Rafale (Dassault, Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
MMRCA=Medium Multi-Role Combat Aircraft


<a title="luperator profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luperator/">luperator</a>-Multi-Role-on a hangsúly!
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 697
113
Reaper, úgy gondolom azért, mert a francia gépnek van hordozófedélzeti változata.
Bár a cikk nem említi, hogy milyen kétüléses gépek, de ha csak mondjuk 40-60 gép alkalmazható lesz ebben a szerepben, az egy óriási előny mind Pakisztánnal, mind Kínával szemben.
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Borisz, ezzel csupán az a baj, hogy a nincs kétüléses tengerészeti rafale, csak együléses ( Rafale M)...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
előző hírekbe benne volt, hogy nem biztos hogy azéert gyözött a rafael mert az volt a legjobb, szerintem is a eurofighter sokkal jobb. Hanem a Francia-Indiai  titkosszolgáltati szíveségeknek   , tudható be-
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Hogy miért a Rafale kellett Indiának ?(magánvélemény)

Talán mert a franciákkal meg voltak elégedve a Mirage miatt és nem akartak Amcsi gépet, függőséget, se EFT-t(mert nagyon amcsi barátnak ítélték az EFT gyártóit. Veszélyt éreznének ha az Amcsik esetleg fegyver embargóra kényszerítenék a jövőben a haverokat is az Indusok ellen valamiért).

Ezzel szemben tetszik neki a Franciák függetlenségi törekvései és jobban meg bíznak bennük , hogy nem lenne feléjük soha sarokba szorítás csak azért mert mondjuk Amerika azt kérné a Franciáktól valamiért. Ráadásul besegítenek neki a Tejas szívbe és gyakorlatilag átadják a teljes gyártás a Rafira…

Mit kívánhatott volna még India ?

Biztos nem örültek annak hogy nincs teljes fegyver integráció , de gondolom bíznak benne , hogy meg lesz mire kell nekik a gép.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

reaper

New Member
2012. január 3.
26
0
1
Van benne valami, de vannak hátrányai is a többivel szemben. A Eurofightert többen használják: Anglia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Ausztria (bár ők nem elégedettek vele). Ezért gondolom nagyobb vele a tapasztalat. Az amerikai gépek meg fegyverzetben jobbak, és már elégé bejáratott típúsok (F-16, F-18). Szerintem azért nem amerikait választottak mert az európai gépek frissebek, az amerikaiak már az F-35el törődnek.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
reaper:
Valami olyasmi rémlik, hogy az EF minden téren sokkal drágábbnak ítélték és megnézték a gép üzemi költségeit és azzal a lendülettel futottak a franciák felé. Mondjuk nem csoda, lehet fanszia, de elég ütős gép.
 

drone

Member
2012. március 18.
35
0
6
Nem tudom, miért szapulják sokan ezt a gépet, gyakorlatilag az egyik legjobb, amit a piacon lehet kapni, Indiának meg talán túl jó is. Arról nem is beszélve, hogy bombák és rakéták tekintetében is elég potens és széles arzenál használható hozzá. Pl. a francia lézerbombát a legjobbnak tartják a világon:

http://en.wikipedia.org/wiki/AASM
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
A Rafale-ról : http://jets.hu/news?id=108

Szerintem jobb mint a ojrófájter...


Fegyverintegrációban és tolóerőben van hátránya , de ez nem lesz mindig így.
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
"Fegyverintegrációban és tolóerőben van hátránya , de ez nem lesz mindig így."

 

Akkor miben is jobb? Az EF is folyamatos fejlesztés alatt áll, utoléréséhez is ugrani kell, nem hogy átlépéséhez.

Jó gép a francia is, de ugye nem hisszük, hogy bármely mai géptendernek nem a vaskos korrupció az alapja???

Más: ha egy olyan ország, mint India se kaphat teljes fejlettségű eszközöket a milliárdjaiért, mutatja, hogy a nyugat mennyivel előtte van a konkurenseinek...
 
T

Törölt tag 008

Guest
Miert ketuleses? Csak nem a pilotahibakat akarjak kikuszobolni?:)

 

Mondjuk en se biznek 1 indiaira egy gepet....,meg targoncat se :p
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Miben jobb?

-árban
-üzemeltetési költségben
-üzemeltetésben
-járt már hajó fedélzeten(ráadásul amcsi kompatibilis eszközei vannak)
-30mm-es gépágyú
-egymást is tankolhatják
-(Front Sector Optronics)
-A Rafale az első európai típus, amelynél nem szükséges sőt, nem is lehetséges a fegyverzet felfüggesztők illetve a gépágyú helyzetének beállítása.
-Spectra kombinált radar és lézeres besugárzásjelző, rakétaindításra figyelmeztető, aktív és passzív zavarórendszer.


Nagyjából ennyi.
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
Independence:)

 

Az ár, és üzemeltetési költség fontos, de nem mutatja a teljesítményt :) Trabant - Mercedes

Hajófedélzet? jó-jó, csakhogy indiánoknak jelenleg nincs szükségük Rafira, mire igényük lesz, az EF is leszáll oda ha kell. De a kétüléseseknek jelenleg nincs hajózójuk, ha jól tudom.

"Spectra kombinált radar és lézeres besugárzásjelző, rakétaindításra figyelmeztető, aktív és passzív zavarórendszer."

Na jó, ugye nem gondolod, hogy az EF enélkül repked?

Egymást is tankolják? Ez ezerből egyszer szüksége, és a tankolás ideje nagyjából el is veszi a bevetés idejének ezáltal történő hosszabbítását, hacsak nem direkt tankállomás Rafit küldenek a bevetésre, de azt hiszem ez mégis inkább a vicc kategória...