Mirage F1 (Dassault)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 075
2 944
113
Fehér Tamas volt a Tacsko0 is egyben ....jól emlékszem?
Amúgy a csávó írogat neked e-mailban?
Biztos "szeret" veled beszélgetni.:DDDD
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
@molnibalage Nagyon nem csipázom amikor kóstolgatsz , itt nyilvánosan, írd meg privibe válaszolok, de az hogy a Te általad képviselet lenéző stílusba itt játszod a nagy királyt, attól kivagyok.
Kérdezem Én , ki a vagy Te , hogy nekem osszad az észt ?
Szerintem marhára nem vagyunk egy szinten sem társadalmilag , sem gondolkodásilag. Légyszíves kérlek törődj a saját kis gondolataiddal.
KÖSZÖNÖM
 
M

molnibalage

Guest
Mi kóstolgatás abban, hogy kimondom a nyilvánvalót...? Miféle fenyegetést jelent néhány Mirage F.1 gép egy olyan hatalomnak, aminek százas nagyságrendű elsővonalas csapásmérője és élvonalbeli vadászgépe van...? A RAF első vonalas gépparkjának cirka 7-8%-a - 12-14 vadász és csapásmérő különösebb erőfeszítés nélkül verné le <b>a teljes argentín légierőt és haditengerésztet</b> a Mirage F.1 gépek megérkezése után is. Jelenleg még ennyi sem kell.

Az argentín haderő ma falklandon legfeljebb egy hotdogos standot tudna elfoglalni, ha a tulajnál nincs fegyver és minden angol katona elhagyja a szigetet...

Szóval saját fényezésed helyett inkább gondolkodj... Mondjuk a magyar UAV fejlesztés ötletelésnél már láthattuk, hogy mennyire vagy képbe. Kb. semennyire...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Szóval a személyeskedésedre gondolok, de nem akarom megmagyarázni azt ami egyértelmű.
Tökéletesen látod a dolgokat @molnibalage , semmiféle politikai és katonai jelentősége nincs 16db Mirage vadászgépnek.
 
M

molnibalage

Guest
Politikai lehet, de hogy katonai nincs, az ziher. Viszont pont emiatt politikai sem biztos, hogy van. Nem jelent fenyegetést = kinemszarja le. Ennyivel kevesebb pénz kell az EU befizetőknek a spanyoloknak odaadni...

Melyik részét nem érted annak, hogy a '82-se szinttől és fényévekre vannak ezekkel is összességében, mikor az angoloknál egy akkora katonai támaszpont van ott, ahonnan gépek tucatjai is üzemelhetnek és a gépek is megvannak. csak le kell zavarni azokat? A britek képességeihez és lehetőségeihez képest ezek az a gépek semmit sem jelentenek.

Mintha egyébként nem túl régen lett volna hír, hogy az argentín HT több egysége fél-egy éve nem futott ki, mert nincs pénz a karbantartásra. A légierő szuperszonikus gépei majdnem 1 éve leálltak. Szeritned akkor a nagy összkép szempontjából mit számít ez...? Semmit.

Ha nem lenne presztízs és hosszútávú gazdasági kérdés Falkland Mt. Pleasentet úgy kéne a költségcsökkentés miatt bezárni, hogy csak úgy nyekkensz, mert semmiféle relális alapja nincsen ebben a pillanatban a támaszpont fenntartsának azt leszámítva, hogy a teljes lezüllést így elkerüli, mert karbantartják. Drágább lenne talán feltámasztani mint úgy, hogy ott van 3-4 EF és néhány mentőheli meg néha talán lerucan oda ez-az.

A személyeskedés részt nem értem. Ha valakinek nincs arányérzéke és ezt kimondom, az személyeskedés? Az olyan, mintha kimondanád, hogy Usain Bolt gyors, én meg lassú vagyok hozzá képest. Ebben mi a személyesekedés...? Ez tény. Mert ő 9,6 alatt futja a százat én meg 14 sec táján.

Nos, aki szerint 16 darab EF-hez képest kőkorszaki gép számít a mérleg serpenyőjében úgy, hogy más képességek totálisan hiányzonak és csak a RAF bír 110 db Tornado GR.4 és cirka 100 darab EF-fel annak nincs arányérézke. Ez nem személyeskedés, ez tény.

Semmiféle korszerű légvédelmi rombolóval vagy cirkálóval nem bír az argentínok flottája, na nem mintha nagyon ki tudnának futni...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
http://www.express.co.uk/news/world/419522/Jet-fighter-threat-to-the-Falkland-Islands

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/falklands-alert-argentina-strikes-145million-2121901

Csak 2 angol cikk. Régebbi.
<b>2 db Eurofigher állomásozik ott.</b>
Engem nem érdekel a kis fejedben lévő gondolatok nem akarlak meggyözni.
Az hogy 110db Tornadoja van Angliának a világ másik végén.... Az egy Falkland szigeteki konfliktusban sokat nem oszt nem szorozz.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@desertfox

Pedig érdemes lenne ezúttal figyelned molnibalage-ra.
Alapvetően abban látom a problémát, hogy a Falkland-szigeteken állomásozó jelenlegi brit haderőt veted össze egy jövőbeli, egyelőre kérdéses képességekkel rendelkező argentin haderővel. Az Egyesült Királyság 10-nél több tanker géppel és rengeteg szállítógéppel rendelkezik, ezekkel tulajdonképpen nem okoz problémát pár óra alatt egy komplett repülőszázad letelepítése Dél-Amerikába, emellett feszített tempóban az angol flotta nagy része is leérhet 2-3 nap alatt.

DE!

Ez csak egy olyan helyzetben fordulhat elő, ha Argentína teljesen titokban tud tartani egy komplett katonai mozgósítást, amely azért hetekig-hónapokig tart. A britek nem hülyék, valószínűleg árgus szemekkel figyelik Buenos Aires minden lépését és elképzelhető, hogy ha egy argentin egység megközelíti a szigeteket, arról előbb tudnak, mint maga az argentin vezetés. Ha egy támadás tényleges előkészületeit vélik felfedezni, akkor nagyon rövid időn belül akár megtízszerezhetik a katonai jelenlétet azon a két sziklán, egy ilyen erővel szemben Argentína pedig már tulajdonképpen tehetetlen.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Argentínában jelenleg, max., a politika szintjén emlegetik a szigetek visszavételét, azt is belpolitikai okokból. Az ország gazdaságilag eléggé a béka segge alatt van. Haderejük nem mérhető a NATO tag Britt haderővel, jelenleg. A történeti hűséghez persze hozzátartozik, a szigetország katonai vezetői, a költségvetési megnyirbálások után, gyakran riogatják a hazai közvéleményt, egy újabb Falklandi háborúval, amit a "kis pénzű Brit haderő most elveszíthet" felkiáltással hirdetnek manapság. Az Argentin katonai képességekről nem sokat tudunk, de feltételezhető nem sokat fejlődött az elmúlt években.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
82ben britek visszafoglalták Argentinoktól a szigeteket.
Azóta annyi változott, hogy az Argentin hadsereg árnyéka 82es önmagának, tényleg lényeges fejlesztés kb 82 elött 30+éve volt.
Britek eközben meg ugrottak egy generációt.
ja és rendes helyőrség van Falklandon.

Miről beszélünk?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
@GrGLy
A lényegében azt írtam hogy ez komoly fenyegetetség angliának , mert eddig a térségben volt 2 vadászgépük és kb ennyi. Ha már le kell vezényelniük hajókat és vadászgépeket , ezzel már Spanyolország el is érte céljait az eladással , sehol nem írtam támadást megszállást , főleg amit Molinnnak írtak speciális commandos rajtaűtés féle tervezgetés, mert nem látom realítását. Te is tudod hogy Anglia jelenleg Sziria és Giblaltár környékén és még pár helyen áll helyt az hogy még 1 hellyel többre kell figyelni lehet pont elégséges, hogy rád kevesebb figyelem jusson. Azért írtam a többit majd a történelem pennája írja meg.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
"Nem jelent fenyegetést = kinemszarja le. "

Ennél jobban nem lehet kifejezni a helyzetet...
Ha meg nem fogod fel az már a te bajod.
 
M

molnibalage

Guest
Na desert, nalam most repult le az ekszij...

<b>2 db Eurofigher állomásozik ott.</b>

Röhejesen komolyatalan érv.

A Sivatagi Vihar előtt 0 jenki és koalíciós gép állomásozott Irak mellett. Oszt mégis szétrúgták a seggüket. A jenkik 72 óra alatt akkora vadászerőt dobtak át, hogy felkockázták volna az iraki légierőt pikk-pakk...

A II. Vh előtt sem volt egy szem jenki alakulat Európában, az valahogy mégis az Elbánát találkoztak a szovjetekkel.

1982-ben Falklandot úgy foglalták vissza az angolok, hogy tucatszám lőtték le az argentín gépeket mai szemmel kőkorszaki technikával úgy, hogy a szigeten nem volt támaszpontjuk és komoly vadászgépük és mai szemmel komoly hajójuk 0 darab volt, AWACS support sem volt.

Soroljam még, hogy leessen...? Egy 14 évesnek több esze van, mint neked. Nekem legalábbis több volt már ennyi idősen...

Melyik részét nem értetted annak, hogy <b>pusztán elhatározás kérdése az, hogy mennyi gép legyen ott.</b>..? Légvédelem, AWACS, amit akarsz. <b>És van miből küldeni</b>. Argentínában az emúlt 1 év arról szólt, hogy akkor <b>most megszűnik -e a vadászrepülőgép fegyvernem vagy sem</b>... Miféle fenyegetésről beszélünk..?

És nem, nem kell, mert ezek a gépek pontosan ugyanúgy a hatósugaruk határán tevékenykednének, <b>már ha egyáltalán van csapásmérő képességük</b>. Ha van, akkor is az milyen..:?

Mert ma nem szutyok Blowpipe meg radar és AWACS support nélküli Harrier, hanem <b>full BVR képességű AWACS és tanker supportos EF várná őket</b>, néhány év múlva Meteorral. Egy kétgépes EF CAP erőlködés nélkül szedne le egy 8 gépes Mirage F.1 támadóerőt, azok még rakétaindítási távolságba sem igen tudnának kerülni. Harcértékük szinte 0 lenne, mert a hatósugaruk határán operálnak. Az EF-ek meg repülhetik a 6-8 órás CAP-ot is. AWACS fentléte esteén még az sem kell, mert akkora távolságból kiszúrná a gépeket, hogy a készültségi gépeket simán lenne idő emelni. Az EF gépek akkor szállnának harcba amikor nekik jólesik és minden előny náluk van.

Azt sem fogod fel, hogy semmiből a támaszpontot nem tudják sem elfoglalni sem kiiktatni a rendelkezésre álló erőkkel? Modom, a két gép kb. azért van lent, hogy a támaszpontot üzemeltessék és folyamatosan üzemképes legyen. Jelen állapotban <b>semmi nem indokolja, hogy bármi lent legyen ott</b> és ez még egy jó ideig így is marad, hiszen az érkező F.1 gépek sem rendelkeznek az "instant hadrafoghatóság cheat"-tel...

Nem is értem, hogy minek tépem a számat, a 2+2 is túl bonyoult dolog számodra...
 
M

molnibalage

Guest
kis pénzű Brit haderő most elveszíthet

Ez egy elég furcsa megjegyzés, mert összevetve bizonyos képességeket a '82-es brit haderővel összemérve a mai "kispénzű haderő" hülyére pofozná a '82-es brit erőket. Lehet, hogy nincs lapostetejű, de azért kispénzűnek nevezni egy olyan országot, aminek 200 darab első osztályú csapásmérője és vadászgépe van, azért az elég merész.

Lehet, hogy nincs már meg a brit gyarmatbirodalom, de bizony az ország jelenlegi méretéhez és súlyához mérten a légierő és más fegyvernemeknek is megvan a power projection képessége. Nagyon sok ország szeretne annyira lesajánlt lenni, mint az angolok...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 842
113
Az angolok haditengerészet megkapta a 6-dik type 45 rombolót .
Ezek mellé nagy valószínű hogy 2 rephordozójuk is lesz f-35 fedélzetükön .

Az orosz haderő csak álmodozhat olyan erőről mint amilyen az angoloknak lesz !
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2077493/It-simply-inconceivable-Argentina-Falklands.html

Itt pedig megtekinthető 42es amiről a cikkben szó van:

http://www.network54.com/Forum/211833/thread/1359049729/Argentinian+Navy+hots+the+News+again%3B+T42+DDG+sink+in+Harbour%21%21%21

:D

Ahogy olvastam Mekokhoz, TR1700hoz Németek nem szállítanak semmit mert Argentinok nem fizettek, nem fizetnek. Ahogy olvastam nincs egységük amit örjáratra küldhetnének.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Még egy cikk az uzletrol.
http://www.aereo.jor.br/2013/10/06/argentina-investira-us-2-bi-em-suas-forcas/