1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Dassault Mirage III/Mirage 5/ IAI Kfir

Diskurzus a(z) '2. generációs típusok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Továbbra is képtelen vagy megérteni...
  Magad előtt látod azt, hogy aki zsír új no.1. F-35A-t vesz, az majd azok mellé vesz 60+ éves platformot?
  Nem tűnik fel, hogy Izrael most is olyan országoknak ajánlgatja, ahol tömegesen még 4. gen gépek sincsenek?
   
  kamm, arcas, HAndrás and 5 others like this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  És akkor mi van?Tán nem tudja betölteni a szerepét.De igen.Hosszú ideig,és olcsón.Ha Kolumbia meg Ecvador tudja üzemeltetni,talán még mi is.(Bár erre nem vennék mérget).Harcelektronikája korszerű?Nagyon is az.A bvr légiharc rakétát nem érdekli,hogy F16rol.Gripen E,vagy Kfir sárkányrol inditják e,Az SDB bombát sem.Az mondjuk különössen igénytelen,egy 227milis MLRS rakétán is elvan.Harmadáron kapsz egy ppotens harci gépet,30évre/8000órára,a legmodernebb elektronikával és fegyverzettel.Most meg új,modern hajtóművet is tesznek bele,konkrétan ugyan azt,mint a Gripen E-be.Egy hátránya van,nem tud olyan szépen piruettezni,mint a 4+ generációs gépek.Csakhogy annak fényében,hogy az utóbbi 30évben nemsűrűn volt gá-s harc,nem tünik türhetetlen hátránynak.Ráadásul az öreg sárkánynak van előnye is.Fémböl van,amit jol ismerünk.Könnyebb javitani.Nem tartogat meglepetéseket.EF2000 első sorozatai elég gyorsan mennek a levesbe,állitólag a kompozit végett is.
  És nincs mégegy ilyen olcsó gép.
  Egyértelmű,hogy nem fő tipusnak való nálunk.Viszont nincs annyi pénzünk,hogy F35böl eleget vegyünk.1század kevés.
  Szóval elhiszem,hogy technokrata szemmel abszurd dolog,de annak a katonának nem az,akit a semmi helyett egypár Kfir támogat a harcban pár tonna bombával,rakétával
   
  ravenlord likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Rossz hír @Celebra nak :(
  A Kolumbiaiak kidobják a Kfir ket

  A lehetséges váltótípusok:
  - SAAB Gripen,
  - Eurofighter,
  - F-16V
   
  kamm, arcas, fip7 and 5 others like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Off
  Az a te bajod, hogy nem látod ebben a lehetőséget! Most olcsón lehetne venni! :rolleyes:

  És itt kérek elnézést Celebra kartárstól! Mindegyikünknek van agymacskája....
  ON
  Az Editor's noteban meg külön érdekességek vannak! ;)
   
  kamm, borisz, fip7 and 1 other person like this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerkesztői megj: Kolumbia ezek után hogy engedhetné meg magának új f-16 ok vásárlását látva a bolgár horribilis árakat. Amikor a pénzügyi keretek max 300 és 1 millárd dollár között mozoghatnak mert ettől magasabb keret megbontaná az amúgy is ingatag hiányos költségvetést.
  Szerintem inkább a kolumbiak bedobták a latba hogy cserélni szeretnének. Hátha valamely gyártó lőkne egy kedvező ajánlatott. Amiből kővetkezik hogy még pár évig maradnak a kefirek vagy valami "kedvező" árú használt gépeket szereznének be. Újat meg akkor ha az usa megtoldja egy jelentős pénzügyi támogatással is.
  A lényeg Pedroék se akarnak túlárazott gépeket. Mert likas zseb ott is.
   
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha volna pénzünk,mondjuk 2ezrednyi F35re,magam se kinlódnék vele.De nincs.Ezért agymacskázom az 1századnyi F35,és 2-3századnyi valami occsó,de azért kellő harcértékű gépen.És itt akadt el a mutatvány.Új gyártású "nyugati" olcsóbb gép csak a dél koreai FA50 van.50milcsi,gyengébb harcelektronikával(pl régebbi,még nem AESA izraeli lokátor),kisebb fegyverterheléssel,rövidebb élettartammal,mint a Kfir Block 60 ajánlatban.Lehet még használt F16,esetleg Gripen.Helyzet ugyanaz.Oké,fel lehet modernizáltatni F16V szintre,de úgy már nem occsó.
  Az egész alapja,hogy 1század,az kevés.
  Eddig használt ami F16okrol volt szó váltásként.Lehet,csak lejjebb akarják tornászni a zsidók árszintjét.Nemrég még az volt a hir,hogy GE F414 hajtóműveket akarnak az "új" Kfirekbe.Alighanem az már nem 2fillér
   
 7. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Szerinted a Bolgároknak meg a Horvátoknak nem lenne jó választás a kfir ? A mig21-hez képest azért előrelépés lenne?
   
 8. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Mindenképpen :)
   
  HAndrás likes this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Szerintem igen.Viszont egy új,vagy használt,de F16V szintre felhozott Falcon harcértéke biztos,hogy sokkal jobb,mint a Kfiré.Egy gondos harcászati és pénzügyhatékonysági vizsgálat kéne.Ahoz viszont én kevés vagyok,mint mackósajtban a brummogás.Árnyalja a képet én egy kiegészitő,tömegnövelő szerepet szánnék a Kfirbek,mig náluk egyetlen tipus lenne.Ráadásul a politika bármilyen észérvet felülirhat,ott is,nem csak nálunk.
   
  HAndrás likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Szó esik róla DACT-ról, Kfiről, de annyira azért nem izgalmas, meg van benne katapultos sztori is. Csak akit nagyon érdekel.
   
 11. Roni

  Roni Well-Known Member

 12. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  36 :)
   
  blogen, kamm, Rotten878 and 3 others like this.
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Plane, ha semmilyen eszerv nem letezik egy 50-60 eves gep uj rendszeresitese mellett...
   
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Hrvatska
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  Huh?
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Van.A PÉNZ.
  A gép kétségtelenül régi.Ennek azonban meglepő módon előnyei is vannak.Hangsebesség felett felülmúlja a 4. generációs tipusokat,kivéve a Mirage 2000-t,amivel közösek a gyökerei.
  A sárkány nélkülözi a modern technológiát.Ha meglenne a PG,simán és olcsón felkészithető lenne a tejtermék javitására.A gép a MiG21 szintű felkészültséggel és anyagi terheléssel üzemeltethető.Ha visszatekintesz,a 21es üzemeltetése egész jol ment,és olcsón minálunk is.(MF/Bis legalábbis.F-fel még voltak gondok eleinte)
  A gép a Mirage III alapjain áll,de nem azonos azzal.Továbbfejlesztették.A fejlesztések célja a jobb repülőtulajdonságok,nagyobb terhelhetőség,valamint kiemelve a könnyebb és olcsóbb üzemeltethetőség.Különben még tovább is lehetne fejleszteni.Papiron elkészűlt a továbbfejlesztett szárny(nagyobb manőverező képesség,több üzemanyag,szárnyvégi inditósinek) és a hajtómű modernebbre cseréje(F414) is lehetséges.De ezek meglépésével alighanem már elvesztené a fő vonzerejét,az olcsóságát.(bár a konkurenseknél még mindig jóval olcsóbb.A lehetséges kivétel viszont a nekünk pont kézenfekvő vétel használt és modernizált Gripen C)
  Ami viszont nagyon is élvonalbeli,az az (általad botor módon folyton lefitymált) izraeli harcelektronika.Rendkivűl modern,a Gripen E szintje.
  A fegyverzete is igen modern,már csak az alapbol kinált zsidó repertoárt nézve is.Bvr aam-től az SDB kategóriás Spike250 bombáig minden benne van.Mindezt 6tonnás fegyverterhelhetőségben,9 függesztőponton (ebből 3 nagy,tonna feletti kategóriás-pont mint a Gripen).De bármilyen NATO szabvány fegyverzet integrálható hozzá.De igény esetén keletiek egy részét is bevállalják (itt NIR,buta bomba,max IR aam,lézeres a-s eszközökre lehet gondolni-minket ez max a butabombákig érint).Amit érdemes lenne megfontolni,az AMRAAM és IR tipusok mellet, a Mica NG,amivel a törzsszéli 4 függesztő kihasználható lenne bvr fegyverzet hordozására a Mirage 2000-5 stilusában.
  Alapbol adják hozzá a célmegjelölő,felderitő,és REH konténereket.Zsidók ezekben nem kicsit jók.REH konténer és Spice250(SDB) párositással még SEAD képességet is igérnek.
  A buleszeknek 30millió dollár/gép rendszeresitési költséget igértek.Mindehez 30év/8000repült óra élettartamot,és a teljes élettartamra üzemeltetési támogatás biztositását,a hajtóművet is beleértve.(Sin Beth birtokolja a licencét,és a Phantom/Kfir után hatalmas készleteik maradtak)
  Most jön a minket érintő rész.
  A TÉNYLEGES országvédelmi képességhez minimum 2 működő légibázis kell(ene),és minimum 4 harcirepülő század.Ezt új gépekböl tényszerűen,és egyszerűen nem tudjuk kifizetni.MOST van egy kézenfekvő megoldás,a használt és modernizált Gripen C.De 3 éve még nem volt ilyen lehetőség.Akkor még a svédek a Gripen C-iket fel akarták használni az E gyártására.Milyóta kiderűlt,hogy piacra dobják a C-iket,az E-hez fejlesztett elektronikai modernizálási csomaggal,nem is hallod tölem a jó öreg tejterméket.De 3 éve a Kfiren kivűl csak kevés számú leharcolt F16MLU,és mégjobban leharcolt IAF F16A gépek voltak a piacon.
  Jelenleg szerintem venni kéne még 2 század (lehetőleg utolsó sorozatos) Gripen C-t,és a meglévő gépeinkkel egyetemben korszerüsiteni őket.4. századnak továbbra is az F35 a választásom.
  Na most kb ez lenne egy valos országvédelmi képességhez szükséges minimum.
  A realitás viszont az,hogy az erről,meg a térség meghatározó haderejéről való hablaty csak agitprop.A vajda politikai önérdeke fogja meghatározni,hogy mi lesz,legalábbis egyenlőre.
  U.I.-Az eladásra kinált gépek a 80as évek végén lettek gyártva,30pár évesek.
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ehh... Itt a Kfir, a masik topicban a T-72...
   
  aquarell likes this.
 18. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Ez olyan „ hasznâltautó“ szindróma.....
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  4 század.
  Meg Kfir.
  Te nem tudsz egyes gumicicákat elengedni....

  A HUNAF egymaga akkor legyen erősebb, mint a környező ország légierője összesen...? A pilótákat meg honnan akasztanád le hozzá? Hogyan nőne meg NÉGYSZERESÉRE a HUNAF?

  Megáll az ész...
  Akkor mi lenne még itt? Legyen 200+ db Leo2A7, meg 1000+ db IFV?
  Újra néphadsereg leszünk, vagy mi a búbánat...?

  Nem értem, hogy miért fizetne bárki ennyi pénzt, egy ennyire elavult platformért, amikor Románia 180M EUR-ból kihozta 12 db gép hadrendbe állítását. Messze a 30M USD alatt van...
  Chile anno 15 millió/db áron vett szintén AM (MLU) gépeket és nekik akkor már volt F-16-osuk.

  De tegyük fel, hogy lenne 300M USD. Akkor ebből előbb vennék +4 db Gripent, vennék egy rakás komoly csapásmérő fegyverzetet, SDB II integrációt, Meteor rakétát, a földi data linket és ez összességében messze előnyösebb lenne, mert homogén lenne az állomány és olyan fegyverekkel, amik a gép képességét durván megnövelik.

  Hányszor cibálod még elő ezt a marhaságot...? Igen, értjük, hogy a kedvenced a gép. És nem tűnik fel, hogy a kutyának nem kellenek...?
   
  borisz and aquarell like this.
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem olvasd el még1szer a hsz-t.
  Roman/chilei F16MLU-k a legfrisebb harcelektronikás,8k repült óra élettartamú gépek?
  De hogyha az üjraolvasás nem sikerűlne,idézem magamat.
  Mióta kiderűlt,hogy mégiscsak lesz Gripen C,és hozzá az E elektronikája,nem is halljátok tőlem a jó öreg tejterméket.
  Különben a Rafale a kedvenc gépem.Egyszerűen gyönyörű
   

Ezen oldal megosztása