 millió dolláros darabárat le akarják csökkenteni 85 millióra. Az mondjuk tényleg elég barátságos ár egy 5. gen gépért.
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha tényleg 85 milla lesz darabja, akkor meg fogja érni, minden bizonnyal. Vannak nekem azért kétségeim, egy 85 millás darabárral szemben, de majd meglátjuk.
   
 11. telak

  telak New Member

  A Typhoon darabára a gyártás kezdetén 200 millió euró körül volt, és hát valszeg azóta sem lett sokkal olcsóbb, nála talán csak a Raptor drágább de az meg nem eladó.
   
 12. formosa

  formosa New Member

  Erre céloztam, mert hatalmas kereslet van az 5. gen. Villámra. /Ráadásul a Janes megbízható forrásnak számít./
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A Typhoon akkor ezek szerint jóval drágább mint a Rafale, mert arról 100 milla alatti árakat láttam több helyen is leírva, persze fene tudja, hogy mennyi az igazság ezekből, nem én fizettem ki egyiket sem:p. Ha ezek ilyen árban vannak, már kezdem megérteni, hogy miért ilyen kapós a Szu-35 a maga 65 milliós "best buy" árával a viszonylag szegényebb országok körében...
   
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A különböző topikokban össze szedtük már az árakat.
  A Typhoon utolsó verziója 130 millió euró körül van.
  Az F-35-nél 150-300 millió dollár között van az ár verziótól függően.
  A Rafale 100 millió Euró körül van.
  Szerintem a Dánoknak fix áras előszerződése volt a tippem szerint, amiben jóval kisebb összeg szerepelt, mint a 150+ millió euró.
  Így lehet az F-35 olcsóbb, mint a Typhoon.
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Édes istenem, hogy a FB bejegyzésnél mekkora ökörségeket kommentelnek már megint sokan...
   
 17. telak

  telak New Member

  azért hihetetlenek ezek az összegek. Még leírni is borzasztó mit el nem kérnek valamiért. Egy 4+ gen gép ára 30-40%-át sem éri el ezeknek. És nem vagyok benne biztos hogy annyival jobbak ezek a mostani típusok mint a 20 évvel ezelőtt tervezettek pl F-16, Szu-35 stb.
   
 18. telak

  telak New Member

  sőt 40-50 éve tervezettek
   
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az a baj, hogy össze vissza összegeket lehet látni még a gépek áráról is.

  F-22-re is láttam már leírva 350 milliót/gépet is, és ennél jóval kevesebbet is. Typhoonra is 100 millió dollárt, Rafale-re 90 milliót, F-16block 60 ra 60 - at, Szu-35 re 65-öt. Erre most ide Fip7 berak egy táblázatot, ahol az F-35 öt 150 től indul, a legolcsóbb variánsban, és a legdrágábban 300 felett van. Aztán jön egy hír, hogy az egyébként eddig kb. 100 milliós EF nél olcsóbb Dániának a minimum eddig általam másfélszer drágábbnak tartott F-35. Na ennyit a net hitelességéről, már megint marad a találgatás. Magam részéről: HA tényleg olcsóbb az F-35, akkor nagyon megéri az árát. Ha viszont 3 Trench 3+ Typhoon kijön legalább 2 F-35 árából, hát én még mindig maradnék az Euroharcosnál...
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mit értesz ponosan 4+ gen alatt? Ez kérném definiálni. Ezen felül az inflációt ne hagyd ki a képletből.

  A geometriai stealth önmagában akkora előny, hogy arra szavak alig vannak. Az F-35 ehhez képest kapott integrált TGP-t, FLIR-t, DAS és AESA radart és ezek csak azok, amiről tudunk. Ha így nézd, akkor a gép szerinted miért drága? Ha ezeket ráraknád mind egy F-16 Block 60/70-re van a sokak által annyira imádott eurokacsákra akkor azok hol lennének olcsóbbak? A fenti lista nem steath kivitelben kerül bele úgy cirka 40 misibe...
   

Ezen oldal megosztása