Mirage F1 (Dassault)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Az angolok haditengerészet megkapta a 6-dik type 45 rombolót .
Ezek mellé nagy valószínű hogy 2 rephordozójuk is lesz f-35 fedélzetükön .

Az orosz haderő csak álmodozhat olyan erőről mint amilyen az angoloknak lesz !

Roni ez megint elmés hozzá szólás. Hordozó oké az nem lesz Ivánnak de haditengerészet így is partiba lesz az angolokéval legalábbis
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
de haditengerészet így is partiba lesz az angolokéval legalábbis


Víz felszíni egységeik nulla az oroszoknak.
Új romboló is csak 2018-ban lesz Puytin szerint .
Tengók terén potensebbek az oroszok de a légiveszélytől nem tudják magukat megvédeni .
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Szerintem a nyolc Mirage F1 amelyik legi utantoltesre is kepes kepes lenne egy meglepetesszeru csapassal kiiktatni a repteret es az ott levo ( tudtommal ) 6 db EF-t. Persze sok a ha. Ha sikerul minden ha nem megy hirszerzo info a Briteknek ha ha ha. A kerdes nem is ez mert biztos vagyok benne hogy nem adnak 24 CAP ot a Britek arrafele hanem az hogy es utanna mi lesz.
Mert most ott olyan szarazfoldi ero es olyan utanpotlas van len amihez az argiknak komoly eroket kene atdobni hogy lenyomjak.

A legnagyobb kerdes nem is a legifoleny hanem a tengeri uralom vagy eppen a foleny.

Ugyanis ha mukodnek az argi tengok ( nekem olyan infoim vannak hogy nemet alkatreszeket azert nem vesznek mert sajat maguk legyartottak oket ) kint lesznek akkor nem fogjak a Britek megkockaztatni a sajat uj rephordozoikat vagy csapatszallitoikat. Marpedig az argik elonybe lesznek mert tudni fogjak hova akar menni aBrit flotta. A szigetekhez. "ulve" tudjak varni oket es ez nagy elony.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
T. Kuruc71!
Meglepetés csak az argentin pilótákat érheti, mert a felszállás után nem sokkal már találatot is kaptak! /A britek nem viccből telepítettek fejlett radarrendszert a szigetekre...!/

És amíg az argentin tengók ülnek, addig a brit tengerészeti járőrgépek pilótái szerinted alszanak...?!?
Jó lenne már felébredned...!

U.i.: Falklandon 2 reptér van, és tudtommal "csak" 4 Typhoon....
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem a nyolc Mirage F1 amelyik legi utantoltesre is kepes kepes lenne egy meglepetesszeru csapassal kiiktatni a repteret es az ott levo ( tudtommal ) 6 db EF-t.

A dolog szépséghibája, hogy egy szem tanker van, ami talán, ha két gépet képes utántölteni...

Ezen felül milyen csapásmérő fegyverrel és mit lőnének szét? Még, ha a nyolc gép oda is érne és tegyük fel, hogy a mostani minimális erők vannak lent - ami egyébként röhejes feltételezés - van egy kis bibi. A reptéren 16 kis hangárt számoltam össze. Hogy melyikban vannak a célpontok? Ja, hogy azt sehonnan nem tudnák a támadók. Tehát több célpont van, mint gép, méh, ha 100%-os találati aránnyal is számolsz és PGM-mel, ami nyilvánvalóan nem igaz... És ezek csak a kis állóhelyek, már a gépeket elég rendesen szét lehet szórni a többi fedett helyen vagy akár a szabadban is, és felfújható csaligép is van, stb.

A tengós részt sem értem, hiszen angol tengók vannak és most is szoktak arra járni. Tehát valójában a helyzet az, hogy a közeledő argi tengókat várhatja a picit modern angol tengó. Upsz...

Ezen felül elég viccesen kezeled azt - ez a brit tengóra is igaz - hogy mekkora területen képes blokkolni a hajózást egy szem tengó. (Az angol ASW gépek és hajók meg a töküket vakarják ugye...?) A szigetek megközelíthetőek kitérővel úgy, hogy a legrövidebb útvonaltól több száz km-re van. A végtelen érzékelési és fegyver indítási távolságot meg még nem találta fel senki.

Adva van egy meglevő támaszpont, brutális tartalékkal, meglevő vadászokkal, légvédelemmel, amit 24-48 órán belül odavisznek az argentín erőforrásokhoz képest <b>gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Ezek az eszközök csúcskategóriásak. EF, Tornado GR.4, király csapatlégvédelem, AWACS és a gépek nem a földön dekkolnak a megszűnés határán.

</b>Létezik az RN, aminek szintén olyan ökle van a világoskékekhez képest, hogy a szart is kiverik belőlük és nem a kikőtőben dekkolnak, mint a guachók hajói. Adva van NBr., aminek erőforrássai "picit" nagyobbak, mint az argentínoké.

Nem is értem, hogy mi a francról beszélnük. Megint...

Majd, ha a RN hajó állománya egyszámjegyű lesz és max. fregattjai lesznek és hónapokig / évekig csak dekkolnak a kikötőben, és a RAF-nak nem lesz tankere és egy tucat vadásza lesz összesen akkor térjünk vissza arra, hogy Argentína mit csinál ott. Mert addig semmiféle realitása nincs annak, hogy lesz nekik bármi is értelmes mennyiségben, ami kicsit is veszélyt jelent az angolokra.

Reálisan arra, hogy minimális esély legyen elfoglalni a szigetet - korántsem lefutott meccs lenne, és meg is kellene tartani - alsó hangon szerintem olyan 25 milliárd dollárt kellene költeni. Igen, ennyit. Ennyibe kerülne tucatszám 4+ gen gép, tankerek, új hajók, kiképzés, de még ekkora is fel kell tenni azt, hogy az angolok 5-10+ év múlva nem zavarnak le egy lapostetejűt F-35-tel és nem hízlalják fel az állandó/háborús gépeket a szigeten 16-18 gép fölé, ami valljuk be irreális feltevés attól, akinek van 100+ korszerű gépe... Ha lesz angol F-35, az meg lényegében zárójelbe tenné a meglevő mondjuk F-16 MLU szintű gépeket is, nemhogy néhány visszamaradt Mirage F.1-et...
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
T. Kuruc71!
Meglepetés csak az argentin pilótákat érheti, mert a felszállás után nem sokkal már találatot is kaptak! /A britek nem viccből telepítettek fejlett radarrendszert a szigetekre...!/

És amíg az argentin tengók ülnek, addig a brit tengerészeti járőrgépek pilótái szerinted alszanak...?!?
Jó lenne már felébredned...!

U.i.: Falklandon 2 reptér van, és tudtommal "csak" 4 Typhoon....

Es hogy kapnak talalatot ? A Britek nem repulik a 24 orat folyamatosan. Nem is tudnak a 6 geppel. Szerintem olyan 4 lehet allandoan repkepes es 2 gep tuti a keszultsegi a masik ketto meg a kikepzo. Ket gep all a hangarban a masik ketto meg idonkent felszall gyakorlatra. AEW nincs a nagyhatotavolsagu radar meg nem lat a horizont ala. Az ucso 40 km en ha meglatja a tengerszinten jovo gepeket es ido mig vegig fut az info es az emberek elfoglaljak a helyuket. Raadasul hiaba lesik ugynokok az argi gepek le fel szallasat mert azok barmikor repulhetnek kikepzest is meg akarmit igy sokat jelenteni nem tudnak.

Milyen Brit tengereszeti jarorgepekre gondolsz ?
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
<blockquote>Szerintem a nyolc Mirage F1 amelyik legi utantoltesre is kepes kepes lenne egy meglepetesszeru csapassal kiiktatni a repteret es az ott levo ( tudtommal ) 6 db EF-t.

A dolog szépséghibája, hogy egy szem tanker van, ami talán, ha két gépet képes utántölteni...


En ugy tudom hogy egy tankerrel negy gepet tudnak megpakolni ( C-130 as verzio ) De nem vagyok benne biztos. Azonban az jatszik hogy csak az odauton kellene a melyrepules es az is csak cca az ut feletol 1/3 tol.

Ezen felül milyen csapásmérő fegyverrel és mit lőnének szét? Még, ha a nyolc gép oda is érne és tegyük fel, hogy a mostani minimális erők vannak lent - ami egyébként röhejes feltételezés - van egy kis bibi. A reptéren 16 kis hangárt számoltam össze. Hogy melyikban vannak a célpontok? Ja, hogy azt sehonnan nem tudnák a támadók. Tehát több célpont van, mint gép, méh, ha 100%-os találati aránnyal is számolsz és PGM-mel, ami nyilvánvalóan nem igaz... És ezek csak a kis állóhelyek, már a gépeket elég rendesen szét lehet szórni a többi fedett helyen vagy akár a szabadban is, és felfújható csaligép is van, stb.

Ez mar taktikai problema amit meg lehet oldalni Special Force al vagy eppen azzal hogy az elso ket gep csak a ket futopalyat intezi el.

Alapvetoen ha SF van ott akkor a legiero sem feltetlen kell a nyitanyhoz mert nem tul szeles ido eseten az iranyitott pct raketakkal minda mar megfigyelt gepek hangarok mind a legvedeelmi inditok elintezhetok.
Termeszetesen a Britek sem hulyek de ha sokaig nem tortenik semmi akkor a figyelem lankad ( emberi tenyezo ) es a masik oldalon is ott az emberi tenyezo ami meg extra motivaciot jelent.


A tengós részt sem értem, hiszen angol tengók vannak és most is szoktak arra járni. Tehát valójában a helyzet az, hogy a közeledő argi tengókat várhatja a picit modern angol tengó. Upsz...

A nuki tengok a Briteknel is jok es a szemelyzet meg igen igen jo. A problema az hogy a Falkland szigetek korul sekely a viz a talapzat miatt ahol a nuki hatranyba kerul. Plane akkor ha neki kell valahova gyorsan odausznija vagy szimplan csak jaroroznie es a dizel meg tud varni.
Persze ez is egy ha opcio csak eppen megtortenhet.

Ezen felül elég viccesen kezeled azt - ez a brit tengóra is igaz - hogy mekkora területen képes blokkolni a hajózást egy szem tengó. (Az angol ASW gépek és hajók meg a töküket vakarják ugye...?) A szigetek megközelíthetőek kitérővel úgy, hogy a legrövidebb útvonaltól több száz km-re van. A végtelen érzékelési és fegyver indítási távolságot meg még nem találta fel senki.

Ha a repteret megrongaltak akkor cca 2020 ig nincs Brit legifedezet ASW gep a legterben ! Az utanpotlast szallito hajok meg barmekkorat kerulhetnek a szigeteket akkor is meg kell kozeliteniuk es ezt ugy hogy a levegoben az argik lesznek csak ott.

Tudod mit hasznaltak az argik 82 ben a Brit flottacsoportosulas megfigyelesere az Azori szigetektol delre ??? ( aadig az oroszok akarom mondani a Szovjetek kovettek Tu-95 sokkel a flottat mig a Britek meg nem uzentek szo szerint hogy konyen meghuzzak innetol a ravaszt )



Adva van egy meglevő támaszpont, brutális tartalékkal, meglevő vadászokkal, légvédelemmel, amit 24-48 órán belül odavisznek az argentín erőforrásokhoz képest

Ha van hova odavinni !!!

<b>gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Ezek az eszközök csúcskategóriásak. EF, Tornado GR.4, király csapatlégvédelem, AWACS és a gépek nem a földön dekkolnak a megszűnés határán.

Ha ott vannak akkor dominalnak ha az Azorin allnak akkor meg semmit nem ernek.

</b>Létezik az RN, aminek szintén olyan ökle van a világoskékekhez képest, hogy a szart is kiverik belőlük és nem a kikőtőben dekkolnak, mint a guachók hajói. Adva van NBr., aminek erőforrássai "picit" nagyobbak, mint az argentínoké.

Valoban ott van a RN es eltokeltek csak eppen egy meglepetes szeru tamadasnal amikor az ellenseg donti el mikor hol es hogy tamad az en velemenyem szerint a felszini es a szarazfoldi egysegek a legerovel egyutt keves.

Nem is értem, hogy mi a francról beszélnük. Megint...

Probalunk gondolatot cserelni mert vannak mas velemenyek is mint az enyemek ezert koszonom hogy megosztod velem.

Majd, ha a RN hajó állománya egyszámjegyű lesz és max. fregattjai lesznek és hónapokig / évekig csak dekkolnak a kikötőben, és a RAF-nak nem lesz tankere és egy tucat vadásza lesz összesen akkor térjünk vissza arra, hogy Argentína mit csinál ott. Mert addig semmiféle realitása nincs annak, hogy lesz nekik bármi is értelmes mennyiségben, ami kicsit is veszélyt jelent az angolokra.

Pearle Harborben nem egy hajo volt hanem egy flotta es november 28 tol tudtak hogy a japok haborut akarnak . Volt tobb szaz gepuk is vadasz bombazo felderito stb stb aztan meg sem ugy alakult ahogy gondoltak ( barhogy is gondoltak is )

Reálisan arra, hogy minimális esély legyen elfoglalni a szigetet - korántsem lefutott meccs lenne, és meg is kellene tartani - alsó hangon szerintem olyan 25 milliárd dollárt kellene költeni. Igen, ennyit. Ennyibe kerülne tucatszám 4+ gen gép, tankerek, új hajók, kiképzés, de még ekkora is fel kell tenni azt, hogy az angolok 5-10+ év múlva nem zavarnak le egy lapostetejűt F-35-tel és nem hízlalják fel az állandó/háborús gépeket a szigeten 16-18 gép fölé, ami valljuk be irreális feltevés attól, akinek van 100+ korszerű gépe... Ha lesz angol F-35, az meg lényegében zárójelbe tenné a meglevő mondjuk F-16 MLU szintű gépeket is, nemhogy néhány visszamaradt Mirage F.1-et..

Ez is egy alternativa a tamadasra de aztan nem biztos hogy a gaz ellenseg ezt fogja tenni. Anno Kimmel admiralisnak tudod mi volt a legnagyobb felelme
Az hogy a bazist ( PH ) "tomeges " tengeralattjaro tamadas eri es neki ilyenkor a flottaval azonnal es nagysebbeseggel el kell hagynia az oblot.

A japok mas hogy dontottek ( bar volt zsebtengo akcio is )

Az ellenseg altalaban cseszik azt tenni amit mi mint szerepet neki szanunk. Igyekszik meglepni es ott es ugy tamadni ahol mi nem varjuk.

.</blockquote>
 
M

molnibalage

Guest
Es hogy kapnak talalatot ? A Britek nem repulik a 24 orat folyamatosan.

Békeidőben nem is. Azonban szerinem felejtsd már le azt, hogy a semmiből jön majd 8 gép és szétbombáz mident.

ad.1 Nincs eszköz hozzá, se tanker, se fegyver.
ad.2 Ezt csak akkor lehetne megcsinálni, ha a felkészülést erre titokban tartják és a többi fegyvernem nem készül az invázióra. A bibi az, hogy ha azok nem készülnek, akkor nincs értelme a repteret sem támadi. Olyan, mintha PH után a japánok nem indultak meg volna csak ültek volna otthon a szigeteiken...
 
M

molnibalage

Guest
En ugy tudom hogy egy tankerrel negy gepet tudnak megpakolni ( C-130 as verzio ) De nem vagyok benne biztos. Azonban az jatszik hogy csak az odauton kellene a melyrepules es az is csak cca az ut feletol 1/3 tol.

A Super Etendard gépekből is kettőt tudtak megtankolni '82-ben, Mirage-ból sem tudnának többet.


Ez mar taktikai problema amit meg lehet oldalni Special Force al vagy eppen azzal hogy az elso ket gep csak a ket futopalyat intezi el.

Aha. Mivel? Nincs se 2000 fontos LGB sem Durandal. Ezen felül a reptér két kifutós tehát megint ott vagyunk, hogy hol van erre gép elég? Nézd meg az F-111 és F-15 cikket. Az Sivatagi Vihar alatt ekkora reptereket 20-24 gépes kötelékek támadtak és nem ványadt Mirage F.1-gyek, hanem 4 LGB-s F-111F, F-4G supporttal és F-16 csapásmérőkkel a puhább célok ellen. Egy átlagos SV package sokszorosan nagyobb erőt képviselt, mint a te általad elképzelt erő, és még ezek is többször fordultak néhány célnál, mert elsőre nem sikerült minden kijelölt célt szétkapni.

Alapvetoen ha SF van ott akkor a legiero sem feltetlen kell a nyitanyhoz mert nem tul szeles ido eseten az iranyitott pct raketakkal minda mar megfigyelt gepek hangarok mind a legvedeelmi inditok elintezhetok.

Vagy nem. A legjobb ATG-m is legfeljebb 4 km-er repül el. Mutass egy helyet, amit nem látnak be ekkora távon. A reptér két vége között a kerítések között van majdnem ekkora táv... Ja, hogyan jutnak el oda...?

Ha a repteret megrongaltak akkor cca 2020 ig nincs Brit legifedezet ASW gep a legterben ! Az utanpotlast szallito hajok meg barmekkorat kerulhetnek a szigeteket akkor is meg kell kozeliteniuk es ezt ugy hogy a levegoben az argik lesznek csak ott.

Megint ott tartunk, hogy hirtelen végtelen sok argi tanker és gép lett. Tettek le SF-et, szétbombáztak mindent, support is kapnak, stb. És mi biztosítja ezt...? Semmiféle eszközük nincs hozzá. Még 1982-ben nem tudtak ilyet lezavarni, nemhogy ma...

Tudod mit hasznaltak az argik 82 ben a Brit flottacsoportosulas megfigyelesere az Azori szigetektol delre ???

Repkedtek fegyvertelen gépekkel is. Sok sikert nem értek el, az egyik C-130-ast meg lelőtték, asszem Nigel "Sharky" Ward. Tavaly volt cikk is róla a AS-ben... Már akkor sem vált be.

Ha van hova odavinni !!!

Mi az, hogy "ha"...???? Mindaz amit felsoroltam létezik. Mindaz amit te argentín oldalon képzelegsz <b>nem létezik.</b>

Pearle Harborben nem egy hajo volt hanem egy flotta es november 28 tol tudtak hogy a japok haborut akarnak . Volt tobb szaz gepuk is vadasz bombazo felderito stb stb aztan meg sem ugy alakult ahogy gondoltak ( barhogy is gondoltak is )

Városi legendákkal nem foglalkozom, nem tudták, hogy a japánok háborúba kezdenek és azt végképp nem sejtették, hogy PH lesz a célpont. A jenkik ezen felül balfaszok voltak és megakadályozta a védelmet és mekönnyítette a japók dolgát. Még így is elvesztették a támadó gépek 8%-át, ami olyan szintű veszteség volt, amit csak a siker(nek látszó) támadás miatt volt elfogadható. Egy bevetés alatt az szövik a 4% feletti veszteséget már borzalmasnak tartották hosszútávon. A jenkik lebecsülték az ellent és szartak a felkészülésre. Így jött ez ki. Képzeld mi lett volna, ha nem...

Namármost egy 0 szint ellenfél ellen a britek fenntartanak egy kétkifutós repteret. Rendszeresen zavarnak le gépeket hajót. Ez mire utal nálad...? Elkényelmesedésre?

Anno Kimmel admiralisnak tudod mi volt a legnagyobb felelme Az hogy a bazist ( PH ) "tomeges " tengeralattjaro tamadas eri es neki ilyenkor a flottaval azonnal es nagysebbeseggel el kell hagynia az oblot.

A szűk hajózócsatorna és a védelmi intézkedések miatt ennek esélye pedig csekély volt. A zsebtengók legénysége mg tudta, hogy lényegében öngyilkos küldetés.

A PH meglepetés egy olyan korban volt, ahol "kicsit" korlátozottabb volt a hírszerzési lehetőség, Japán meg egy zárt ország volt. Ma a gépek felszállása után 5 perccel a fél világ tudja, hogy "mennek". Csak egy telefonhívás kell hozzá, és videófelvétellel és fényképpel azt is megmondod, hogy milyen konfigban szállt fel a gép. A semleges országok állampolgárai egy nagy távcsővel a reptéről távol (6-8 km) is elég jó adatokat adnak egy felszálló kötelékről. Ez hol volt meg PH-nál? Sehol. 1967 óta egyetlen nagy támadó hadműveletet sem bonyolított le senki letolt gatyás elenfél ellen, de még ott sem volt ez teljesen igaz. 1973-ban is a mozgósítás késett el, és nem annyira kapták el az IDF-et, mint ők '67-ben az arabokat, akik ráadásul éppen támadáshoz vonultak fel.

Egyszerűen akárhonnan nézem az argentínoknak egyetlen olyan pont van, ami jóváírható, mint előny. Most kevés gép és felszerelés van lent. Csakhogy ez <b>egy pillanatnyi állapot</b>, semmi több... Ellenben az argentín fegyveres erők <b>30 éve vegetálnak</b>. Soha nem potólták a '82-es veszteségeket.

Nem értem, hogy hogyan lehet ennyir vaknak lenni.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Molni nem az a problemam hogy amit irsz az ne lenne igaz hanem az hogy az nem az egyetlen igazsag vagy inkabb ut a hegy tetejere.

A te elgondolasod szerint "igy " kell a konfliktusnak kirobbania es lefolyni mig gyanitom hogy az argiknak ez a scenario nem tetszik es mindent elkovetnek majd hogy felbosszantsanak teged holmi nem nagykonyv szerinti scenariokkal.

Az anyagi poliikai fedezet a legnagyobb kerdes de szerintem az USA es kultur kore kiszoritasa Del Amerikabol ( kina elestara es nyersanyagforrasa erosen ) valamint a Falkland szigetek koruli gazmezok szerintem eleg fedezetet biztositanak egy kis barati segitsegre meg ha az hitelbe megy is.

De ahogy mondtam emlitettem korabban ez csak az en ( es meg par egyebb ) foldi halando elkepzelese hangos gondolkodasa amibol nem biztos hogy barmilyen formaban esemeny lesz de az esely meg van ra.
 
M

molnibalage

Guest
A te elgondolasod szerint "igy " kell a konfliktusnak kirobbania es lefolyni mig gyanitom hogy az argiknak ez a scenario nem tetszik es mindent elkovetnek majd hogy felbosszantsanak teged holmi nem nagykonyv szerinti scenariokkal.

Ez nem nagykönyv. A többi egyszerűen azért értelmetlen, <b>mert eleve nem vezethet sikerhez.</b> Ez olyan, mint kiskanállal egy darab deszkán átvezeni az Atlanti-óceánon...

Ahogy írtam, egy meglepetésszerű, semmiből jövő légicsapás alig megvalósítható, de még, ha sikerül is, értelme nincs, mert utána azonnal parta kellene szállni és átcuccolni mindent.

Mindenki a meglepeéssel jön, de az valahogy mindig kimarad, hogy a meglepetésnek mindig csak akkor volt hatása a modern háborúban, <b>ha tűzerő is volt hozzá.</b> 1967-ben nem néhány IAF gép kapta szét az arabokat, hanem gyakorlatilag teljes IAF repült - nem volt igazából semmiféle tartalék - és egymás után zúgtak a támadó hullámok. A 4. hullám az 1. támadó hullám volt. Ez mutat valamit a földi kiszolgálók színvonaláról és motiváltságáról. PH-ban <b>350 géppel támadtak és nem 35-tel</b>.

Semmit sem ér az argentín meglepetés, ha nem követi más. Semmit sem ér a meglepetés, ha nincs tűzerő. A bibi az, hogy nincs "más", mint nincs tűzerő.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Azért történtek már lehetetlen dolgok a hadtörténelemben!

Mondjuk én eleve kizárnám az argentínok részéről a légi támadást, cserébe néhány halászbárkáról elszakadt kisebb hajón szivárogtatnék be néhány mesterlövészt (rombolópuskával) az EF-ek földön történő kivonása miatt.
(Sajnos a tapasztalat az, hogy a harckészültség nagyon lelankad, ha a csapatok unatkoznak és egy váratlan helyzetben semmi sem lesz a helyén. Pl. '66 után '73-at nézd meg.)

Aztán már lenne értelme a Mirage-okat felemelni, de ez mind csak fikció. A szigetek megtartására mondjuk tényleg képtelenek lennének de lehet egy rossz napot szerezni a briteknek.
 
M

molnibalage

Guest
Mondjuk én eleve kizárnám az argentínok részéről a légi támadást, cserébe néhány halászbárkáról elszakadt kisebb hajón szivárogtatnék be néhány mesterlövészt (rombolópuskával) az EF-ek földön történő kivonása miatt.

Mivel a forgalom 0-hoz konvergál - Stanley a legnagyobb település alig kétezres, ezért az "elszakadt" csónak vagy bárka elég feltűnő...

Ezen felül a támaszpont nem Stanley mellett és nem is közvetlenül a parton van. A hosszú öböltől 5 km, az óceántól meg 9-10 km. A terep teljesen nyílt. Stanleyből sok szerencsét az ide bendukoláshoz, mert ide te hajóval észrevétlenül nem jutsz el, hacsak nincs teljes köd, de tökidegen terepen meg sok szerencsét a hazai pályán focizó leiskolázásához. A Google Earth-on fent levő fotókat nézd meg. Hát, elég sík terep.


Egyáltalán a hosszú távú ottlétet hogyan oldja meg a mesterlövészed? A dögnehéz fegyverével meddig tud kutyagolni, különösen télen, amikor talán segít neki a rossz idő?

Mennyi lőszert tudna cipleni és az első lövés után meddig nem bukna le? Milyen eséllyel találna el bármit is? Honnan tudod, hogy a hangárban nincs a gép védve, pont az ilyen elevetemült esetre felkészülve? Honnan tudod, hogy a hangár fala egyáltalán átlőhető..?

Érdekes, hogy az argenítnok számára minden nehezítő és bizonytalan tényező figyelmen kívül van hagyva még a legvadabb ötleteknél is, de bezzeg az angoloknál egyeseknél még az is "ha" kategória, hogy lezavarjanak oda technikát, ami a "séta a parkban" kategória...

Nem is értem, hogy akkor a csillaghangárban álló légierőket mirt nem pusztította el senki így. Talán mert öngyilkos vállalkozás? Az SAS óta nem csináltak ilyet (1942), csak éppen azt a sivatagban tették és nem 600 km-re a saját csapatoktól egy óceánon keresztül..
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Én azt írtam, megtörténHET. Forgatókönyvet TE írsz előre. Amúgy köszi a tippet, megnéztem a térképen. Nekem úgy tűnik É-Ny-i irányba erősen tagolt és dél felé vannak fedezetet nyújtó sziklák. Valószínüleg az argentínok több ismerettel rendelkeznek a terepviszonyokról, az időjárásról ... mint mi.

Az elit-alakulatok katonáit pedik ne becsüld ennyire alá, a nehéz mesterlövészpuskákat erre fejlesztették ki. Még nem volt rá példa??? Még lehet.
 
M

molnibalage

Guest
Vagy akkor legyek én a vastagbőrős? Ha ilyennel próbálkozik az argentín, akkor miért elvetendő az, hogy angolok eljátszák ugyanezt Argentínában...? Mert így boruluna a veszély koncepció? :)

Vagy legyek még vadabb, a RAF megelőző csapást mér a szigetről felszállt csapásmérőkkel. Most őszintén, milyen légvédelme van az argentínoknak...? Jelenleg kb. semmilyen. Techniklailag ma pusztán elhatározás kérdése ma az egész argentín flotta elsüllyeszétse a kikötőben a RAF által. Leruccan egy tucat Tornado és EF 3 tankerral. Alacsonyan repülve simán elérik a kontinenst, odacsapnak PGM-mel - nem mintha stand-off fegyerük nem lenne - aztán kakukk...
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
A remény hal meg utoljára. Valakik akkor is reménykednének az Argik sikerében, amikor a britek régóta csillaghajókkal repkednének és Buenos Aires lángokban állna.
Most lefogadom ezek a hangok akkor se fognak elülni, amikor tényleg beérkeznek a britekhez az óriási repülőgéphordozók meg az F-35-ösök. Ilyen a természetük...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
kuruc: Tényleg vázolj már egy olyan esetet ahol nem vmi fikcionális hanem láthatóan elképzelhető haderővel esélyük lenne Argentinoknak. Oké van 8 üzemképes F1ük, meg tegyük fel Németeknek fizetnek és azok 1éven belűl rendbe rakják a két mekot, meg a jobb állapotban lévő TR1700at. (Most ugye mindkettő 1+éve rozsdásodik.) Meg az egy légiutántöltő géppük müködik és képessek vele F1et utántölteni.

Azért kérdezem így mert te olyannal jösz, hogy ha astute hátrányba kerülhet... csak az a baj, hogy jelenleg nincs mivel hátrányba kerüljön, mert Argentinoknak nincs müködőképes tengójuk.
F1et meg ugye után kell tölteni mert LO túlsúly esetén nincs 400km a CR rangeje, utántöltés nélkül légvonalban nem éri el mnt pleaseontot.

Tényleg kiváncsi lennék... amúgy azt láttuk az elöző Flaklandi esetben "hogy mekkora területen képes blokkolni a hajózást egy szem tengó." Rémlik? ;) Nem mindha Angolok csak egyet zavarhatnának le. ;)
 
M

molnibalage

Guest
A Belgrano elsüllyesztése mázli is volt. Több tengó is volt lent, azok meg semmit nem süllyesztettek el. Abba véletlenül belefutottak.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
molni: Ha az első lövés után mindenki hazafut és neked a célodhoz elég ha elijeszted őket akkor minek? hm?